Oooh, baby, cum adică „pot sa o MAI port”? Trebuie să o porţi, e musai! E peste tot în tendinţe, toată lumea modei ţine cont de ea şi o ia drept reper. Iar noi, femeile obișnuite, ne îndrăgostim de eleganţa e rasată, mai ales când privirile ni se încrucişează cu tivul ei retro de prin filmele anilor ’40-’50.
În ciuda tuturor acestor argumente, săraca fustă midi trebuie să facă faţă unei avalanşe de idei preconcepute: pare bătrânicioasă sau prea serioasă, lungimea e ciudată (nici la genunchi, nici maxi), nici un fel de pantof nu pare să o avantajeze… Bunicile noastre, dragele de ele, care sigur nu aveau nici siluetele unei top-model, nici dressingurile noastre doldora, nu se plângeau ca noi.
Mie îmi place fusta midi. Suntem prietene, în special varianta ei plisata sau cea ultra-modernă, conică şi petrecută. Aşa că m-am decis să o demistific în articolul de azi, luând la rând fiecare idee preconcepută. Aveţi alte idei sau întâmpinaţi obstacole în purtarea ei? Lăsaţi-mi un comentariu şi vă conving
Aşadar…
# Lungimea asta intermediară, până sub genunchi, e complicat de purtat. Fals sau adevărat?
Fals. Midi-ul de astăzi nu este cel de ieri, nici de alaltăieri, nici cel de când „bunica era tânără”, cum se spune în popor.
Fusta midi de astăzi este mai puţin scorţoasă decât cel al generaţiei a treia. Fusta se poate opri la 5-6 cm sub genunchi (şi încă se numeşte midi), dar poate coborî şi mai jos, până la jumătatea gambei (10 cm sub genunchi, caz în care îi spunem „ballerina length” sau „tea-dress length”). Pe oricare dintre ele le-aţi alege, nici o fashionistă nu va avea ce să vă reproşeze. Singura chestie e să o alegeţi potrivită morfologiei voastre – sau să o adaptaţi, scurtând-o sau purtând încălţămintea potrivită.
În sfârşit, jupa midi ar trebui să primească like-uri din partea celor care-şi detestă genunchii (va ştiţi voi care sunteţi…:) )
# Fusta midi este rezervată celor înalte şi suple. Fals sau adevărat?
Fals. Deşi lungimea midi avantajează, a priori, femeile cu picioare lungi şi siluetele longilinii, asta nu înseamnă că este interzisă mignonelor sau conformaţiilor cu forme pline. E doar chestiune de alegere a materialului potrivit, a croielii (plisat acordeon, plisat lat, cloche, evazat, în clini?) şi a culorii care sa se armonizeze cu silueta.
În schimb, nu o recomand celor a căror gambe au circumferinţă mare sau gleznele groase; riscaţi să nu va bucuraţi de experienţa „midi”. Este genul de lungime care atrage atenţia în zona tivului.
# Exista midi şi midi. Fals sau adevărat?
Adevărat. Păi eu ce scriam mai sus? Fuste drepte creion, fuste plisate, fuste cloche ample, fuste asimetrice, fuste petrecute, fuste încreţite, fuste cu falduri… Fiecare model are un alt efect asupra siluetei: de lungire, de conturare a coapselor, de subţiere a taliei. Încercaţi-le pe toate, de una dintre variante vi se va lipi sufletul.
E bine să ştiţi că cel mai uşor de purtat sunt cele cu betelia pe talia voastră naturală şi evitaşi modelele cu talia elastică, dacă vă stresează zona abdomenului.
# Fustele midi se potrivesc tuturor. Fals sau adevărat?
Fals. Cu excepţia rochiei petrecute, a unei cămăşi masculinizate si, poate, a pantalonilor drepţi, nu există piesă vestimentară care să se potrivească tuturor. „Potrivirea” ţine de morfologie (silueta şi proporţii), de stil, de preferinţe, de apropierea de moda sau de respingerea ei… Nu îmbrac doua persoane identic, chiar daca au siluete similare.
În particular, această lungime ţine de o stare de spirit sau cel puţin aşa văd eu lucrurile. Dacă nu suntem deschise spre a încerca lucruri noi, dacă nu suntem deranjate de a arăta mereu la fel, e mai complicat. în acest caz, ne vom lua punct de reper o singură imagine a noastră în oglinda: cea mai familiară. Iar familiaritatea naşte monştri (exagerez, desigur) – în mod cert, naşte plictiseala şi rutina stilistică.
# Lungimea midi e batranicioasa, demodata, de tocilara. Fals sau adevărat?
Fals. Este adevărat, dacă am trecut de 30 de ani şi avem un stil oricum clasic (pantofi cu toc mediu, cămăşi cuminţi, pantaloni drepţi), poate părea „riscantă” o fustă cu asemenea lungime. În oglindă o vom vedea pe propria mamă, în locul femeii tinere care ne ştim. Revin aşadar la aceeaşi poveste a stilului propriu, ca mai sus. Ca să o putem integra frumos în garderoba, va fi nevoie să facem un minim de efort stilistic. Odată îmblânzită şi înţeleasă, lungimea midi devine o companioană de nădejde.
Celor creative şi îndrăzneţe dintre voi le recomand să cupleze fustele midi cu un pulover tricotat fin, care urmăreşte linia corpului, cu o jachetă bomber sau biker din piele; cu un top cropped (scurtat). Celor mai clasice dintre voi le spun să încerce întâi o cămaşă masculină, decoltată sau un Tshirt glisat în betelia jupei, eventual un pulover puţin mai lejer sau un maieu cu un blazer masculin semi-cambrat, cu mânecile suflecate
# Fustele midi arată bine doar cu tocuri inalte. Fals sau adevărat?
Fals. Depinde cât de lungi sunt gambele purtătoarei şi cât de mult sub genunchi s-a dus tivul fustei.
În general, pantofii care compensează lungimea midi au tocuri înalte (9-10 cm) sau medii (7-8 cm): escarpeni cu vârful migdală, sandale platformă în stil seventies, sandale cu barete fine, iar toamna chiar cu o pereche de cizme cu toc.
În zilele lejere, încercaţi fustele midi cu o pereche de tenişi cu talpa groasa, cu nişte bascheţi sau cu oxforzi.
V-am convins? Purtaţi lungimea midi?
Fotografii: pinterest.com
(articol preluat de pe blogul autoarei http://www.stylediary.ro/wordpress/)