O poveste ca în romanele lui Jules Verne
Pământul e împânzit cu servere. Mii de computere şi de memorii magnetice sunt grupate în aşa numitele bănci de date. Când cerem pe Google o informaţie întrebarea noastră fuge cu viteza luminii de la un centru de date la altul şi răspunsul, chiar dacă în timp real soseşte imediat, a parcurs mii de kilometri. Aceste grupări de servere degajă enorm de multa căldură. Şi în consecinţă e necsară o mare cheltuială de energie pentru răcirea acestor monştri electronici. Iată că inginerii de la Microsoft vin cu o propunere ce pare de domeniul ştiinţifico-fantastic. Ce ar fi, spun ei, să coborâm aceste aglomerări de servere pe fundul oceanului planetar Ideea pare genial de simpă, căldura nu se va degaja în atmosferă iar apa e un agent de răcire ideal.
Simplu de spus, dar mai greu de făcut. Problema nu e instalarea centrelor informatice sub apă, ci asigurarea accesului oamenilor la întreţinerea şi repararea computerelor. Microsoft a testat recent un centru de servere sub apă ,care poate opera la adâncimi de câteva zeci de metri. Interesantă este şi ideea că sistemul de răcire poate fi cuplat cu o turbină producătore de energie. Numele acestui proiect futurist e Natick. El ar presupune aşezarea pe fundul oceanului a unei reţele de tuburi de oţel inoxidabil ,tuburi prin care să treacă fascicule de fibre optice, O altă posibiliate ar fi instalarea serverelor la suprafaţa oceanului, astfel încât să fie răcite de curenţii marini, O reţea de servere instalată pe uscat devine operaţională în doi ani. O reţea submarină poate fi pusă în funcţiune în numai 90 de zile. Diferenţa de costuri este evidentă. însă mai este o problemă. De mai mulţi ani serverele sunt construite în afara localităţilor, pe terenuri în care extinderea lor este posibilă, adică departe de oraşe. Ideea scufundării acestor mari degajatori de energie poate apropia serverele de marile localităţi aflate pe malul oceanului. În ultimii ani cererea de „nori de computere” a crescut exponenţial. Microsoft dispune de peste 100 de centre de computere pe glob şi sporeşte rapid numărul lor . Compania a investit peste 15 miliarde de dolari pentru un sistem global de baze de date care oferă acum 200 de servicii diferite.
Totul pare simplu pentru utilizatori. Când folosiţi un smartphone apăsaţi un buton sau o icoana şi într-o clipă aveţi acces la informaţiile dorite. În realitate în acel moment al lansării comenzii aţi pus în mişcare peste 100 de computere care lucrează simultan pentru dv şi multe dintre ele se află la mii de kilometri distanţa unele de altele. Iar asta se petrece simultan cu cererile a miliarde de oameni din toată lumea.
Săptămâna trecută Microdoft a terminat cu succes testarea unui nor de 105 computere concentrate într-un cheson de oţel amplasat în atmosferă de azot sub presiune şi scufundate la 10 metri. Chesonul era dotat cu 100 de sensori pentru a testa posibilităţil de defectare şi de remediere a acestei electronici avansate.Cum accesul reparatorilor sub apă e dificil toată instalaţia e proiectată să funcţioneze fără defecţiuni 5 ani,
Pe vremea Căpitanului Nemo nici Jules Verne nu megea atât de departe cu fanteziile sale. Se spune că jumătate din tehnologiile folosite azi nu vor mai exista peste 5 ani, Baabelul va mai fi aici peste 5 ani şi o sa vă povestească despre o realitate pe care nici nu o visăm acum
Andrei Banc