George Hida: DELICII de SFÂNTUL VALENTIN

Ziua Sfântului Valentin este sărbătoarea celor care se iubesc. Ea vă reaminteşte că sunteţi un cuplu, că vreţi să fiţi împreună, să reaprindeţi sau să înteţiţi focul pasiunii. Se ştie că, mai devreme sau mai târziu, focul pasiunii începe să pălească. Intervin activităţile de zi cu zi, responsabilităţile traiului in doi, discuţiile financiare şi de gospodărire, romantismul trecând la coada priorităţilor. De aceea e bine venită o zi specială în fiecare an care aduce în prim plan simţămintele speciale şi dorinţa unuia pentru celălalt.

Sunt nenumărate feluri prin care puteţi sărbători împreună această zi. Una din cele mai plăcute este o cină romantică în doi, la lumina lumânărilor, menită să aducă bucurie şi să celebreze dragostea aducătoare de împliniri. Şi, pentru că vorbim despre dragoste, în sfânta zi a lui Valentin sau a Valentinei, îmi permit să vă împărtăşesc opinia mea că seara de dragoste şi romantism fără sex este… ca nunta fără lăutari, aşa că în cele de mai jos o să vă prezint câteva alimente speciale şi un meniu de cină romantica care pot deveni principalul carburant pentru o minunată seară în doi.

Ţelina, rădăcina şi tulpinile

 

Deşi pare destul de prozaică, departe de cei care şi-ar dori mai degrabă căpşuni cu frişcă şi şampanie (ceea ce nu e contraindicat), trebuie să vă spun că ţelina este o sursă fantastică de stimulare sexuală mai ales atunci când este bine mestecată înainte îngurgitare. Şi asta pentru că rădăcina şi tulpinile de ţelină conţin androsteron, un hormon-feromon inducător de pasiune a partenerei.

Mod de preparare: Rădăcina de ţelină crudă, trecută pe răzătoare împreuna cu morcovi şi stropită cu lămâie este un aperitiv demn de… încredere.

Stridia consumată mai ales crudă este una din cele mai cunoscute afrodiziace clasice Stridia conţine zinc în cantităţi apreciabile care asimilat duce la creşterea imediată a producţiei de testosteron şi spermă. Stridiile conţin şi dopamina, cunoscută şi folosită medical pentru creşterea libido-ului.

Modul de preparare: Frecaţi şi spălaţi bine stridia cu carapacea închisă până când îndepărtaţi petele negre şi firele care atârnă uneori de exteriorul carapacei. Deschideţi-le apoi, folosindu-vă de un cuţit special pentru desfăcut stridiile (le puteţi cumpăra de la supermarket cu cuţit cu tot) şi aşezaţi-le desfăcute pe un pat de gheaţă mărunţită. Stropiţi carnea stridiei cu puţină lămâie, după gust.

 

Salata de banane si pepene roşu (lubeniţă)

Bananele conţin o enzimă cunoscută sub numele de bromelaină care stimulează libido-ul şi ameliorează deficienţa erectilă. Cantităţile crescute de potasiu şi riboflavină (una din vitaminele B), duc la ridicarea ….. nivelului energetic. Cât despre pepenele roşu, cunoscut de mulţi ca un adaus eficient la îmbunătăţirea erecţiei, conţine citrulină, un vaso-dilatator care duce la excitare si creşterea libido-ului. O salata de banane cu felii de pepene roşu, o face apetisanta si chiar afrodiziacă.

Mod de preparare: Tăiaţi bananele rondele şi amestecaţi-le uşor cu feliile roşii de pepene.

 

Avocado este numit de indienii din America de sud „testiculele care cresc în copaci”. Şi asta nu numai din cauza formei ci şi pentru că avocado conţine cantităţi apreciabile de acid folic, un adaus energetic de mare importanta pentru întregul orga(ni)sm. Mai conţine un agent care stimulează producţia de hormoni masculini, vitamina B6, precum şi o formă de potasiu care ajută la reglarea glandei tiroide la femei.

Mod de preparare: se taie fructul în două şi se mănâncă.

Salată de fructe cu mango, piersici şi căpşuni, stropită cu şampanie sau cu puţin rom

Mod de preparare: Descojiţi fructul de mango, tăiaţi piersicile şi căpşunele în feliuţe, amestecaţi totul cu gentileţe, stropiţi fructele cu rom sau şampanie.

Smochine proaspete amestecate cu fistic, alune, migdale. Smochinele erau fructele preferate ale Cleopatrei. Grecii le venerează şi astăzi pentru că seamănă cu fructul (care nu mai este) oprit. Noi, cei din Ardeal preferăm pruna brumărie din aceleaşi considerente, deşi pălinca de prună brumărie dublu distilată nu este nici ea de lepădat. Oare noi, ardelenii om fi mai puţin romantici?

Mod de preparare: zdrobiţi câteva miezuri de nuca şi apoi băgaţi în gură câte o linguriţă de amestec urmat imediat de smochină întreagă. Credeţi-mă că doua – trei linguriţe şi smochine vor fi de ajuns…

Ciocolata, mai ales bomboanele de ciocolată cu cremă sau marţipan, de preferinţă spaniol, adus tocmai din Toledo (nici cel suedez nu e de lepădat), sunt cel mai sigur drum către bucuria trupescă.
Ciocolatele conţin theobromina – un alcaloid ca şi cafeina, precum şi fenil-etil amina – un produs chimic complex care generează în creier senzaţia de a fi îndrăgostit(a). Nu degeaba doamna visurilor tale îţi spune cât de bine se simte când mănâncă ciocolată cu marţipan. În plus antioxidanţii din cacao sunt extraordinari pentru consolidarea sistemului imunitar.

Mod de administrare: dezveliţi bomboana sau tableta şi savuraţi-o împreună. Metoda cea mai sofisticată, cu efect sigur, este să topiţi ciocolata într-o ceaşca, s-o luaţi pe linguriţă sau pe o bagheta de coca dulce fiartă în ulei care în spaniolă se numeşte churro şi s-o lingeţi sau s-o sugeţi uşor sau, dacă este mai vâscoasă, muşcaţi din ea.

Mai ţineţi minte bancul cu profesoara care îi întreabă într-o zi pe copii: “Dacă pe o creanga sunt 7 vrăbiuţe şi loveşti trei cu praştia, câte mai rămân pe creangă?” La care Gigel răspunde: “4 vrăbiuţe, doamnă”. Profesoara, zâmbind uşor, îl corectează pe Gigel: “ N-ai dreptate Gigele; nici o vrăbiuţă nu mai stă pe creangă, după ce le-ai lovit câteva; vor zbura şi celelalte, de spaimă. Dar îmi place cum judeci.”

Gigel cere voie să pună şi el o întrebare: „Trei fete stau pe o bancă în parc şi mănâncă îngheţată. Una suge din îngheţată, a doua muşcă îngheţata, iar a treia o linge. Care credeţi că este căsătorită?” La care profesoara, jenată, răspunde: “Cred că cea care … suge din îngheţata”. La care Gigel, surâzând, răspunde: “De fapt este cea care are verigheta pe inelarul stâng; dar îmi place cum judecaţi!”    

Şi acum vă propun o cină afrodiziaca/sărbătorească pentru doi, la lumânare, in seara zilei lui Valentin

O sa începem cu un Cocktail, Coctailul Evei

Ingrediente pentru fiecare pahar:

1 lingură (15 ml) de cognac

2 linguriţe (10 ml fiecare) cu zahăr pudră

O linguriţă (5 ml) Pernod sau alt lichior pe bază de anason

Şampanie, de preferat rose (merge şi vin roz spumant)

Preparare:

Combinaţi cognac-ul cu zahăr şi Pernod într-un pahar de vin cu gura largă şi amestecaţi bine cu nu beţigaş până când zahărul s-a dizolvat în întregime. Adăugaţi şampanie sau vin spumant până umpleţi paharul. Sorbiţi-l uşor, şmechereşte, zâmbindu-va si aruncând priviri dulci si galeşe unul altuia.

Urmează nelipsita, Stridie la cuptor cu icre roşii, pentru doi îndrăgostiţi

Ingrediente:

¼ -ceaşcă (60 ml) cu biscuiţi fără zahăr zdrobiţi, după gust

12 stridii scoase complet din carapace

¼- ceaşcă (60 ml) cu frişcă nebătută

2 linguri (30 ml) de pesmet mărunţit fin

puţin praf de nucşoară, de preferat proaspăt răzuită

sare şi piper negru proaspăt măcinat, după gust

2 linguriţe (10 ml) de icre roşii adevărate de Manciuria (în niciun caz icre de ştiucă sau de crap, sau salată de icre, vopsite)

puţin unt pentru uns vasul de pus la cuptor

Preparare:

Presăraţi biscuiţii zdrobiţi pe fundul unui vas de sticla Jena nu prea mare, unsă în prealabil cu unt sau faceţi acelaşi lucru in doua crăticioare Jena mai mici, una pentru fiecare partener.

Aşezaţi stridiile în aşa fel încât să nu se suprapună, de preferat cu partea concavă în sus. Umpleţi sau acoperiţi stridiile cu un amestec din pesmet, praf de nucşoară, sare (nu prea multa că stridiile conţin destulă sare) şi piper negru.

Turnaţi cu gentileţe frişca nebătută peste stridiile asezonate cu pesmet şi condimente.

Introduceţi vasul sau crăticioarele în cuptorul preîncălzit la 180oC cam 20 minute. Scoateţi-le din cuptor şi lăsaţi-le 5 minute să se răcească.

Garnisiţi conţinutul cu icre roşii.

Acum vine salata de avocado, uşor condimentată, pentru cei doi „valentini”

Ingrediente:

Un avocado copt, descojit şi tăiat în jumătăţi, cu sâmburele scos

O roşie bine coaptă, preferabil Roma sau de ciorchine, fără seminţe, tăiată mărunt

O jumătate de ardei gras verde, fără seminţe şi tăiat mărunt.

Un fir de ceapă verde, atât partea albă, cât si cea verde, tăiată în felii foarte subţiri

2 linguri (30 ml) de ulei de măsline extra-ultra virgin ( încercaţi uleiul Kalamata, grecesc, că nu o să vă pară rău)

Zeama şi zestul (coaja răzuită) de la o lămâie

Sare şi piper negru proaspăt măcinat

Piper cayenne iute, după gust

Preparare:

Aşezaţi fiecare din cele două jumătăţi de avocado cu partea concavă în sus pe un pat de frunze de salată, separat pe două farfurii plate. Separat preparaţi celelalte ingrediente sub formă de amestec, începând cu amestecul de piper, zestul de coajă de lămâie şi piperul cayenne; apoi adăugaţi amestecul de: ceapă, ardei şi roşii, iar la urmă uleiul de măsline şi zeama de lămâie; totul într-un bol de sticlă.

Cu o lingură plasaţi amestecul în concavitatea jumătăţilor de avocado. Puneţi-l la rece pentru o oră şi apoi mâncaţi-l cu plăcere .

 

După salata rece, vine salata calda: sauté de sparanghel cu parmezan pentru doi porumbei

Ingrediente:

O legătură de sparanghel proaspăt (175 – 200 g), tăiat în beţigaşe lungi de cam 2 cm

O lingură (15 ml) de ulei de măsline extra-ultra virgin

O lingură (15 ml) zeamă de lămâie proaspăt stoarsă

Sare şi piper negru proaspăt măcinat, după gust

2 – 3 linguri (30 – 45 ml) brânză de parmezan proaspăt dat pe răzătoare

Preparare:

Spălaţi sparanghelul înmuindu-l în apa rece pentru câteva minute. Aruncaţi apa şi repetaţi operaţia de câteva ori, până sparanghelul este curat, fără firicele de nisip sau alte pete negre. Apoi uscaţi sparanghelul tamponându-l cu şervetele de hârtie.

Încălziţi uleiul de măsline într-o tigaie mai largă, adăugaţi sparanghelul şi amestecaţi-l la temperatura moderată pentru câteva minute până când capătă o culoare verde lucioasă, ba chiar puţin maronie. Adăugaţi sarea şi piperul după plac şi amestecaţi totul ca să se omogenizeze. La sfârşit adăugaţi zeama de lămâie. Serviţi-l presărat cu parmezan.

Se poate adăuga şi puţin usturoi tocat, după gust, dar numai dacă vă place mult la amândoi.

Sincer să fiu înţeleg de ce doamnele din Anglia Victoriană se fereau să mănânce sparanghel în public pentru că cică le amintea de anatomia intimă a bărbatului, ceea ce mi se pare o exgerare. Sau mai ştii, sparanghelul englez este mai … altfel.

Glorioasa mâncare de piept de pui. Piept de pui in suc de roşii (sau bulion)

Ingrediente: 

½ -pahar (125 ml) de vin alb sec sau vermut sec

½ – pahar (125 ml) de bulion sau suc de roşii

O lingură (15 ml) de tarhon proaspăt mărunţit sau o linguriţă (5 ml) de tarhon uscat

O frunză de dafin rupta in doua

2 jumătăţi de piept de pui fără piele şi dezosat

Supa clară de pui făcută în casă; dacă nu aveţi e bună şi apa. Nu vă sfătuiesc să puneţi Delikat sau mai ştiu eu ce praf de vegetale din Rusia sau Bulgaria sau Polonia.

¼ – pahar (60 ml) frişcă nebătută

O linguriţă (5 ml) pastă de roşii

O roşie coaptă, mare, fără sâmburi, mărunţită

Sare şi piper negru proaspăt măcinat, după gust

Preparare:

Amestecaţi vinul (sau vermutul) cu sucul de roşii, tarhonul mărunţit şi frunza de dafin ruptă în două, într-o cratiţă sau o oală. Puneţi cratiţa/oala pe foc şi când începe să fiarbă adăugaţi pieptul de pasăre. Adăugaţi lichid suficient, supă de pui sau apă, dacă este nevoie, ca să acopere carnea. Când a început să clocotească reduceţi focul şi acoperiţi cratiţa/oala cu un capac cât se poate de etanş ca să nu se piardă prea mulţi vapori. Fierbeţi vasul cam 20 minute sau mai mult, depinde de grosimea pieptului. Apoi, când socotiţi că s-a înmuiat carnea, scoateţi-o şi continuaţi să fierbeţi sosul rămas, la o temperatură puţin mai mare. După câteva minute adăugaţi frişca omogenizată în prealabil cu pasta de roşii şi continuaţi să fierbeţi lichidul până scade la jumătate. Adăugaţi apoi roşia mărunţită şi fierbeţi totul încă două minute împreuna cu praful de sare şi piper. Îndepărtaţi foile de dafin şi turnaţi sosul peste carne chiar înainte de a o servi.

Deşi nu sunt prea încântat cu acest fel de a găti carnea de pui – eu prefer puiul cacciatore – o să vă prezint altădată reţeta modificată de mine în bucătăria mea (Eat at George’s) – care însă necesita multă ceapă şi noi (adică eu şi cu jumătatea mea mai bună) suntem nebuni după ceapa gătită în bulion; dar multor Valentini si Valentine le place pieptul de pui fără ceapă aşa că am scris-o fără ceapa la cina de ziua lor: carnea de pui în bulion are calităţi afrodiziace de luat în seamă. Cât priveşte bulionul şi roşiile, cuvântul italian pentru roşii este “pomodoro”, preluat din termenul francez “pomme d’amour” ceea ce poate însemna şi mărul dragostei.  

Si acum un sfat demn de luat în seamă: pentru seara Sfântului Valentin nu cumva să folosiţi garnituri ori ce ar fi ele, cum ar fi pireurile de cartofi sau legume sau mămăliga sau paste făinoase sau mai ştiu eu ce vă trăsneşte prin minte. Acelaşi lucru şi cu brânza sau caşcavalul: nu cumva sa presăraţi caşcaval ras peste carnea cu sos de roşii, nu în seara Valentinilor. Bucătăria italiană cere sosuri de roşii cu parmezan, dar numai dacă se adaugă la pastele făinoase. Ţineţi minte: în seara aceasta contează calitatea (gourmet) şi componentul afrodiziac !

 

Pentru încheiere vă propun să beţi o cafea expreso a la George, care este de fapt: Cafea cu ciocolată şi mentă

Ingrediente:

1 – 2 linguri (15 – 30 ml) lichior de cremă de cacao

1 – 2 linguri (15 – 30 ml) lichior de cremă de mentă

Cafea fierbinte de preferat expreso (de fapt merge orice cafea daca este limpede tare si limpede)

Preparare:

Combinaţi lichiorurile într-o ceşcuţă potrivită şi umpleţi-o cu cafea fierbinte. Puteţi adăuga şi frişcă bătută, dacă vă place

Cafeaua nu prea are calităţi de afrodiziac, dar are cu siguranţă un caracter stimulator mai ales pentru creşterea energiei şi a vigorii, dar mai puţin pentru libido. Eu am ales să le combin mai ales pentru o băutură reconfortanta de după cină sau mult după … cină.

În încheiere vă invit ca dimineaţa, să-i aduceţi la pat iubitei o ceaşcă de cafea cu lapte cu biscotti cu ciocolată ! Happy Valentine !

Oops! Am uitat să vă scriu reţeta pentru Biscotti cu ciocolată:

Biscotti cu ciocolată pentru dimineţa de după Valentini :

Ingrediente:

¼ – ceaşcă migdale întregi descojite; migdalele au o coajă maronie care se poate înlătura uşor

3 linguri de unt nesărat, la temperatura camerei

½ – pahar zahar alb

1 ou

½ – linguriţă de esenţă de vanilie

¾- pahar de făină alba pentru copt prăjituri

¼- pahar cacao de preferat olandeză cernută

½- linguriţă praf de copt

⅛ – linguriţă bicarbonat de sodiu alimentar

50 g ciocolată amăruie îmbucătăţită, dar nu prea mărunt

Preparare:

1. Încălziţi cuptorul la 205oC

2. Împrăştiaţi migdalele, fără să se suprapună, într-o tavă, pe o foaie de staniol sau aluminiu sau hârtie de copt. Introduceţi tava în cuptor şi ţineţi-o cam 7 minute sau până când apar uşor prăjite, cu un miros caracteristic de migdale. Scoateţi tava din cuptor şi lăsaţi-o să se răcească. Apoi reduceţi temperatura cuptorului la 180oC.

3. Aşterneţi o foaie de hârtie pentru copt sau folie de aluminiu pe tavă. Pregătiţi două astfel de tăvi.

4. Într-un bol de sticlă sau porţelan faceţi o cremă de unt cu zahăr cu ajutorul unei linguri de lemn, pana când crema devine uşoară şi aproape spumoasă. Adăugaţi oul, esenţa de vanilie şi amestecaţi bine. Apoi puneţi bolul cu cremă de-o parte.

5. Într-un blender sau un procesor alimentar montaţi elicea de metal şi combinaţi făina cu cacao, praful de copt şi bicarbonatul de sodiu. Când devin mai omogene la culoare adăugaţi ciocolata îmbucătăţită.

6. Adăugaţi amestecul pe bază de făină peste cel de unt şi continuaţi să amestecaţi totul până la omogenizare. Veţi obţine o cocă moale. Adăugaţi şi migdalele prăjite până se uniformizează cu coca .

7. Presăraţi făină pe un fund de lemn şi frământaţi puţin coca cu mâna şi apoi o modelaţi într-o formă de franzelă de cam 30-35 cm lungime şi 6 cm în diametru. Dacă se lasă puţin nu e niciun bai. Aşezaţi bucata modelată pe o tavă tapetată cu hârtie de copt sau folie de aluminiu. Băgaţi tava la cuptor pentru circa 30 minute sau până când exteriorul este copt dar în mijloc încă nu.

8. Scoateţi tava şi lăsaţi bucata de cocă coaptă să se răcească până când o puteţi atinge cu mâna. Reduceţi temperatura cuptorului la 150oC. Tăiaţi bucata coapta în felii de circa 2 cm şi aşezaţi feliile cu tăietura în jos (ca si cum aţi întoarce bucata tăiata în felii cu 180 grade). Coaceţi feliile pentru încă 10 minute. Apoi aşezaţi-le pe o parte şi mai ţineţi-le în cuptor încă 10 minute. Scoateţi tava din cuptor şi transferaţi feliile pe o plasă metalică sau pe o farfurie până se răcesc complet. Aşezaţi feliile coapte – de acum le putem numi Biscotti – într-un vas, de preferat de sticlă, închis ermetic. Puteţi să le păstraţi ca atare până la şase luni dacă nu umblaţi la ele. Altfel vor tine cam o luna. Dacă biscotti devin moi le puteţi face crocante din nou dacă le puneţi în cuptor la 180oC pentru 6 minute.

Să vă fie de bine!

 

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *