George Petrineanu: MARI SUEDEZI

Cu cele nouă milioane de locuitori, suedezii se consideră o naţiune mică la număr. Niciodată nu auzi vorbindu-se în public, în mass media sau în manualele şcolare despre ,,trecutul glorios”, iar sintagma ,,Mari suedezi” le lipseşte din vocabular. M-am gândit – pentru că trăiesc de 23 de ani printre ei – să le aduc totuşi o laudă, pomenind de câţiva dintre marii lor oameni. Ordinea este cronologică.

 

Cu cele nouă milioane de locuitori, suedezii se consideră o naţiune mică la număr. Niciodată nu auzi vorbindu-se în public, în mass media sau în manualele şcolare despre ,,trecutul glorios”, iar sintagma ,,Mari suedezi” le lipseşte din vocabular. M-am gândit – pentru că trăiesc de 23 de ani printre ei – să le aduc totuşi o laudă, pomenind de câţiva dintre marii lor oameni. Ordinea este cronologică.

 

1. Karl XII

Rege al Suediei, născut in 1682. A purtat ţara în războaie, printre altele cu Petru cel Mare care au sleit-o de resurse. Totuşi, i se pot recunoaşte câteva merite: În perioada exilului la Bender (acum Republica Moldova) timp de 6 ani, a îniţiat metoda lucrului de la distanţă, conducând ţara prin corespondenţă, iniţiind o serie de reforme interesante. A introdus impozitul universal (,,Toţi sunt supuşii mei [inclusiv nobilii]”). Preocupat ca cetăţenii să nu cadă victime abuzurilor autorităţilor, a introdus ,,Avocatul Poporului”, Ombudsmanul.

 

 

2. Alfred Nobel (1833-1896) ,,Cel mai bogat vagabond al Europei”

Numele lui nu mai necesita o prezentare. Inginer, chimist, industriaş, întreprinzător, donator şi întemeietor al Fundaţiei Nobel, cea care controlează şi finanţează premiile care-i poartă numele. Datorită iniţiativelor sale a devenit proprietarul unei averi impresionante. Împreuna cu cei doi fraţi a înfiinţat şi condus compania petrolieră Branobel, care avea exploatări în Azerbaidjan. Compania a devenit a II-a din lume, după Rockefellers Standard Oil. A studiat şi vorbea 5 limbi şi călătorea tot timpul pentru afaceri. Avere: circa 10 miliarde euro

 

3. Anders Ruben Rausing (n 1895)

Inventatorul ambalajelor de carton pentru lapte şi alte alimente lichide. A înfiinţat intreprinderea Tetrapak.

4. Raoul Wallenberg (n. 1912)

Descendent al imperiului industrial suedez Wallenberg, a activat ca diplomat la Ambasada Suediei din Budapesta în timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Riscându-şi libertatea, relaţiile cu guvernul Suediei, cu membrii influenţi ai familiei şi, în final, pierzându-şi viaţa, a salvat mii de evrei de la teroarea naziştilor maghiari si germani. Când sovieticii au ocupat Budapesta a fost luat prizonier, întemniţat şi apoi a murit în condiţii încă neelucidate.

 

 

5. Ingvar Kamprad (n 1926) = IKEA

Avere: circa 50 miliarde euro.

6. ABBA

Faimoasă formaţie de muzică pop (1972 – 1982) carea dominat clasamentele muzicale mondiale şi a obţinut două premii Eurovision, vânzând în zece ani peste 370.000 de înregistrări.

 

 

 

 

7. Linus Benedict Torvalds, (1969)

Suedez din Finlanda. A creat sistemul operativ Linux.

8. Nicklas Zennzström, 46 ani = SKYPE

Avere: circa 1 miliard euro

9. Daniel Ek (n 1983)

Într-un subsol din Hanninge, o mahala a Stockholmului creează softul Spotify, care devine cel mai mare serviciu de distribuţie muzicală pe internet (corespondentul lui youtube pentru muzică).

Avere: circa 0.2 miliarde euro

Lista marilor suedezi este cu mult mai lungă.

În final am făcut un calcul al averii acumulate prin activitatea inventivă a câtorva dintre ,,marii suedezi”, exprimată în milioane de euro pe an de viaţă.

I. Kamprad   5,8

A. Nobel        1,6

N. Zennzström         0,2

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *