Victoria mediocrității

Am citit deunăzi o analiză a unui comentator de politică externă de la noi,  pe care-l respect foarte mult, și am rămas nedumerită. Am deslușit din cuvintele lui că pariase pe victoria lui Hillary Clinton. Ori, de căteva luni bune, nemaivorbind de ultimele și chiar ultima săptămână, au apărut semne de rău augur cu privire la eventuala ei victorie. Dacă înainte de alegeri eram întrebată ce părere am, răspundeam ”Sper că Hillary”, deci, în gândirea mea și-a făcut loc posibilitatea – devenită certitudine în ultimele zile, odată cu relansarea investigațiilor FBI, împotriva candidatei democrate – că victoria ei era foarte problematică.. Chiar dacă această fumigenă nu a ținut decât două-trei zile, răul a fost făcut. Așa cum a afirmat un comentariu din ”The Washington Post” dacă Hillary ar fi avut un avans de 15-20 la sută, zvonul nu ar fi afectat poziția ei, dar cu cel de două la sută nu mai avea nici o șansă și Trump a și profitat, luându-i înainte în sondaje. Trendul s-a mai schimbat, dar diferența în favoarea ei echivala cu marja de eroare. Astfel că șansele celor doi erau cel puțin egale și nu cred că era loc de uluire când s-a anunțat victoria lui Trump.

O eroare pe care cred că am făcut-o noi, europenii, cei care suntem interesați de evenimentele internaționale a fost, – deși  teoretic știam –, că în campaniile electorale americane și în alegeri nu politica externă ci cea internă, problemele de zi cu zi ale americanilor contează. Trump a știut să folosească mai bine acest aspect decât Hillary, respectiv a știut să aleagă problemele care deranjează cel mai mult pe americanul de rând, care se teme pentru locul lui de muncă, pentru securitatea lui. De aceea expulzarea imigranților ilegali mexicani care ”ar ocupa locurile de muncă ale americanilor” (teorie falsă deoarece aceștia ocupă posturi unde nu se duc americanii și dacă vor fi expulzați, se va declanșa o mare criză în economie), promisiunea lui Trump de a readuce diferitele linii de producție ale marilor corporații, mutate în țări din Extremul Orient, interzicerea imigrării  legale a musulmanilor, în condițiile în care americanii nu au uitat 11 septembrie, au exercitat o influență puternică asupra alegătorului american. Este adevărat că de multe  ori Trump nu a fost ”politically correct”, dar nu i-a păsat, a spus ce i-a trecut prin cap și cum a vrut. Cum oamenilor de foarte multe ori nu le place ceea ce e ”politically correct”, a avut succes.

Întâmplător (sau nu) de această dată și o serie de ”ziceri” de politică externă au fost pe placul alegătorilor, mai ales că unele erau legate de …bani, precum ideea ca zidul la granița Mexicului să fie plătit de mexicani, statele NATO care vor protecție americană să plătească, și mai ales ideea izolaționismului – ”să aducem băieții acasă” din țările îndepărtate unde nu au ce căuta și-și pierd viața. De fapt, aici Trump a preluat linia politică a administrației Obama care de ani de zile o aplică. Din păcate, a avut efect de bumerang, concretizat în întărirea incredibilă a Statului Islamic pentru distrugerea căruia a fost nevoie de forțe și mijloace mult mai mari decât dacă problema ar fi fost abordată de la început. Cum lui Trump nu-i prea pasă, cel puțin deocamdată, ce se întâmplă în altă parte de lume, a putut folosi acest slogan.

Fără doar și poate cea mai mare parte a alegătorilor lui a căzut pradă populismului candidatului republican. Vom vedea  ce mai rămâne valabil din toate promisiunile după ce-și ocupă locul la Casa Albă

Am scris în titlu ”victoria mediocrității”. Spre părerea mea de rău, cuvântul se potrivește ambilor candidați. Dacă oferta lui Hillary ar fi fost mai bună, mai generoasă, mai convingătoare, dacă persoana ei ar fi fost ”nepătată”, poate ar fi câștigat, dar nu a fost așa. Dureros este că nici democrații, nici republicanii nu au putut să ofere alegătorilor ceva mai bun, niște personalități puternice, prestigioase care să ducă o campanie în care să predomine confruntarea  doctrinelor, a ideilor.

În încheiere vreau să prezint două consecințe, una pesimistă, una mai optimistă. Cea pesimistă se referă la efectul de contaminare a victoriei lui Trump în Europa unde, în mai multe țări, vor avea loc alegeri. Care au fost ecourile rezultatului alegerilor din SUA? Merită de amintit reacția lui Viktor Orbán care l-a primit cu mare entuziasm. Oricum, partidele populiste, antieuropene, extremiste simt un  impuls în urma succesului candidatului republican iar susținătorii lor au mari speranțe în victorie

Nu știu unde să–l așez pe Vladimir Putin pe care Trump îl simpatizează, nu ca om, ci ca metode de guvernare. Liderul de la Kremlin și-a exprimat speranța în relansarea dialogului ruso-american. Tradus, concesii din partea SUA, poate chiar atenuarea sancțiunilor. Este oare un semn bun sau rău pentru Europa? Vom vedea. Pentru România în nici un caz nu e bine.

Optimismul meu mai moderat se manifestă în sensul că Trump nu va conduce singur și orientarea lui politică depinde extrem de mult de consilierii pe care-i va alege. Dacă sunt persoane raționale, îi vor putea potoli entuziasmul populist în politica internă și externă. Mai există și Congresul american. Chiar dacă republicanii dețin controlul ambelor Camere, Trump are aici numeroși inamici, nemulțumiți de alegerea lui și care se vor dovedi probabil vigilenți. Eu am în față exemplul Ronald Reagan. Cine ar fi crezut, atunci când a fost ales preşedinte, că  actorul unor filme B  va deveni unul dintre cei mai buni președinți americani care a reușit să pună capăt hegemoniei sovietice? Poate vom avea surprize.

Eva Galambos

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

10 Comments

  • Stephan Benedict commented on November 19, 2016 Reply

    Domnule Klein, Nu este adevarat ceea ce scrieti! Bataia de joc nu a inceput cu adresa lui Netanyahu in Congresul american care a avut loc in martie 2015. Chiar si atunci, el a incercat sa-l invite si pe Obama, dar acesta a fost cel care l-a refuzat sa-l primeasca sau sa participe la discursul lui care a fost primit in ovatii furtunoase fara atacuri la adresa lui Obama, intrucat nu dorea sa-i constituie un suport politic in alegerile care urmau sa aiba loc doua luni mai tarziu. Nu exista un conducator israelian mai potrivit si mai diplomat ca Netanyahu la aceasta ora. Dovada cea mai buna este realegerea lui a 5-cea oara. Bataia de joc a inceput inca din 2009, de la venirea la putere a ambilor sefi de stat. Pana in 2006, cand Obama era doar un Community Organizer intr-o suburbie a orasului Chicago, Obama nici nu auzise de problemele Israelului, intrucat nu avea de unde! Imediat dupa alegerea lui, acesta a capatat un complex de superioritate, pe care si l-a exercitat pe parcursul ambelor lui termene, tratandu-l continuu pe Netanyahu cu dispret, chiar incercand in modul cel evident posibil sa-l compromita in fata electoratului Israelian in repetate randuri, exact cum incercase si reusise Bill Clinton in 1999, la numai trei ani de la alegerea lui Netanyahu. Ajutorul american de 3,5 miliarde pe an, este si a fost in traditia oricarui presedinte american, deci Obama nu are in aceasta problema nici un merit suplimentar. Acum, la sfarsitul presedentiei lui Obama ameninta Israelul cu voturile stupide “de abtinere” la ONU si alte murdarii periferice.

  • Gottlieb commented on November 13, 2016 Reply

    Interesant este ca nici unul dintre paricipantii la forumul Baabel nu se intreaba de ce oare americanii nu au ales ,dintre toti candidatii pe care i-au avut la dispozitie,un presedinte mai breaz?De ce s-au multumit ei cu un ,,mediocru”si o ,,corupta”?Sau ascunde poate campania electorala 2016,cea mai nereusita actiune de acest gen (pana acum…)ceva despre care nici macar ,,expertii” din forum nu au aflat inca ?

    • Andrea Ghiţă commented on November 14, 2016 Reply

      Iata o tema de reflexie pentru…un articol in Baabel!

  • Ionel Beșingher commented on November 10, 2016 Reply

    Mă amuză nespus că noi, începători în ale democrației, mustrăm votanții americani. Ce nu intră în discuție este faptul că ei, mereu, au ales pentru binele lor și nu (prea) au greșit. Până să le dăm noi lecții americanilor, ar fi mult mai bine să importăm de la ei concepția de ”we, the people”.

  • Tomi Anca commented on November 10, 2016 Reply

    Decat Clinton (femeia)care este o pacoste,mai bine un mediocru,care cel putin spune ce crede si simte.Dupa parerea mea din doua rele, SUA a ales pe cel mai putin rau.Dupa un musulman rau sa vina un crestin mai putin rau.Cel putin(cred)pentru noi evreii din Israel.Din randurile de aici va dati seama ca sunt de “dreapta”(si mandru de asta)!!!

    • Mike-Klein commented on November 11, 2016 Reply

      Tomi Anca, să nu crezi că Trump va fi prea generos cu Israelul. Lozinca lui este “America First”. Obama a semnat recent cecul pentru ajutorul financiar acordat Israelului. Nu uita că Trump a promis să reducă sau să elimine ajutorul pentru alte țări. El e de părere că alții să-i plătească pe americani pentru “protecție”. Din ce bani crezi că va construi zidul de pe gramița cu Mexico? Doar pentru că are un ginere evreu nu înseamnă că va fi bun pentru Israel.

  • Stephan Benedict commented on November 9, 2016 Reply

    Multi evrei liberali au pariat pe un cal gresit, asa cum au facut-o de alte doua ori, cand l-au sustinut pe Obama, cel mai incompetent presedinte din istoria moderna a Statelor Unite. Asa se intampla la inceputul oricarei domnii noi. Incertitudinea creaza temeri. Asa s-a intamplat si la venirea lui Clinton in 1992, a lui Bush in 2004, Obama in 2008, etc. Eu am convingerea si certitudinea ca America va arata cu totul altfel, mult mai apropiata de traditiile ei nationale ale trecutului ei glorios de acum 50 de ani. Numai acest diletant din Casa Alba a putut sa distruga atat de repede viziunea Americii, prin destabilizarea Orientului Apropiat si sa permita inceputul musulmanizarii Americii, prin contructia a peste 2 mii de moschei. Eu as fi ramas mult mai neincrezator cu Hillary ca presedinte, care promitea o si mai mare “deschidere” pentru musulmani si mexicani, plus alte nationalitati care se infiltrau in America fara opreliste. Acum, Obama vrea sa-i amnistieze pe totii, in aceste doua luni care i-au mai ramas la dispozitie. Victoria lui Trump se mai datoreaza si faptului ca el a defilat cu adevarul in mana, fata de Hillary care a starnit suspiciuni grave, prin Fondurile lui Bill Clinton, infestate de zeci de milioane de bani Arabi, creind potential din America un stat vasal.Eu sustin invers: AMERICA A AVUT UN MARE NOROC PRIN ALEGEREA LUI TRUMP! In plus Obama doreste acum sa i-o traga iarasi lui Netanyahu, amenintandu-l ca nu va folosi nici un veto in legatura cu ceea ce are loc in Israel. Deja ieri, SUA in loc sa refuze rezolutia UNESCO legata de zidul plangerii, doar s-a abtinut?!?! Este clar ca Obama isi bate joc nu numai de Netanyahu dar si de Israel cu locurile de rugaciune cele mai sfinte, pomenite in Biblie de sute de ori.

    • Mike-Klein commented on November 11, 2016 Reply

      Domnule Benedict, bataia de joc a inceput-o Netanyahu cand s-a adresat congresului American ridiculizand presedintele american. Poate relatiile ar fi mai bune daca israelineii si-ar alege conducatori mai diplomati.

  • Diamantstein Gheorghe commented on November 9, 2016 Reply

    De acord cu cele scrise. Cum rămâne cu Siria, Orientul apropiat și mijlociu. Și mai apoape,Basarabia,Transnistria ? Ne întoarcem la vremea izolaționismului din anii 20,30 ? Vai de noi !
    Nu aștept un nou Pearl Harbour !!!

  • Ionel Schlesinger commented on November 9, 2016 Reply

    La vot, inteligența colectivă a prostiei individuale și-a spus cuvântul.
    Pe de altă parte, în cazul de față, având de ales între două rele, s-ar putea ca Trump să fie răul cel mai mic.
    De am avea norocul să se repete fenomenul Reagan…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *