Ţepe autumnale

Europa asistă neputincioasă, ca o fată mare, la violarea integrității sale energetice, economice, financiare și chiar alimentare.

Miliarde de euro investiți de cetățenii europeni în asigurarea stabilității energetice și a prosperității economice se scurg literalmente în mare. Odată cu gazul scurs și conductele ciuruite, Marea Baltică înghite, atât în mod fizic cât și simbolic, bunăstarea și pacea europeană. Precum Titanicul odinioară, dar într-un mod camuflat, belicos și intenționat, o epocă de relativ belșug și echilibru este scufundată în modul cel mai josnic și irațional.

Ne merităm soarta nevolnică și prăbușirea. Întreg lobby-ul verde european n-a cârtit și n-a mișcat în front, măcar de formă, cel puțin împotriva gravei poluări a mediului.

În istorie lașitatea și ipocrizia se plătesc înzecit.

Atacul sub steag fals asupra unui obiectiv economic civil de importanță strategică deschide cutia Pandorei în ce privește terorismul de stat. Distrugerea unor segmente importante ale conductelor de gaz North Stream 1 și 2 reprezintă practic o agresiune teroristă împotriva UE, împotriva siguranței energetice a cetățenilor europeni. Există doar câteva state în lume capabile să execute o asemenea acțiune de comando la o adâncime de cca 200 m sub nivelul mării. Nu mă voi lansa în niciun fel de speculații, dar după toate regulile scrise și nescrise ale războiului, atacarea obiectivelor civile de către „forțe necunoscute” constituie o escaladare fără precedent și fără viitoare limite a actualului război mondial nedeclarat.

Cei mai mulți confrați au făcut eforturi uriașe pentru a realiza comutarea mentală din paradigma socialist-ceaușistă în paradigma democrat-liberală. Din nefericire, mulți dintre cunoscuții mei nu mai sunt capabili de încă un salt spiritual-cognitiv.

Noua transformare regretabilă a paradigmei democrat-liberale în paradigma toxică a globalismului autocratic nu mai este sesizată și percepută de mulți dintre colegii mei de generație. Ei au rămas apărători dogmatici și retrograzi ai unui sistem depășit de realitate.

Lipsa aproape totală a idealismului în rândul majorității tinerilor îi condamnă inevitabil la platitudine, monotonie existențială, rutină autodevoratoare și lipsă de perspectivă. O viață cel mult funcțională, trăită exclusiv în purgatoriul vieții materiale. Supliciul traiului unidimensional.

În mod șocant, o parte din tineretul de azi a trecut din paradigma hedonistă în acea a perversiunii de toate tipurile.

După modesta mea opinie, woke și cancel culture sunt mai curând expresii ale abisului existențial în care se zbat, decât revoltă împotriva establishment-ului actual.

Un mic exercițiu de logică elementară: Ucraina e prea slabă să alunge agresorul rus, iar Rusia nu este suficient de puternică să cucerească teritoriile vizate. Niciuna din părți nu e în stare să tranșeze deocamdată victoria militară de partea sa.

Normală ar fi recunoașterea remizei de către părțile beligerante și încheierea urgentă a unui armistițiu, urmat de negocieri de pace, cu toate compromisurile de rigoare. Riscul unui conflict înghețat, sau chiar de uzură, este infinit mai mic decât cel al unui război global. Rusia va decădea din statutul de superputere militară și va deveni inevitabil un paria între statele lumii. Ucraina va trebui să renunțe pe termen lung la teritoriile locuite de populația rusească majoritară și să abdice măcar de formă de la aderarea NATO.

În caz contrar, ne îndreptăm inevitabil spre escaladarea conflictului între două puteri militare relativ echivalente, mă refer la Ucraina sprijinită masiv de Occident și NATO. De aici, pasul spre catastrofă nucleară sau război total va fi foarte mic.

Am trecut din post-istorie în non-istorie, de la globalism în pragul catastrofei. Pare-se că totuși Huntigton a fost profet și nu Fukuyama: se dă bătălia între civilizații, practic între civilizația occidentală, progresistă, neomarxistă, și restul lumii suveranist, naționalist și conservator. Unul din primele mari conflicte dintre aceste civilizații este războiul proxy din Ucraina.

Deocamdată, compromisul și pacea nu reprezintă o opțiune. În mod cert, democrația liberală, în starea ei de decadență și pervertire actuală, nu constituie stația finală a istoriei.

Nu înțeleg ce caută retorica războinică, elanul belicos-beligerant în rândul majorității popoarelor europene. Relevantă în acest sens este panica colectivă legată de posibila reducere a temperaturii cu trei grade în case, respectiv teama atavică de contaminare cu covid până și în aer liber, când cineva strănută sau tușește. Îmbuibați, efeminați, răsfățați de excesul de confort și bunăstare, ar fi cazul ca europenii să comute calculatorul sau telefonul smart pe butonul pace. Ar fi chiar benefic ca vajnicii luptători europeni din fotolii și de pe internet să înceteze să vizioneze succese spectaculoase pe câmpul de luptă al Ucrainei, poate chiar o defilare triumfală a trupelor ucrainene și voluntarilor occidentali în Piața Roșie. Suntem în ceasul al 24 lea, dacă vom continua marșul spre catastrofă, avem șanse să ne trezim cu adevărat loviți în plin de privațiunile unui război, la care în mod cert vom capota.   

Majoritatea dintre noi suntem copleșiți de nevoia irepresibilă de exhibare. Trupuri apetisante, piscine, plaje, floricele, câini, pisici, călătorii, copii, nepoți, băuturi, delicatese, picnicuri, chefuri, diplome, titluri, interioare luxoase sau intime sunt expuse pe rețelele sociale cu o frenezie patologică, cu un aplomb inepuizabil.

Fiind atât de goi și de jalnici pe dinăuntru, suntem constrânși de neantul din noi să trăim în și prin oglindă.

Proiecția înzorzonată a deșertăciunii în eterul efemer.

În capitalismul dezvoltat, câinii au umblat cu covrigi în coadă.

În capitalismul globalist, oamenii umblă cu coada între picioare de frig, întuneric și chiar foame.

În capitalismul verde și resetat, transumanii vor sta la grămadă în săli comune fără coadă, fără proprietate, precum animalele castrate în fostele ferme.

George Vigdor

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

13 Comments

  • Eva Grosz commented on October 9, 2022 Reply

    Autorul se revoltă împotriva situației instabile și periculoase din Europa. Yeshajahu Leibovitz, filozoful și omul de știință evreu -israelian citând-ul pe Voltaire spune că “istoria este cronica crimelor,nebuniilor și dezastrului “. Volaire a spus adevărul, spune Leibovitz, dar NU TOT adevărul. Istoria este și cronica revoltei unor oameni împotriva crimelor, ,nebuniilor și dezastrului.
    În fiecare generație ,cultură umană și eră istorică au fost persoane sau grupuri de persoane care au luptat împotriva acestui dezastru .”
    Citatul e potrivit și cu actualitatea zilelor noastre.

  • Vigdorovits George commented on October 9, 2022 Reply

    Dle Toivi, multumesc pt aprecieri. Am avut sansa unor scoli excelente si al unor dascali excelenti la Cluj, Liceul George Baritiu, intre 1976 si 1981. In rest probabil e un dat. Si ca sa ma falesc nitel, spre dezamagirea unor cititori permanent ofuscati de textele mele, din 1994 nu mai traiesc in Romania. Am pastrat si cultivat limba romana in scris.

  • Vigdorovits George commented on October 9, 2022 Reply

    Am folosit doar o figura de stil legata de situatia Europei. Sintagma “ fata mare “ este des utilizata in literatura romana, mai ales in cea populara. Deci va rog nu aduceti invinuiri nefondate Dnei Andrea Ghita, seamana cu un proces de intentie stalinist.
    In schimb acuza Dvoastra de “ testosteronisti “ , termen in premiera cel putin pentru mine este o jignire la adresa identitatii mele sexuale si a altora. Va rog sa nu va lasati prada impulsurilor de moment si sa jigniti en bloque. Daca eventual uriti barbatii, exprimati-va sentimentele in privat.

    • Andrea Ghiţă commented on October 9, 2022 Reply

      Nu cred că Revista Baabel ar trebui să se teamă de expresiile plastice care ilustrează opinia autorului, mai ales dacî genul poate fi calificat drept un pamflet. Titlul “Ţepe autumnale” sugerează exact acest lucru.

      • Veronica Rozenberg commented on October 9, 2022 Reply

        Nu este vorba de expresii plastice, ci este vorba exclusiv, de prejudecăţi exprimate de autor cu nonshalanţă.

        Vreo fată mare pe aici la baabel?

        Îi cer scuze în numele autorului ce foloseşte “figuri de stil des utilizate în literature română”

        Legat de observaţiile – si ele ţepoase – ale dlui V:
        m-am inspirat cu încredere din textul foarte recent, al unui coleg, pe care autorul ţepelor nu a avut curiozitatea/interesul să-l citească;

        De altfel nu este unicul autor la baabel, care scrie şi uită să citească. Desigur dreptul oricui să facă cum doreşte. Ceea ce uneori creeaza confuzii.

        PS. În ceea ce priveşte procesele de intenţie, e bine să vă mai informaţi la sursă.

    • theodor toivi commented on October 9, 2022 Reply

      dl, Vigdor: Cred ca aveti un condei entrem de talentat. Unde ati studiat limba romana pe care o manuiti cu maiestrie?

  • Veronica Rozenberg commented on October 9, 2022 Reply

    “Europa asistă neputincioasă, ca o fată mare, la violarea integrității sale energetice, economice, financiare și chiar alimentare.”

    Penibila exprimare, ma suprinde ca Andrea Ghita
    a lasat-o sa apara in revista.

    Cred ca printre “țepele autumnale” figureaza si prejudecațille unor testosteronisti.

  • theodor toivi commented on October 8, 2022 Reply

    Excelentul articol redă o stare tristă de fapt. Opinia mea, mai puțin acceptată de Mass Media, este că Ucraina și Belarus, prin pactul Molotov – Ribbentrop și ascensiunea unor ucrainieni la conducerea Kremlinului, a obținut în mod abuziv teritorii rusești, poloneze, maghiare sau românești. În vremea când era inclusă în URSS, problema nu părea importantă. În actualele condiții istorice a sosit vremea scadenței. Cred că occidentul a greșit fundamental când s-a implicat in războiul ruso-ucrainean, cu urmări evident nefaste pentru Europa. Ucraina nu a fost ușe de biserica prin glorificarea lui Hmelnitzky și Petliura, particiarea la războiul naziștilor contra Rusiei și după război la deportarea unui milion de polnezi din zona Lwov pe linia Oder- Neisse. Din ambele părți cine câștigă este industria de armament care testeazape pe câmpul de lupta ultimele realizări. O pace rezonabilă ar fi posibilă numai prin retrocedare teritoriilor rusofone Rusiei sau …căderea lui Puțin din vârful Kremlinului și a Zelensky din Kiev. Și desigur reluarea relațiilor ruso-europene, spre beneficiul ambelor părți.Cred de asemenea că prezența NATO trebuie menținută departe de granițele Rusiei…

    • BORIS MEHR commented on October 9, 2022 Reply

      SUNT DE ACORD CU Dvs.

  • Klein Ivan commented on October 7, 2022 Reply

    Articolul exprimă idei – cu unele sînt de acord cu altele nu . Nu specific . Întrebarea ce mi-o pun – un neamerican înțelege termenii menționați .” woke și cancel culture ” ? Am trimis un exemplu “Lizzo” la cca 20 baabelisti și unul singur a confirmat primirea și faptul că a vizionat parțial email . Partea nevizionată indica – persoanei respective , Biblioteca Congresului i-a pus la dispoziție flautul celui de al treilea președinte american , Madison – părintele Constituției , iar ea a suflat în el cîteva secunde .fiind în vestimentația “corespunzătoare” considerîndu-se “eveniment istoric” faptul că o afroamericană a utilizat obiectul aparținînd cuiva care a fost și proprietar de sclavi – de Washington încă nu s-au legat . De foarte mulți ani progresul Americii , menționat de Media , e ilustrat prin exemple de “evenimente istorice” mai puțin picante dar mult mai dăunătoare .K.I.

  • BORIS MEHR commented on October 6, 2022 Reply

    trist peisaj pentru viitor, subscriu la multe aserțiuni din articol

  • gabriel gurm commented on October 6, 2022 Reply

    După umila mea părere, Europa nu mai are resurse psihologice de a se lupta impotriva unui nou despot.
    Ea și-a încheiat socotelile după Hitler și căderea Uniunii Sovietice, a găsit modalitatea de a acoperi muncile grele cu străini și se bazează pe americani pentru cazul când cineva ar îndrăzni.
    Europa e bătrână, și în neputință de a se angrena într-un nou război.
    Europa e gata să se lupte până la ultima picătură de sânge a ultimului ucrainian.
    Și o veste proastă pentru toți europenii: Churchill a murit de mult!
    Noroc că acest sprit de impotență n-a cucerit, încă, întregul mapamond, și mai sunt țărișoare care se luptă pentru ca să împiedice dictatura și lipsa de civilizație și cultură ”să stea cu regele la masă”.
    GbM

    • Klein Ivan commented on October 7, 2022 Reply

      Am o deosebită admirație pentru Churchill . Spre marea mea surpriză am descoperit marea contribuție a lui Chambelain la creearea aviației care a oprit experiementata Luftwaffe . ( a completat-o cu avioanele necesare calitativ și cantitativ – pe de altă parte s-ar putea ca acordul de ola Munich să-l fi semnat luînd în considerare atitudinea Franței & opinia publică engleză ) . K.I

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *