O masă fără peşte este ca… o masă fără peşte. Dar, cum multi români prefer peşteşe, vă prezint două mâncăruri de peşte tipic româneşti.Prima este păstrăvul de apă curgătoare de munte, de preferat prins şi ţinut proaspăt, pe pat de gheaţă până la preparare.
O masă fără peşte este ca… o masă fără peşte. Dar, cum multi români prefer peşteşe, vă prezint două mâncăruri de peşte tipic româneşti.
Prima este păstrăvul de apă curgătoare de munte, de preferat prins şi ţinut proaspăt, pe pat de gheaţă până la preparare.
Păstrăv prăjit cu mujdei de usturoi
Ingrediente:
2-3 păstrăvi pentru 6 persoane
5 linguri cu mălai
100 ml ulei
Sare
Lămâie
O căpăţână de usturoi
Pătrunjel.
Preparare
1 Peştii se curăţă, se sărează şi se lasă să stea o jumătate de oră.
2 Se dau prin mălai şi se prăjesc în uleiul încins.
3 Se scot, se stropesc cu zeamă de lămâie şi se lasă acoperiţi pe un platou, pentru a se păstra calzi.
4 Între timp, se pregăteşte un mujdei de usturoi cu care se serveşte păstrăvul. Se presară cu pătrunjel verde tocat mărunt.
Garnituri:
Se poate servi si cu garnitura de legume sau cu sos de hrean şi cu murături.
Peşte (crap sau ştiucă) umplut
Ingrediente:
1 crap (sau ştiucă) mare
200 g ciuperci
1 praz
Cimbru
1-pahar cu suc de roşii
Vin
Usturoi
Sare
2-3 roşii
2 linguri cu orez
Piper
Ulei
1 ceapă
Mujdei de usturoi
Pătrunjel
Preparare
1 Crapul se spală şi curăţă.
2 Ciupercile tăiate felii se înăbuşă în ulei, se adaugă orezul, ceapa tocată, prazul tăiat rondele, sarea, piperul, cimbrul şi verdeaţa.
3 Cu aceasta compozitie se umple peştele, se coase pe burta şi se pune într-o tavă unsă cu ulei.
4 Se adaugă sucul de roşii, vinul, usturoiul şi roşiile tăiate pe jumătate.
5 Se dă la cuptor pentru 40 de minute.