UN DIPLOMAT ROMÂN A AJUTAT LA SALVAREA EVREILOR DIN BUDAPESTA

În 1944 evreii români deportați în Transnistria au fost aduși înapoi (cei care au supraviețuit condițiilor inumane în care a trebuit să trăiască în lagărele de acolo), dar deportarea evreilor din alte țări nu a încetat chiar dacă aliații debarcaseră în Normandia, deci s-a deschis al doilea front și se întrevedea înfrângerea Germaniei naziste. Dar, în primăvara lui 1944, forțe armate germane au intrat în Ungaria pentru a preveni o eventuală ieșire din război a acestei țări, și prima măsură introdusă și realizată a fost deportarea evreilor din Ungaria, respectiv din provincie, inclusiv cei din Ardealul de nord, la Auschwitz Aproape 90 la sută dintre ei au fost imediat ucişi în camerele de gazare. Dacă evreii din Budapesta au scăpat, cel puțin parțial, aceasta se datorează unui diplomat roman – dr. Florian Manoliu, și unui diplomat de origine română, devenit consul al statului Salvador, George Mantello, născut Mandel, originar din Bistrița-Năsăud. Mantello, cu ajutorul consulului general al Salvadorului din Geneva, este numit consul onorific pentru Cehoslovacia, Iugoslavia și România, iar în 1942 prim secretar fără salariu al legației Salvadorului din Geneva, Din această poziție, cu acordul autorităților salvadoriene, eliberează 10.000 de documente de cetățenie salvadoriană evreilor din teritoriile ocupate de germani. Aceste documente au salvat viața a 20.000-80.000 de evrei, pentru că un document de identitate se referea la o familie. Chiar dacă documente nu permiteau călătoria în străinătate, ele ofereau o oarecare protecție posesorilor lor care nu puteau fi trimiși nici în ghetouri și nici nu puteau fi deportați. Pentru tipărirea lor Mantello a plătit, din banii lui, în jur de 100.000 de franci elvețieni.

Eva mantello

Portretul lui George Mantello

Mantello care avea părinți în Bistrița iar soția și familia ei – la Budapesta, auzise niște zvonuri legate de deportarea evreilor unguri și se temea pentru viața lor. De aceea l-a solicitat pe dr. Florian Manoliu, atașat comercial al Consulatului român din Berna, cu care era prieten, să meargă la Budapesta și la Bistrița, să vadă ce s-a întâmplat cu ei, trimițând 1000 de documente de identitate salvadoriene în alb., bani și medicamente. Călătorind spre Ungaria, Manoliu, cunoscut pentru ideile sale liberale și antigermane, a predat mai întâi aceste documente consulului român de la Viena. Germanii îl rețin și-l trimit la Berlin și numai după intervenția autorităților române este eliberat, se întoarce la Viena, ia documentele, pleacă mai întâi la București, apoi la Bistrița unde de acum (ne aflăm la sfârșitul lui mai) toți evreii, inclusiv părinții lui Mantello, fuseseră deportați. El își dă seama că același lucru s-a întâmplat cu toți evreii din Ardealul de nord. Singurii evrei în viață erau cei din Budapesta.

Cu ajutorul lui Ioachim Daianu, consulul general român de la Budapesta și cu consulul elvețian Lutz, intră în legătură cu autoritățile evreiești din Budapesta și află de situația disperată a acestora, lipsiți de orice fel de sprijin. Miklos Krausz, șeful Palestine Certificate Office, cu care de asemenea a intrat în legătură, îl roagă să se angajeze într-o misiune riscantă, să ducă în Elveția două documente. Era vorba de descrierea situației evreilor de la Budapesta și de Raportul Auschwitz, un document în care doi evadați slovaci de la Auschwitz – Alfred Wetzler și Jan Vrba – au descris cu lux de amănunte ce se întâmplă acolo cu evreii, cum sunt omorâți în camerele de gazare și incinerați, condițiile în care sunt ținuți deportații și prigoana la care sunt supuși. Manoliu ascunde documentele printre documentele românești, revine la Geneva la 20 iunie unde se întâlnește cu Mantello și-i predă documentele. Din acea clipă, acesta începe o campanile de presă, documentele se trimit telegrafic în Marea Britanie și Statele Unite. Lumea, toate țările, inclusiv cele neutre, iau cunoștință de conținutul lor și încep presiuni uriașe asupra conducerii Ungariei, respectiv asupra amiralului Horthy să oprească deportările. La 7 iulie 1944 Horthy decide oprirea deportărilor și, în acest fel, a rămas în viață o parte din evreii de la Budapesta. Bela Sárossy, diplomat ungur de la Berna, a transmis atunci autorităților de la Budapesta că ”dușmanii noștri (respectiv românii), vecinii noștri setoși de teritorii, au obținut, în cel mai critic moment al istoriei noastre un atu…Românii au început o campanie violentă împotriva noastră. Argumentele lor se bazează pe atrocitățile împotriva evreilor, având dovezi de netăgăduit, documente și fotografii ale căror negative au fost oferite personal de oameni de încredere”.

Eva certificat Manoliu

Unul dintre certificatele care au salvat vieţi

La 1 august 1944 Manoliu s-a întors la București și Mantello l-a rugat să ducă un raport despre campania de presă din Elveția și o scrisoare adresată dr.-lui Wilhelm Filderman. În scrisoare el a menționat că mulțumirile pentru succesul campaniei de presă trebuie aduse în primul rând ”purtătorului acestei scrisori” (Florian Manoliu) pentru că datorită lui lumea a auzit pentru prima dată despre tragedia evreilor maghiari. Meritele diplomatului român au fost recunoscute abia în 2001, la șapte ani după ce a murit, statul Israel acordându-I titlul de ”Drept între popoare”,

Toate aceste evenimente au fost descrise în cartea ”Omul care a oprit trenurile spre Auschwitz. George Mantello, El Salvador și ora excepțională a Elveției” de David Kranzler (Syracuse University Press, 2000). Cartea a fost tradusă în românește de Manasse Radnev și editată la Hasefer.

Eva Galambos

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

3 Comments

  • EVA SZMUK (ȚUȚUI) commented on June 5, 2015 Reply

    DUPĂ OCUPAREA UNGARIEI DE TANCURILE GERMANE – 19 MARTIE 1944 – NU EXISTA NICIO
    STARE DE DREPT PENTRU EVREII DE LA BUDAPESTA- INCLUSIV PENTRU CEI ADĂPOSTIȚI ÎN CASELE DECLARATE SUB PROTECȚIE ELVEȚIANĂ , SUEDEZĂ ETC SINGURA SALVARE A REPREZENTAT TIMPUL SCURT PÂNĂ LA OCUPAȚIA DE CĂTRE ARMATA ROȘIE.. DUPĂ STAREA DE NEBUNIE GENERALĂ A URMAT CĂUTAREA PRIN
    PIVNIȚE, PRIN GRĂMEZILE DE CADAVRE DIN PIAȚA DIN GHETOU A CELOR DRAGI.NU ȘTIU DACĂ EXISTĂ O EVALUARE A NUMĂRULUI CELOR ARUNCAȚI VII SAU MORȚI
    ÎN DUNĂRE. ERAU MITRALIAȚI., ALȚII ARUNCAȚI DE VII. ÎN FLUVIUL PLIN DE GHEAȚĂ
    LA BUDAPESTA A EXISTAT UN SINGUR GHETOU.

  • eva galambos commented on June 4, 2015 Reply

    In legătură cu comentariul lui Daniel Lowy, când am vorbit despre diplomatul român, m-am referit la Florian Manoliu care a dus în Elveția documentele despre Auschwitz, așa numitul Protocol Auschwitz care dezvăluia, prin mărturie directă, crimele care se comiteau în acest lagăr al morții.

  • Daniel Lőwy commented on June 4, 2015 Reply

    Este un articol pe un subiect important si de interes. Titlul insa ar putea induce in eroare multi cititori. Mihai Marina, consulul Romaniei la Oradea a fost un diplomat roman. Mandel (Mandl) György, cunoscut mai tarziu sub numele de George Mantello a fost insa un diplomat salvadorian, de origine transilvaneana, mai exact, un evreu nascut la Lechința, si crescut in cultura maghiara, devenit mai apoi industrias de textile la Bucuresti si om de afaceri. Trimis de Regele Carol II in Elvetia, pentru a achizitiona panza pentru aripile avioanelor fabricate la Brasov, nu s-a mai intors in Romania. Se pare ca Mantello a fost singurul diplomat care a eliberat Schutzpass-uri fara sa perceapa plata pentru ele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *