Irina Markovits: CU CE MĂ ÎMBRAC LA SALĂ?

De câteva luni fac sport. Sigur că, la fel ca multe femei, îl fac pentru a deveni o “perfectă clepsidră”. Însă e mai mult decât dorinţa de a-mi modela corpul. Sportul a devenit barometrul meu pentru ambiţie, tenacitate, perseverenţă. Nu mă interesează să fiu “drăguţă”, ci să năduşesc, să mă înroşesc de efort, să mă doară muşchii. Dar povestea de azi nu e despre mine, ci despre sport… Mai precis, despre cum se îmbracă femeile când fac sport.

Sunt, de felul meu, comodă şi leneșă. Ca o pisică. Lăsată de capul meu, probabil mi-aş petrece zilele învelită în cea mai pufoasă pătură sau într-un chaisse-longue, făcând… nimic.

DAR de câteva luni fac sport. Antrenament intens, programat, cu transpirat şi efort adevărat. Sigur că, la fel ca multe femei, îl fac pentru a deveni o “perfectă clepsidră”. Însă e mai mult decât dorinţa de a-mi modela corpul. Sportul a devenit barometrul meu pentru ambiţie, tenacitate, perseverenţă. Nu, nu cred ca îmi voi face prea curând un selfie la sală. Şi nu, nici nu sunt machiată când fac sport. Nu mă interesează să fiu “drăguţă”, mă interesează să devin atletă pentru o oră sau trei: mă duc să năduşesc, să ma înroşesc de efort, să mă doară muşchii.

Anyway, povestea de azi nu e despre mine, dar e despre sport. Mai precis, despre cum se îmbracă femeile când fac sport.

Ideea articolului mi-a venit, evident, în vestiar, iar apoi, documentându-mă (vizual) pentru acest post, mi-am dat seama că există o diferenţă uriaşă între fotografiile online cu ţinute pentru fitness (corpuri perfect tonifiate şi uşor bronzate, colanţi în culori neon sau animal print, micro-shorts, bustiere şi decoltee apetisante) şi realitatea unei săli de sport.

Bun, mă gândesc eu, totuşi trebuie să existe ceva, o soluţie de compromis între acele imagini ale perfecţiunii fizice şi tricourile lălâi ale disperării! Trebuie să existe nişte variante de ţinute, în care o femeie să arate bine şi să se simtă bine când face sport – fără să aibă sentimentul că este expusă, fără a se simţi complexată sau neglijentă

Am observat că, atunci când iau sportul în serios, femeile nu sunt preocupate de tendinţe: care e ultimul tip de încălţăminte atletică? Se poartă colanţii cu imprimeuri digitale? Oare verifică cineva ce brand am pe tricou? Prosopul, sticla de apă, ceasul-cronometru şi un iPod sunt singurele accesorii – eventual, poate o bentiţă sau agrafe pentru păr. Confortul primează – iar vestimentaţia lor de sport este funcţională, în culori simple sau cu o pată de culoare, din fibre care absorb transpiraţia. O pereche de pantaloni sau colanţi negri, un maieu simplu sau purtat peste o bustieră colorată, eventual un hanorac colorat. That’s it.

Pe de altă parte, multe femei se îmbracă pentru a fi invizibile, total neinspirat. Motivele pot fi multe şi extrem de personale, dar între toate există unul comun. Spuneţi-mi voi dacă am dreptate sau greşesc: femeile care nu au încredere că eforturile lor de la sală vor avea rezultate palpabile, la fel şi cele care au obosit să lupte cu corpul lor, trăiesc cu certitudinea că nu merită să investească în hainele pe care le poarta cand fac sport. “La ce bun, când ştiu ce dezastru văd în oglindă?” sau “Tot le transpir, tot nu se vede, ce rost are să cheltui pe aşa ceva?”…

Well, eu cred că e momentul ca femeile astea sa fie incurajate. O haina de sport bine aleasa contează. Îţi poate contura talia (atâta cât e!), îţi sublinia decolteul, îţi vei vedea profilul posteriorului rotunjindu-se când faci fandări şi genuflexiuni, îţi descoperă umerii şi braţele pe care le vezi muncind din greu…

Cred sincer – pentru că vorbesc din experienţă – că în cazul sportului, fizicul, vizualul şi mentalul sunt incredibil de strâns legate. Cu cât iti vezi corpul stralucind de transpiratie, cu atat te auto-motivezi, iti spui ca poti şi ajungi sa vrei sa faci mai mult. Cu cât eşti mai acoperită, cu atât mai puţin te uiţi la tine…

Revenind la tema mea, am o foarte scurtă listă cu ce NU ar trebui să purtaţi la sală.

#1 Sutienul vostru obişnuit

Nu numai ca nu vă susţine bustul şi muşchii aşa cum trebuie, dar transpiraţia abundentă şi mişcările viguroase il vor deforma, îl vor face să îşi piardă elasticitatea şi culoarea. Purtaţi un sutien special construit pentru sport. Sunt comode iar experienţa unei ore de sport (mai ales în cazul femeilor cu bust generos, de la cupa D în sus) va fi substanţial îmbunătăţită. Puteţi găsi sutiene-bustieră bune la multe branduri: Nike şi Adidas, dar şi în H&M, iar Marks&Spencer au unele absolut excelente!

#2 Tricouri din bumbac, pentru uz comun (de stradă)

Două dintre motivele pentru care nu vă recomand tricouri largi din bumbac nu au legătură cu stilul: bumbacul absoarbe transpiraţia şi vă veţi petrece întreaga oră dezlipindu-vă un tricou umed de corp; dacă tricoul este larg sau lălâu, poate interveni în fluiditatea mişcărilor sau îţi poate expune anumite părţi ale corpului (în timp ce faci o flotare-placă sau când te apleci etc.)

Investiţi în 2-3 tricouri ajustate (nu ultra-mulate), din fibre care absorb şi elimina activ transpiraţia. Găsiţi zeci de modele la Decathlon, la niste preţuri decente.

#3 Accesorii şi bijuterii zăngănitoare

N-am spus “toate bijuteriile”. O verighetă sau un inel, o pereche de cercei sunt în regula, nu vor deveni niciodată un pericol. Însă vă recomand să lăsaţi în vestiar cerceii lungi, orice fel de colier sau lanţ şi orice fel de brăţară metalică. Dacă sunteti fane Lance Armstrong şi purtaţi o brăţară din plastic cu “Live Strong”, mai treacă-meargă…

Pe lista de recomandari pentru sport voi trece urmatoarele…

#1 O pereche de pantaloni sau colanţi în care vă simţiţi bine.

Unele femei preferă colanţii, lungi sau trei-sferturi. Altele se simt mai comod într-o pereche de pantaloni mai lejeri, cum sunt cei pentru yoga (puţin evazati, cu un elastic blând în talie). Mai sunt şi cele care poartă pantaloni scurţi de jogging, eventual peste o pereche de colanti. It’s up to you, variantele nu sunt prea multe.

Un top bine construit

Poate fi un maieu pe lângă corp cu bretele subţiri sau mai late, care acoperă puţin umărul. Sau un maieu mai larg şi adânc răscroit în lateral, purtat peste o bustieră colorată, iar cele două piese pot avea tipuri diferite de bretele (în X, în T…). Există varianta unui tricou cu mâneci lungi şi decolteu bărcuţă, dar bine strâns de-a latul bazinului.

#3 Un hanorac sau o jacheta

Un hanorac clasic, cu sau fără buzunare, cu sau fără fermoar. Un pulover din bumbac, cu buzunare şi/ sau cu un şiret în partea de jos. Chiar o jacheta cu croiala bomber, dintr-un material bun. Colorate sau imprimate, cu paiete pentru cele cu spirit glam.

Şosete din bumbac şi încălţăminte adecvată sportului ales

Fără prea multe explicaţii, nu toţi adidaşii sunt la fel. Cei pentru alergare diferă de cei pentru fitness, tenişii nu sunt acelaşi lucru cu bascheţii, duritatea şi aderenţa tălpii contează enorm şamd.

Last but not least: luaţi cu voi la sală motivaţia, creaţi-vă un playlist monstruos de bun şi, în fiecare minut, gândiţi-vă că “locuiţi” o maşinărie perfectă, iar crampele şi transpiraţia sunt premiul vostru “cu coroniţă”. Vă ţin pumnii, dar vă şi întreb: voi cum va imbracati cand faceti sport?

 (Articol preluat de pe blogul autoarei http://www.stylediary.ro/wordpress

Fotografii: pinterest.com, zappos.com, decathlon.ro, macys.com)

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *