Omul Naledi

Suntem copiii hazardului. Nici o lege naturală nu  spune că acolo unde e viață trebuie să apară și ființe inteligente după cum nici o lege naturală nu spune că evoluția omului trebuie să ducă la apariția lui Homo sapiens,rod al hazardului și a sute de mii de ani de evoluție și de selecție naturală.

Andrei homo-naledi1Când strămoșii noștri au sosit din Africa au găsit Europa ocupată de oamenii de Neanderthal. Și au provocat un adevărat genocid, exterminându-i pe neanderthalieni până la ultimul. Legile naturii sunt aspre ; supraviețuiește numai cel mai bun. Nu există nici milă nici negocieri. Câteva decenii, pe baza descoperirilor lui Leakey, în Africa s-a crezut că omul a evoluat linear, de la  ființe primitive cum a fost Lucy, fetița de acum peste trei milioane de ani al cărei schelet a fost descoperit aproape întreg în Africa pînă la noi. Au mai fost descoperiți Australopitecii, o altă linie de evoluție care a eșuat. Acum știm că au mai fost și alte linii de dezvoltare a unor ființe inteligente care nu au rezistat selecției naturale și s-au stins.

Andrei naledi 1

Una din aceste linii a fost descoperită acum doi ani într-o peșteră din Africa de Sud, ”Rising Star Cave”, a cărei intrare măsura numai 30 cm lățime. În peșteră este întuneric total. E un miracol că unii cercetători curioși s-au strecurat în bezna peșterii, unde au descoperit osuarul numărând sute de oase ale unor oameni primitivi, mai exact 1550. Oamenii de știință au conchis că peștera era folosită ca cimitir. Scheletele aparțin unei specii de hominizi necunoscută până în prezent – ”omul din Naledi”. Descoperirea a fost anunțată luna trecută de o echipă de 60 de paleo-antropologi din Africa de Sud. Omul din Naledi avea cca 50 kg, 1,50 m si un creier cam de mărimea unei portocale, cam de trei ori mai mic decât al nostru. Era oare o ființă inteligentă, în aceste condiții? Puțin probabil, dar era, totuşi, un hominid și nu o maimuță. Din fericire nu ne tragem din el.

Andrei Banc

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

One Comment

  • George Farkas commented on September 24, 2015 Reply

    O sugestie:cartea profesorului Yuval Harari ,,,Sapiens” a aparut tradusa in mai multe limbi.V-ar putea interesa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *