Atitudinea diasporei evreieşti faţă de războiul din Gaza

Ideea acestui articol mi-a sugerat-o apreciatul comentator al revistei Baabel, Dl. Boris Mehr. Citind diverse articole, mi-am dat seama că este mult mai ușor să definești atitudinea dușmanilor Israelului și a antisemiților, decât să înțelegi ce cred frații noștri evrei din Diaspora despre războiul din Gaza.

Un articol din 2021 arată că unii evrei democrați, cam 10-20%, în frunte cu Bernie Sanders, sunt împotriva ocupației teritoriilor palestiniene de către Israel. Acest lucru nu e de mirare, atâta timp cât chiar și unii israelieni, printre care și eu însumi, susțineau că Sanders are dreptate. Dar spre deosebire de Sanders, care are o pozişie inflexibilă, mulți centriști israelieni, printre care și eu, ne-am dat seama că nu aveai cu cine negocia, chiar înainte de războiul din Gaza. Toate inițiativele premierilor Rabin, Barak și Olmert de a ceda teritorii în schimbul păcii au dat faliment, fiindcă palestinienii au vrut întotdeauna întregul teritoriu de la “râu până la mare” și așa își educă și copiii – adică fără prezența noastră în Orientul Mijlociu. Și fiindcă noi nu vom părăsi de bună voie meleagurile strămoșilor, ei ne hărțuiesc tot timpul, întețesc propaganda internațională împotriva noastră, actele teroriste și atacurile cu rachete. Aceste atacuri au culminat cu crimele teroriștilor Hamas din 7 octombrie 2023. Și mai potrivnici Israelului decât Sanders și clica lui sunt cca 10%(!) dintre evreii americani care sprijină ideile BDS, de boicotare a Israelului (1). Despre regizorul auto-antisemit Jonathan Glazer, care a comparat Holocaustul cu situația din Gaza, am mai scris.https://baabel.ro/2024/03/israel/

Un evreu american, susținător fervent al Hamasului din Gaza, care de ani de zile face carieră din această propagandă anti-israeliană, este Norman Finkelstein.(2) El compară legitimitatea crimelor Hamasului de la 7 octombrie 2023, cu cea a răscoalei evreilor din Ghetoul din Varșovia, numindu-le fără pic de rușine “rezistență eroică”. Nu degeaba se spune că “hârtia suportă orice sau “scrisoarea nu roșește”. Cu evrei ca Finkelstein și Glazer, nu mai e nevoie de antisemiți!

Noua generație de tineri evrei americani, care primesc informațiile în special din rețelele de socializare, a intrat în conflict cu părinții și bunicii lor care sprijină Israelul.(3)

Spălarea pe creier din media digitală își face efectul negativ mai ales în detrimentul Israelului. Cum pot să convingă câteva milioane de voci evreiești sutele de milioane de islamiști și pe suporterii lor? Doi jurnaliști israelieni de stânga, de la ziarul Haaretz, complică și mai mult situația, pretinzând că politica Israelului în acest război i-a transformat pe evreii din diaspora în ostatici în fața criticii Israelului de către dușmanii lui și a creșterii antisemitismului. Cu alte cuvinte ziariștii Stein și Zimmermann învinuiesc Israelul că se apără pentru a supraviețui! (4)

Oare evreii nu erau terorizați și nu exista antisemitism înainte de întemeierea statului Israel? Să ne bucurăm că avem un stat în care nu ne simțim străini și Armata Israeliană ne va apăra la nevoie. Pe de altă parte, evreii americani și, într-o mai mică măsură, cei canadieni, britanici și francezi, simt din plin ce înseamnă să fii evreu în Diaspora. Zilnic ei sunt expuși la demonstrații anti-israeliene, cu lozinci antisemite și înjosiri permanente în majoritatea mediilor digitale și a celor scrise, pe străzi și în universități.

Presupun că în sufletul lor evreii din Diaspora sunt solidari cu frații lor israelieni, dar prea puțini îndrăznesc să-și exprime acest sentiment. 30% dintre evreii americani au fost martori sau chiar victime ale unor acte de violență împotriva evreilor, 72% consideră că antisemitismul în comunitățile lor a crescut în ultimele săptămâni, iar 73% consideră că ajutorul militar american este vital pentru Israel.(5) 45% din evreii americani au donat bani Israelului aflat în război. (6)

Printre celebritățile Hollywoodului care sprijină Israelul în acest conflict se află Gal Gadot,  Natalie Portman, Andy Cohen, Debra Messing, Amy Schumer, Sarah Silverman, și chiar Madonna care e creștină, dar a studiat Cabala și și-a luat pseudonimul de Esther. (7)

În 14 noiembrie al anului trecut, 290.000 de evrei și creștini americani au demonstrat la Washington în favoarea Israelului și împotriva antisemitismului.(8)

Demonstrație în favoarea Israelul ținută la Washington D.C. în 14 noiembrie 2023.

Evreii europeni și războiul din Gaza

Și în Europa există evrei care sunt împotriva actualului război de supraviețuire al Israelului. Aceștia se autodefinesc ca “activiști evrei pentru pace. Ei cer eliberarea Palestinei și se fac auziți atât în Marea Britanie, cât și în Germania. Ei nu văd nicio contradicție între a fi evreu și a susține drepturile palestinienilor. Naivi sau cu interese politice, numitorul lor comun este același. Ei nu înțeleg situația în care se află Israelul și nu înțeleg că nu avem cu cine negocia. Oare au uitat că Gaza e liberă din 2005? Și ce a realizat Hamasul? În loc să facă ceva pentru prosperitatea propriului popor, a creat o fortăreață anti-israeliană. La ora actuală 80% din populația Iudeei și Samariei susține Hamasul, deci nu au învățat nimic din istorie. Au uitat că în 2006, când Hamas a câștigat alegerile din Gaza, aceștia și-au exterminat frații din PLO (Organizația pentru Eliberarea Palestinei). Acest act fratricid îmi sugerează “Noaptea cuțitelor lungi” din Germania din 1934, când Hitler s-a descotorosit de rivalii săi politici. Aceste “suflete nobile” își doresc oare ca evreii israelieni să-și caute un alt teritoriu, poate în Madagascar, Uganda sau Papua-Noua Guinee? Comunitățile evreiești din aceste țări și-au exprimat dezaprobarea față de această minoritate care dăunează evreilor și Israelului.(9)

Acest război a dus la creșterea numărul de incidente antisemite din Franța, Marea Britanie și Germania. Nu lipsesc exemplele: o femeie a fost înjunghiată la ea acasă, după care i-au desenat o zvastică pe ușă, la Berlin s-a aruncat un cocteil Molotov pe o sinagogă. Deși evreii europeni (cel mult un milion de persoane) reprezintă mai puțin de 1/450 din populația Europei, ei suferă de cele mai multe atacuri rasiste. Comunitățile încearcă să se apere cu ajutorul polițiilor locale, evită să poarte simboluri evreiești și să folosească limba ebraică în public. Europa “liberală” se apropie cu pași uriași de țările extremiste musulmane.(10)

Unii sunt destul de naivi să creadă că antisemitismul va scădea dacă ei fac pe placul Hamasului. De exemplu, un grup de 60 de personalități din evreimea franceză au cerut Israelului să oprească imediat războiul din Gaza! (11)

În schimb alți evrei francezi, psihologi și psihiatri, dau consultații telefonice gratuite evreilor francezi din Israel, traumatizați de acest conflict.(12)

Deși media britanică este dominată de ziariști pro-palestinieni, cunoscuta ziaristă, scriitoare și comentatoare britanică, evreica Melanie Phillips, explică în mod clar de ce o mare parte a populației Europei și Statelor Unite este derutată și nu știe adevărul despre acest conflict.(13)

Interesant că cele mai puține incidente antisemite și anti-israeliene se înregistrează în Europa de Est, inclusiv în România și Ungaria, poate fiindcă aceste țări nu au acceptat milioane de emigranți din țările musulmane.

Majoritatea cetățenilor români pe care îi cunosc, fie ei evrei sau nu, susțin Israelul. În schimb, puținii evrei din Iran au condamnat războiul dus de Israel în Gaza. Probabil că nu au avut încotro.

În 12 aprilie urma să se țină la Berlin un congres al Rețelei de Solidaritate cu Prizonierii Palestinieni Samidoun, mișcare scoasă în afara legii de guvernul german. Scopul era “să declare terminarea colonialismului sionist care continuă 76 de ani”! Samidoun propagă nu numai antisionismul, dar și ura față de evrei. Comunitatea evreiască germană a condamnat evenimentul, la fel și autoritățile și majoritatea partidelor și a presei germane. (14, 15). Poliția a întrerupt imediat congresul, pe motivul că acesta propagă ură și anihilarea Israelului. În știrile Radio Israel Kan s-a anunțat că printre organizatorii aceste conferințe rasiste sunt și evrei, “luptători pentru pace”. Păzea! La o adică și voi veți fi considerați evrei! Ați uitat ce au pățit evreii convertiți din Germania nazistă? Da, au fost luați și ei la Auschwitz!

Închei cu două exemple revoltătoare, petrecute recent în Europa. Doi israelieni, supraviețuitori ai masacrului de la festivalul Supernova din 7 octombrie, au fost reținuți, interogați și insultați de poliția aeroportului din Manchester “ca să fie siguri că ei nu vor face aici ceea ce fac în Gaza(16) La aeroportul din Amsterdam, un agent de securitate de origine pakistaneză s-a purtat jignitor și a reținut două călătoare cu pașaport israelian, dintre care una era o fostă ostatică în Gaza.(17) În ambele cazuri s-au depus plângeri, incidentele sunt investigate, dar mă îndoiesc că acești “huligani oficiali” vor fi pedepsiți.

Israelul are nevoie vitală să continue războiul până la eliberarea ostaticilor și schimbarea regimului Hamas cu unul moderat. Iar evreii din Diaspora trebuie să susțină Israelul în acest război, mai ales pentru că în caz de nevoie, Israel va fi întotdeauna țara lor, îi va găzdui și îi va apăra.

Tiberiu Ezri

Bibliografie

1.https://www.timesofisrael.com/as-gaza-conflict-escalates-heres-what-us-jews-think-about-israel/

2.https://www.aljazeera.com/program/upfront/2024/4/5/norman-finkelstein-on-gaza-the-us-couldve-stopped-israel-on-day-one

3.https://www.nytimes.com/2023/12/05/us/jewish-american-israel-gaza-generation-gap.html

4.https://www.haaretz.com/israel-news/2023-11-19/ty-article-opinion/.premium/diaspora-jews-are-hostages-to-israels-behavior/0000018b-e420-d867-abab-f5a4592d0000

5.https://www.timesofisrael.com/poll-most-us-jews-feel-rise-in-antisemitism-fear-israel-hamas-war-to-impact-safety/

6.https://ejewishphilanthropy.com/jfna-poll-shows-most-american-jews-plan-to-donate-to-israel-war-related-causes/

7.https://variety.com/2023/film/news/hollywood-stars-support-israel-palestine-conflict-1235749537/

8.https://www.timesofisrael.com/massive-pro-israel-rally-spotlights-anxieties-around-surge-of-antisemitism-in-us/

9.https://www.euronews.com/2024/01/18/meet-the-european-jews-standing-against-the-state-of-israel

10.https://www.vox.com/world-politics/23950628/antisemitism-rise-europe-israel-hamas-war

11.https://www.lemonde.fr/en/opinion/article/2024/02/01/we-french-jews-call-for-an-immediate-and-lasting-ceasefire-in-gaza_6483337_23.html

12.https://www.timesofisrael.com/french-jews-set-up-a-hotline-for-community-members-traumatized-by-israel-hamas-war/

13.https://en.wikipedia.org/wiki/Melanie_Phillips

14.https://www.thejc.com/news/world/banned-pro-palestine-group-to-hold-congress-in-berlin-hu15h1ik

15.https://eurojewcong.org/news/communities-news/germany/central-council-of-jews-in-germany-condemns-pro-palestinian-event-in-berlin-that-disregards-hamas-terror/

16.https://www.jpost.com/breaking-news/article-793699  

17.https://www.thejc.com/news/world/former-hamas-hostage-humiliated-by-airport-border-guard-tyfss9xh

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

66 Comments

  • Marica Lewin commented on April 29, 2024 Reply

    Citesc știrile și plīng .
    Cine sustine, lupta si face presiuni mari pentru infiintarea unui stat palestinian, Blinken, un evreu care condamna cu asprime Holocaustul.
    D- le Tiberiu Ezri, si celorlalti comemtatori ai articolului dvs de mare actualitate, va multumesc, v- am simtit aproape de sufletul meu in aceste momente de restriște.

    • Tiberiu Ezri commented on April 29, 2024 Reply

      Vă mulțumesc!

    • Veronica Rozenberg commented on April 29, 2024 Reply

      Asa cum s-a infiintat Israelul, trebuie sa se infiinteze un stat palestinian, cine cred altfel nu intelege nimic din cele ce se intampla si a-au intamplat in cursul istoriei.

      Va mai trece desigur timp pana cand se va constientiza in mintea unora necesitatea existentei celor doua popoare in state diferentiate si intr-o convietuire care sa permita viata pentru cei de ambele parti.

      URA SI LIPSA DE INTELEGERE, DAR SI MILITARIZAREA VOR DUCE LA DISPARITIE !!

      • Tiberiu Ezri commented on April 29, 2024 Reply

        Dupa cum am mai scris si se știe, guvernele Rabin, Barak și Olmert au vrut asta. Nu noi declarăm neîncetat ca vrem totul “de la rau până la mare”. Adevărat, sunt și printre nou extremiști, dar Israel nu poate accepta încă un stat care are ca tel principal să ne distrugă. Când palestinienii vor găsi lideri curajoși în de-ajuns să declare intenții pacifiste, sunt sigur ca poporul nostru va accepta crearea unui stat palestinian.

        • Veronica Rozenberg commented on April 29, 2024 Reply

          Exact, lipsesc liderii palestinieni, desi in trecut au fost unii mai ponderati. Nu pot sa reconstituti ce au vrut guvernele de care vorbesti in detaliu, dar nu s-a putut niciodata ajunge la o intelegere pana cand admiratul de catre Marica si altei baabelieni a hotarat sa promoveze Hamasul ca alternativa la Autoritatea palestiniana. Si astfel timp de ani si ani cu o munca inimaginabila si bani nenumarabili inteligenta politica israeliana a dat kix total, iar conducatorii responsabili de catastrofa de la 7 octombrie, raman in post fara a-si asuma vina la care au adus tara.

      • Marica Lewin commented on April 29, 2024 Reply

        Veronica, vorbeşti de stat palestinian.
        Dar Iordania ce este? Transiordania, trasata pe harta de Churchil, facea parte inainte de 1922 din Palestina Mandatara. 78 % . Iordania actuala plus zona A din Cisiordania, vor forma viitorul stat palestinian.
        De altfel, Hamasul doreste sa- şi mute sediul din Quatar in Iordania, ţară prietenoasa pentru ei. Daca uitam Septembrie negru

        • Veronica Rozenberg commented on April 29, 2024 Reply

          Pana la a vorbi de statul palestinian, vorbesc de modul tau unilateral de a reactiona, tu care l-am aplaudat pe Bibi de fiecare data cand a fost o ocazie. In rest , despre de ce Iordania si altii nu-i vor pe palestinieni, voi raspunde cu prima ocazie.

  • tiberiu ezri commented on April 27, 2024 Reply

    O altă problemă, care de fapt îngreunează eliberarea ostaticilor este că prietenii noștri americani, pe de-oparte ne ajută mult cu bani, armament, și voturi la Consiliul de Securitate, fapte pentru care le suntem profund recunoscători, dar pe de altă parte “ne trag de mânecă” (îmi permit să folosesc expresia doamnei Andrea Ghiță). Doar că au uitat să ne lase de mânecă și o trag tot timpul. La ora actuală, mai mult ajutor umanitar intră în Gaza decât înainte de război și în plus prietenii noștri permit construirea un port maritim în Gaza. Nu trebuie prea multă imaginație ca să înțelegem ce va deveni acest port după război: locul de intrare a armamentului greu: avioane, tancuri, rachete balistice, etc, trimise de Iran spre Gaza. În aceste condiții, Sinuar, căruia nu-i pasă de soarta propriului popor (că altfel i-ar fi eliberat pe cei 133 de ostatici ai noștri contra miilor de teroriști întemnițați în Israel) și cu atât mai puțin de cea a răpiților noștri, își permite să nu accepte nicio propunere a Israelului de schimb de prizonieri și de încetare temporară a focului.

    • Eva Grosz commented on April 27, 2024 Reply

      De asemenea există Coridorul Filadelfic , graniță între Gaza și Egipt care înainte de predarea Sinailui de către Israel Egiptului / în cadrul tratatului de pace din 1979 – era cntrolată de israelieni. După ieșirea armatei israeliene din Gaza acela este locul unde trec nu numai ajutoare umanitare, ci și armamentul. Dacă armata nu intră în Rafia și nu ajunge la coridorul filadelfic, nu va putea controla nici această intrare. Dacă s-ar putea ajunge la o soluție diplomatică cu Egiptul ar fi bine…. Și America ar putea să ne sprijine în acest sens, dacă nu dorește să continuăm războiul. Nu am auzit să propună așa ceva.
      Ostaticii între timp mor .

      • Marica Lewin commented on April 28, 2024 Reply

        D- na Eva, Egiptul nu va accepta niciodata se predea coridorul Philadelphia Israeluiui, daca nu este presat de America.
        Egiptul a refuzat Gaza, respinge intrarea gazanilor pe teritoriul sau, desi inainte cu ani oferise Sinaiul ca spatiu pentru un Stat Palestinian.
        Doar rea voința față de Israel, ca țară a evreilor.
        Ce genocid este in Gaza, daca in 1967 erau 400 mii de arabi, si acum sunt peste 2 milioane?

      • Veronica Rozenberg commented on April 28, 2024 Reply

        Auzi Eva, cum vezi tu ca armata intra in Rafiah? Ce se intampla cu oamenii aflati inghesuiti ca niste sardele acolo, cca 1 milion si jumatate?

        Si eu cred ca fara a intra in Rafiah, razboiul asta se poate considera un adevarat esec, daca capetele veninoase nu vor fi taiate. Dar nu e simplu, ca asa am vrea noi sa fie, ca asa ar fi bine pentru Israel. Nu, situatiile sunt complexe si greu de rezolvat.

        Daca cei mai relevanti oameni de armata si politici israelieni au facut greseli capitale, pentrui care inca NU AU PLATIT si in realitate, mortii nu pot fi inviati, iar ranitii au nevoie de atat de mult tratament, vointa, intelegere, noroc si cate si mai cate, situatia ina cest moment, in care se continua sa se traga – punctual ce-i drept – asupra Israelului, nu se mai pot repeta greseli omorand oameni de ambele parti. Totul se va indrepta impotrivva viitorului acestei tari, aflata si asa la o rascruce.

    • Marica Lewin commented on April 27, 2024 Reply

      In I24 versiunea franceza , scria astazi ca Israel impreuna cu americanii construiesc portul in Gaza.
      7 evrei, rabini si personalitați, din care 5 americani , printre ei o scriitoare renumita au manifestat la granița cu Gaza, pentru ” dreptirile omului”, cu ofrande imbelsugate aduse ” bieților asediati”.

      • Tiberiu Ezri commented on April 28, 2024 Reply

        Doamnă Marica,

        Am căutat și nu am găsit nici în ebraică și nici în engleză confirmarea că și Israel ar participa la construirea portului din Gaza, ci numai trupele americane. Scopul lor este de a crește și mai mult ajutorul umanitarian al civililor din Gaza, ceea ce este de înțeles. Întrebarea cheie este cât de temporar va fi acest port ca în viitor să nu devină un punct de import de arme pentru Hamas. O altă întrebare este cum primesc cei 133 de răpiți israelieni ajutor humanitarian? Și unde au dispărut copiii răpiți de către Hamas printre care frații Ariel și Kfir Bibas, cel mai mic având vârsta de doar 10 luni când a fost răpit. Ei nu au nevoie de un port ca să fie ajutorați fiindcă probabil nu mai sunt în viață.

        • Marica Lewin commented on April 28, 2024 Reply

          D- le doctor, poate am interpretat eu gresit ṣi este vorba numai de accept.
          Copiez stirea data ieri la 19.58
          ” Tsahal officialise la construction, avec les Américains d’ un quai flottant de 27 hectares pour acheminer l’ aide à Gaza.”
          Poate Tsahal isi da numai acordul.
          Ajutor pentru rapiti? Basme!
          Micul Kfir avea 8 luni si jumatate in momenrul rapirii.
          Cum putem noi invinge, daca asemenea faradelegi sunt răsplatite cu construirea unui port?
          ” Ei” sunt cei care refuza sa elibereze macar o parte , 33 de ostatici

          • Tiberiu Ezri commented on April 28, 2024 Reply

            Aveți dreptate!

          • Veronica Rozenberg commented on April 28, 2024 Reply

            Ce importanta are daca israelienii construiesc sau nu portul?

            Marica, dupa parerea ta, doar ISRAELIENII sunt cei care exista aici. Esti oarba, cu adevarat oarba..
            Pentru ce crezi ca altor milioane de oameni nu ar trebui sa li se ofere variante de viata? Oare chiar toti sutn Hamas, toti sunt teroristi, in caz ca da, atunci o bomba atomica ar rezolva situatia. Poate in adancul sufletului asta e la ceea ce te gandesti.

            Stii cati copii palestinieni au fost ucisi in bombardamente, eu in locul tau as fi mai tacuta.

            Si fara ajutoarele oferite de tarile arabe, europene, americane controlate de Israel, nu se paote merge mai departe. Unilateralitatea ta este REVOLTATOARE !!

            Cine refuza sa elibereze ostatecii la momentul de fata este prietenul admita de tine, timp de luni si ani, Benjamin Netayahu, ia mai asculta la posturile israeliene si nu a cele frantuziforme

            Tot cabinetul militar si politic este pentru a se ajunge la o intelegere, asta e ceea ce spun jurnalistii, doar Bibi -lica se opune.

            Rudele acestor ostateci cat isi vor mai putea pastra limpezimea mintii ?

  • Anca Laslo commented on April 25, 2024 Reply

    1. Dacă organizației criminale Hamas i-ar păsa cât de cât de poporul său ar dori oprirea conflictului.
    2. De ce oare nici o țară arabă (care dispun de petrodolari…) nu-i dorește pe palestinieni chiar fiind de aceeași religie, vorbind aceași limbă și fiind de fapt același neam?
    3. Nu poți să stingi un incendiu pe trei sferturi…
    Sper ca situația prezentă să-și găsească ieșirea cât mai curând!

    • Tiberiu Ezri commented on April 25, 2024 Reply

      De acord cu fiecare cuvânt!

  • gabriel+gurman commented on April 25, 2024 Reply

    1.Ceea ce se întâmplă cu evreii anti-evrei și anti-israelieni poartă numele în medicină de boală autoimună ( pentru cine nu știe:”corpul dezvoltă anticorpi împotriva propriilor sale ”proteine”)
    Printre primii (în era noastră, de după WWII) a fost Bruno Kreiski, cancelarul Austriei, iar în meseria noastră Tibi, Jean Lassner franțuzul de mult dispărut.
    2.Războiul din Gaza se va termina, antisemitismul nu, și din păcate până acumn nu s-a găsit un leac reușit împotriva bolii autoimune cu aspect antisemit.
    GbM

    • Tiberiu Ezri commented on April 25, 2024 Reply

      Boală grea. Poate le dăm niște steroizi?

      • gabriel+gurman commented on April 26, 2024 Reply

        În cazul lor ”literatura” spune că nu ajută, e vorba de o boală cronică din care se moare foarte târziu, dar face mult rău celor din jur….
        GbM

        • Tiberiu Ezri commented on April 26, 2024 Reply

          Doamne ferește, atunci poate se vor sinucide de atâta suferință.

  • Peter Singer commented on April 25, 2024 Reply

    Un motiv trist pentru realitatea prezenta este faptul cert ca ca mediile de informare cu putine exceptii prezinta numai punctul de vedere Hamas-Palestinian ca si cum 7 Octombrie nu ar fi existat. Israelul pierde batalia mediala dar si mai grav: daca 7 Octombrie va duce la crearea unui stat palestinian atunci dezastrul este total fiindca multe conditii vor fi impuse…Acestea fiind spuse, Israelul a comis multe erori deasemenea incepand cu parasirea voluntara a Gazei in 2005.

    • Tiberiu Ezri commented on April 25, 2024 Reply

      De acord, iar prima greșeală cronologic a fost ca au acceptat Gaza de la egipteni în 1979.

      • Marica Lewin commented on April 25, 2024 Reply

        Greşeala enormă! Dar poate Israel a fost oblugat sa accepte Gaza de catre americani.

        • Tiberiu Ezri commented on April 26, 2024 Reply

          Se poate.

  • George+Farkas commented on April 25, 2024 Reply

    Intr-un alt interviu cu Piers Morgan,comentând actualul conflict,,,distinsul”profesor Norman Finkelstein asemǎna aşezǎrile din Gaza cu lagǎrele de exterminare naziste.(Dacǎ îmi amintesc bine,el chiar le numea astfel ),spre deosebire de ,,ghettoul din Varsovia”,comparatie folositǎ în
    interviul amintit în articol.

    • Tiberiu Ezri commented on April 25, 2024 Reply

      Un evreu antisemit covins. De ce nu trece la islam? Cu toții am câștiga dar atunci el nu ar mai fi un scriitor ratat dar faimos.

  • Andrea Ghiţă commented on April 25, 2024 Reply

    Articolul trece în revistă o gamă largă de atitudini ale evreilor din afara Israelului. Situaţia din Israel e dificilă, situaţia internaţională e dificilă, informaţiile nu sunt complete, aşa că e greu – de fapt, imposibil – să fii obiectiv. Eu mă străduiesc să nu privesc părtinitor, în alb şi negru, ceea ce se întâmplă în prezent în statul evreu. Evident că sunt de partea Israelului în orice conflict, dar nu pot să nu privesc critic ceea ce se petrece în Gaza. Numărul mare de victime civile, femei şi copii, care au murit (chiar dacă au fost în postura de scuturi umane) nu poate fi ignorat. Nu ştiu dacă exista o cale de a-i proteja mai bine, dar – din păcate – cifrele vorbesc mult mai limpede decât orice explicaţie. Nu cred că ne putem supăra pe evreii din diaspora care critică Israelul. Nu cred că ei sunt antisemiţi şi nu cred că toţi evreii ar trebui să fie înregimentaţi pro-Israel. Sper să se ajungă la reconciliere, să vină pacea. Nu pot să accept că nu există NICIO cale de reconciliere. Găsirea ei este o provocare pentru Israel.

    • Tiberiu Ezri commented on April 25, 2024 Reply

      Am să repet ceea ce am scris în articolul precedent: numărul de victime civile furnizate de Hamas este fals și asta am argumentat.
      Și la noi a-au făcut greșeli dar autoflagelarea nu ne ajută. Deocamdată Hamas nu vrea negocieri ca doar primește tot mai multe ajutoare din care o parte le fură de la civili. Reconcilierea este ceea ce au propus americanii cu aprobarea tacită a țărilor arabe din jur: eliberarea răpiților și instaurarea în Gaza a unui regim care nu ne va cicăli tot timpul.
      Oare de e există discrepanțe între atitudinea unor evrei din diaspora și cei israelieni? Faptul ca noi ne simțim periclitați ca țară. Mai exista și la noi probleme care nu se discuta în public pe vreme de război., însă practic nu avem ce face decât să încercăm să salvăm țara de niște dușmani fanatici și nemiloși care oricum va fi ei vor continua să ne facă viața amară și să-i aducem acasă pe ostatici.

    • Eva Grosz commented on April 25, 2024 Reply

      Dragă Andrea, cred că și tu auzi prea mult despre partea palestiniană.Astfel te pierzi în rețeaua de păianjeni. E așa de simplu : SAU EI SAU NOI.
      Dacă ai simți acest lucru cum îl simțim noi , nu ai decide după numărul victimelor.
      Avem și noi victimele noastre . Nu e mai puțin dureros. Nu se poate face o jumătate de război. Ori o duci până la capăt,ori pierzi.
      Toată expresia de umanitate în sprijinul populației din Gaza este un catalizator al exterminării Israelului.

      • Tiberiu Ezri commented on April 25, 2024 Reply

        Sau ei, sau noi! Așa e!

      • Veronica Rozenberg commented on April 25, 2024 Reply

        Eva ce-i asta SAU EI SAU NOI?

        Cum adica, ce vrei sa se intample cu acei palestinieni?

        Dar categoric cred si eu ca Israelul trebuie sa intre in Rafa, fara de care victimele uriase, morti si raniti nu si-au avut rostul.

        Israelul ar fi putut, probabil sa incerce sa “ajute” in decursul timpului pe palestinieni. Cum poate fi inteleasa astazi ideea aberanta a lui Netanyahu de a sprijini cu bani ridicarea miscarii teroriste Hamas? El oricum nu isi asuma nici o raspundere pentru actul miselesc care AR FI PUTUT FI PREVENIT , si pentru care multi dintre cei aflati la puterea politica si militara astazi ar trebui sa fie aruncati fara mila in inchisori, dupa o procedura juridica.
        Dar asta nu ar rezolva tragedia pe care o traieste Israelul si care de acum inainte pentru o lunga perioada urmatoare va fi o tara militarizate in procente si mai ridicate, o tara in care oamenii nu vor avea liniste iar tinerii vor fi sacrificati, in lupte fara sfarsit, o generatie deja poate fi considerata pierduta, iar viitorul acestei tari in urma evenimentelor de la 7 octombrie este SUB UN MARE SEMN DE INTREBARE.

        A demisionat unu dintre principalii vinovati ai situatiei care a dus la 7 octombrie, Hailva, seful serviciilor de informatii, e bine ca a facut-o , dar se aude ca si seful statului major ar putea demisiona. Consider ca nu exista o absurditate si pericol, mai mari decat acesta. Intr-o alta ordine de idei, nici Bibi nu cred ca trebuie sa demisioneze in situatia imposibila care s-a creat. Nu sunt “judecatori la Ierusalim”, prin parfazare, nici politicieni a caror minte sa solutioneze problema ostatecilor si razboiului (SUD si NORD).

        Inca se trage din Gaza, la Sderot si in alte locuri, infrastructura nu a fost distrusa, dupa atat de multe sacrificii, durere, tragedii personale si colective. Incotro merge aceasta tara?

        Si termin cu aceeasi intrebare, nu poate exista o asemenea sintagma, Eva, SAU EI SAU NOI!!!

        Nu cred ca asa ceva a exitat vreodata in istorie, probabil ca nici acum nu va exista. !!

        • Tiberiu Ezri commented on April 25, 2024 Reply

          Eu am înțeles astfel ceea ce a vrut să spună Evi prin Sau ei Sau noi: dacă Hamas va rămâne stăpân peste Gaza noi nu vom avea o clipa de liniște și ororile din 7 octombrie se vor putea repeta.

          • Veronica Rozenberg commented on April 25, 2024 Reply

            Distrugerea totala a Hamasului, care inca nu e deloc o varianta posibila, nici militar, dar nici mai ales ideologic, nu rezolva problema Gaza vs Israel, cu atat mai mult in momentul de fata, in care “lumea”, nepasatoare si empatica pentru ALTII, intelege, pe drept cuvant intr-un fel, ca milionulului acela + de nenorociti (eu nu cred ca Gaza poate fi numita RAI, ca in articolul publicat inainte) ii este obligatorie o solutie pentru viitor. Catch 22 ?

            • Tiberiu Ezri commented on April 25, 2024 Reply

              Soluția de compromis trebuie sa fie o conducere alternativă Hamasului.

          • Eva Grosz commented on April 25, 2024 Reply

            Exact Tibi. Hamasul trebuie total dezarmat, iar cetățenii plaestinieni conduși până acum de hamas saă aibe o organizație alternativă neextremistă , alta decât hamasul. Unul din ostatcele eliberate a spus
            după eliberare că hamasnicul i-a spus: du-te departe de granița cu Gaza că noi ne vom întoarce și vă vom măcelării. Deci sau Noi sau EI:

          • Marica Lewin commented on April 25, 2024 Reply

            Si eu am inteles ca dvs: ori teroristii, duşmanii, Amalek, ori Noi, israelienii de buna credința care vrem sa ne pastrăm fīṣia ancestrala de pămīnt

            • Tiberiu Ezri commented on April 26, 2024 Reply

              Mulțumesc!

          • Eva Grosz commented on April 26, 2024 Reply

            Exact Tibi.

        • Marica Lewin commented on April 27, 2024 Reply

          Veronica, sunt de acord cu aproape tot ce ai scris: faptul ca 7 octombrie putea fi preintîmpinat, sustinerea cu dolari a Hamasului o greşeala, inlocuirea lui Bibi si a guvernului acum o eroare.
          In afara de neintelegerea ca D- na Eva Grosz s- a referit la Hamas, teroristi in general, nu la toti arabii palestinieni , unoameni simpli, nevoiasi , cu griji si necazuri ca ale noastte.
          Israel a ajutat mult pe arabii din fosta Palestina mandatara, desi nu vad de ce ar fi fost necesar: AP primeste bani si avantaje din toata lumea, aproape ca sunt intretinuti, exista țari arabe extrem de bogate care ar putea sa- i sprijine. Dar majoritatea ofrandelor trimise gazanilor si arabilor din Cisiordania merg pe inarmare , pe formarea generației viitoare de teroristi.
          Sigur, solutia ar fi un acord de pace, dar iti amintesc ca din 1948 si pînă in prezent, cei care au refuzat sunt “Ei”, nu ” Noi”

      • Marica Lewin commented on April 25, 2024 Reply

        Draga Eva, ați punctul pe Î:
        ” Sau ei, sau noi”
        Cită dreptate aveţi, la noi sunt peste 100000 de persoane ce nu mai locuiesc in casele lor . Atîtia tineri morti, sau rămaşi in viața orbi sau amputați cumplit?
        4000 de civili si 3500 militari răniti, din care unii f grav. Atentate teroriste fara sfîrṣit, si acum, in timp de război. Suntem prinṣi intr- o menghina.
        Gazanilor li se construieste un port maritim drept ” rasplata” la ce ne- au facut, si astăzi Hamasul a tras 30 de misile in constructia inceputa.
        Suntem greu incercați. Macar evreii din Diaspora ar trebui sa fie aliatii Israelului.

        • Eva Grosz commented on April 26, 2024 Reply

          Marica ,aici e vorba că dacă Hamasul rămâne la putere va repeta acțiunea din 7 Octombrie pe un teritoriu și mai mare al Israelului. Hizbala se alătură și Iranul trage sforile în cel mai bun caz. Cât timp poate rezista armata israeliană? Cât timp economia poate suferii? Oameni mutați din casele lor au pierdut și munca lor în majoritate. Cine lucrează câmpiile ,când lipsesc mâini de lucru ? Cât timp se poate rezista? Ostatici …ei Sinuar, nu vor să elibereze oameni inocenți, Dar îi chinuie și nici crucea roșie nu i-a văzut ,niciodată.
          Ostatecii noștrii mor pe rând.Ajunge !

          • Tiberiu Ezri commented on April 26, 2024 Reply

            Trist și adevărat.

          • Marica Lewin commented on April 28, 2024 Reply

            Eva, desigur? Hamasul , Jihadul islamic, si oricare alt grup terorist trebuie inlaturat de la putere si complet marginalizat.
            Dar nu vad cum, cu atirudinea ambigua a Americii si a Lumii Libere.
            Țari imense ca Rusia, China, Brazilia, ii sustin pe dusmanii nostri

    • gabriel+gurman commented on April 25, 2024 Reply

      O poveste din Irakul cucerit de americani.
      19 Mai 2004, o nuntă pe undeva intr-un loc necunoscut de nimeni, Mukaradeeb, în Irak.
      Americanilor li s-a părut că sunt teroristi )!!) si au ucis 42 persoane (intre care 14 copii) si au rănit alți zeci de irakieni. De fapt, era doar o nuntă….
      Ati auzit de incidentul acesta?! NU?!
      Cum se face?! Sute de mii au iesit in străzi in toată lumea si au condamnat această crimă. Cum n-ați auzit?!
      Ah, n-ați auzit pentru că NIMENI nu a iesit în stradă casă protesteze!
      Și știți de ce? Din două motive:
      1.criminalii nu erau israelieni, nici măcar evrei
      2.A la guerre comme a la guerre, a zis cineva.
      Știți câți irakieni civili au fost omorîți de americani in acel război? 170.300!
      Și Irakul nu a atacat USA…..
      Și câți civili au fost masacrați de americani in Irak? Peste 70.000
      Și Afganistanul nu a atacat USA.
      Vedeți cum lucrează opinia publică? O perfectă obiectivitate!
      GbM

    • Veronica Rozenberg commented on April 25, 2024 Reply

      Am primit de la o prietena acest articol aparut in contributors, se numeste ORB PRN GAZA.

      Mi-e greu sa cred ca este real desi cel care il scrie face referinta la informatii primite de la alte persoane. Cred ca este foarte straniu, nu stiu daca interesant, dar derutant si putin verosimil. Povestea cu persoana din Iasi cred ca ar putea fi verificata.

      Orb prin Gaza
      Mihai Buzea
      16/04/2024
      Nu am văzut atacul din 7 octombrie; dar nu mi-e rușine, că nu l-a văzut nimeni.
      Nu văd pacea care să urmeze acestui război, așa cum orice pace urmează oricărui război. N-o văd, pur și simplu. Dar nu mi-e rușine: n-o văd nici alții mai deștepți.
      Nu am „văzut” însă Gaza de dinainte de război și pentru asta mi-e rușine. Am crezut și eu ce credea toată lumea: că Gaza era un fel de țărișoară, o fâșie supra-populată și unde se trăia mizerabil, așa, ca-ntr-un ghetou din Ferentari. De fapt, chiar mai rău, că un locuitor din Aleea Livezilor n-are decât să facă efortul de-a se ridica în picioare, să meargă câteva zeci de minute și gata, e în plină Uniune Europeană. Ceea ce un locuitor din Gaza, credeam eu, nu putea să facă.
      Iată ce povestește* doamna Alina din Iași, de profesiune tehnician dentar: „El (Iosef, fiul doamnei Alina – nota mea) învaţă la o şcoală particulară, care aparţine de Patriarhia Latină din Ierusalim. M-am gândit că e mai bine ca fiul meu să dea aici Bacalaureatul, iar planul nostru era să-l aducem apoi în România, să meargă la facultate”. Hai să recapitulăm: doamna Alina se mută din Iași în Fâșia Gaza având ca motivație studiile copilului. OK. Exact ce-am făcut și eu: m-am mutat din București în Brussel din exact același motiv. Acum, în interviul acordat jurnaliștilor Alexandra Șerban și Laurențiu Ungureanu, doamna Alina explică prin ce momente dificile trece, datorită războiului. O cred.
      Nicio clipă nu mi-a trecut prin cap că o ființă umană ar putea să aleagă Fâșia Gaza în loc de Iași. Poate am eu probleme cu capul. Ca să verific, mi-am sunat prietenii de la Londra, cu care am rămas în legătură de când ne-am cunoscut, în 2014.
      Și iată ce-am aflat. Zeci de mii de palestinieni, în majoritate femei, obișnuiau să își ia joburi temporare în Londra, să muncească din octombrie până în iunie, apoi să demisioneze și să plece cu copiii în Fâșia Gaza, ca să-și petreacă acolo vara. Evident, asta se întâmpla înainte de atacul Hamas. Care era motivația lor? Să se joace copiii cu verișorii și cu prietenii lor. Acolo, în Gaza, era viață; la Londra era doar muncă, școală și plictiseală. Verile din Gaza erau fericire pentru aceste (în majoritate) femei, care se bucurau de fiecare clipă: stăteau de vorbă, povesteau, beau ceai și cafea, făceau vizite, socializau… viață! În Fâșie nu se muncea. Aproximativ 500 de camioane pe zi intrau acolo, încărcate cu provizii de toate felurile, astfel încât traiul în Gaza era asigurat. Electricitatea și apa veneau din Israel, iar banii veneau din ajutoarele internaționale (se pare că toată planeta „cotiza”, ceea ce pentru mine este absolut de neînțeles: mie de ce nu-mi dă nimeni nimic, că nici eu n-am job?). Mai mult: o fracțiune considerabilă din personalul medical al Regatului Unit este reprezentată de imigranți palestinieni și de urmașii lor. Ei bine, acești oameni consideră că este un punct de onoare să facă voluntariat în spitalele din Gaza, așa că serviciile medicale de acolo erau, de fapt, de foarte bună calitate – și, desigur, gratuite. Școlarizarea… ați citit mai sus.
      Existau, totuși, oameni excentrici în Fâșie, care voiau să lucreze. Așa că își luau un permis de muncă, plecau dimineața de acasă, intrau în Israel, lucrau acolo toată ziua (construcții, agricultură, servicii etc), se întorceau seara acasă-n Gaza și își numărau bănuții. Nu știu cât de greu sau de ușor se acordau acele permise de muncă, urmează să aflu. Însă de obținut, se puteau obține, asta este important.
      Am fost orb. Credeam că, înainte de 7 octombrie, Gaza era un iad. De fapt, era un rai.

      • Tiberiu Ezri commented on April 25, 2024 Reply

        Nu prea am înțeles unde bate vântul în acel articol. Pe de o parte “nimeni nu a văzut ce s-a întâmplat la 7 octombrie? Minciuna! Toți supraviețuitorii au văzut. Pe de alta parte adevărat ca în Gaza se trăia bine înainte de război ca doar câștigau foarte bine în Israel și aveau și apa și electricitate. Operațiile pe cord efectuate în Israel au salvat mii de copii palestinieni pe gratis! Cu milioanele primite de la Qatar nu au construit nici o uzină de desalinizare a apei marine ca doar banii milogiți intrau în buzunarele capilor teroriști, înarmare și construirea de tunele. Întrebarea cheie este dacă poporul trăia bine atunci de ce au început acest război.

        • Eva Grosz commented on April 25, 2024 Reply

          Multă lume nu vrea să accepte că Hamasul, Hizbala ,Teimanul ,Jehuda și Shomron în mare parte sunt ramificațiile Iranului, prin care ea vrea să ne extermine. Pe palestineini toată mulțimea de țări arabe nu vor să-i accepte. Pentru că sunt extremiști islamici , care pot dăuna și statelor arabe moderate.
          Noi am plătit destul pentru independența noastră ? S-a terminat cu naivitatea. Nu trăim în era lui Ceaușescu. Avem de aface cu caniballi educați să omoare tot ce este Israel….și restul lumii îi imită. Cine nu a înțeles, nu va înțelege decât dacă vom fi la sfârșitul tragediei. Și când Europa și America vor fi invadați de aceiași canibali.Sper să nu ajungem.

          • Veronica Rozenberg commented on April 26, 2024 Reply

            “Pentru că sunt extremiști islamici , care pot dăuna și statelor arabe moderate.”

            Eva, aceasta propozitie nu este adevarata, este o simplificare a situatiei foarte foarte dure si complicate si din pacate e ca si cum dai un diagnostic fara sa cunosti pacientul/pacientii.

            Nu pot spune ca as fi o specialista, pentru ca altfel as detaila. Ca si cum evreii religiosi din teritoriile ocupate, acele grupe Naarei Hagevahot, Lehava su altele nu sunt exact la fel. Ba sunt !!!

            Nervozitatea nu rezolva problema, foarte complexa si dificila. Palestinienii au trait aici inaintea ta, a mea si a lui Marica.

        • Marica Lewin commented on April 28, 2024 Reply

          D- le doctor ” daca se trăia bine, de ce au inceput acest razboi”?
          Pentru ca Hamasului putin ii pasa cum traieste poporul. Sau daca vor trai oamenii de rînd.
          Un rezumat succint de ce ” Ei” au inceput razboiul,
          ” From the river to the sea
          Palestine will be free”
          Intrebati niste cintareti plin de zel din America: ” care rīu care mare, care Palestina? “, bineinteles, nici unul nu a ştiut sa răspundă.

          • Tiberiu Ezri commented on April 28, 2024 Reply

            De acord doamna Marica.

          • Veronica Rozenberg commented on May 1, 2024 Reply

            Doamne nu-mi vine sa cred….

            Razboiul a fost inceput de Israel, ca o reactie la atacul miselesc al Hamasului, un atac a carui dimensiune e inapreciabila dupa parerea mea in seco XXI, dupa ce evreii au trecut prin Holocaust.

            Ce legatura are cum traiau cu ce au facut?
            Educatia si ura sadita prin educatie de zeci de ani, actiunile de militarizare ale copiilor arabi din Gaza de la varste fragede, banii pe care ii primesc familiile celor care se angajeaza in miscarea terorista, indoctrinarea salbatica, dar peste langa toate aceastea DORINTA de a dovedi ca nu sunt mai prejos si ca vor distruge dusmanul sionist.

            Si lozinca absurda a primitivilor de pe suprafata pamantului , pe care o citezi, ce aiureala, n-are nici o legatura cu razboiul intentat de Israel, un razboi care a produs jertfe uriase, in care cu toata tehnologia inaintata si a dorintei de a lupta si de reusi prin orice mijloace oferite de partile armatei, si care deocamdata nu a realizat decat foarte partial distrugerea infrastructurii si a terorisitilor implicati.

            Am mai realizat si o criza umanitara, la care lumea se uita astazi uitand de barbariile facute de HAMAS,

            De ce sa ne aflam in treaba cu lozinci aberante ca sa explicam ce s-a intamplat?

            Putina cugetare inainte de a ne afla in treaba !!!

      • Marica Lewin commented on April 28, 2024 Reply

        Veronica, ” Orb prin Gaza” este un roman celebru al lui Aldous Huxley..
        Multumesc, datorita tie, il voi citi.
        Nu stiu de ce poarta acest titlu, actiunea se petrece in societatea londoneza

        • Marica Lewin commented on April 28, 2024 Reply

          Romanul lui Houxley se numeste ” Orb prin Gaza”, prin analogie cu neinfricatul Samson , indragostit de Dalila, orbit de filisteni in Gaza, si batjocorit. Cu pretul vietii, Samson darîma templul păgīn si isi recapata demnitatea

        • Veronica Rozenberg commented on April 28, 2024 Reply

          Imi pare rau, nu cunosteam aceasta carte a lui Huxley, dar poate ca autorul articolului de la contributors a facut o analogie. Cred ca e foarte nerelevant, de altel nici autorul articolului nu a relatat fapte care par cu adevarat verosimile.

      • Veronica Rozenberg commented on April 29, 2024 Reply

        Ia uitati-va daca va intereseaza comentariile la acest articol :

        https://www.contributors.ro/orb-prin-gaza/

        • Tiberiu Ezri commented on April 29, 2024 Reply

          Buzea minte în prima frază sau nu știe și deci nu era documentat, așa ca nu avea nicio valoare să scrie acest articol.

  • BORIS MEHR commented on April 25, 2024 Reply

    cu totul de acord cu autorul articolului

    • Tiberiu Ezri commented on April 25, 2024 Reply

      Mulțumesc.

  • Eva Grosz commented on April 25, 2024 Reply

    Ura împotriva evreilor și Israelului este așa de înrădăcinată, încât nici nu se mai pune întrebarea-care este de fapt adevărul conflictului .Dacă e posibil că ONU nu a introdus în categoria organizațiilor teroriste care au făcut crime sexuale în atacul din 7 Oct. și după aceea…. atunci la ce ne putem aștepta.
    Doi din familia mea a fost înainte de Pesach la Praga și au spus că au fost primiți cu ospitașitate deosebită și că pe fațada multor hoteluri atârnă steagul ceh alături de steagul Israelulu. În Ungaria s-a denumit un centru Piața 7 Octombrie.
    Mulțumim celor care ne sprijină. Înclusiv România și Germania. Poate mai sunt și alte țări.

    • Tiberiu Ezri commented on April 25, 2024 Reply

      La 14 mai, ziua independenței Israelului, Parlamentul Roman va declara ziua solidarității cu Israel. Colegi anesteziști și alții ne-au scris ca sunt alături de noi.

  • tiberiu ezri commented on April 25, 2024 Reply

    Exact!

  • Hava Oren commented on April 25, 2024 Reply

    Nu am reușit să-l ascult pe Norman Finkelstein, mi-a făcut greață.
    Cu atât mai mult apreciez poziția României, Ungariei și Cehiei care au rămas ca o insulă de bun-simț într-o lume din ce în ce mai nebună.

    • Tiberiu ezri commented on April 25, 2024 Reply

      De acord! Când o să-i facă transfer lui Finkelstein o să-i facă protecție : el va sta în cabina camionului.

      • Hava Oren commented on April 25, 2024 Reply

        Așa i se și cuvine – dar să ajungă tot acolo ca ceilalți!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *