Eva Galambos: GUVERNUL UNGAR NU RENUNŢĂ LA MEMORIALUL OCUPAŢIEI NAZISTE, SFIDÂND CEREREA MAZSIHISZ

Aşa cum am arătat în numărul trecut al revistei noastre, Mazsihisz – Federţia Comunităţilor Evreieşti din Ungaria – a protestat împotriva modalităţii în care guvernul Orbán doreşte să comemoreze cei 70 de ani de la deportarea evreilor din Ungaria şi Transilvania de Nord. Pentru a continua să colaboreze cu autorităţile ungare în marcarea acestui eveniment, Mazsihisz a pus trei condiţii, prima fiind renunţarea la un memorial al ocupaţiei germane a Ungariei prin care se sugera ideea că numai Germania şi nu şi regimul Horthy ar fi răspunzătoare pentru asasinarea evreilor în lagărele morţii…

 

Aşa cum am arătat în numărul trecut al revistei noastre, Mazsihisz, Federţia Comunităţilor Evreieşti din Ungaria – a protestat împotriva modalităţii în care guvernul Orban doreşte să comemoreze cei 70 de ani de la deportarea evreilor din Ungaria şi Transilvania de Nord. Pentru a continua să colaboreze cu autorităţile ungare în marcarea acestui eveniment, Mazsihisz a pus trei condiţii:- renunţarea la un memorial al ocupaţiei germane a Ungariei prin care se sugera ideea că numai Germania şi nu şi regimul Horthy ar fi răspunzătoare pentru asasinarea evreilor în lagărele morţii, schimbarea directorului institutului de istorie contemporană „Veritas”, care a minimalizat de asemenea măsurile luate împotriva evreilor refugiaţi în Ungaria, trimişi în Ucraina unde au fost împuşcaţi de armata de ocupaţie germană şi renunţarea la muzeul „Casa Destinelor” care nu reflectă adevărul istoric legat de soarta evreilor unguri. Mazsihisz a adresat o scrisoare premierului Viktor Orbán  în care cerea renunţarea la memorial şi propunea o altă linie de colaborare pentru marcarea comemorării.

Dar răspunsul premierului nu a satisfăcut Mazsihisz. În şedinţa de guvern din 19 februarie a.c., hotărârea luată în problema comemorării a fost de a amâna inaugurarea memorialului care urma să aibă loc la 19 martie, ziua ocupării Ungariei de Germania, până după 27 mai,  când sunt fixate alegerile pentru Parlamentul European. Aşa cum a reieşit din argumentarea pentru această decizie, amânarea s-a făcut din motive electorale, pentru ca partidul Jobbik să nu poată folosi memorialul ca un simbol de propagandă electorală. În fond, a declarat András Heisler, preşedintele Mazsihisz, cotidianului Nepszabadsag, inaugurarea se va face tot în perioada în care se comemorează deportările. La celelalte două cereri, guvernul nu a dat nici un răspuns. În aceste condiţii, a subliniat Heisler, considerăm că nu s-a rezolvat nimic. Organizaţia aşteaptă să primească un răspuns oficial şi, în funcţie de acest răspuns, va decide ce va face în continuare.
În discursul său cu privire la starea naţiunii, rostit pe 16 februarie, Viktor Orbán a declarat că nimeni nu are dreptul să  dicteze Ungariei cum sărbătoreşte evenimente care privesc istoria ei.

 

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *