Oceanul de cărţi

În China, ţara unde au fost inventate atât hârtia, cât şi tiparul, a fost deschisă pentru public una dintre cele mai mari şi originale biblioteci din lume, ca înfățișare – o adevărată bibliotecă futuristă . Are în compoziția sa o clădire în formă de cupolă în care vor putea fi depozitate 1,2 milioane de cărţi şi publicaţii.

Privite din toate unghiurile, contururile sălilor seamănă cu un ochi. Impresionantul lăcaș de cultură nu a fost construit în capitală, la Beijing, ci la Tianjin, un oraş de provincie care are un potenţial de  zeci de milioane de cititori. Biblioteca cu cinci etaje, ridicată în Districtul Cultural Binhai, a fost proiectată de firma olandeză MRVD în colaborare cu firme chineze de arhitectură, inclusiv Institutul de Planificare și Proiectare Urbană Tianjin, și de la inaugurare a fost supranumită ”ochiul Binhai-ului”. Construcția  a fost finalizată numai în trei ani.

Biblioteca din Tianjin nu are dulapuri sau rafturi. Nu are nici mese sau scaune. Are o arhitectură interioară unică în lume, o şerpuire a unei benzi de beton care porneşte de la parter şi  ajunge până la acoperiş, servind simultan ca spaţiu de mers, de depozitare, de citit. Suprafaţa desfăşurată a cupolei este de 33.700 mp. Sala de lectură este la parter, la mijloc sunt spații de odihnă  la etajul superior –  birouri, săli de conferințe și săli audo și de calculatoare .

Cupola bibliotecii face  parte dintr-un ansamblu de cinci clădiri cu destinaţie culturală şi este vecină cu un parc. Circulaţia dintre cele cinci clădiri se face printr-un coridor cu pereţii din sticlă.

Denumirea oficială a acestei construcţii este Biblioteca din Tianjin Binhai dar media chineză o denumeşte mai sugestiv “Oceanul de cărţi”.
La prima vedere, rafturile care se întind de la parter până la acoperiș par pline cu mii și mii de cărți. Privindu-le mai atent, descoperi că cele mai multe sunt…pictate. Cărțile adevărate sunt depozitate în alte săli ale clădirii. Biblioteca dispune de un mare depozit de cărți pentru copii, într-o secție specială, iar la parter se află situate sălile de lectură pentru copii și vârstnici. Biblioteca a fost construită ținându-se cont de tóate indicațiile și regulile ecologice.

Prin construirea acestei biblioteca, chinezii au vrut să concureze marile biblioteci din lume cum ar fi de pildă Biblioteca Congresului din SUA.

Andrei Banc

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

One Comment

  • Jack Cutisteanu commented on December 21, 2017 Reply

    Fascinant .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *