Eva Galambos: CUM S-A DESFĂŞURAT REVOLUŢIA din 1989, la AGERPRES

Acum, după 25 de ani de la evenimentele din decembrie, toată lumea îşi aminteşte de episoadele pe care le-a trăit atunci, foarte multe tragice, altele emoţionante. Dar au existat şi momente să spunem comice, care au arătat măsura în care mulţi nu au înţeles ce s-a întâmplat sau, pentru a-şi scăpa pielea – fiind slujitori şi profitori fideli ai vechiului regim – au încercat să se dea mari revoluţionari. Şi aici vreau să amintesc două momente trăite de mine care se încadrează în cele două ipostaze. Eram redactor la „Ştiri externe” la Agerpres…

Pe 22 decembrie am asistat cu toţii la televizor la fuga lui Ceauşescu, la declaraţiile în care se anunţa sfârşitul regimului, vedeam imagini ale demonstranţilor pe stradă. La un moment dat vine un coleg de-al nostru (fost corespondent al Agerpres la Moscova) şi ne convoacă la o şedinţă. „Trebuie să facem şi noi revoluţie, să schimbăm conducerea care a slujit vechiul regim” (Şi el o sluijise cu mult profit). Ne-am adunat în sala mare câţi eram de serviciu şi el (sau altcineva cam la fel de „revoluţionar” şi cu un trecut asemănător) a spus: „Să alegem o nouă conducere,  un nou director general. (Menţionez că cel care era atunci conducătorul Agenţiei, A.I., a fost una dintre persoanele cele mai cumsecade, mai drepte pe care le-am cunoscut. Avea o mare hibă: nu-i plăceau proştii şi asta spunea cu voce tare. I-a călcat pe mulţi pe bătătură şi acum câţiva dintre ei au căutat să se răzbune. Cu mine, care am fost de două ori victima unor delaţiuni, s-a comportat excelent, m-a apărat în ambele cazuri şi nu a permis să fiu dată afară).

Păi, hai să propunem, zise unul dintre „revoluţionari”. Atunci un altul din grup a spus: „eu îl propun pe tovarăşul (mai era la modă cuvântul) N.B.” Mie mi-a îngheţat sângele în vine. Da’ ce-i nebun să-l propună pe N.B!. Era secretarul de partid al Agenţiei, altfel un ziarist foarte bun, tip inteligent, calitatea pe care a şi demonstrat-o, respingând imediat propunerea. El a înţeles ce se întâmplă atunci. Peste câteva zile, când lucrurile au început să se organizeze, a venit o dispoziţie de la FSN în care se cerea conducerii  ca pe N.B. să nu-l lase nici măcar în holul Agerpres . N.B. fusese şi ataşat de presă în Grecia şi Paris şi în ambele ţări a fost declarat persona non grata.

Un alt episod tragicomic tot în ziua de 22 decembrie. Poate unii îşi aminesc că în ziarele de weekend, la rado şi la televiziune se prezenta rubrica „Presa din străinătate despre tovarăşul Nicoae Ceauşescu”. Era vorba de o sinteză din articole publicate în presa străină, în „marile” cotidiene din India, Bolivia, Bangladesh şi alte ţări de acest calibru, scrise la ambasadele noastre din acele ţări şi plasate, contra cost, în aceste ziare. Sinteza era realizată de o colegă de a mea din redacţie. Când ne-am întors de la faimoasa şedinţă, pe colega mea o găsesc în birou. Scria de zor. „Ce faci Sivia”? o întreb eu. „Păi rubrica cu Ceauşescu. Dar ce, tu nu ştii că a fugit? Ba da, dar totuşi”. N-a terminat fraza, probabil că s-a gândit „dacă totuşi se întoarce”. Nu s-a întors, aşa că Silvia a lucrat degeaba.

Aş avea încă multe de spus, drumul făcut de la mine din Drumul Taberei spre Casa Scânteii, pe întuneric, printre împuşcături, făcând autostopul căci tramvaiul nu circula, de nu ştiai dacă ajungi sau nu. Nu am fost la demonstraţii, în Piaţa Palatului, dar am simţit pe undeva în suflet că merită să-mi asum riscul şi să ajung la Agenţie ca, în sfârşit, să pot scrie în libertate şi fără oprelişti şi să ofer cititorilor ştiri reale. Asta a fost contribuţia mea la revoluţie.

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

4 Comments

  • BORIS MEHR commented on December 20, 2021 Reply

    AȘ MAI AMINTI UN ASPECT – REZISTENȚA ANTICOMUNISTĂ DIN ANII 1948-1964 ESTE IDENTIFICATĂ CU ACȚIUNILE FOȘTILOR LEGIONARI , ASTFEL CĂ SE CREEAZĂ UN CULT GREU DE COMBĂTUT ATÂT PENTRU ANTONESCU, CÂT ȘI PENTRU MIȘCAREA LEGIONARĂ, EXISTĂ SAITURI CU SFINȚII ÎNCHISORILOR, IAR A FI COMUNIST SAU FOST COMUNIST ESTE DE DOMENIUL SATANISMULUI. ÎN GERMANIA SE JUDECĂ MAI NUANȚAT, ANGELA MERKEL A FOST DUPĂ CUM ȘTIU MEMBRĂ A ORG. COMUNISTE DE TINERET.. DESIGUR NU-L ADMIR PE ILIESCU PENTRU OPORTUNISMUL ȘI CAMELEONISMUL SĂU.

  • BORIS MEHR commented on December 20, 2021 Reply

    FIIND NEINFORMAT CA MAJORITATEA CETĂŢENILOR, NU AM CREZUT CĂ N.C. POATE SĂ CADĂ REPEDE, ERAM ÎN ISRAEL ÎN NOIEMBRIE-DEC. 89 ȘI RUDELE ÎNTREBAU CE SE PETRECE ÎN ROMÂNIA, NU ȘTIAM CE SĂ SPUN. A CĂZUT CUM MERITA, DEȘI PROCESUL A FOST ABSOLUT PENIBIL, AM CREZUT CĂ FSN ESTE POTRIVIT LA ACEL MOMENT, NU A FOST AȘA. REGRETABILE SUNT DOUĂ ASPECTE GRAVE – LICHIDAREA INDUSTRIEI APROAPE ÎN TOTALITATE CONCOMITENT CU EMERGENȚA CLASEI CORUPTE EXISTENTE ȘI AZI, CA ȘI APARIȚIA UNEI PROPAGANDE NEOLEGIONARE PRIN ROMÂNIA MARE, AZI PRIN AUR

  • Veronica Rozenberg commented on December 20, 2021 Reply

    Foarte originala idee (poate intamplatoare) ca ati adus in centru acest articol. Sugerasem o data ca articole din arhiva sa reapara in editiile noi ale baabelului, si astfel sa ajunga, cel putin unele in constiinta celor pe care ii intereseaza, dar care nu au obiceiul sa scormoneasca prin trecutul revistei.

    Si eu imi amintesc acea zi de pomina, in care – daca nu ma insel era o vineri – da am verificat – si de aceea la locul meu de munca in care nu se lucra vineri, erau foarte putine persoane. Aveam aproape frisoane de emotie, daca se poate numi astfel, pentru cele care se intamplau la Bucuresti. Anuntand o prietena am fost tratata cu o mare indiferenta si am ramas foarte socata, aceasta apropos de cat isi iubesc unii orasul, sau tara natala. Exista si aceia care nu iubesc de loc, fiecare om cu propriile sale experiente.

    Imi inchipui ce chaos a existat si cu timpul am si aflat mai multe, dar probabil ca interesul pentru adevaratele evenimente nu a fost chiar de foarte lunga durata, altfel probabil as fi fost cu mult mai documentata despre cele intamplate.

    Probabil ca pentru cei care eu trait momentele, se poate spune ca au fost parte din “desfasurarea Istoriei”. Asa cum ar putea numite multe categorii de oameni, detinuti, luptatori pe front, politicieni de renume.

    Ceilalti au fost doar simpli privitori, mai mult sau mai putin implicati, activi sau indiferenti.

    Postul deTV al Romaniei, transmis in strainatate, TVRi, care poate fi urmarit si in Israel, isi schimba interfata destul de frecvent si as spune intr-un mod foarte laudabil. Recent se pot vedea momentele de la Radioteleviziune, acolo unde un grup de tineri de atunci (Mircea Dinescu, Ion Caramitru – de curand plecat din aeasta lume si altii )
    cu anuntul “Am invins”.

  • Anca Ditroi commented on December 20, 2021 Reply

    Acest reportaj atît de personal îmi reamintește acea perioadă de schimbare caotică și incredibilă pentru noi în Israel, cînd ascultam tot timpul știrile despre ce se petrecea în România.Ni se părea chiar fantastic!
    E interesant de privit în retrospectivă acele zile și consecințele lor în anii care au urmat de-atunci..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *