Schimb de ştafetă. Silviu Vexler – noul candidat al FCER pentru Parlamentul României

Reporter: Cine este Silviu Vexler?

Silviu Vexler: 28 de ani. Absolvent al Facultății de Jurnalism. Consilier personal și parlamentar al președintelui FCER. Din 2016, președintele Comisiei de Etică și Mediere a FCER: ales în cadrul Congresului III al Federației. (… în secret, iubitor de pisici).

R: Care sunt dezavantajele vârstei de 28 de ani? Dezavantajele… sau atu-urile ei?

SV:Uneori oamenii au mult mai puțină încredere în tine și automat trebuie să lucrezi enorm pentru a câștiga încrederea celor de jurul tău. Dar dacă stau să ma gândesc mai bine, nu este un dezavantaj… Din contră! Avantajele și atu-urile sunt numeroase : energia, dorința de a inova, viziunea modernă, capacitatea de lucru și lista poate continua.

Vorbind la Congresul FCER

Vorbind la Congresul FCER

R:  Câteva cuvinte despre familie şi rădăcinile evreieşti. Ce ai învăţat de acasă?

SV: Sunt originar din Roman, un orășel apropiat de Piatra Neamț, care mai are în prezent o foarte mică comunitate evreiască. Am crescut într-o casă în care se vorbea fluent idiș, alături de bunici și părinți care mi-au transmis respectul față de tradițiile iudaice și dragostea pentru lectură. Cele mai importante lucruri învățate acasă au fost valorile care m-au însoțit: demnitatea, voința și speranța. Nu a fost întotdeauna foarte simplu să împac aceste valori, întipărite în mintea mea, cu întâmplările și oamenii întâlniți de-a lungul timpului.

R: Ce ai făcut pentru comunitate în ultimii 9 ani?

SV: Activitatea mea s-a axat în principal pe două direcții: programul de restaurare a sinagogilor din România și drepturile supraviețuitorilor Holocaustului din România. Rezultatele sunt clare și vizibile – peste 23 de sinagogi din toată țara care au fost restaurate și două legi în vigoare privind supraviețuitorii Holocaustului. Nu îmi asum toate meritele, am lucrat împreună cu dl. Vainer și ceilalți colegi de la federație, așa cum este normal într-o echipă. De asemenea, am dezvoltat de la zero sistemul de transmitere în direct, pe Internet, a evenimentelor organizate de FCER și comunități, care a avut un succes extraordinar: mult peste așteptările noastre și am început organizarea unei arhive multimedia.

R: Ce ai învăţat în Comunitate? Ce ai mai avea de învăţat?

SV: Cel mai important lucru pe care l-am învățat în comunitate a fost modul în care trebuie să relaționezi cu cei din jur. Trebuie să înțelegeți că, pentru mine, comunitatea a fost o a doua familie. Știu că sună foarte fals, dar acesta e adevărul. Iar într-o familie nu totul funcționează perfect. Pentru a avea un viitor trebuie să înveți să îi accepți pe cei din jurul tău, cu toate elementele care îi fac unici, diferiți, dar mai ales modul corect de a comunica!

Alături de Yuli Edelstein, preşedintele Knessetului

Alături de Yuli Edelstein, preşedintele parlamentului din Israel, Knesset

Am avut ocazia de a întâlni oameni minunați, din afara țării sau chiar a comunității, care mi-au influențat drumul. Marele Rabin Menachem Hacohen mi-a deschis ușa iudaismului și a culturii tradițiilor evreiești, așa cum un curs al prof. univ. Marcel Tolcea, în cadrul unui program organizat la Comunitatea Evreilor Timișoara, m-a convins să urmez Facultatea de Jurnalism.

Am mereu și mereu ceva de învățat. Comunitatea este o instituție vie.

La lucru alături de Dr. Aurel Vainer, deputatul minorităţii evreieşti din România

La lucru alături de Dr. Aurel Vainer, deputatul minorităţii evreieşti din România

R: Ce au însemnat pentru tine anii în care ai lucrat alături de Dr. Aurel Vainer, în calitate de consilier parlamentar?

SV: Muncă, muncă, muncă – reușite și eșecuri.

Am învățat tehnică legislativă și procedurală, am reușit să “fur meserie” de la dumnealui, chiar dacă calmul și echilibrul care l-au caracterizat întotdeauna pe dl. Vainer nu s-au prins în totalitate de mine… Am avut ocazia să întâlnesc și să lucrez cu mulți oameni politici, o parte din ei mi-au devenit între timp prieteni.

R: Prin ce crezi că ai câştigat încrederea lui?

SV: Rezultate. Poate că gândirea independentă, persistența mea (uneori enervantă) și adevărul spus deschis, chiar și atunci când nu este plăcut, au contribuit esențial. Nu am fost un colaborator foarte confortabil, din contră. Cu toate acestea, am avut o relație minunată cu dl. Vainer. Privind în urmă, nu știu dacă eu mi-aș acorda încrederea avută de dumnealui în mine.

R: Prin ce crezi că ai obţinut încrederea celor care te-au desemnat prin vot, candidat al minorităţii evreieşti în Parlamentul României? De ce crezi că alţii s-au îndoit de tine?

SV: Rezultate, programul de lucru din viitor: structurat clar, pe obiective care pot fi realizate și experiența dobândită în anii în care am fost consilier parlamentar al Președintelui FCER. Unii s-au îndoit datorită vârstei sau incompatibilității cu viziunea prezentată de mine, așa cum probabil a contribuit, într-o oarecare măsură, și felul meu foarte direct de a vorbi. Îmi doresc ca în urma activității pe care o voi desfășura în viitor: să reușesc să îi conving și pe cei care, acum, s-au îndoit de mine.

R: Pe ce îţi bazezi campania electorală şi…cum o finanţezi?

SV: Baza de finanțare au fost economiile mele, la care s-au adăugat câteva donații private. Campania electorală s-a bazat pe întâlniri directe, deoarece am încercat să vizitez aproape toate comunitățile evreiești din țară și nu numai. Adevărul este că nu am avut o campanie electorală standard – am preferat să profit de această ocazie pentru un dialog real cu membrii comunităților și nu pentru a susține unul sau mai multe discursuri goale.

R: Ce ai dori să păstrezi din ceea ce au făcut înaintaşii tăi? Ce ai dori să schimbi?

SV: Vreau să păstrez toate realizările înaintașilor mei care au fost obținute greu, cu multă muncă. Doresc să am o prezență foarte activă în parlament și să mă implic în colaborarea directă cu membrii comunităților: mediul social și organizațiile non-guvernamentale.

R: De câte voturi ai nevoie ca să accezi în Parlament, de unde crezi că le vei obţine?

SV: Contrar unei opinii destul de răspândite, candidații reprezentând minoritățile naționale nu au un loc asigurat în Parlamentul României. Cred că anul acesta va fi nevoie de minim 2500 – 3000 de voturi pentru a primi mandatul de deputat. Sper că voi avea sprijinul membrilor comunităților evreiești, al persoanelor care m-au întâlnit de-a lungul timpului și, nu în ultimul rând, al celor care au luat contact cu programul și ideile pe care le susțin.

R: Cum ţii legătura cu alegătorii şi cum vei păstra această legătură după alegeri?

SV: Până acum, am ținut legătură în mod direct sau prin telefon / email. Regret că nu am reușit încă să îmi fac o pagină de Facebook și un site, pentru o comunicare mai eficientă. A fost, în mod evident, o sursă de glume și nemulțumire la adresa mea. Primul element care va fi soluționat săptămânile următoare! După alegeri voi vizita cel puțin 3 comunități în fiecare lună și intenționez să deschid o serie de micro-cabinete parlamentare, răspândite în țară. Imi plac foarte mult și cred în întâlnirile directe, personale.

R:  Câteva repere din agenda ta de parlamentar: pentru viitorul apropiat.

 SV:

  • corectarea și clarificarea legislației privind restituirea imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist din România;
  • promovarea continuă a relaţiilor cu Statul Israel şi a luptei împotriva antisemitismului, rasismului şi xenofobiei;
  • eliminarea oricăror elemente, cu potenţial de discriminare faţă de populaţia evreiască şi Cultul Mozaic, din proiectele legislative aflate în dezbatere;
  • îmbunătăţirea elementelor din sistemul naţional de educaţie privind predarea în şcoli şi licee a istoriei Holocaustului şi a istoriei religiilor;
  • dezvoltarea cadrului legislativ privind mediul digital și asigurarea accesului la Internet în România;
  • crearea unui sistem de punere în valoare și prezervare a patrimoniului etniilor din România.

R:  Care ar fi limitele peste care nu ai trece în cazul unui vot în parlament, ştiut fiind că Grupul Minorităţilor Naţionale este de obicei de partea coaliţiei aflată la guvernare?

SV: Nu voi susține niciun proiect care să încalce programul în baza căruia am fost ales.

Reporter Andrea Ghiţă

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

7 Comments

  • simon schwartzberg commented on August 24, 2017 Reply

    am fost informati ca guvernul romin ar trebuie sa acorde 98 $ la cei care au fost in ghetto in timpul razboiului
    am vrea sa stim care este procedura
    simon schwartzberg

  • CAROL HASCAL commented on March 25, 2017 Reply

    Astept cu nerabdare adica de 27 de ani sa mi se plateasca despagubiri pentru casa parintilor mei din Bucuresti. Am incercat cu avocati, unii cinstiti altii hrapareti cu rezultate:zero. Autoritatile nu raspund cand le ceri un act pe care trebuie sa-l elibereze. Vorbesti la pereti. Daca reusiti sa miscati un munte va doresc mult succes. Sunt sceptic. Se pare ca dreptatea este o comodiotate rara in justitia romana.

  • dr. Alex Berca, SUA commented on December 4, 2016 Reply

    Regret nespus de mult faptul că Domnul dr. Aurel Vainer nu v-a mai fi reprezentantul FCERîn Parlamentul României. A muncit greu ca să fie susținut și apreciat la justa valoare a domniei sale;fapte remarcate an de an prin multiplele succese obținute.
    Înțelegând motivele renunțării la o asemenea caliate, îi urez success pe mai departe ca Președinte a FCER și în acelaș timp îi urez succes și putere de luptă împotriva celor(care nu sunt puțini), cu manifestări anti-Semite.
    Noi cei din diaspora suntem alături de Domnul Wexler și dacîă putem să–l ajutăm o vom face cu multă placer.
    dr.Alex Berca
    SUA

  • POMPILIU STERIAN de la Caminul Rosen. commented on December 3, 2016 Reply

    SPER CA TINERETEA SI SPIRITUL INOVATOR SA DEPASEASCA LIMITELE UNEI EXPERIENTE INEVITABIL .MAI REDUSE.. SUCCES !

  • nick commented on December 1, 2016 Reply

    daca tot vorbim de drepturile supravietuitorilor Holocaustului dl Silviu Vexler este la curent cu faptul ca doamna Iancu Jeny este singura supravietuitoare a Holocaustului din Romania care a fost exclusa din comunitatea evreilor din Romania si data afara cu forta de SRI din sinagoga , cam asta e activitatea dl Vexler

    • Andrea Ghiţă commented on December 1, 2016 Reply

      Drepturile supravietuitorilor Holocaustului se acorda, in baza legii adoptate in Parlament, tuturor cetatenilor care au dovedit calitatea de supravietuitor al Holocaustului. Aceasta lege a fost elaborata si sustinuta de reprezentantul minoritatii evreiesti in parlament. Dvs. vorbiti de altceva, fara legatura cu aceste drepturi legale.

  • Roth Maria commented on December 1, 2016 Reply

    Poate ar mai fi cateva lucruri de adaugat legat de atragerea de resurse pentru salvarea patrimoniului – sinagogi, cimitire, alte lacasuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *