Pe cine pedepsești Tu, Doamne?

Cât timp mi-a luat până am decis să mă așez și să scriu aceste rânduri? Mi-e și rușine să recunosc: zile, săptămâni. Motivul îndoielii mele era o crasă dispută interioară: eu cel optimist, cel care știe să dea deoparte părțile rele ale existenței și să vadă doar la vie en rose și eu cel care nu poate trece indolent peste o nedreptate, chiar (sau mai ales) dacă ea vine din ceruri.

Demult, de când am pierdut un fiu, nu am mai simțit nevoia să caut semne care se indice absența Puterii Supreme, lucrurile îmi erau clare, prea clare pentru a lăsa loc nedumeririlor sau întrebărilor fără răspuns. Dar uneori, chiar prea des, cruzimea sorții te trezește din amorțeală și îți cere acționezi, să urli, să te opui, să nu accepți și mai ales să nu taci.

Rândurile de mai sus formează introducerea la o poveste de groază, cumplit de adevărată, și doar obligativitatea de a face dificilă recunoașterea ”personajelor” m-a obligat să schimb unele amănunte, fără însă să mă ating (cum aș fi îndrăznit s-o fac?!) de elementele importante ale ”acțiunii”.

Deci, la fapte.

Pe ea am cunoscut-o cu mult înainte ca povestea ei să se transforme într-un lung șir de evenimente petrecute în trei țări și două continente (sau chiar trei, depinde cum vezi împărțirea geografică a mapamondului). Ea venea dintr-un târgușor moldovenesc, iar el din Israel. Amândoi erau studenți la medicină într-un oraș provincial, undeva în Europa. S-au cunoscut, s-au iubit și s-au căsătorit.

(Când am auzit pentru prima oară continuarea poveștii, mi-am adus aminte de o asistentă medicală de la Institutul Oncologic din București, care într-o bună zi mi-a declarat:

Dle doctor, eu m-am hotărât să mă căsătoresc cu un evreu. Și știți de ce? Evreii nu sunt bețivi, nu-și bat nevestele și aduc acasă toată chenzina…)

Cei doi s-au căsătorit și el a convins-o să-și continue viața comună în Israel. Au ajuns în Țara Sfântă și și-au început rezidența, amândoi în aceeași secție.

N-am idee în ce ordine s-au precipitat evenimentele. Știu doar că ea a decis sa se convertească la iudaism. Pe parcurs au apărut doi copii, iar israelianul, evreul acela, intelectualul, a început s-o bată, uite-așa…

Nimic nou, nimic de scris în ziar. În Israelul de azi unii soți își bat soțiile, poate mai rar decât în alte țări, dar acest ”splendid” obicei s-a împământenit și pe sfântul pământ al Israelului. Uneori, cam de câteva ori pe an, un bărbat (care poate fi arab sau evreu) își ucide soția, încă o practică importată de pe undeva…

(Scriind aceste rânduri, nu le pot înfrumuseța cu diverse figuri de stil, metafore sau filosofie de doi bani. Povestea e prea crudă ca să poată fi împodobită cu amănunte neînsemnate și durerea prea mare pentru a fi temperată.)

Ei s-au despărțit, ea și-a luat copiii și a fugit în America, exact ca într-un roman de pe vremuri.

De atunci ea, doctorița, n-a mai avut decât o singură dorință: să ofere copiilor ei un viitor sigur, fără cel mai mic ajutor din partea tatălui lor. Iar eu, de departe, uneori și de aproape, i-am urmărit evoluția.

O mărturisire. Ca fiecare, am și eu ”eroii” mei, oameni la care am descoperit un caracter, o atitudine, o poziție la care nu numai că m-am asociat, dar care a făcut din individul respectiv, pentru mine, un ”role-model”. Ea, ”eroina” acestui text, a devenit pentru mine un exemplu de stoicism, de sacrificiu pentru binele altuia, de capacitate de a alege între ce e important, vital pentru îndeplinirea misiunii, și ceea ce putea fi lăsat deoparte.

Și-a terminat rezidența în Statele Unite, o țară care nu poartă pe brațe emigranții, și-a văzut ambii copii parcurgând cu succes drumul școlii și, urmând tradiția, începând studiile medicale.

Cu mulți ani în urmă, într-o vizită la New York, ca de obicei pentru un congres la care am prezentat o lucrare împreună cu unul din rezidenții din secția mea, mi-am adus aminte că ea locuiește nu departe de Big Apple și am invitat-o la o cină în trei, oferind astfel și o mică recompensă tânărului meu coleg pentru efectuarea studiului prezentat la congres.

A fost o seară plăcută, cu amintiri, un pahar de vin și voie bună.

Cum îți place Manhattan? – am întrebat-o. Îmi închipui că vii pe-aici de-ajuns de des…

S-a uitat la mine o clipă, apoi a lăsat ochii în jos:

– Dle doctor, asta e prima mea vizită aici, la New York… N-am timp, lucrez, învăț, fac gărzi și am grijă de copii.

Chintesența unei vieți prezentată într-o singură frază.

De atunci nu ne-am mai văzut, am ținut legătura doar telefonic, cu felicitări de Anul Nou, de Roș Hașana, de Paște.

No news, good news, cum se spune pe limba aia.

Și deodată…

Februarie 2024, ora 11.00 dimineața. Mă aflu în gara Baden Baden, în așteptarea trenului spre München. Sună telefonul. La celălalt capăt e ea. La ei e ora 4 dimineața.

– Ce s-a întâmplat?

– Dle doctor, sunt disperată! Băiatul meu e în comă, supradozaj de droguri. Ce să fac? Ce să mă fac?!

Zece zile de convorbiri telefonice, aproape zilnice. Discuțiile se concentrează asupra fiecărei din etapele inevitabile ale drumului fără întoarcere: comă, examene de imagistică și de laborator, comă profundă, moarte cerebrală, propunerea de a dona organe…

Discutăm fiecare aspect și ea trece aproape pe neobservate de la poziția de mamă la funcția de medic și înapoi. Între una și alta, izbucniri de plâns, scurte și zdruncinătoare.

– Au găsit cui să transplanteze organele, nu știu ce să fac…

Și a doua zi:

– Trei pacienți au fost salvați, au primit inima și plămânii băiatului meu… Mâine e înmormântarea. Vreau să vă rog ceva… Puteți să spuneți kadiș în amintirea lui?

Un caz banal, vor spune unii. Un tânăr american drogat care și-a pierdut viața ca mulți alții, sute de mii în fiecare an, victime ale societății în care trăim.

Nici pe departe un case report.

Și cu toate acestea, este o tragedie și nu una despre care citești în cărți sau vezi în filme și apoi închizi cartea sau televizorul și nu te mai gândești la ea, spunându-ți așa cum ne spuneam pe vremuri: așa-i în filme… Nu, tragedia e cu noi, e lângă noi, face parte din noi. Și de aici decizia de a scrie, pentru că toți avem copii și nepoți…

***

Aș mai putea continua, dar mă opresc aici. Orice alt amănunt nu-și mai are locul. Și totuși, pentru încheiere…

Pe cine ai găsit Tu să pedepsești?! Cum Ți-ai permis să lovești atât de crunt într-un om care a făcut totul ca să se apropie de Tine și să-ți urmeze preceptele?

Cum Ai îndrăznit să curmi viața unui copil al cărui mamă nu s-a gândit decât la binele copiilor ei, care și-a sacrificat viața personală de dragul lor?

Ți-ai găsit pe cine să Te răzbuni pentru toate ororile lumii pe care Tu ai creat-o!

Și dacă aș fi putut fi acolo, în fața mormântului deschis, aș fi adăugat: Shame on YOU!!!!

Și pentru că Tu nu exiști, rușine unei societăți care se crede modernă, evoluată, umană, și care permite (uneori ai impresia că încurajează) continuarea unei plăgi sociale de dimensiuni uriașe care în fiecare an ia viața a sute de mii de tineri și adulți căzuți în patima drogului și fără nicio posibilitate de scăpare. Shame on you too!

Gabriel ben Meron

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

23 Comments

  • Marina+Zaharopol commented on April 20, 2024 Reply

    Ma infior! Regret ca ati trecut prin asemenea momente…
    Nimic nu e mai revoltator decat o soarta nemeritata. Dar impotriva cui sa te revolti? E oare El de vina (pentru cine crede) sau “societatea, ” o notiune tot atat de abstracta ca si cel de Sus Dar asta nu inseamna ca nu e o realitate la a carei infatisare contribuim si noi. Totusi, ea evolueaza. In bine? Sa speram…

    • gabriel+gurman commented on April 20, 2024 Reply

      Speranța e cea care ne ține optimisti…
      GbM

  • Klein+Ivan commented on April 19, 2024 Reply

    Rânduri cu puternic conținut emoțional exprimând o întrebare greu de articulat chiar și în gând.

    • gabriel+gurman commented on April 20, 2024 Reply

      Aveti dreptate…
      GbM

  • Marica Lewin commented on April 19, 2024 Reply

    D- le doctor G.B.M, sincere condoleanțe!
    Va admir ca dupa ce ati trait o asemenea tragedie cutremuratoare, ati avut resurse interioare sa continuati, mai ales sa ajutat si sa faceti bine semenilor dvs.

    • gabriel+gurman commented on April 19, 2024 Reply

      Doar incerc…
      GbM

  • Anca Laslo commented on April 19, 2024 Reply

    Foarte impresionantă relatarea d-voastră, din nefericire și în România prezentului flagelul înfiorător al drogurilor face ravagii.

    • gabriel+gurman commented on April 19, 2024 Reply

      Stiu, o pacoste a libertății câștigate acum 35 ani
      GbM

  • Andrea Ghiţă commented on April 19, 2024 Reply

    Foarte impresionantă povestea relatată cu multă empatie de Gabriel Ben Meron. Şi o cunoştinţă de a mea a trecut printr-o tragedie similară. Pe de altă parte, nebănuite sunt căile Domnului şi nu se supun logicii umane. E foarte greu de acceptat.

  • Tiberiu Ezri commented on April 18, 2024 Reply

    Gabi dragă, din nefericire tu știi la fel ca ea ce înseamnă să pierzi un copil. Această pledoarie umană și înfiorător de adevărată ne demonstrează cât de norocoși suntem cei care nu trăiesc cu tragedia în ei. Iar pentru El, care dormea în timp ce milioane de evrei și alte zeci de milioane au fost măcelăriți în războiul mondial, ce contează tragedia unei familii?
    Pedepsirea Lui, dacă există, a fost descrisă în ultimele fraze în cartea The Nazi and the Barber de Edgar Hilsenrath.
    – Cel de Sus: tu nazistule care stai pe banca acuzaților – te condamn la moarte pentru uciderea miilor de evrei!
    – Nazistul: Doamne, vino să stai lângă mine pe banca acuzaților, că doar nu ai făcut nimic să salvezi de la moarte șase milioane de evrei!

    Elisheva si Tibi Ezri

    • gabriel+gurman commented on April 19, 2024 Reply

      Perfect! Multumesc, Tibi
      GbM

  • Veronica Rozenberg commented on April 18, 2024 Reply

    M-a inpresionat pana la lacrimi tragedia pe care o descrieti, ca parte a sacului cu povesti triste pe care majoritatea il caram pe spate in viata, ca un fel de Sisifi moderni, si atunci cand nu suntem intotdeauna obligati sa revenim pentru a urca piatra in varful muntelui, ca sa indeplinim pedeapsa zeilor. Uneori “zeul” suntem noi, alteori este cel la care va referiti in articol.

    Pentru ca am o prietena venit din Romania in USA, fost profesor la Catedra de Limbi Romanice a Universitatii Ann Arbor, al carei fiu a murit si el din cauza drogurilor, acum nu multi ani, efectul celor povestite este apasator. Si asta cu atat mai mult, ca din pacate, mama lui, care a trait o depresie crunta ani multi a disparut in ultimul an, probabil in neantul caselor pentru oameni in varsta, sau psihotici, sau….

    • Marica Lewin commented on April 21, 2024 Reply

      Veronica, stiu cu cîtă generozitate si competența ai incercat sa- ti sustii prietena in depresie profunda, inca inainte de a avea loc cumplta tragedie a morții unicului ei fiu.
      Ca si in cazul descris de d- l doctor Ben Meron, si aici vinovat este tatal copilului, Mare Profesor, dar complet lipsit de sentimente paterne. Nu s- a ingrijit, nu i- a păsat nici de soția lui, nici de fiului alunecat pe panta drogurilor.
      Ai pus mult timp, suflet, si ajutor concret in a da putere unei fiinte nenorocite, dar eforturile tale repetate seamana cu acelea dureroase, zadarnice, ale mitologicului Sisyphe , evocat de tine la inceputul comentariului.

      • Veronica Rozenberg commented on April 22, 2024 Reply

        Da, Marica multumesc. In ziua de astazi si mama a disparut, undeva in neantul zbuciumat al spitalelor psihiatrice, sau cine stie, caselor asa zis numite pentru parinti – vai de cei care ajung acolo !

  • Lidia Streja commented on April 18, 2024 Reply

    Wonderfully written by a fellow believed parent!

    • gabriel+gurman commented on April 18, 2024 Reply

      Mulțumesc mult Lidia
      GbM

  • Ionel Schlesinger commented on April 18, 2024 Reply

    Într-o altă logică, mi-aș permite să sugerez un mare ”shame on” privind pe nemernicul evreu care e la originea schimbării cursului evenimentelor…

    • gabriel+gurman commented on April 18, 2024 Reply

      Si el e părinte, si si-a primit pedeapsa
      GbM

      • Marica Lewin commented on April 19, 2024 Reply

        Pedeapsă , moartea unui copil?

  • Hava Oren commented on April 18, 2024 Reply

    Este o soartă cruntă, pe care nimeni nu o merită. Și de aceea mă gândesc cât de rea a fost ideea de a decriminaliza marijuana în diverse țări occidentale. Este ca un fel de „Bine ați venit” în lumea drogurilor. Folosire în scopuri medicale mai înțeleg, dar acces liber oricui?

    • gabriel+gurman commented on April 18, 2024 Reply

      Suntem cu toții în mâinile politicienilor pe care noi i-am ales…
      GbM

  • Eva Grosz commented on April 18, 2024 Reply

    D-le Gabriel Ben Meron: “tragedia e cu noi, e lângă noi, face parte din noi. Și de aici decizia de a scrie, pentru că toți avem copii și nepoți…”
    De ce curaj e nevoie ca să pui pe hârtie aceste rânduri!

    • gabriel+gurman commented on April 18, 2024 Reply

      De aceea mi-a luat timp până m-am decis…
      GbM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *