George Hida: CURĂ de SLĂBIRE şi DETOXIFIERE

Întrebarea este ce putem face să scăpăm: de kilogramele în plus aşezate triumfător pe burtă sau pe buci; de senzaţia de gust amar în gură; şi de balonarea perpetuă. Cei mai mulţi dintre noi vor să se simtă din nou bine, uşori şi sprinteni.  Vă prezint în continuare un plan de eliminare a surplusului de greutate care să vă satisfacă şi, aşa cum spun doctorii, să nu provoace daune sănătăţii celor care o folosesc.

 

Îngrăşaţi, îngreţoşaţi  şi dornici de detoxifiere

Au trecut şi sărbătorile de iarnă. Incercăm să ieşim din mahmureala lunii ianuarie 2015,  deşi ne simţim încă graşi sau numai pântecoşi, dar greoi si obosiţi, uitându-ne cu amărăciune la frigiderul sau cămara încă pline de bunătăţi care acum îţi fac greaţă: şunci, slăninuţe, costiţe, pastrame, caltaboşuri, tobe, cârnaţi şi alte grăsimi şi proteine animale; iar pe rafturile din cămară sau pivniţă dulceţuri, gemuri, compoturi şi marmelade. Ca să nu mai vorbim de damigenele cu vin şi tăriile din sticle care parcă ne mai îmbie deşi simţim că inima o ia razna numai când ne uităm la ele. Noroc cu varza acră şi gogonelele la borcan care parcă ne mai înveselesc, deşi sunt mai mult ca sigur în saramură şi nici prea multă sare nu ni se recomandă astăzi. Ce ţi-o fi şi cu doctorii ăştia care nu mai ştiu ce să-ţi facă ca sa te simţi vinovat!?!.

François Rabelais: Gargantua si Pantagruel

Întrebarea este ce putem face să scăpăm: de kilogramele în plus aşezate triumfător pe burtă sau pe buci; de senzaţia de gust amar în gură; şi de balonarea perpetuă, care se lasă de multe ori cu râgâit şi cu deschiderea periodica a „eşapamentului”, urmată de lansarea către ceruri a amestecurilor de gaze naturale, mercaptani puţitori şi hidrogen sulfurat (la fel de împuţit)?

Toate acestea pentru că banchetele şi recepţiile începând cu ziua de Ignat şi până după sărbătorirea Anului Nou ne-au făcut să îndesăm în noi tot felul de alimente şi băuturi apetisante, îngurgitate în cantiţati mari care abia acum încep să-si facă efectul.

Cei mai mulţi dintre noi vor să ne simţim din nou bine, uşori şi sprinteni.

Dar cum s-o facem? Poate postind sau folosind leacurile din bătrâni, ori încercând tot felul de metode de „detoxificare” prin diete care de care mai promiţătoare şi fără multă suferinţă.

 

O pildă cu…cămiloi şi revenirea la oile noastre

Ştiaţi că în Sahara poţi să traversezi mai uşor deşertul dacă ai la dispoziţie un cămiloi proaspăt castrat? Doar se ştie de la bătrânii beduini cum că cămiloii proaspăt castraţi pot lua apă în cocoaşe pentru 7 zile, pe când cămiloii şi cămilele ordinare (adica necastrate) pot înmagazina apă numai pentru 5 zile. Dar ce te faci dacă eşti iubitor de animale şi nu doresti să cauzezi suferinţe şi dureri camiloilor care consimt să-şi lepede testiculele în urma unei astfel de operaţii? Dacă citeşti anunţurile din ziarele arabe în limba engleză o să găseşti cu siguranţă un anunţ în care un specialist sau altul iţi descrie măiestria lui în castrarea cămiloilor fără durere. Eu m-am dus după anunţ iar după tocmeala de rigoare maestrul întru castrarea cămiloilor fără durere a adus cămiloiul la operaţie. După ce a încasat banii, specialistul în castrări fără durere s-a dus la spatele cămiloiului şi i-a zdrobit testiculele izbind una de alta două cărămizi; cu testiculele între ele (adică între cărămizi). Sărmanul cămiloi a zbierat ca ieşit din minţi şi a luat-o la goană. Indignat, m-am dus direct la el să-i cer socoteală, la care castratorul mi-a arătat mâinile şi mi-a spus că sunt norocos pentru că altadată se întâmpla să urle şi el când îşi prindea degetele între cărămizi.

Dar să revenim la…oile noastre. Întrebarea este dacă aceste diete de „detoxificare” oferă într-adevar beneficii sănătoase pentru organismul nostru hrănit în ultima lună cu tot ce e mai rău de băgat în gură pe lumea asta. În fond, dietele detox sunt socotite a fi cele destinate eliminării toxinelor acumulate în organism. Ele variază de la un regim la altul, dar în principiu, mai toate implică o perioadă de după îmbuibări în care ar trebui să consumăm mai ales vegetale şi fructe crude, însoţite de sucuri extrase din fructe proaspete şi neapărat apă. În plus, unii dieteticieni mai propun şi folosirea ierburilor medicinale sub formă de ceaiuri, ajungând până la metodele cele mai drastice de curăţare şi clătire a colonului până eliminarea completă a conţinutului din intestine.

 

Ceea ce vă propun este revenirea la echilibrarea prin dietă a corpului uman sănătos după ce ne-am „porcit” împreună cu Gargantua şi Pantagruel în timpul sărbătorilor de iarnă.

Alţii se grăbesc să declare că au ieşit întregi din letargia de după sărbătorile de iarnă şi au devenit mai sprinteni după cura de detoxificare, deşi doctorii nu se grăbesc să afirme ca aceste diete duc la reducerea concentraţiilor de toxine în organism. În mod normal ficatul şi rinichii noştrii filtrează şi elimină în scurt timp cele mai multe din toxinele ingestate, aşa că principalele beneficii ale unei diete „detox” drastice se referă mai ales la abţinerea de a ingesta produse de provenienţă animală – în special carnea, precum şi grăsimea care le însoţeste. Şi să nu uităm zahărul, cea mai de seamă toxină a generaţiilor noastre.

Dacă doriţi neapărat să folosiţi fie şi pentru o perioadă scurtă de timp o dietă detox, vă propun să discutaţi mai întâi cu doctorul de familie. Ţineţi cont de efectele secundare, deci nedorite, cu care o să aveţi de-a face folosind aceste diete. Dietele detox, mai ales cele care cer abstinenţa totală de la hrana solidă sau chiar postul total, duc la apariţia unor deficienţe greu de recuperat din cauza lipsei de proteine şi vitamine, la început acută, dar urmată de cronicizare. Curăţarea colonului poate cauza crampe dureroase la nivelul abdomenului inferior, urmată de balonarea la fel de dureroasă şi sfârşind cu ameţeli şi vomare continuă, însoţită de deshidratare.

În sfârsit, ţineţi cont că dietele detox nu sunt o soluţie pe termen lung. O dietă sănătoasă este cea bazată pe fructe si legume, pe făina de grâu nedecorticat, pe legume ca mazărea şi fasolea verde, pe avocado şi ciuperci, dar şi surse suplimentare de proteine provenite din nuci, sâmburi de migdale şi alune.

 

Visul unei nopţi de vară dupa sărbătorile de iarnă

O dietă verificată ştiinţific

Bazat pe unele din cele mai verificate ştiinţific diete pentru eliminarea excesului de greutate al organismului, pe care îl folosesc mulţi gastroenteorologi, vă prezint în continuare un plan de eliminare a surplusului de greutate care să vă satisfacă şi, aşa cum spun doctorii, să nu provoace daune sănătăţii celor care o folosesc.

Acestea sunt:

 

1. Măsuraţi-vă şi înregistraţi valorile obţinute într-un să-i spunem „Jurnal al detoxifierii personale”, după cum urmeazĂ:

         1.1. Greutatea: cântăriţi-vă dimineaţa, gol-golut, pe stomacul gol, după ce aţi foat la baie şi aţi eliminat excrementele lichide şi/sau solide. Faceţi asta în fiecare zi, de preferat la aceeaşi oră.

         1.2. Măsuraţi-vă talia după ce gasiţi valoarea cea mai mare de pe panglica de măsurat aflată de obicei în dreptul ombilicului.

         1.3. Recunoasteti cinstit şi candid dacă aveţi o senzaţie semicontinuă de mahmureală de parcă aţi avea un bolovan în stomac. Încercaţi să cuantificaţi aceaste senzaţii folosind şirul numerelor întregi de la 1 la 10, in care numarul 1 arată că sunteti uşor ca un fulg şi aveţi o foame sănătoasă; numarul 10 va arăta ca sunteti foarte bolnav de mahmureală, cu dureri de cap şi balonat de parcă vă vine să vă rostogoliţi, având pe deasupra şi un scaun exploziv.

 

2. Eliminaţi din bucătărie, frigider, dulapuri cu alimente, cămară sau pivniţă tot ce conţine ingrediente greu de digerat din alimente, ori care ar fi ele, cum ar fi:

         2.1. Tot ce nu este aliment real, adică produse de fabrică sub formă de conserve, pachete sau cutii sigilate. Dacă trebuie neapărat să folositi aceste produse, folosiţi-le pe cele etichetate ca organice cum ar fi sardelele, tonul si heringii în suc propriu, adică apă, sau conservele de legume procesate numai în apă, sare şi nimic altceva.

         2.2. Orice aliment sau băutură care conţine zahăr adăugat, cum ar fi miere de albine, melasă, siropuri de salcâm, arţar sau agave, sucuri de fructe cu zahăr adăugat din orice ar fi el făcut (sfeclă, trestie de zahar, porumb, etc) sau conţinand îndulcitori artificiali.

         2.3. Orice aliment care conţine grăsimi vegetale hidrogenate sau rafinate, cum ar fi uleiurile de porumb, soia sau floarea soarelui. Uleiul de măsline stors la rece este chiar recomandat, în cantităţi mici.

         2.4. Orice aliment care conţine îndulictori artificiali, agenţi de conservare, precum şi alţi aditivi de orice fel, coloranţi sau agenţi de decolorare de orice fel, adică tot ce este etichetat ca atare sau este procesat în afara bucătăriei personale.

         2.5. Orice produse conţinând în acelaşi timp făină şi zahar: biscuiţi, prăjituri, bomboane, ciocolată, etc.

         2.6. Toate cerealele (mai puţin făina de grâu integrală şi, mai rar, făina de mălai), cum ar fi orez, ovăz, orz, quinoa, etc., precum şi toate produsele alimentare bazate pe făina acestor cereale: biscuiţi, checuri şi cozonaci, paste făinoase precum şi toaate produsele de panificaţie, fie ele proaspete sau uscate.

2.7. Alte produse pe baza de amidon care se poate transforma uşor în zaharuri: cartofi albi, roşii sau dulci, dovlecei, rădăcinoase, sfeclă, etc.

2.8. Legume sub formă de boabe uscate: fasole, linte, etc.

2.9. Produse din carne: carne proaspătă sau congelata de orice fel, mezeluri organe, etc.

2.10. Produse lactate: iaurt, smântână, frişcă, brânzeturi dulci sau sărate, lapte de orice fel, etc.

2.11. Cafea şi orice băutură caldă sau rece conţinând cafeină.

2.12. Alcool sub orice formă.

 

3. Aprovizionaţi-vă bucătăria pentru urmatoarele 10 zile cu toţi ceilalti nutrienţi, proteine vegetale (avocado, nuci, alune, migdale, mazăre şi fasole verde, etc) şi mai rar de peşte, dar mai ales legume şi fructe pe care le puteti consuma crude sau opărite.

 

4. Practicaţi un stil de viaţă simplu cum ar fi cel din raiul lui Adam si Eva (dar fără şerpi):

4.1. Dormiţi 7-8 ore pe noapte;

         4.2. Respiraţi adânc şi controlat cel puţin 5 minute în fiecare zi;

         4.3. Beţi cel puţin 2 litri de apă sau lichide pe zi;

         4.4. Incepeţi ziua cu un pahar sau doua de apă călduţă (poate fi şi ceai de plante), pe stomacul gol, băut încet, cu cel puţin o oră înainte de micul dejun;

4.5. Însemnaţi măsurătorile, datele, reţetele si cantitatea de ingredientele de la fiecare masă în jurnal şi adăugaţi tot ce v-aţi propus să faceţi, chiar dacă aţi reuşit sau nu, precum şi ce efecte au avut; dar nu consumaţi mai mult de 15 minute pe zi cu această activitate;

4.6. Mergeţi pe jos în ritm susţinut cel puţin 30 minute pe zi sau alegeţi o altă activitate fizică cu rezultate asemănătoare, cum ar fi spre exemplu ridicarea din fotoliu urmată de aşezarea imediată înapoi în fotoliu, totul în serii de 10 sculări-aşezări repetate la intervale de 15 secunde, cu pauză între serii de 1-3 minute, totul pentru 30 minute.

4.7. Îngurgitaţi produse cu conţinut mare de fibre la fiecare masă (tărâţa de grâu amestecată cu apă este cea mai indicată) ca să vă tăiaţi foamea şi să vă menţineţi conţinutul necesar de zahăr în sânge;

4.8. Singurele vitamine care se recomandă sunt vitamina D3, 2000 U (unităti) şi neaparat doua pastile de ulei de peşte în fiecare zi (dacă nu mâncaţi peşte);

4.9. Faceţi băi zilnice de detoxifiere cu adausuri de sare de magneziu (Epsom), la care puteţi adăuga o jumătate ceaşcă de bicarbonat de sodiu şi, dacă puteţi, 10 picături de ulei de levănţică. Dacă aveţi întrebări suplimentare sau doriţi lămuriri vă stau la dispoziţie prin comentariile din Baabel.

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *