Vinete umplute

Se iau 3 vinete Solanum melongena, ținute la frig să se învineţească precum nasul unui beţiv, se spală bine, se curăţă codiţele şi se taie cu sadism în două. Cu un cuțitaș se crestează cam la 5-10 mm de coaja, după care, cu o lingură, se scobeşte miezul. Dacă mai rămân seminţe, se râcâie bine tot cu lingura.

Dacă sunt tinere, se dau cu zeamă de lămâie, să nu se înnegrească de ciudă că au rămas fără codiţe, dacă sunt mai babe şi seminţoase, se dau cu sare întâi, şi se pun la scurs să iasă amăreala de fete bătrâne ce sunt.

Se mai iau: 1 ardei căpiat, un ardei îngrăşat verde şi unul roş, una bucată ciuşcă şi se taie cubuleţe. Li se adaugă vreo 5 căţei medii (gen foxterier sau cocker), la fel de mărunţiţi. De asemenea, se mai disecă vreo 2 roşii medii, cu cât mai mărunt, cu atât mai bine. O ceapă măricică se dezbracă de fuste şi se căsăpeşte solzişori, solzişori care se presară cu sare.

2 cartofi lunguieţi se taie feliuţe.

Apoi trecem la treaba mare… se încălzeşte o tigaie, şi se pune o lingură de oloi de mazline.

Se căleşte ceapa, să nu răcească. Când devine translucidă, se adaugă cam 3 pumni de orez, să se călească circa 30 de secunde. Dupe aia, se varsă şi amestecătura ardeiato-usturoiata, şi se mai căleşte cam 1 min. Apoi adăugăm miezul vinetei, curăţat de sâmburi şi tăiat cubuleţe, încă un minuţel, după care se acoperă cu capacul, să transpire, ca sauna umedă e bună, te înmoaie şi te frăgezeşte.

Adăugăm roşia, cu tot cu zeama (dacă lenea-i mare la depeluşat roşii, se foloseşte o cutie mică de cuburi de roşii), plus 100 ml de vin alb, sec, pentru sudaţie.

Se lasă la foc mărunt încă vreo 3-4 min, după care se adaugă încă vreo 250-300 ml de suc de roşii (dacă am folosit metoda leneşă – de la conservă, e suficient ce am pus deja), vreo 3 frunze măricele de laur.

După ce se scade la foc mic, să devină o chestie groasă, se adaugă piper, juma de legătură de pătrunjel (fără untură de căţel), si o ţară de sare, şi se amesteca bine.

La foc FOARTE mic, adăugăm încet nişte brânză, cât mai grasă, cam 3-400 de grame, şi se omogenizează cu compoziţia, de să nu se mai deosebească om de tovarăş.

Spălăm repede vinetele scobite şi le aşezăm în tava în care am turnat o lingură de ulei şi una de vin, şi le umplem bine cu compoziţia.

De-asupra aşezăm feliuţele de cartof, pe care presărăm un pic de boia şi băgăm totul la cuptorul preîncălzit la 150-170 grade. Daca aveţi cuptor „daştept” reglaţi-l să încălzească şi sus şi jos. După vreo 10 min, creşteţi temperatura la 200 de grade, pentru încă 5 min. Apoi presăraţi nişte parmezan, daţi un pic doar pe grilul de sus al cuptorului vreo 5 min, şi e gata!

Poftă bună!

Edi Kupferberg

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

2 Comments

  • Plugaru Valer commented on October 7, 2016 Reply

    Consider suficient si doar umorul pentru a ne face o placuta impresie despre oferta culinara. trebue incercat pentru a putea compara prima impresie cu atributele concretului.

    O zi cat mai placuta si inspiratie cat mai colorata pentru ofertele viitoare. V. Plugaru

  • DORA FRADIS commented on October 7, 2016 Reply

    CRED CA E FOARTE GUSTOS. O SA INCERC.
    IN ORICE CAZ MI-AU PLACUT COMPLETARILE HAIOASE ALE RETETEI !!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *