Andrei Banc: ADEVĂRATUL JAMES BOND s-a numit GIORGI (SHLOMO) ROSENBLUM

Și-a luat numele de Reilly de la prima lui soție, Margaret  Reilly Thomas, o irlandeză. Tânără – 23 de ani, frumoasă, măritată cu Hugh, un bogătaș de 60 de ani Margaret  l-a înșelat cu tânărul  Rosenblum care, pozând în medic, l-a otrăvit pe Hugh. Era doar primul și nu va fi  singurul asasinat comis de Rosenblum, iar Margaret nu va fi o soție pentru o viață. Ca și la James Bond femeile se înfiltrau în patul lui cu o frecvență remarcabilă.  A intrat în istorie ca ”Asul spionilor”.

Și-a luat numele de Reilly de la prima lui soție, Margaret  Reilly Thomas, o irlandeză. Tânără – 23 de ani, frumoasă, măritată cu Hugh, un bogătaș de 60 de ani Margaret  l-a înșelat cu tânărul  Rosenblum care, pozând în medic, l-a otrăvit pe Hugh. Era doar primul și nu va fi  singurul asasinat comis de Rosenblum, iar Margaret nu va fi o soție pentru o viață. Ca și la James Bond femeile se înfiltrau în patul lui cu o frecvență remarcabilă.  A intrat în istorie ca ”Asul spionilor”.

 

Salomon Rosenblum

 

 

Ian Fleming a declarat că l-a folosit ca model pentru James Bond, agentul 007.. A spionat pentru cel puţin patru națiuni și a murit împuşcat de guvernul bolşevic pe care a încercat să îl răstoarne printr-un complot eşuat.

De fapt numele lui real era Giorgi Rosenblum  iar alte surse îl declară ca fiind Salomon Rosenblum.  Oricum, Rosenblum era sigur ! Unii îl cred născut la Odesa, la 24 martie 1874, alții îl cred născut în 1873 la Cherson. Confuziile sunt frecvente în biografia lui Reilly despre care nimeni nu a știut niciodată care este adevărata sa identitate și ocupație la un moment dat. O situație pe care el însuși a creat-o și a întreținut-o fiindcă  un spion  nu avea nici un interes să se știe  adevărul despre el. Dimpotrivă. Pe mama lui o chema Perla, măritată cu dr Mihail Abramovici Rosenblum. Aste o variantă. O altă variantă afirmă  că ar fi fost conceput cu un ofițer de marină. Există și varianta după care mama lui era măritată cu un colonel al armatei imperiale ,dar pe micul Solomon  l-ar fi făcut cu un doctor vienez  Oricum ce e sigur este că la 19 ani, îngrozit de pogromurile și atmosfera antisemită din Rusia țaristă a fugit, angajându-se pe un vapor. A prestat diferite munci necalificate, dar la un moment dat s-a întâlnit cu destinul lui de spion. Aflat ca bucătar pentru o misiune britanică în jungla braziliană s-a remarcat prin curajul și precizia tirului său în momentul când tabăra a fost atacată de indienii băștinași. Impresionat de felul în care mânuia arma  ca și de poliglotismul său (vorbea rusa, germana și alte cîteva limbi) șeful expediției, maiorul Fothergill i-a oferit 1500 de lire și un post în serviciul secret. Așa a ajuns Reilly în Anglia, unde și-a luat numele de Sigmund Rosenblum.

În cursul vieții a lucrat pentru Scotland Yard, British Secret Service, Intelligence Service. A fost în serviciul a patru națiuni, iar  Ian Fleming a declarat că l-a folosit ca model pentru James Bond.  BBC a turnat un ministerial despre viața lui Reilly.

În 1897 Rosenblum a început o aventură toridă de sex cu Margaret Thomas, tânăra soție a reverendului Hugh Thomas. Curând după aceea Thomas a decedat și moartea lui a fost certificată  medical de un doctor numit T.W Andrew, ale cărui semnalmente corespund cu cele ale lui Rosenblum. Cercetări ulterioare au constatat că la vremea aceea în Anglia nu exista nici un doctor T.W.Andrew. Margaret a moștenit 800.000 de lire. Patru luni după aceea Rosenblum s-a însurat cu Margaret. Nici poliția nici Scotland Yard  nu au făcut vreo anchetă în acest caz.  Cu sprijinul lui William Mellville, șeful Serviciului Secret, Rosenblum și-a schimbat actele și identitatea devenind Sidney George Reilly. Sub acest nume a devenit o legendă în istoria spionajului.

 

 

Sean Connery cel mai faimos interpret al lui James Bond

 

In 1899 Reilly și Margaret au călătorit în Rusia, mai exact în Caucaz, unde Reilly a prospectat în detaliu informațiile despre potențialul petrolifer al regiunii, transmițănd datele guvernului britanic, care l-a recompensat copios. Sidney Reilly și soția sa au plecat apoi în Extremul Orient și surse japoneze afirmă că atacul surpriză a flotei japoneze  de la Port Arthur, în 1905, a fost posibil datorită informațiilor adunate de Reilly și un asociat al său, Ho-Liang-Shung. Reilly a  lucrat acolo ca dublu agent, pentru spionajul britanic și cel japonez. El a dat lovitura  furând planurile de apărare ale Zonei Port Arthur, ceea ce a permis flotei japoneze  să navigheze în siguranță printre câmpurile de mine.

O altă ispravă a lui Reilly, pe care unii autori ai biografiei asului spionilor o redau ca adevărtă, iar alții o contestă, e cea a furtului planurilor noilor arme produse în Germania imperială. La 40 de ani s-a oferit voluntar pentru o misiune  ce părea absurdă. Dar nu pentru ”asul spionilor”. Reilly a fost parașutat în 1917 în spatele liniilor germane, s-a angajat la Krupp ca muncitor și a izbutit să copieze schițele armelor fabricate la celebra uzină. Când a fost prins asupra faptului a ucis doi maiştri și a fugit.. A fugit spre o nouă misiune. S-a angajat ca șofer al unui ofițer din stafful prințului Rupprecht al Bavariei. Când într-o zi a plecat cu prinţul la o întrunire confidenţială  la Berlin, noaptea, într-o pădure a oprit mașina pretextând o defecțiune la motor.  A ridicat capota și a început să meșterească ceva acolo. Prințul Rupprecht  s-a apropiat să vadă și el despre ce e vorba dar curiozitatea i-a fost fatală. A primt o lovitură în cap și a murit pe loc. Reilly s-a îmbrăcat cu uniforma înaltului aristocrat și s-a prezentat la conferința secretă, asupra armamentului, ce avea loc în prezenţa Kaiserului. Cu un sânge rece remarcabil, Reilly a asistat la lucrări câteva zile  și apoi a transmis Amiralității britanice tot ce notase cu minuţiozitate în acele ședinţe.

 

 

 

Actori care au intrat în pielea faimosului James Bond

 

A izbutit  să treacă iar linia frontului și ajuns în Anglia. În 1918 a fost trimis în Rusia. Între timp se însurase cu Contesa Massino, fostă soție a unui ministru rus, iar autoritățile  engleze binevoitoare au închis ochii asupra bigamiei spionului lor. Reilly a strâns peste două milioane de ruble de la nobili ruși  ”albi”, a adăugat la această sumă 120.000 de lire primite de la guvernul britanic și a încercat să organizeze celule de rezistență față de puterea sovietică. Planul lui era să îi răpească pe Lenin și pe Troțki. Reilly a selectat și un guvern alternativ, cu el însuși ca prim -ministru. Dar Congresul la care ar fi trebuit să îi răpească pe liderii bolșevici a fost amânat pe neașteptate iar Dora Kaplan l-a împușcat pe Lenin. Planul lui Reilly a căzut, iar cei mai mulți dintre complicii lui au fost arestaţi de Ceka. Când agenții Ceka au venit la Ambasada britanică să îl aresteze și pe Reilly,  un căptan de marină înarmat cu două pistoale i-a ținut în loc suficient timp ca spionul să fugă pe o fereastră. Cu toată teroarea  roșie  lansată atunci de Ceka , inepuizabilul spion britanic poliglot  a izbutit să străbată Rusia europeană, deghizat ca țăran rus, turist grec și negustor turc pentru a se îmbarca pe un vapor olandez. Dar nu s-a astâmpărat. În 1925 a ajuns din nou în Rusia, venind din Finlanda, cu un plan propriu, pentru a răsturna guvernul bolșevic..De data asta Ceka a fost mai tare ca el .Reilly a fost arestat la trecerea granţei și a  dispărut fără urmă. Unii refugiați din Rusia afirmau că a fost văzut în  spitalul închisorii Butirky. Se pare însă că a fost executat în 1925 în închisoare, deși zvonuri despre el au circulat până în1983 în presa occidentală.

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

One Comment

  • paul leibovici commented on April 7, 2016 Reply

    Un articol pe deplin documentat şi aceiaşi măsură scris.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *