Închipuiți-vă că am auzi prin birouri ”Trage-mi și mie două goldmanuri după actul ăsta!”. Din fericire invențiile nu poartă numele creatorului și astfel ”xeroxul” duce cu el în limbajul comun numele firmei care l-a fabricat prima, firmă la care directorul științific și inventatorul cel mai prolific era Jacob Goldman. Ne mândrim cu numărul neobişnuit de mare, procentual, al evreilor laureaţi ai Premiului Nobel. Dar sunt şi inventatori care au schimbat faţa lumii, însă numele lor e puţin cunoscut …
Închipuiți-vă că am auzi prin birouri ”Trage-mi și mie două goldmanuri după actul ăsta!”. Din fericire invențiile nu poartă numele creatorului și astfel ”xeroxul” duce cu el în limbajul comun numele firmei care l-a fabricat prima, firmă la care directorul științific și inventatorul cel mai prolific era Jacob Goldman. Ne mândrim cu numărul neobişnuit de mare, procentual, al evreilor laureaţi ai Premiului Nobel. Dar sunt şi inventatori care au schimbat faţa lumii, însă numele lor e puţin cunoscut fiindcă pentru invenţiile tehnologice nu se acordă premii şi reflectorul massmediei nu îi scoate în prim plan, premiile disting numai cercetările fundamentale. Gândiţi-vă însă ce ar fi civilizaţia noastră fără PC, calculatorul personal ce se află în mai toate casele şi birourile. El e invenţia lui Jacob Goldman… de la Xerox. Firma aceasta renumită pentru maşinile de copiat are un celebru centru de cercetări la Palo Alto, fondat şi apoi condus timp de decenii de Jacob Goldman, unde – printre altele – a fost inventat computerul personal. Din păcate pentru ea, marea corporaţie americană nu a ştiut să dezvolte comercial această invenţie şi a pierdut piaţa uriaşă, de miliarde de calculatoare, dominată azi de câteva firme mari din Japonia şi Statele Unite.
Jacob Goldman
Născut în Brooklyn, la 18 iulie 1921, Jacob Gooldman a studiat fizica la Carnegie Mellon și apoi a fost profesor la MIT. Jacob Goldman a fost adus de la Ford – unde era director ştiinţific – la Xerox de John Bardeen, laureatul Nobel pentru Fizică. Tot Bardeen i-a sprijinit ideea înfiinţării Laboratorului de la Palo Alto, căruia i se opuneau mai toţi directorii de la Xerox, firmă care nu avea afaceri pe coasta de Vest. Dar acolo, sub conducerea lui Goldman, au fost create reţeaua Ethernet, reţelele interne de informatică, tiparul cu laser şi interfaţa grafică pentru utilizatorii computerelor. Tot atâtea idei geniale dezvoltate apoi de alte firme !
Jacob (Jack) Goldman era fiul unor imigranţi din Rusia. S-a născut în Brooklyn, la 18 iulie1921 Înainte de a face studii de fizică, în care a obţinut doctoratul,J acob a absolvise Yeshiva din New York. La Ford, firmă cunoscută pentru antisemitismul ei, Jacob Goldman a devenit unul din primii evrei în post de conducere. În decembrie 2011 Jacob Goldman a murit la 90 de ani ,lăsând în urmă soţia, trei copii, opt nepoţi şi opt strănepoţi.