Cine şi-ar fi imaginat că fetişcana zveltă, isteaţă şi zvăpăiată – încă liceană când am cunoscut-o – pe care viaţa nu avea s-o răsfeţe prea tare, se va dovedi o gospodină atât de bună, de primitoare şi afectuoasă ?
Reli aşa cum am cunoscut-o eu.
Am petrecut foarte multe sărbători în casa ei, dar şi atunci când eram invitaţi acasă la Mama soacră, majoritatea aperitivelor erau tot de resortul cumnatei mele. Niciodată nu am să uit sărbătorile de Paşti când – fiind în schimbul trei la fabrică – a vopsit ouăle pascale între analizele a două şarje succesive de probe de ceramică. (Să ne amintim că pe atunci se lucra de Paşti şi de Crăciun, iar ouăle, la fel cu uleiul, zahărul, untul şi carnea, erau produse greu de găsit şi numai pe cartelă). Întotdeauna ouăle roşii vopsite de ea erau minunate, vădindu-i îndemânarea la desen şi potrivitul culorilor (moştenite de la Mama).
Platou cu aperitive puişor şi alte bunătăţi preparate de Reli
An de an Reli se întrecea pe sine încercând reţete noi de aperitive – specialitatea ei – din cele mai neaşteptate ingrediente, decorate cu multă ingeniozitate. Prăjiturile erau resortul soacrei mele, Tania, care cu mulţi ani în urmă – imediat după refugiul din Cernăuţi – ucenicise la o cofetărie. Ne cocea o mulţime de fursecuri diferite pe care apoi ni le punea drept merinde, alături de cozonacii cu nucă, mac şi halva.
Aperitive de Paşti pe masa cumnatei mele Reli
Aveau să treacă decenii până când cumnata mea blondă – pe care eu o văd şi astăzi aşa cum era pe vremuri – avea să se pensioneze, să devină bunică şi să ne dovedească măiestria şi în prepararea prăjiturilor. Am ales-o pe cea mai recentă cu care ne-a servit duminica trecută. Venise în fugă până la Mama ei, unde sosisem şi noi în vizită, zâmbea cu drag ca o soră adevărată şi ţinea în braţe o tavă de prăjituri proaspete. ”V-am adus prăjituri răcoroase cu iaurt, fructe şi brânză de vacă, numai bune pentru o zi caldă de vară ca asta !” ne-a spus, în timp ce tăia prăjitura şi o aşeza pe farfurii. Prăjiturile s-au dovedit atât de gustoase încât am cerut reţeta plină de elan, neştiind când o voi prepara, dar fiind sigură că o voi…scrie.
Prăjitura Reli cu iaurt, fructe şi brânză de vaci
Ingrediente
Blatul
1 pahar (de 200 g.) cu iaurt, 1 pahar cu ulei, 2 pahare cu zahăr tos, 3 pahare cu făină, 1 praf de copt, 4 ouă întregi, 2 linguriţe cu cacao
1/2kilogram de cireşe (sau alte fructe de sezon)
Crema :
½ kg brânză de vaci grasă, 150 g. unt, 5-6 linguri de zahăr pudră, eventual aromat, 50 gr. ciocolată amăruie menaj
Mod de preparare
Blatul
Într-un bol se introduc pe rând iaurtul, ouăle, uleiul şi zahărul, toate la temperatura camerei. Se amestecă bine cu mixerul până când se dizolvă zahărul. Apoi se adaugă făina şi praful de copt. Se mixează din nou până compoziţia ajunge la consistenţa unei smântâni groase. Se pregăteşte o tavă dreptunghiulară înaltă, 30 x 25cm., tapetată cu hârtie de copt. Se toarnă în tavă ¾ din compoziţia de aluat galben. În restul de aluat se adaugă 2 linguriţe de cacao, se amestecă bine şi se pune grămăjoare peste aluatul galben ca să se marmoreze.
Cireşele din care s-au scos în prealabil sâmburii se aşează peste aluat (se pot înlocui cu vişine, caise tăiate în sferturi, căpşuni, zmeură sau afine). Tava se introduce în cuptorul preîncălzit şi se coace vreo 40 de minute. Blatul copt (verificat cu scobitoarea) se scoate din cuptor şi se pune la răcit câteva ore. Apoi se răstoarnă din tavă şi se îndepărtează hârtia de copt.
Crema
Untul încălzit la temperatura camerei se amestecă cu 5-6 linguri de zahăr praf şi brânza de vacă (la aceeaşi temperatură) până când se obţine o cremă omogenă.
În final crema de brânză de vacă se întinde peste blat cu un cutit cu lama lată şi se nivelează. Apoi se presară cu ciocolată răzuită şi se ţine la rece până când se taie în felii şi se serveşte. Poftă bună !