De Purim se coc multe prăjituri şi se trimit în dar la casele vecinilor şi prietenilor. Cea mai cunoscută prăjitură de Purim este humăntaşul sau urechea lui Haman, devenită un adevărat simbol al acestei sărbători. La casele evreieşti in Ardeal se mai cocea şi o altă prăjitură, mai scumpă şi mai pretenţioasă, a cărei denumire, kindli, se pare că provine de la faptul că ruloul alcătuit din mai multe pături de aluat seamănă cu un copilaş (kinder) înfăşat.
Prima amintire legată de kindli evocă un moment din copilărie, când Bunica mea Erzsi, de confesiune reformată, (pe care am adoptat-o, pentru că bunicii mei adevăraţi pieriseră la Auschwitz) copsese nişte prăjituri foarte asemănătoare cu beigli, (reţeta am prezentat-o într-un număr mai vechi din Baabel https://baabel.ro/bucataria-din-baabel/1005-andrea-ghita-beigli-de-craciun) deşi Crăciunul trecuse şi Paştele încă nu sosise, ba mai mult, nici nu era pentru noi, cei de acasă, ci a fost ambalată frumos şi trimisă cadou doctorului cardiolog care-l trata pe Bunicul.
Nici măcar n-am gustat-o, dar i-am ţinut minte numele, pe care aveam să-l reîntâlnesc peste decenii, de Purim, când am fost servită cu câteva felii de o vecină de bloc, care primea kindli atât de la mama, cât şi de la soacra ei. Aceasta din urmă – la rugămintea mea – a avut amabilitatea să coacă prăjitura kindli şi în faţa camerei de filmat. Ţin minte casa primitoare a soţilor Béla şi Nuşi Müller (din păcate amândoi trecuţi în nefiinţă) şi gustul inegalabil al prăjiturii din care fiecare membru al echipei de filmare a primit câte o porţie generoasă…trei zile mai târziu. Eu nu m-am încumetat să coc kindli, însă redau reţeta pentru gospodinele mai temerare decât mine.
Ingrediente:
Pentru aluat:
1 kg. făină,
1 pahar de ulei, 1 pahar de vin
100 g. untură de gâscă, 4 ouă,
1 pahar de vin, 1 lingură de miere, 1 lingură de zahăr, 10 gr. drojdie, 1 lămâie
Pentru umplutură:
350 g. nuci mărunţite,
300 g. zahăr,
doi pumni de stafide,
coaja rasă a unei lămâi
câteva linguri de vin.
Făina se amestecă bine cu untura, drojdia dizolvată în apă caldă, cu zahărul, uleiul, cele 4 ouă, vinul, sarea şi zeama de lămâie. Aluatul astfel obţinut se lasă să se odihnească o jumătate de oră. Apoi se împarte în şase porţii care se întind pe rând. Fiecare foaie se unge cu miere, se stropeşte cu ulei, şi se presară cu amestecul de nuci zdrobite şi stafide. Apoi se rulează cu grijă îndoind capetele. Ruladele se coc la foc potrivit 30 – 40 de minute. Prăjitura Kindli nu se poate consuma decât după trei zile. Îi trebuie un timp pentru a se înmuia. Este o prăjitură tradiţională de Purim, destul de pretenţioasă, cu multe ingrediente şi puţine gospodine reuşesc să-i dea gustul adevărat.