Eva Galambos: ISRAELUL SUB PLOAIA de BOMBE HAMAS

Războiul rachetelor a început în urmă cu trei săptămâni , după răpirea celor trei tineri israelieni, când forțele armate israeliene, presupunând implicarea Hamas, au bombardat Gaza. Pe atunci se credea că adolescenții mai sunt în viață. Tirurile cu rachete ale Hamas s-au intensificat, mai ales după răpirea și uciderea cu unui tânăr arab. De atunci a urmat o escaladare continuă a bombardamentelor de ambele părți. Armata israeliană țintește mai ales centrele organizațiilor teroriste din Gaza, depozitele de arme, bateriile de lansatoare de rachete, tunelele, centrele de comandă sau liderii radicali, în timp ce Hamas atacă populația civilă.

Ca în fiecare săptămână, azi am vorbit cu rudele mele din Beniamina. Pentru cine nu știe, comuna – acesta este statutul său administrativ – se află lângă Cesareea, în apropiere de Haifa, deci în partea de nord a țării. La întrebarea mea standard, ”ce mai faceți”, mi-au răspuns: ”foarte prost” și mi-au povestit că aveau azi oră la doctor la Haifa dar când au vrut să plece, a sunat alarma și au aflat că o rachetă a căzut la Zikron Iaakov, foarte aproape de Beniamina.

De ce am ținut să redau această convorbire? Deoarece până acum, atacurile cu rachete ale Hamas ținteau sudul Israelului iar raza lor de acțiune nu depășea Berșeva, Așdot, Sderot Neghevul. Iată că acum amenințările Hamas de bombardare a orașelor din centru și din nord s-au adeverit, organizația islamistă radicală din Gaza deținând rachete și cu rază medie și mai lungă de acțiune, se pare că de origine iraniană. Astfel, rachete au căzut și la Tel Aviv, lângă Ierusalim și Haifa.

Războiul rachetelor a început în urmă cu trei săptămâni , după răpirea celor trei tineri israelieni, când forțele armate israeliene, presupunând implicarea Hamas, au bombardat Gaza. Pe atunci se credea că adolescenții mai sunt în viață. Tirurile cu rachete ale Hamas s-au intensificat, mai ales după răpirea și uciderea cu unui tânăr arab. De atunci a urmat o escaladare continuă a bombardamentelor de ambele părți. Armata israeliană țintește mai ales centrele organizațiilor teroriste din Gaza, depozitele de arme, bateriile de lansatoare de rachete, tunelele, centrele de comandă sau liderii radicali, în timp ce Hamas atacă populația civilă. În Gaza au murit 37 de persoane, în Israel, cel puțin până acum nu au fost victime deoarece o mare parte dintre rachetele care au țintit centrele populate au fost anihilate de sistemul antirachetă ”Iron Dome”. În schimb alarmele sună frecvent și locuitorii sunt obligați să se retragă în ”camerele adăposturi”.

Premierul Benjamin Netanyahu i-a avertizat pe israelieni că această campanie nu se va termina curând, a mobilizat 40.000 de rezerviști și a vorbit și de eventualitatea unui război terestru. Dacă acum doi ani, Egiptul a intermediat o încetare a focului între Hamas și Israel, acum șansele sunt mai mici deoarece actuala conducere a Egiptului este mai ostilă conducerii palestiniene din Gaza.

Israelienii susțin  guvernul în campania împotriva Hamas, fiind extrem de nemulțumiți de poziția cinică a liderilor din Gaza față de asasinarea celor trei tineri israelieni. Este posibil ca cei doi asasini să se ascundă chiar în fâșia Gaza în timp ce asasinii adolescentului palestinian au fost rapid descoperiți și arestați. Există și ipoteza că Hamas a inițiat escaladarea războiului rachetelor pentru a atrage Israelul într-o aventură militară ca să modifice astfel imaginea proprie care s-a deteriorat în ultimul timp pe plan internațional. Opinia publică israeliană speră totuși într-o soluționare mai rapidă a conflictului, atât prin epuizarea rezervelor de rachete ale Hamas care, prin închiderea și bombardarea coridoarelor subterane nu va mai avea posibilități de reaprovizionare, cât și prin găsirea unor canale prin care să se ajungă la încetarea permanentei amenințări reprezentate de  aceste grupări teroriste..

.

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *