Constructori anonimi din Antichitate

Gobekli Tepe din Turcia


Considerat de arheologi drept un sit neolitic (aproximativ 9.600-7.300 î.e.n.), Gobekli Tepe este un complex de structuri circulare și ovale, formate din stâlpi de piatră sculptați, ce cântăresc zeci de tone. Cercetările de la Gobekli Tepe au fost începute în 1995, de profesorul Klaus Schmidt, care era convins că situl reprezintă cel mai vechi templu din lume.
Deși doar 5% din structuri au fost excavate până acum, prin cercetări geomagnetice, Schmidt a ajuns la concluzia că pe platoul de la Gobekli Tepe se află alte 20 de cercuri, alcătuite din stâlpi de piatră de peste cinci metri înălțime și cu o greutate de aproximativ 15 tone. Conform cercetărilor, ansamblul datează de acum 10.000 – 11.500 de ani. Varianta oficială este că toate aceste structuri gigantice ar fi fost construite de un popor de vânători-culegători, care nu cunoșteau nici roata, nici olăritul, nici scrierea.

Însă măiestria cu care au fost realizate aceste structuri, dar și complexitatea construcției par să indice altceva. Este greu de crezut că un popor cu unelte rudimentare ar fi fost capabil să construiască ceva atât de grandios. Așadar, Gobekli Tepe este o descoperire arheologică extrem de valoroasă, deoarece ar putea schimba radical modul în care înțelegem istoria antică.

 

Templul megalitic din Malta


Mai vechi decât Stonehenge și piramidele din Egipt, templele megalitice Ggantija de pe Insula Gozo reprezintă unul dintre cele mai importante situri arheologie din Malta. Versiunea oficială este că ansamblul a fost realizat în neolitic, în jurul anului 3.600 î.e.n. Complexul megalitic este format din două temple, înconjurate de un zid înalt și masiv, construit din blocuri imense de piatră, cu o înălțime de peste cinci metri și cu o greutate de peste 50 de tone.

Dimensiunile uriașe ale megaliților i-au determinat pe localnici să creadă că templele au fost construite de uriași. Potrivit unei legende locale, zidurile templului au fost construite într-o zi și o noapte de o femeie-gigant numită Sunsuna, care a cărat blocurile de piatra tocmai de la Ta’Cenc – o localitate aflată pe partea opusă a insulei. De altfel, „Ggantija” înseamnă „Peștera gigantului” în limba malteză.

 

Misterele craniului tibetan sculptat

Planeta noastră adăpostește lucruri mai ciudate decât ne putem imagina… Craniul tibetan sculptat face parte din categoria acestor lucruri fascinante și învăluite în mister, embleme ale unor civilizații ancestrale, despre care astăzi cunoaștem prea multe legende și prea puține adevăruri. Pe lângă simboluri despre care se crede că reprezintă zeități antice, pe craniu a fost încrustat și un alfabet necunoscut. Misteriosul craniu tibetan a fost descoperit din întâmplare într-un anticariat din Viena. Simbolurile misterioase vorbesc despre zei și ființe mitologice

După ce a fost analizat de mai mulți cercetători, craniul a dat naștere unei dezbateri aprinse, pentru că se pare că nimeni nu auzise de existența acestui obiect. Practicile tibetană, nepaleză și indiană  a sculptării oaselor craniene sunt bine cunoscute (obiectele rezultate se numesc Kapala, însă de cele mai multe ori acestea sunt doar calote craniene). Încrustarea craniilor întregi era, așadar, un obicei foarte rar practicat. Pe fruntea craniului de la Viena sunt sculptate două schelete care dansează. Scheletele dansând ne amintesc natura efemeră a vieții. Pe partea stângă a craniului este reprezentat Vajrapani (Puterea), unul dintre cei mai vechi bodhisattva ai Budismului Mahayana, „gardianul tuturor Buddha”. Pe creștet a fost sculptată crucea dublă Vajra, care reprezintă familia lui Buddha. Pe craniu au fost sculptate și patru capete de capre, pe o platformă cu trei trepte. Pe mandibulă a fost sculptată o formulă sacră

Singurii care cunosc mai multe detalii despre obiceiul misterios al sculptării craniilor sunt Khenpo tibetani (călugări-profesori), care spun că, în timpurile străvechi, craniile erau sculptate și folosite ca amulete împotriva blestemelor aruncate asupra familiilor sau pentru a ghida pe cealaltă lume sufletele celor morți. Însă informații suplimentare despre craniile tibetane și această formă de sculptură se găsesc foarte greu. Dar ceea ce este cel mai enigmatic la acest craniu tibetan este că include și caractere scrise într-o limbă străveche, probabil „lant’sa”. Potrivit altor interpretări, însă, caracterele încrustate sunt: Om, Ma, Sa, Ma, Ta, Sa, Om, Da, Ma, Ta și reprezintă o mantra (formulă sacră yoghină cu valoare magică), rostită în timpul meditațiilor călugărilor, ceea ce ne poate conduce la concluzia că acest craniu era folosit ca instrument în timpul rugăciunilor pentru activarea energiei kundalini

În ceremoniile tibetane, simbolul Dorje (crucea Vajra) reprezintă principiul masculin, fiind folosit aproape întotdeauna alături de clopoțel, care reprezintă principiul feminin.Dintre figurile sculptate pe craniu se disting clar, pe frunte, două schelete care dansează. Despre acestea se crede că îi reprezintă pe protectorii Dharmei, gardienii învățăturilor lui Buddha. Pe lângă scheletele care dansează, pe partea laterală a craniului a mai fost identificată o creatură zburătoare, despre care se crede că îl reprezintă pe Garuda-protectorul, „Cel ce învinge Nagas (demonii) care îndrăznesc să îl provoace”.

 

Piramide, peste tot piramide… Ce funcții aveau?

Încă de când a fost lansat, programul Google Earth a devenit o sursă inepuizabilă nu doar pentru adepții teoriilor conspirației, ci şi pentru toți cei care caută indicii altfel invizibile. Dacă ai nevoie de un punct de observație bun, atunci ai nevoie de ochi și de altitudine. Iar sateliții ți le oferă pe toate acestea.

Ultima piramidă dintr-un grup de trei a fost descoperită cu ajutorul imaginilor din satelit, puse la dispoziția publicului de Google Earth și, în doar câteva zile, descoperirea a „măturat” ca o avalanșă forumurile împătimiților istoriei alternative. Primele două piramide fuseseră descoperite în interiorul continentului înghețat, în vreme ce a treia structură a fost descoperită în apropiere de zona de coastă a Antarcticii.

Implicațiile descoperirii sunt complexe, iar dacă va cuceri atenția cuvenită din partea comunității academice, ar putea întoarce pe dos lumea științei. Cărțile de istorie nu menționează nimic despre civilizații de pe continentul înghețat, care să mai aibă și abilitățile și tehnologia necesare pentru a construi piramide enorme. Este posibilă o explicație pentru această situație și, la cum arată lucrurile, s-ar părea că pe Pământ au mai existat civilizații avansate cu mult înainte de a noastră.

Antarctida este acum un pustiu înghețat, dar nu a fost așa întotdeauna. A ajuns în poziția actuală datorită mișcării plăcilor tectonice, apropiindu-se tot mai mult, cu câțiva centimetri pe an, de Polul Sud geografic. În urmă cu milioane de ani, clima Antarcticii era mult mai caldă, pentru că se afla mai aproape de ecuator. Aceasta nu este o speculație, ci este un fapt dovedit științific, susținut de mai multe descoperiri.

În urmă cu câțiva ani, o expediție a British Antarctic Survey a descoperit dovezi că temperatura în regiunea era foarte diferită în trecutul îndepărtat. Potrivit dr. Vanessa Bowman, „în urmă cu o sută de milioane de ani, Antarctica era acoperită cu păduri similare celor din Noua Zeelandă a zilelor noastre.” O altă expediție – organizată de NASA și din care au făcut parte 11 organizații de știință – a descoperit polen și forme de viață microbiană „inexplicabile” în adâncurile Lacului Vida, sub stratul de gheață de peste 20 de metri. Microbii prosperaseră în izolare timp de milioane de ani, iar cercetătorii cred că aceștia sunt urmașii unor colonii de microorganismele care au trăit într-o climă mult mai caldă. Cine știe ce alte enigme se ascund în gheață, așteptând să fie descoperite…

Chiar și cu tehnologia zilelor noastre, construirea de piramide atât de mari precum cele din Antarctica ar fi aproape imposibilă. Acestea ridică pur și simplu prea multe probleme legate de tehnica și logistica necesare unui astfel de proiect. Iar dacă construirea lor a fost posibilă, atunci acest proiect trebuie să se fi desfășurat în trecut, când condițiile de climă o permiteau.

Numai că aici se deschide Cutia Pandorei… Continentul a fost locuibil doar în trecutul îndepărtat, însă știința ne „amintește” că roata a fost inventată abia acum 6.000 de ani. De asemenea, ni se spune că omul a descoperit focul în urmă cu 125.000 de ani. Așadar, unde – în tot acest tablou – mai intră și piramidele din Antarctica? Sunt ele dovada unei civilizații străvechi avansate sau trebuie să ne forțăm și mai mult limitele imaginației și să le considerăm dovadă a călătoriilor în timp sau alte „invenții” specifice filmelor SF?  Agățați de credințe depășite, vom ajunge să „ne doară mintea”, la propriu.

Pasionații de istoria alternativă și fanii ipotezei extratereștrilor antici nu au nicio problemă să accepte realitatea paralelă generată de astfel de descoperiri. De altfel, nu e greu deloc să vezi și să accepți că nu am fost primii pe Pământ și că, probabil, nu vom fi nici ultimii.

La mii de ani după ce au fost construite, piramidele din Egipt încă ne fascinează. Monumentele lăsate moștenire lumii de civilizația lor au rezistat în fața timpului, iar constructorii lor – chiar dacă anonimi – și-au câștigat astfel nemurirea. Gândindu-ne la asta, ce-am putea spune despre piramide vechi de milioane de ani?

Putem, oare, să vedem imaginea de ansamblu?

Andrei Banc

 

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *