Andrea Ghiţă: ELEVII MUZICIENI din TEL AVIV S-AU ÎNFRĂŢIT cu cei din CLUJ

Prima cursă aeriană directă Tel Aviv – Cluj  (din 27 noiembrie 2013) a adus şi un grup de elevi din clasa terminală a Conservatorului Ted&Lin Arison, invitat pentru a pune bazele parteneriatului între învăţământul muzical clujean şi cel din Tel Aviv.

Prima cursă aeriană directă Tel Aviv – Cluj  (din 27 noiembrie 2013) a adus şi un grup de elevi din clasa terminală a Conservatorului Ted&Lin Arison, invitat pentru a pune bazele parteneriatului între învăţământul muzical clujean şi cel din Tel Aviv.

Am aflat mai multe despre acest nobil demers cu prilejul recitalului comun, găzduit de sala festivă a Liceul de muzică Sigismund Toduţă. Fusesem invitată, din timp, de Monica Noveanu, un nume binecunoscut clujenilor, atât în calitate de pianistă, cât şi de profesoară de pian, care îmi dezvăluise că ideea parteneriatului a încolţit în solul prielnic al unei vechi prietenii cu Delia Iacob, fostă colegă de clasă la liceul de muzică şi apoi la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj, actualmente şefa catedrei de vioară de  la conservatorul de muzică din Tel Aviv. De altfel, tot Delia Iacob a fost şi iniţiatoarea unui parteneriat similar cu liceul de muzică din Târgu Mureş unde-şi începuse cariera didactică. Succesul acestui demers a încurajat-o să propună înfrăţirea şi liceului a cărei absolventă este, iar invitaţia ei a fost primită cu multă bucurie, mai ales că Liceul Sigismund Toduţă, deja partener cu mai multe şcoli de muzică din Uniunea Europeană, nu avea nicio relaţie de acest tip în Israel.

Elevii israelieni au fost însoţiţi şi de profesoara de pian Hava Armon, pe care o leagă de Cluj amintirea studenţiei, cei patru ani şi jumătate petrecuţi la clasa de pian a Doamnei Ciolan, după care a primit – în urma unui deceniu de aşteptare – permisiunea de a face Alia, astfel încât avea să-şi definitiveze studiile superioare în Israel.

Recitalul comun susţinut de elevii muzicieni din Tel Aviv şi Cluj a fost o adevărată sărbătoare, programul dificil şi variat  dovedind că învăţământul muzical din ambele ţări este la înălţime, nu numai datorită profesionalismului cadrelor didactice, ci şi seriozităţii elevilor.

Tünde Kállay, directoarea Liceului de muzică Sigismund Toduţă din Cluj şi-a exprimat satisfacţia faţă de încheierea parteneriatului cu Conservatorul de Muzică Ted&Lin Arison”, din Tel Aviv, arătând că e foarte important ca elevii şi profesorii din învăţământul muzical preuniversitar al celor două ţări să se cunoască mai bine, să-şi împărtăşească experienţa şi să se perfecţioneze pe baza acestei relaţii.  Profesoarele Delia Iacob şi Monica Noveanu, prietene de o viaţă, au fost încântate să se revadă şi să se “laude” cu elevii lor.

Elevii Conservatorului de muzică din Tel Aviv au vizitat obiectivele istorice ale Clujului, s-au întâlnit instrumentiştii Filarmonicii Transilvania, i-au cunoscut pe colegii lor clujeni cu care au cântat împreună şi, nu în ultimul rând, s-au distrat din plin. Urmează revanşa de la Tel Aviv!

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *