Irina Markovits: POT SĂ MAI PORT GALBEN?

În ultimele 3 zile m-am încrucişat pe stradă cu mai multe narcise, găini şi canari decât am văzut în orice manual de botanică şi zoologie. De vină trebuie să fie soarele care s-a lăsat aşteptat atâtea săptămâni – şi, bineînţeles, moda! Am ales să vorbesc despre galben pentru că este una din culorile problematice, puţine femei declarându-l printre preferate. De unde şi numeroase întrebări…

În ultimele 3 zile m-am încrucişat pe stradă cu mai multe narcise, găini şi canari decât am văzut în orice manual de botanică şi zoologie. De vină trebuie să fie soarele care s-a lăsat aşteptat atâtea săptămâni – şi, bineînţeles, moda!

Trăiesc senzaţia că, în această primăvară, tendinţele au reuşit să ne facă să uităm de proasta reputaţie a celei mai solare culori. Magazinele multiplică pastelurile, iar galbenul deschis ocupă acelaşi loc de cinste cu rozul.

Recunosc că, până de curând, galbenul nu era culoarea “mea”. Nici acum nu e – am în garderobă doar vreo 4-5 piese, în diverse nuanţe şi imprimeuri, poate că îmi place culoarea fără sa îmi dau seama… Cât despre galben deschis, ştiu sigur că nu va avea prea curând loc în dulapul meu.

Am ales să vorbesc despre galben pentru că este una din culorile problematice, puţine femei declarându-l printre preferate. De unde şi numeroase întrebări, de tipul…

Par palidă sau pământie dacă mă îmbrac în galben? Va avea cineva impresia că am făcut icter?
Este adevărat că nu e cea mai uşor de purtat culoare. E bine să ştii ce tip de nuanţe ţi se potrivesc şi să le porti accordingly: galbenul narcisă, muştar şi uneori cel fluorescent pentru brunete, şatene şi roşcate; galbenul pai, banana şi lămâie pentru şatene deschise şi blonde. În plus, vă recomand să purtaţi galbenul în zilele în care sunteţi în formă maximă.

Altfel, dacă probaţi mai multe nuanţe de galben sau dacă îl încercaţi în imprimeuri, veţi vedea că nu se rezumă totul la culoare în sine. Este vorba şi de ţesătura pe care o alegeţi, de strălucirea materialului, de machiajul pe care îl purtaţi. Spre exemplu, o cămaşă din bumbac mat s-ar putea să vă dea un aer bolnăvicios, spre deosebire de o eşarfă din mătase uşor lucioasă sau un voal de muselină, care reflectă diferit nuanţa.

În sfârşit, ultima variantă este să îmbrăcaţi galbenul doar în jumătatea inferioară a corpului: un pantalon, accesorii, încălţăminte, o fustă…

Pot purta galbenul în total look?

Nu ştiu dacă e cea mai bună idee – dar sigur e una îndrăzneaţă! Cine te opreşte? Oricum, strada e plina de look-uri all black, ar fi o schimbare binevenită. În acest caz, foloseşte inainte puţin autobronzant sau un machiaj în nuanţe naturale, aurii, care să lase impresia unui bronz lejer.

Cu ce culori îl pot asorta?

Nu cu negru! Dar capătă strălucire alături de alb şi toate nuanţele pastel ale acestei veri: roz bonbon, vert-de-nil, verde jad,  bleu ciel,  oranj piersică, mov lavandă.

Dacă preferati un stil clasic al asortărilor cromatice, atunci purtaţi galbenul lângă bleumarin, gri mediu, maro ciocolatiu, kaki sau vineţiu. La polul opus, galbenul este absolut fantastic lângă un animal print de calitate, portocaliu terracotă, violet cardinal, maro tabac, bleu aqua, verde inchis. Îl mai puteţi asocia cu denim brut, auriu sau arămiu-cupru.

În ce accesorii îl pot purta?

O eşarfă – cu condiţia să fie dintr-o mătase groasă, dintr-un bumbac de calitate sau din caşmir. Fără poliester ieftin, mai ales în cazul nuanţelor de galben puternic pigmentat!

Un ceas – de mare efect purtat cu o cămaşă albă sau cu un sacou bleumarin!

O geantă – rucsac, ghiozdan, plic, geantă de umăr din piele sau din pânză. Totul e permis.

Încălţăminte – o pereche de escarpeni sau de oxforzi, o pereche de cizme de cauciuc, balerini, sandale de vară. Dacă va cumpăraţi o singură pereche de pantofi pe an, nu vă recomand să investiţi într-o pereche galbenă. Dar daca garderoba vă este ultra-serioasă, amuzaţi-vă măcar cu o pereche de pantofi galbeni.

(Preluare de pe blogul autoarei http://www.stylediary.ro/)

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *