István Zsehránszky: ACOPERIŞUL TEATRULUI EVREIESC

Teatrul Evreiesc trăieşte o situaţie critică. Vijelia din ianuarie a distrus 30 la sută din acoperişul teatrului – partea de deasupra scenei. A dizlocat circa 80 de metri pătraţi din acoperişul clădirii. Şi dacă nu va fi refăcut urgent, vor fi în pericol şi celelalte părţi ale teatrului. Clădirea necesita deja o renovare – deoarece în anii cincizeci a fost refăcută ultima dată. Renovarea va costa 14 milioane lei noi, şi aşa se spune că cei  de care depinde au şi votat această sumă. Deci  totul este în regulă pe hârtie…

Teatrul Evreiesc trăieşte o situaţie critică. Vijelia din ianuarie a distrus 30 la sută din acoperişul teatrului – partea de deasupra scenei. A dizlocat circa 80 de metri pătraţi din acoperişul clădirii. Şi dacă nu va fi refăcut urgent, vor fi în pericol şi celelalte părţi ale teatrului. Clădirea deja necesită o renovare – deoarece în anii cincizeci a fost refăcută ultima dată.

Maia Morgenstern, directoarea Teatrului Evreiesc din Bucureşti a şi smuls promisiunea privind restaurarea clădirii – atât de la primarul Bucureştiului, cât şi de la Ministerul Culturii. Chiar au fost trimişi specialişti care au evaluat ceea ce este de făcut, precum şi costul lucrărilor. Renovarea va costa 14 milioane lei noi, şi aşa se spune că cei  de care depinde au şi votat această sumă. Deci  totul este în regulă pe hârtie…

Numai că – ceea ce ar fi de urgenţă maximă! – lucrarea – n-a fost începută. Deşi iarna încă n-a luat sfârşit – meteorologii prevestesc încă vijelii. Iar atunci toată clădirea va fi distrusă. Se va umple cu zăpadă şi apă nu numai scena şi magazia de decoruri, ci şi bijuteria aceea de sală de spectacole, precum şi holurile care găzduiesc nişte expoziţii importante.

Văzând întârzierea lucrărilor încep să  am îndoieli. Oare într-adevăr există acei bani care au fost promişi pentru Maia Morgenstern şi pentru Teatrul Evreiesc? Sau e numai o vorbă, o poveste frumoasă? Ca şi autostrada din nordul Transilavaniei… Cine poate să ne spună? Totul e posibil în România.

Şi să nu uităm că suntem într-un an cu alegeri! Ceea ce înseamnă că iarăşi va fi pus în joc  capitalul politic cel mai ordinar şi care se obţine cel mai uşor – naţionalismul împletit cu xenofobia, adică sentimentele nu tocmai prietenoase faţă de cei de alte naţionalităţi calificaţi ca străini.

În România trăiesc cam 4000 de evrei. Şi cum gândesc cei care vor locurile puse în bătaie? Pentru voturile evreilor, zic ei, nu merită să fie puse în pericol cele care ar putea fi obţinute de la majoritatea naţionalistă. Deci nu este întâmplător faptul că presa românească nu scrie prea mult despre acea realizare nemaipomenită, despre care am vorbit, că cei care erau în măsură au votat 14 milioane de lei noi pentru restaurarea clădirii Teatrului Evreiesc de Stat. Ar fi bine să ne  mai gândim puţin şi la acest aspect.

Maia Morgenstern are nevoie de nişte parteneri care s-o ajute în mod eficient, care nu-i vor lăsa în pace pe cei care umblă cu promisiuni – pe primarul Oprescu, pe  actualul ministru al Culturii. Altfel  va veni şi va trece câte o vijelie, câte o furtună, – iar încet dar sigur clădirea Teatrului Evreiesc de Stat, monument istoric , construit în ultima parte a secolului XIX, se va distruge. Dragi concetăţeni, asta este ceea ce trebuie să evităm.

 

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *