Petarde de iarnă (5)

Dominația divertismentului de duzină și al consumatorismului ieftin constituie cele două metode globale, supereficiente, de îndobitocire în masă. Astfel se realizează marele deziderat al supunerii subtile a maselor populare prin cooptare și nu prin coerciție sau obligativitate.

Masele sunt atrase într-un permanent Disneyland, plin de jucării, jocuri și gadget-uri ușor accesibile și achiziționabile.

Iarmarocul global este în permanență deschis și oferă chilipiruri consumatoriste oamenilor de rând. Fiecăruia i se dă impresia pe platformele de socializare că poate deveni celebru, măcar pentru un timp scurt. Fiecărui amărât i se vinde pe bani mărunți iluzia că poate deveni putred de bogat sau supervedetă.

Într-o atmosferă efervescentă de festin popular are loc transformarea facilă și aproape voluntară a indivizilor diferiți și inițial autonomi, într-o turmă fericită și docilă, ușor manipulabilă și exploatabilă. 

***

Paroxismul și inflația excesivă a narativelor mondiale obligatorii ale mass mediei globaliste au început să aibă efect invers celui scontat. Lumea contemporană a uitat înțelepciunea antică potrivit căreia „de cele mai multe ori mai puțin înseamnă de fapt mai mult”. Opinia publică s-a săturat peste măsură de repetarea obsesivă a acelorași lozinci pentru mase, povești eroice pentru naivi, judecăți de mucava pentru semidocți, locuri comune pentru debili, promisiuni pentru analfabeți funcționali, știri false pentru idioți utili și judecăți de doi bani pentru ignoranți cu diplomă.

Dacă mass media globală va continua să sară calul exagerărilor și fake news, reacția va deveni cu totul negativă și se va finaliza cu radicalizarea ei împotriva establishment-ului actual la nivel mondial. În majoritatea statelor din lume, populația și-a pierdut definitiv și irevocabil încrederea într-o democrație autentică, în corectitudinea alegerilor și inerent în legitimitatea aleșilor, în intențiile pozitive și capacitatea de conducere a elitelor de pretutindeni. Pesimismul, pasivitatea, chiar resemnarea majorității pot să se transforme printr-o scânteie neașteptată, printr-un eveniment trigger surpriză de importanță secundă, într-o vâlvătaie revoluționară devastatoare.

Ar fi în folosul stabilității și păcii fragile mondiale ca liota de experți și specialiști în comunicare și media să nu împingă tembelismul narativelor obligatorii și obsesive cu mult dincolo de limita suportabilității populare.

***

O societate care stă speriată și supusă ani de zile în carantină la o pandemie cu mortalitate minimală, se adăpostește în casă la două strănuturi ale vecinului și e preocupată la nivel legislativ de vârf de neutralitatea sexelor și posibilitatea ca bărbații să nască, și-a pierdut în mod clar instinctul primar de supraviețuire.

O asemenea societate nu are nicio șansă de izbândă, dar nici măcar de coabitare echilibrată pe termen lung cu populațiile vitale africane, asiatice, caucaziene și arabe, aflate într-o expansiune demografică, geografică și economică impresionantă.

O civilizație care-și distruge valorile clasice, întemeietoare, fundamentul religios creștin sau iudaic, nu are șanse să prevaleze în raport cu mesianismul panslavist și cu înverșunarea mistic-primitivă a spiritului rus.

O societate, oricât de înaintată din punct de vedere economic, tehnologic și informațional, nu poate fi stabilă, dacă nu se sprijină în mod echilibrat pe valorile fundamentale: Dumnezeu, patrie, familie. Ea nu are șanse să concureze pe termen lung cu societățile asiatice și în special cu cea chineză, aflată într-o expansiune economică, financiară, tehnologică și militară extraordinară. China contemporană se bazează, dincolo de specificul politic comunisto-capitalist, pe îmbinarea armonioasă a celor trei tradiții religioase și culturale: confucianismul, taoismul și buddhismul.   

***

***

Tancuri germane vor lupta din nou contra Rusiei după 80 de ani, pe aceleași teritorii ucrainene. Spectrul sumbru al celor mai feroce încleștări din istorie revine în marș forțat. Escaladarea războiului nu mai poate fi oprită. Fiecare dintre părțile beligerante e convinsă că poate învinge și nu mai poate da înapoi din narativa belicos-triumfalistă.

70 de ani de destindere și reconciliere ruso-germană, de prosperitate și pace au fost aruncate la lada de gunoi a istoriei de către expansionismul mesianic rusesc și neoimperialismul agresiv american.

                                                    ***

De un an de zile Rusia nu e în stare să cucerească nici măcar 25% din teritoriul Ucrainei, zona la care râvnește pentru că e rusofilă. Circa 40% din Donețk mai este sub control ucrainean.

Din această cauză, ideea fixă a expansiunii rusești în Europa, mai ales în țările Baltice și în Polonia, reprezintă un clișeu al presei occidentale, o traumă colectivă a națiunilor învecinate cu fosta URSS, menite să susțină efortul concertat de război al SUA și NATO.

A venit rândul Occidentului să profite de agresiunea rusă împotriva Ucrainei pentru a încerca o lovitură decisivă aplicată Ursului Rus aflat în revenire de forță, o campanie absurdă orientată clar spre slăbirea strategică a Rusiei și cucerirea întregului teritoriu ucrainean, foarte bogat în resurse agricole. minerale și industriale, plus un viitor Eldorado pentru băncile și fondurile de investiții apusene care vor pompa oceane de credite către un stat aflat în ruină. 

George Vigdor

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

10 Comments

  • Ivan Avraham Schwartz commented on February 12, 2023 Reply

    Textul acestui articol imi starneste invida datorita stilului si vocabularului elevat folosit cu usurinta de catre autor. Opiniile care se reflecta in diversele subiecte abordate contrazic uneori realitatea. Chiar daca procentul celor care au decedat in urma pandemiei Covid este doar de 1,5% (nu cunoastem datele reale deoarece multe tari, inclusiv China si Rusia au evitat sa ofere informatii exacte), e vorba de milioane de oameni care si-au pierdut viata in cursul pandemiei. Introducerea vaccinurilor a redus semnificativ mortalitatea peroanelor vaccinate. Statisticile publicate zilnic confirma aceasta concluzie.
    Accept cu tristete si ingrijorare concluziile autorului referitoare la tragedia creata de razboiul din Ucraina. Un degenerat care incearca sa-l reabiliteze pe dictatorul Stalin (numele orasului Volgograd a fost schimbat la cel din perioada stalinista-Stalingrad) este imprevizibil si totul este posibil. Amploarea acestui conflict poate fi scanteia care va declansa un nou razboi mondial cu consecinte mai dezastruoase decat WW II.

  • Marica Lewin commented on February 11, 2023 Reply

    Asa dorea Hitler, daca ar fi învins: sa
    transforme in sclavi populatia cucerita, neariana prin muzica uniforma pusa la volum maxim, marsuri, divertismente stupide.
    Povestirea lui Saul Bellow “Seize the day” aparuta prin anii 50, arata cum false sperante si idealuri inexistente aproape distrug viata unor tineri neexperimentati .
    Imi pare rau de civilizatia si cultura iudeo- crestina, doresc sincer sa fie pastrata.

  • Veronica Rozenberg commented on February 10, 2023 Reply

    “70 de ani de destindere și reconciliere ruso-germană, de prosperitate și pace au fost aruncate la lada de gunoi a istoriei de către expansionismul mesianic rusesc și neoimperialismul agresiv American.”

    Nu stiu cat de agresiv este sau a fost “neoimperialismul American”, cu siguranta insa desfasurarea unui razboi salbatic declansata de Rusia, a dus la o desfigurarea de lunga durata a intregii Europe. Neputinta de a rezolva probleme pe calea negocierilor se pare ca este o boala fara leac.

  • Vigdorovits György commented on February 10, 2023 Reply

    Legat de pandemie nu mă mai lansez în controverse dar:
    1. dacă vaccinarea a fost atât de reușită, de ce nu se continuă boosterele? s-a asternut brusc o tacere mai mult decit suspecta.
    2. au murit documentat foarte multi oameni in urma efectelor secundare ale vaccinului – sindromul mortii subite – voi reveni cu statistici si amanunte
    3. foarte multi oameni s-au imbolnavit cronic si grav de pe urma efectelor vaccinului – in SUA si vestul Europei exista deja statistici solide in acest send
    4. pentru a preveni scandaluri si procese, mii de politisti, militari,angajati ai primariilor si statului, din domeniul medical din SUA au fost reangajati, dupa ce au fost dati afara din slujbe in mod abuziv pentru ca nu s-au vaccinat
    5. cine va plati daunele uriase facute in bugetele statelor EU si ale altor state pentru ca au comandat de cel putin 4 ori mai multe vaccinuri decit era necesar, din banii nostri, banii contribuabililor?
    Voi aduce statistici si despre noua politica de cadre din intregul occident unde in posturi de conducere sunt introdusi cu forta, conform unor procente prestabilite membrii comunitatii LBTQ, in virtutea corectitudinii politice?

    • Andrea Ghiţă commented on February 10, 2023 Reply

      Boosterele se fac şi în Israel şi în România. Eu, de pildă, am primit şi doza a cincea. Nu am date statistice, dar pot repeta (a câta oară?) că în proximitatea mea au murit peste zece persoane din cauza virusului Covid19, dar niciuna din persoanele cunoscute (din care vreo 10, cu vârsta cuprinsă între 85-95 de ani) hipertensive, diabetice şi cardiace sau cu alte afecţiuni, au primit dozele de vaccin şi boosterele anti_Covid şi nu au avut niciun efect secundar. Desigur, acestea sunt constatări, nu studii statistice. Aştept cu interes dovezile statistice, poate chiar un articol, cu bibliografia aferentă.

  • theodor toivi commented on February 10, 2023 Reply

    „Proști, dar mulți”
    Această replică celebră apare în nuvela lui Costache Negruzzi, intitulată „Alexandru Lăpușneanu”

  • Andrea Ghiţă commented on February 10, 2023 Reply

    Autorul îşi face publice constatările, unele repetitive (ca cele legate de pandemie). Eu nu împărtăşesc unele dintre ele, ca de pildă următoarea frază: “O societate care stă speriată și supusă ani de zile în carantină la o pandemie cu mortalitate minimală, se adăpostește în casă la două strănuturi ale vecinului și e preocupată la nivel legislativ de vârf de neutralitatea sexelor și posibilitatea ca bărbații să nască, și-a pierdut în mod clar instinctul primar de supraviețuire”.
    Mortalitatea a fost “minimală” doar privită din avion,a am mai arătat că ea a fost chiar importantă la o anumită grupă de vârstă, contagiozitatea era mare şi nu existau vaccinuri. Dar acume xistă vaccinuri, au trecut valurile periculoase şi avem tendinţa să uităm. Nu e vorba de “neutralitatea”, ci de ambivalenţa sexelor ( o realitate la mult mai mulţi indivizi decât ne-am închipui) mai exact la neluarea în seamă a declarării sexului, ceea ce poate elimina prejudecăţile machiste sau anti LGBT – un grup de oameni stigmatizat secole de-a rândul. Iar posibilitatea ca bărbaţii să nască în prezent pare un scenariu SF, nu am citit despre studii de acest gen (ar fi inteersant un articol) dar eu nu resping ideea din start. Un bărbat sănătos ar putea duce o sarcină şi naşte prin cezariană, la nevoie.

  • Enikő Ger commented on February 9, 2023 Reply

    A cikk nagyon jól van megírva , rávilágít mindenre ami a világában történik. Kérdés ki mit akar ebből leszűrni …?!
    Sajnos egy hálózati csapdában él a mai társadalom , amit a “világ urai “, “despotái éveken , évtizedeken keresztül szépen lassan kiépítettek. A pénz, politika, hatalom, becsvágy ezek a világmindenség fő mozgatórugói, nem számít az emberek élete,…ami elsőre talán boldogítóan hangzik, de, ha egy pillanatra felemeljük a fejünket, és körbekémlelünk a telefonunk , tévé képernyője mögül, tisztán látszik, hogy nyomukban nem marad más, mint pusztítás és könnyek. Mindent a pénz és az egó irányít lásd a kialakult háború is , nem akarnak a világ uralmai békét , jobb az embereket és a gazdaságot tönkretenni 😠😠😠🥲🥲🥲

  • theodor toivi commented on February 9, 2023 Reply

    Împărtăesc ideille dvs., care folosind ca întotdeuna o limbă română elevată, reușesc să mă pună pe gânduri pesimiste…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *