Progresul şi viitorul civilizaţiei

Există o regulă empirică asemănătoare legii lui Moore în electronică, o regulă privitoare la dezvoltarea civilizației, care spune că peste 5 ani jumătate din profesiile cerute de societate nu vor mai exista. Studenții care intră la facultățile tehnice se vor găsi la absolvire în fața unei industrii despre care ei nu au invățat nimic. Viteza progresului industrial e amețitoare. Iată un exemplu edificator: în 1998, Kodak avea 170.000 de angajați și vindea 85% din hârtia foto necesară în lume. În doar câțiva ani, baza tehnică a afacerii lor a dispărut și au dat faliment; au apărut aparatele foto digitale, care s-au vândut cu miliardele, adesea combinate cu telefoanele digitale, nimeni nu a mai avut  nevoie de hârtia foto color și de filmul pentru diapozitive. Au dispărut și miile de laboratoare care developau filmele făcute de amatori. Ceea ce s-a întâmplat cu Kodak se va întâmpla cu o  mulțime de industrii, în următorii 10 ani. Și majoritatea oamenilor nu realizează acest lucru. Cine și–ar fi imaginat, în 1998, că 3 ani mai târziu, nu se vor mai face fotografii pe hârtie fotografică?

andrei-camera-video-digitala-panasonic-hc-w570ep-black
Cu toate acestea, camerele digitale au fost inventate în 1975. Primele au avut doar 10.000 de pixeli, dar au urmat legea lui Moore. La fel ca şi cu toate tehnologiile exponențiale, la început a fost o dezamăgire pentru o lungă perioadă de timp, până să devină în doar câțiva ani extraplate, ușoare și autoreglabile la lumină..
La fel se întâmplă acum cu inteligența artificială, sănătatea, automobilele autonome electrice, educația, imprimarea 3D, agricultura și locurile de muncă. Bine ați venit la a patra Revoluție Industrială. Bine ați venit în Epoca Exponenţială.
Software-ul va perturba majoritatea industriilor tradiționale în următorii 5-10 ani. Uber este doar un instrument software. Este o firmă de taximetrie care nu deține nici o mașină, dar este acum cea mai mare companie de taxi din lume. Airbnb este cea mai mare companie hoteliera din lume, cu toate că nu deține niciun fel de proprietăți. Calculatoarele devin exponențial mai bune în înțelegerea lumii. În acest an, un calculator a depășit cel mai bun jucător de Go (un joc strategic si complex, comparat cu șahul)  cu 10 ani mai devreme decât era de așteptat. În SUA tinerii avocați deja nu primesc locuri de muncă. Datorita IBM Watson (numit așa după cel care a fost primul președinte al IBM ) este un sistem computerizat cu inteligență artificială, capabil să răspundă la întrebări puse în limbaj natural), de la care  puteți obține consiliere juridică (până în prezent pentru lucruri mai mult sau mai puțin de bază) în câteva secunde, cu o precizie de 90%, comparativ cu o precizie de 70% atunci când este efectuată de către om. Așa că, dacă studiați dreptul, opriți-va imediat. Vor fi cu 90% mai puțini avocați în viitor, doar specialiștii vor rămâne. Watson oferă deja asistență medicală în diagnosticarea cancerului, de 4 ori mai precisă decât asistență medicala umană. Facebook are acum un software de recunoaștere a formelor, care poate recunoaște fețele mai bine decât oamenii. Până in 2030, computerele vor deveni mai inteligente decât oamenii. Asta era și  teza profesorului Edmond Nicolau acum  câteva decenii și pe atunci specialiștii și nespecialiștii râdeau de el fiindca spuneau ei cum poate fi o mașină făcută de om să fie mai deșteptă ca omul? Iată că regretatul profesor de la Poltehnica bucureșteană a avut dreptate.

automobile fără şofer

automobile fără şofer

În 2018 vor apărea public primele mașini care se auto-conduc. În jurul anului 2020, întreaga industrie auto va începe să fie perturbată. Nu veti mai dori sa dețineti o mașină. Veti apela o mașină cu telefonul, aceasta va apărea la locația dumneavoastră și vă va conduce la destinație. Nu va fi necesar să o parcati, veți plăti doar pentru distanța parcursă. Copiii noștri nu vor primi un permis de conducere și nu vor deține o mașină. Orașele se vor schimba, deoarece vom avea nevoie de 90-95% mai puține mașini decât acum. Vom putea transforma fostele locuri de parcare în parcuri. La nivel mondial, 1.2 milioane de oameni mor anual în accidente de autovehicule. Acum avem câte un accident la fiecare 100.000 de km; cu conducere autonomă, numărul va scădea la un accident la fiecare 10 milioane de km. Asta va salva un milion de vieți în fiecare an.
Cele mai multe companii de automobile ar putea ajunge în stare de faliment. Companiile auto tradiționale încearcă o abordare evolutivă și construiesc doar o mașină mai bună, în timp ce companiile tehnologice (Tesla, Apple, Google) revoluționează industria construind un calculator pe roţi (Industria imobiliară se va schimba. Dacă se poate lucra în timp ce fac naveta, oamenii se vor muta cu traiul mai departe, pentru a trăi într-un cartier mai frumos.
Masinile electrice vor fi folosite la scara înaltă până în 2020. Orașele vor fi mai puțin zgomotoase, deoarece toate mașinile vor funcționa pe electricitate. Energia electrică va deveni incredibil de ieftină și curată, nepoluantă. Producția de energie solară se află pe o curbă ascendentă  de 30 de ani, dar numai acum se poate vedea impactul ei. Anul trecu a fost produsă la nivel mondial mai multă energie solară decât energie din rezerve fosile (neregenerabile). Prețul pentru energia solară va scădea atât de mult, încât toate companiile de cărbune vor ieși din afaceri până în anul 2025.

Sunt in curs de dezvoltare dispozitive medicale, care sunt conectate la telefon, având funcția de a scana retina,  a lua proba de sânge și analiza respirația, identificând astfel aproape orice boală.

Prețul unei imprimante 3D a coborât de la 18.000 de dolari la 400 $ în 10 de ani. În același timp, a devenit de 100 de ori mai rapidă. Toate companiile mari de pantofi au început sa printeze pantofi folosind tehnologia 3D. Piese de schimb de avion sunt deja tipărite în 3D. Stația spațială are acum o imprimantă  3 D care elimină necesitatea numărului mare de piese de schimb, folosite în trecut.
Vă veți putea scana picioarele in 3D și printa acasă pantoful perfect. În China, au printat deja in 3D o clădire de birouri de 6 etaje. Până în 2027, 10% din tot ceea ce se produce, va fi printat 3D.

Tehnologie 3D

Tehnologie 3D

Oportunităţi de afaceri: Dacă vă gândiți la o nișă pe care vreți să intrați, întrebați-vă: “În viitor, crezi că vom avea așa ceva?” În cazul în care răspunsul este da, atunci cum poți face ca acest lucru sa se întâmple mai devreme? În cazul în care nu funcționează si pe telefon, uită ideea. Şi orice idee proiectata pentru a avea succes în secolul XX, va fi este sortită eșecului în secolul XXI.
Locuri de muncă: 70-80% din locurile de muncă vor dispărea în următorii 20 de ani. Vor fi multe noi locuri de muncă, dar nu este clar dacă vor exista suficiente cadre într-un timp atât de scurt.

Andrei Banc

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

2 Comments

  • Plugaru Valer commented on November 19, 2016 Reply

    Nu contest progresul tehnic si nu numai. Nici viteza cu care acesta devine realitate. Cu atat mai putin contest faptul ca automatizarea are un camp de raspandire nemaipomenit. Adevarul este ca productia de bunuri ofera, cel putin in momentul de fata, marea majoritate a locurilor de munca ocupand personal din cele mai variate domenii de pregatire. Pentru a elibera acest personal de preocuparile clasice este nevoie de investitii carora tari mici si mai “sarace” (unele dintre ele conduse prost si astfel nu isi folosesc resursele) vor ramane cu intarzieri foarte mari fata de ritmul progresului, sau, la fel ca pana acum, vor oferi resurse si conditii celor cu bani sa profite in continuare si, “proportional” sa isi asigure profituri in continuare. Poate ramane inca un subiect de discutie, de ce nu, D-lui Banc, pe care il respect, dar si oricui poate da unele parereri legate de problema.
    Cu stima pentru toti autorii si cititorii.

  • Andrea Ghiţă commented on November 19, 2016 Reply

    Articolul – ca de altfel toate articolele scrise de Andrei Banc – este foarte interesant si ne zugraveste o dinamica a schimbarii, aproape uluitoare. Cu conditia ca ritmul dezvoltarii sa fie constant sau -eventual accelerat – sa nu apara sincope (razboaie) si sa fie o planeta relativ uniform dezvoltata. Din pacate in multe locuri civilizatia a ramas de secol XX, daca nu de secol XIX, si acolo – ca sa dau doar un exemplu – incaltarile vor continua sa se fabrice manual si chiar sa se peticeasca…Pe de alta parte treptat revine – e drept, pour les connaisseurs – muzica pe discuri de vinil, fotografia si flmul pe pelicula…asa ca – spun eu – mai sunt sperante sa ramanem umani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *