Aperitivele pe bază de peşte sau fructe de mare au mare căutare pe întreg mapamondul. De aceea m-am gândit să vă fac o scurtă prezentare despre acest fel de mâncare, exotic pentru europeni în general, iar pentru noi, cei din România, ceva cu totul şi cu totul special.
Permiteţi-mi să vă prezint felul de mâncare cunoscut sub numele de Ceviche, cuvânt de origine spaniolă,care este un fel de mâncare din peşte sau fructe de mare, mai puţin popular pe coasta Americii de Nord, dar extrem de căutat în America Centrală şi in America de Sud. De obicei, se serveşte sub formă de aperitiv şi este preparat din peşte crud marinat în sucuri de lămâie sau lămâie verde şi condimentat cu usturoi si ardei roşii iuţi. Cei mai multi adaugă ceapă, sare şi coriandru. Drept garnitură se folosesc cartofi dulci, porumb boabe sau copţi direct pe cocean şi nelipsitul avocado. Acest fel de mâncare nu se prepară la cald şi, de aceea, peştele sau moluştele folosite trebuie să fie proaspete. Este de preferat ca, mai ales peştele sau scoicile, să fie îngheţate în prealabil pentru a distruge eventualii paraziţi dăunători pentru stomacul omului.
Ceviche mexican
Originea cuvântului Ceviche este destul de contradictorie. Unii spun că este de origine indiană (pieile roşii) din zona centrală şi de sud a Americii; alţii că ar proveni din Polinezia (sudul Oceanului Pacific). Deşi spaniolii sunt cei care au implementat în America citricele, bucătăria marocană este cea vestită pentru felurile de mâncare gătite numai prin marinare în suc de lămâie sau de portocale. Cea mai probabilă origine a acestui fel de mâncare provine din bucătăria peruviană.
Ceviche spaniol
Interesant este că şi în săpăturile arheologice au fost găsite dovezi că acest fel de mâncare sau ceva asemănător se mânca în Granada (spaniolă) acum peste 2000 ani şi, că odată cu conquistadorii, familii întregi din aceeaşi regiune au fost trimişi să colonizeze întreaga Americă de Sud începând cu Peru. Lima, capitala acestui stat, este renumită pentru varietatea de ceviche pe care peruvienii le-au răspândit pe tot continentul american din coloniile spaniole iar, mai târziu, în Spania.
Astăzi, Ceviche a devenit un aperitiv internaţional servit din ce în ce mai des în restaurantele de pe intregul glob pământesc.
Ceviche peruvian
În continuare, vă prezint o reţetă de Ceviche din carne de peşte, folosită îndeobşte în bucătăriile exotice din Peru, care este de fapt un fel de salată de peşte marinat în suc de lămâie galbenă sau lămâie verde. Dacă sunteţi interesaţi, vă pot povesti mai multe despre gătirea produselor animale sau vegetale numai prin marinare.
Peruvienii se mândresc cu această metodă faimoasă de a servi peşte sau fructe de mare fără să fie fierte, aburite sau prăjite, mai ales că gătirea prin fierbere sau prăjire distruge gustul şi vitaminele atât de căutate în mâncărurile provenite din animalele marine sau de apă dulce. Cele mai folosite sunt (în afară de peşte): langustele, melcii de mare, caracatiţa, scoicile, stridiile, creveţii, racii, etc.
Ceviche din Florida
Ceviche din carne de peşte pentru 6 persoane:
Ingrediente:
1 kg carne de peşte, de preferat albă, fără solzi, piele sau oase, cum ar fi plătica, somnul calcanul sau codul
1 ceaşcă de suc proaspat de lămâie verde (cam 12 fructe).
½ linguriţă de sare
1 căţel de usturoi mărunţit foarte fin
1-2 ardei iuţi fără sâmburi, mărunţiţi fin (se pot folosi şi ardei iuţi, chilli roşii sau galbeni din conservă)
1 linguriţă de pătrunjel proaspăt mărunţit
1 linguriţă de coriandru proaspăt măcinat
1 ceapă de mărime mijlocie fin măcinată (cam o jumătate de ceaşcă)
3 or 4 frunze de salată
4 coceni de promb cu boabele pe el, fierţi sau copţi şi apoi tăiaţi în bucăţi cam de 4-5 cm
½ kg cartofi dulci (Yams) copţi in coajă şi apoi feliaţi în rondele cam de 1 cm fiecare
½ kg cartofi yuca, curăţaţi, tăiaţi în felii subţiri si apoi fierţi până când devin moi dar nu foarte (se pot folosi şi cartofi albi obişnuiţi folosiţi mai ales pentru copt)
Eu adaug şi o punguţă din pânză mai rară, ca pentru scursul brânzei dulci, cu tot felul de ierburi, dupa gustul fiecăruia (mărar, soc, măghiran, etc.; se poate şi fără)
Preparare:
1. Se taie peştele in fâşii circa 4 cm lungime şi ½ cm lăţime.
Se înmoaie fâşiile astfel tăiate într-o saramură uşoară, fără prea multă sare, pentru o oră. Apoi se scot din saramură, se tamponează cu hârtie absorbantă şi se zvântă.
2. Se pune peştele scos din saramură într-un vas de sticlă sau de porţelan şi se adaugă zeama de lămâie verde, usturoiul şi ardeii iuţi. Se pune totul la frigider pentru o jumătate de oră.
3. Chiar înainte de servire se adaugă pătrunjel, coriandru şi ceapă mărunţită.
4. Se aşterne un platou cu frunze de salată, iar în centru se aşează amestecul de ceviche. În jur se aranjează o grămăjoara de porumb, apoi rondelele de cartofi dulci şi, in exterior, feliile de cartofi albi. Toate aceste garnituri se pot servi şi separat, în boluri diferite. Eu adaug şi iarbă de mare ca şi garnitură.
Poftă bună!