George Hida: PEŞTE GĂTIT pe ROMÂNEŞTE

O masă fără peşte este ca… o masă fără peşte. Dar, cum  multi români prefer peşteşe, vă prezint două mâncăruri de peşte tipic româneşti.Prima este păstrăvul de apă curgătoare de munte, de preferat prins şi ţinut proaspăt, pe pat de gheaţă până la preparare.

O masă fără peşte este ca… o masă fără peşte. Dar, cum  multi români prefer peşteşe, vă prezint două mâncăruri de peşte tipic româneşti.

 

Prima este păstrăvul de apă curgătoare de munte, de preferat prins şi ţinut proaspăt, pe pat de gheaţă până la preparare.

 

Păstrăv prăjit cu mujdei de usturoi

 

Ingrediente:

 

2-3 păstrăvi pentru 6 persoane

 

5 linguri cu mălai

 

100 ml ulei

 

Sare

 

Lămâie

 

O căpăţână de usturoi

 

Pătrunjel.

Preparare

1 Peştii se curăţă, se sărează şi se lasă să stea o jumătate de oră.

 

2 Se dau prin mălai şi se prăjesc în uleiul încins.

 

3 Se scot, se stropesc cu zeamă de lămâie şi se lasă acoperiţi pe un platou, pentru a se păstra calzi.

 

4 Între timp, se pregăteşte un mujdei de usturoi cu care se serveşte păstrăvul. Se presară cu pătrunjel verde tocat mărunt.

Garnituri:

 

Se poate servi si cu garnitura de legume sau cu sos de hrean şi cu murături.

 

 

 

 

Peşte (crap sau ştiucă) umplut

 

 

Ingrediente:

 

1 crap (sau ştiucă) mare

 

200 g ciuperci

 

1 praz

 

Cimbru

 

1-pahar cu suc de roşii

 

Vin

 

Usturoi

 

Sare

 

2-3 roşii

 

2 linguri cu orez

 

Piper

 

Ulei

 

1 ceapă

 

Mujdei de usturoi

 

Pătrunjel

 

 

 

Preparare

 

1 Crapul se spală şi curăţă.

 

2 Ciupercile tăiate felii se înăbuşă în ulei, se adaugă orezul, ceapa tocată, prazul tăiat rondele, sarea, piperul, cimbrul şi verdeaţa.

 

3 Cu aceasta compozitie se umple peştele, se coase pe burta şi se pune într-o tavă unsă cu ulei.

 

4 Se adaugă sucul de roşii, vinul, usturoiul şi roşiile tăiate pe jumătate.

 

5 Se dă la cuptor pentru 40 de minute.

 

 

 

 

 

 

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *