Hanuka la Havana

Hanuka la Havana

Pe aeroportul de la Madeira, aşteptând avionul spre Madrid, s-a  apropiat  de mine un om între doua vârste, afro-american.

– Sunt Raul Santos, medic anestezist la Havana, şi vă cunosc de la prezentarea dumneavoastră la simpozion.Ştiu  că veniti din “Ţara Sfântă” . Iertaţi-mi îndrăzneala, dar n-am vorbit niciodată cu un israelian, putem vorbi?

Desigur, i-am răspuns, cu plăcere, nici eu n-am avut ocazia să vorbesc cu un cubanez, mai ales cu un anestezist.

– Locuiesc in fostul cartier evreiesc din Havana, sunt creştin , dar sunt de multe ori invitat la sinagogă  sau la cimitirul evreiesc, în vedera completării  “minianului”, cu diverse ocazii, pentru că numărul evreilor a scăzut drastic cu trecera vremii. Copiii mei cunosc toate sărbătorile dumneavoastră, le place Hanuka la fel de mult ca şi Crăciunul şi în acest scop am învăţat şi puţină ebraică, pentru a putea ca să cânt cântecele legate de Sărbătoarea Luminilor.

Ora mea de aşteptare pentru îmbarcarea  trecut vorbind cu Raul despre Havana, medicină şi, cum nu, despre politică. La despărţire i-am întins mâna colegului meu şi i-am dorit toate cele bune

-“Shana Aba be Ierusalaim” mi-a spus de rămas bun.

“Shana Aba be Ierusalaim” i-am răspuns.  Te aştept cu toată placerea Dr. Raul!

Andrei Schwartz

19 decembrie 2017

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *