Azi am pregătit budinca tradițională de Pesach și m-au năpădit amintitrile. Am rețeta din 1976, au trecut mai bine de patruzeci de ani…
Eram căsătoriți abia de câteva săptămâni, doi studenți săraci la Universitatea din Ierusalim. Pe deasupra mai eram și imigranți proaspeți, soțul meu din Olanda, eu din România. Locuință încă nu aveam, stăteam mai departe la cămin, el la băieți, eu la fete. Noroc că erau două clădiri alăturate, măcar nu trebuia să facem naveta…
Se apropia vacanța de Pesach. Ce să facem? Un concediu, o călătorie de nuntă erau vise irealizabile. El nu avea familie în Israel, iar la părinții mei nu voiam să merg pentru că de Pesach tata era prea strict. Soțul meu a avut ideea salvatoare: să mergem la kibuț. El își petrecuse primele luni în Israel la un kibuț și avea acolo prieteni. Totuși nu se cădea să deranjăm lumea, așa că ne-am înscris ca voluntari la muncă. A fost o „lunâ de miere” cât se poate de neobișnuită, păstrez de acolo amintiri frumoase. Cu toate că am muncit amândoi din greu ne-am simțit aproape ca într-o casă de odihnă, toate grijile zilnice le lăsasem departe în urmă.
Soțul meu a lucrat la crescătoria de pești – intra în bazine și prindea peștii cu plasa pentru vânzare. Munca i-a făcut plăcere, dar la sfârșitul zilei arăta (și mirosea) groaznic, trebuia să se spele bine de tot. Iar eu am făcut tot felul de munci. Într-o zi am cules mere, în altă zi am fost la spălătorie, dar cea mai mare parte a timpului am lucrat la cantină și la bucătărie. Iar serile le petreceam cu prietenii din kibuț. Pe atunci soțul meu cânta la pian. La kibuț avea un prieten care cânta la vioară și la sfârșit au dat împreună concert.
Într-una din zilele în care eram la bucătărie s-a preparat budinca de Pesach. E o rețetă destul de simplă, care se poate face cu ușurință pentru câteva sute de persoane și totuși foarte gustoasă. De atunci o prepar în fiecare an.
Ingrediente (pentru o tavă de 25 X 30 cm):
100 g unt sau margarină la temperatura camerei
100 g zahăr
2 ouă întregi (nu se bate spumă de albuș)
4 mere rase, de preferință acre (nu trebuiesc cojite)
6 mațot
Pentru gust se poate adăuga vanilie, scorțișoară, coajă de lămâie / portocală, stafide, nuci, migdale, fructe din dulceață, cam orice este prin casă.
Mod de preparare: Se freacă untul cu zahărul, se adaugă ouăle, apoi merele rase și stoarse. Mațot se înmoaie în zeama merelor și se sfărâmă cu mâna. Nu trebuie să fie sfărâmate foarte mărunt. Se adaugă stafide / condimente după gust și se amestecă. Se coace circa 45 de minute la foc potrivit.
Poftă bună și chag sameach!
Hava Oren
2 Comments
vreau sa fac si eu aceasta budinca dar nu stiu ce este mațotul.
multumesc mult,
lucia stoenescu
Stimata doamna Stoenescu, matzot sunt foile de azima pascala mancate de evrei in cele 8 zile de Pesach sau Pastele Evreiesc. In Ro. se pot cumapara la comunitatile evreiesti in perioada Pastelui, dar si in unele supermarketuri, in cutie.