”Agresor este acela care face războiul inevitabil “ Taine …Desigur este un caz extrem, dar în viață nu o dată ești pus să acționezi așa cum îți impune altcineva și de aici probabilitatea de a te ”căptuși” cu o etichetă aleasă de “binevoitori“ foarte dispuși să te denigreze. Așa și cu Trump, ce nu s-a spus? Ex.: misogin, bigot, rasist, fascist, propovăduitor al urii care divizează națiunea …. lista e lungă. Odată ales președinte , Trump a început să lucreze pe problemele menționate de el însuși în campania electorală, în care el a fost mult mai specific decât contracandidații lui. Iată ceva deosebit și remarcabil – sa fii specific în timpul campaniei electorale și să te ții de cuvânt apoi, ca președinte. Desigur, nu orice stă în puterea unui președinte american. Să amintim câteva dintre probleme :
Obamacare – e denumirea sistemului de sănătate din State. Asigurarea de sănătate e din ce în ce mai costisitoare atât pentru guvern (care-l susține ) cât și pentru cetățean (se apropie de 40% din venitul familiei ). Încercarea lui Trump de a înlocui sistemul prezent cu altul, care să se dovedească mai eficient și mai ieftin, a eșuat în urma unui vot în Congres. Fără îndoială, Trump va reuși în viitor ce n-a reușit de data asta, deoarece oamenii devin mai deștepți, odată ce epuizează toate celelalte alternative .
Emigrația ilegală – se estimează că în State există aproximativ 14 milioane de imigranți ilegali – marea lor majoritate provenind din Mexic, America Centrală și de Sud (mexicanii formează de departe cel mai numeros grup). Mexicul având granița comună cu S.U.A. în așa o masă mare de oameni există, desigur, persoane foarte cinstite, muncitoare dar și persoane foarte certate cu legea de care America nu duce lipsă (peste două milioane sunt în închisori ). Eu nu am date clare cu aportul adus de ei economiei americane și nici în legătură cu cheltuielile legate de ei (educație, sănătate, poliție), dar bănuiesc că bilanțul e negativ, contribuabilul american fiind în pierdere. Fiind destulă sărăcie în lume, nu e indicat pentru nici o țară avansată să țină porți deschise. Sub Obama a continuat imigrația ilegală, administrația evitând, pe de o parte, să implementeze legile în vigoare, iar pe de altă parte luând măsuri juridice împotriva autorităților locale care erau confruntate cu problemele legate de acest fenomen – este adevărat că era de competența autorităților federale – dar administrația, de fapt, nu făcea ceea ce trebuia făcut. Cazul sherifului Arpaio e cunoscut: condamnat de un judecător pentru acțiunile sale îndreptate cu precădere împotriva mexicanilor ilegali (de parcă din Mexic ar putea veni eschimoși ) a fost grațiat recent de către Trump. E un semn că Trump va încerca realmente să oprească imigrația ilegală. Ce e de făcut cu milioanele aflate deja aici, cu cei aduși aici ca minori, reprezintă o problemă mult mai complexă.
Încălzirea globală – adepții acestei teorii nu m-au convins. Cartea lui Al Gore , laureat Nobel și îmbogățit pe tema asta, mi s-a părut la nivel de elev de clasa a 7-a . Cercetările științifice despre schimbările climatice se bazează pe date culese de la centre care se află predominant în emisfera nordică (80 -90 % ). Se pare că temperaturile medii anuale scad la Polul Sud în timp ce ele cresc la Polul Nord . Poziția lui Trump de a ieși din acordul de la Paris mi se pare rezonabilă căci impunând industriei restricții costisitoare la emisiile de gaze o obligă de fapt să-și restrâng activitățile într-un moment în care ești interesat să creezi noi locuri de muncă. În plus, un acord respectat de America dar care lasă multe portițe (de a nu-l respecta) statelor în curs de dezvoltare , mi se pare de nedorit .
“Transgenders in Army“ – adică cei care si-au schimbat sexul sau vor sa-l schimbe fiind în armată. Nu am date referitoare la cost pentru schimbare, tratamente înainte și după, dar probabil e vorba de cifre foarte mari – cu multi ani în urma citeam că pentru înlăturarea tatuajelor, interzise recruților , armata cheltuie cam 45000$/persoană . Ca și subiectele anterioare e vorba de bani – care angajator ar da prioritate la un nou angajat care pentru aceeași treabă ar trebui plătit cu un salariu de multe ori mai mare? Poziția lui Trump mi se pare corecta .
Statele Unite, în care și-a început Trump mandatul de președinte, au numeroase probleme: economice (mascate datorită “stimulilor “ acordați de Obama la sectoare neviabile, stimuli care, după cei 8 ani precedenți, a dublat nivelul datoriei americane – aproximativ 60000 $/ capita) , sociale (tulburări ale ordinii publice), externe ( Iran , Coreea de Nord, ISIS ) și altele nemenționate aici.
Trump a venit la putere ca o persoană din afara sistemului politic . Să speram că va avea sprijinul unei echipe de valoare în încercarea de a pune America pe un făgaș pozitiv și că va putea înfrânge forțele potrivnice ale realității . Trump are ceva comun cu părinții fondatori ai Americii care toți erau superiori ca stare materială și vârstă, față de media populației. Spre deosebire de ei, care trebuiau sa creeze ceva nou, având deja un model avansat – Anglia – , el trebuie să corecteze ceva, având opoziție, în primul rând, în interior; în plus, inamicul Revoluției Americane – Anglia – era foarte departe. Sarcina lui Trump mi se pare mult mai dificilă.
Ivan Klein
4 Comments
In general analiza este balansata si destul de corecta. Dar unele caracterizari trebuiesc revizuite. De pilda Trump nu este misogin. Are mare pretuire petru femeile destepte, de ex. fosta ultima si actuala lui consiliera. Presedintele nu este bigot, intrucat nu este deloc religios, in afara de frazele tipice: God Bless America, etc. Nu este rasist, chiar daca duce o politica anti-terorista pe care Obama n-a vrut s-o admita. Nu este fascist, intrucat n-a trimis inca pe nimeni la gazare. A gresit grav cu evenimentul Charlotsville, dar cred c-a uitat sa se muste de limba inainte de conferinta de presa de la Trump tower. In legatura cu fraza precum ca Trump ar fi: propovăduitor al urii care divizează națiunea …. lista e lungă, nu sunt de acord deloc. Democratii sunt aceia care promoveaza aceste diviziuni, intrucat ii mananca si acum invidia pierderii alegerilor din 2016. Inca de la inaogurare, am vazut tablite pe care scria: “Impeach the president”, inainte de a depune juramantul oficial. De atunci incoace, democratii nu stiu ce sa faca mai repede, ca sa divizeze America si sa creieze tulburari publice. In legatura cu emigrantii ilegali, nu poti sa consideri pe ‘unii”, persoane perfect cinstite, chiar daca si-au vazut de treaba si n-au comis crime. Insasi trecerea granitelor si lucrul “la negru”, nu este ceva cinstit. Ce as adauga este ca oprirea si controlul acestui proces, va preveni ca alti 80 de milioane sa patrunda nestingheriti in SUA, ceea ce ar putea duce la dezmembraea economica si dezintegrarea rapida a acestei tari. Statutul de sactuary cities este o metoda a democratilor care incearca sa “demonstreze” ce umani sunt ei, cu banii poporului, a carei datorii a ajuns sub Obama la $20 de trilioane. Sunt cu totul de acord cu pozitia dvs. in legatura cu incalzirea globala.
Completarea dvs. este in perfect acord cu ideile exprimate pe care eu ma straduiesc sa le expun cit mai scurt .
Feicitari domnule Klein. Dupa ce am citit sute de critici la adresa presedintelui Trump, toate de pe pozitiile “political correctness” unde Trump primea cele mai oribile calificari posibile, pentru prima oara …altceva. Da, este adevarat, Trump nu se potriveste cu un cliseu clasic al unui presedinte USA dar el vrea sa schimbe multe spre bine. Timpul va arata daca va reusi sa invinga establishmentul. Dar daca reuseste ce putin sa introduca o noua lege al impozitelor si sa opreasca imigratia ilegala, deja ar fi un mare succes. Regretabil, in Europa nu se intrevede nici-o schimbare majora. Consecintele nu vor intarzia mult
Multzumesc. … Adevarul este ca ma simt ” liliputan ” fata de multe ” condeie ” ale Baabel care scriu despre subiecte aparent mai simple , mai banale si scriu bine , bine , bine .
… Eu trebuie sa multzumesc Baabel – cred d-na Ghita – pentru introducerea literelor romanesti in articolele mele .