Israelul amenințat din trei părți

Israelul se află la ora actuală într-o situație pe care nu au dorit-o nici guvernul, nici militarii, și anume o amenințare din trei direcții, deși, întrebați la un moment dat, aceștia din urmă au declarat că pot face față. În primul rând este războiul din Gaza, care durează de peste șase luni, mult mai mult decât se credea, și care doar parțial a ajuns la rezultatele așteptate, în al doilea rând intensificarea atacurilor Hezbollah din nord, iar acum confruntarea cu Iranul. În ceea ce privește Gaza, nu s-a reușit nici până acum eliberarea ostaticilor, despre care unele informații susțin că ar fi murit, și nici distrugerea tuturor diviziilor Hamas, dintre care două se află în Rafah. De aceea, Israelul insistă pentru o intervenție terestră aici, mai ales că Hamas a refuzat și ultima propunere de armistițiu. Modalitatea în care se duce războiul din Gaza, cu un număr mare de victime colaterale, civili, inclusiv membri ai unor ONG-uri care aduc ajutoare, au știrbit prestigiul Israelului, statul evreu simțindu-se izolat. În nord, Hezbollah atacă în continuare localitățile de lângă graniță și duminica și-a coordonat acțiunile cu cele ale Iranului.

Până acum armata israeliană, sau mai bine zis apărarea teritorială a Israelului s-a dovedit excepțională, dovadă eșecul acțiunii Iranului, deși au fost lansate 170 drone, 30 de rachete de croazieră și 120 de rachete balistice. Numai gândul că aceste rachete ar fi putut avea încărcătură nucleară îți provoacă fiori. Poate că este semnalul de alarmă pentru ca Occidentul să ia măsuri mult mai dure legate de arsenalul iranian, dacă cumva se vor relua negocierile cu Teheranul.

Anihilarea atacului iranian a fost rezultatul unui sprijin nemaivăzut al Occidentului, dar și a participării unor state arabe care cu toții împreună au făcut față barajului de rachete. Pentagonul a declarat că forțele sale au interceptat zeci de rachete și drone lansate din Iran, Irak, Siria și Yemen. A existat o colaborare și cu Marea Britanie și cu Franța, dar poate că cel mai semnificativ a fost gestul Iordaniei care, cu toate că până acum a criticat Israelul în legătură cu războiul din Gaza, a participat cu avioane de luptă la respingerea atacului.

Ce ne rezervă viitorul? Pentru a evita generalizarea conflictului, aproape toate statele cer reținere, oprirea escaladării, dar se pare că Israelul este de altă părere. Opinia guvernului israelian este că Teheranul trebuie sancționat, deoarece prin atacul direct împotriva teritoriului israelian s-a încălcat o linie roșie. Când și în ce fel, rămâne de văzut. Ceea ce se știe este că SUA nu vor participa la niciun contraatac israelian și premierul Netanyahu nu a dat curs cererii președintelui Biden care, declarând că sprijinul față de Israel rămâne ferm, a subliniat că nu va participa la o acțiune împotriva Iranului.

În pofida situației dramatice în care s-a găsit și se găsește din punct de vedere diplomatic, în mod paradoxal Israelul a câștigat niște puncte și dacă va judeca și va proceda rațional, ar putea realiza mai mult. Astfel, cel puțin pentru moment și-a recâștigat simpatia și susținerea Occidentului, a organizațiilor internaționale, toți condamnând cu fermitate atacul iranian. Un alt câștigător a fost Benjamin Netanyahu, a cărui popularitate în degringoladă a început să crească, israelienii apreciind modalitatea în care a fost pregătită și organizată anihilarea atacului iranian. Interesant este însă un alt aspect și anume posibilitatea unei mai mari apropieri de statele arabe sunnite, dușmane ale Iranului. Benny Gantz și ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, referindu-se la o acțiune împotriva Iranului, vorbeau de o coaliție mai largă din Orientul Mijlociu. Cu toate că mediile politice și diplomatice arabe dușmane ale Iranului ar înclina către o astfel de coaliție, o prea mare apropiere de Israel nu ar fi acceptată de populațiile acestor țări, dar condiții pentru o colaborare mai strânsă, mai puțin vizibilă, ar exista. O astfel de colaborare funcționează deja, ea a fost rezultatul strădaniilor Statelor Unite și se desfășoară în domeniul schimburilor de informații. Concret, înainte de confruntare, Arabia Saudită și Emiratele Unite au transmis Washingtonului informații relevante despre pregătirea atacului iranian.

Din punct de vedere militar, barajul iranian de rachete a fost un eșec, ele au fost anihilate în proporție de 99 la sută, dar pentru lumea musulmană susținătoare a Iranului, dar și pentru palestinienii din Gaza sau Cisiordania, a fost înregistrat ca un mare succes. Iată că Iranul nu s-a temut să atace teritoriul israelian, nu a mai folosit intermediari ca până acum, ceea ce înseamnă a modificare a paradigmei. Că Israelul va riposta a fost aproape o certitudine pentru Teheran. Problema care se pune, de fapt esența acestei confruntări este dacă se va ajunge la o escaladare care ar putea degenera într-un război regional în Orientul Mijlociu.

Eva Galambos

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

5 Comments

  • Eva Grosz commented on April 21, 2024 Reply

    Sincer-eu nu văd nimic pozitiv în situația în care se află Israelul. În cele trei fronturi de bază , începând cu Gaza și terminând cu Iranul , nimic nu este dus la sfârșit.
    În cele șapte luni de când a fost atacul hamasului s-a plătit cu mii de morți și răniți, civili și soldați, ostateci neeliberați , zeci de mii de familii care au părăsit casele în nord și în sudul țării nu se pot întoarce la casele lor. Hamasul a rămas stăpân în Gaza. Hizbala nu se oprește din atacuri. Iranul …a trebuit să ne încurcăm și cu ea ?
    Din păcate , dacă nu vom folosi diplomația și dialogul cu oricine e posibil nu văd bine sfârșitul.
    Anul acesta Pesachul nu-l putem numi sărbătoare . Poate -SPERANȚĂ.

  • Andrea Ghiţă commented on April 19, 2024 Reply

    O analiză lucidă şi inteligentă care m-a îngrijorat. Cred că totul e fluid, imprevizibil şi am impresia că echilibrul fragil la care e condamnat Israelul (şi noi împreună cu el) poate să se destabilizeze în orice moment…

    • Marica Lewin commented on April 20, 2024 Reply

      Un articol amplu, de informatie precisa, care subliniaza situația tragica si foarte complexa in care se afla Israelul.
      Fara incărcătură nucleara, atacul iranian a fost halucinant. 70% dintr- o racheta, nu stiu balistica sau de croaziera s- a prabusit in Marea Moartă, si marimea ei inspăimīntă.
      D- l George Vigdor a subliniat ca Israel mai lupta pe 2 fronturi, de loc minore, in Cisiordania si cu Hutti.
      Intre timp , Israel a dat o replica in Iran considerata restrînsă, insa de mare performanta tehnica.
      Cum putem invinge in Gaza, daca duşmanii nostri sunt atīt de susținuți?
      Si la noi in țara, suferinta umana este sfîşietoare, iar puterea de sacrificiu a tinerei generatii, enorma.

      • Eva Grosz commented on April 21, 2024 Reply

        O parte din racheta balistică care a fost distrusă în atmosferă sau în afara ei de armata israeliană a fost găsită în Marea Moartă. Putem așeza 360 de zile pe an ,soldații la granițe gata în așteptarea unui atac ? Putem scoate oameni de lîngă granițe din casele lor pe timpuri nelimitate ?Nici conflictul cu Jehuda și Somron nu sunt mai ușoare.Avem un program de viitor?

  • Tiberiu Ezri commented on April 18, 2024 Reply

    Vă felicit pentru clarviziunea asupra situației de aici, parcă ați trăi în Israel.
    Inima ne spune să reacționăm, dar raţiunea vrea să ne pună frâne. Dar fiindcă un atac atrage după el altele și avem încă cel puțin două conturi de încheiat, sper că cel puțin deocamdata raţiunea va învinge.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *