Made în China

Pe vremea lui Mao, Alain Peyreffite, ministru francez în câteva guverne, a făcut un sejur de trei săptămâni în China, de unde a revenit cu o carte întitulată profetic  “Când China se va trezi”  în care afirma că modernizarea acestui uriaş stat va schimba într-o bună zi politica lumii. S-a râs de el. China exporta pe atunci stilouri, păsări din hârtie colorată, ceva materii  prime şi ideologie. Zeci de milioane de chinezi, mai ales tinerii, defilau cu cărticica lui Mao şi oamenii de ştiinţă erau trimişi la muncă de reabilitare la ţară, ca să crească porci şi să cureţe găinaţul de la raţe. Dar Peyreffite a avut dreptate. China s-a trezit, a devenit o putere economică mondială şi o putere armată ultramodernă. A renunţat la carnetele roşii cu învăţătura lui Mao şi la tunicile tip Mao şi sutele de  milioane de oameni au renunţat la defilări, au adoptat moda europeană şi s-au apucat de muncă. Acum China a început să cumpere America. Un exemplu este achizitionarea cu suma de 4,7 miliarde de dolari a firmei: ”Smithfield Foods”. Smithfield Foods este cel mai mare producător de carne de porc și procesor din lume. Dispune de facilități în 26 de state din SUA si are zeci de mii de angajați americani. Deţine direct 460 de ferme şi are contracte cu alte aproximativ 2.100 de ferme. Dar acum această companie este chinezească (chinezii sunt cei mai mari consumatori de cane de porc din lume). Ca rezultat, chinezii vor fi acum cel mai important angajator din zeci de comunităţi rurale în toată America. Din cauza deficitului comercial masiv în relaţia cu China, chinezii au de cheltuit mii de miliarde de dolari. Şi încep acum să-şi arate muşchii lor economici. Statele Unite au, în ultimul deceniu, un deficit comercial enorm cu China, care ajunge la peste 2300 miliarde de dolari.

Anul trecut, o companie din China a cheltuit 2,6 miliarde dolari pentru a achiziționa ”AMC Network Internetional” unul dintre cele mai mari lanţuri de cinematografe din Statele Unite şi din lume. Firma chineză controlează acum mai multe vânzări de bilete de film decât oricare altă companie din lume. Dar China nu se bazează doar pe achiziţii ca să-şi extindă puterea sa economică. China ocupă acum poziţii cheie în multe domenii abandonate de economia americană. De exemplu Golden Dragon Precise Copper Tube Group Inc. a plătit recent 100 milioane dolari pentru o fabrică din Thomasville, Alabama. Mulţi dintre locuitorii oraşului sunt acum
bucuroşi să aibă locuri de muncă, adăugându-se la alte multe comunităţi din SUA, dependente de China comunistă.

Unde îşi mai întind  tentaculele companiile chinezești? În Detroit. Companiile cu capital chinezesc investesc în companiile americane şi în noile tehnologii de vehicule, vânzând totul, de la centuri de siguranţă la amortizoare de şoc, în magazine de vânzare cu amănuntul şi angajând ingineri cu experienţă şi designeri într-un efort de a absorbi talentul şi expertiza auto internă americană şi furnizorii lor. Coloanele de biciclişti de pe vremea lui Mao sunt acum înlocuite  de  coloane de automobile autohtone sau importate, mai ales din Japonia.
Dacă ai achiziţionat recent un vehicul american aproape sigur găseşti
în el un număr mare de componente chinezești. Iar China are în prezent cea mai mare piaţă de automobile noi din întreaga lume. China pare deosebit de interesată în achiziţionarea de resurse energetice în Statele Unite ale Americii. De exemplu, China face minerit de cărbune în munții din Tennessee. Guizhou Gouchuang Energy Holdings Group a cheltuit 616 milioane de dolari pentru a achiziţiona Triple H Coal Co în Jacksboro, Tennessee.

Andrei Wan Jianglin, cel mai bogat om din China, a achiziționat AMC Divertisment

Chiar acum China construiește un oras, mai mare decât Manhattanul, pe
lângă oraşul Minsk, capitala Belarusului. Stalin şi Hrusciov s-ar răsuci în mormânt. (Hrusciov a fost prim-secretar al Ucrainei pe vremea marii foamete, sub Stalin.)
China este în  expansiune.  Socotind toate importurile si exporturile, China este acum naţiunea numărul unu în tranzacționările de pe întreaga planetă., China a devenit deja cel mai mare producător de bunuri din întreaga lume China are mai multe rezerve valutare decât oricare altă ţară de pe planetă. China produce acum de două ori mai multe automobile decât Statele Unite. După ce a fost salvată de contribuabilii americani, General Motors este implicată în 11 societăţi mixte cu companii chinezesti.

China este producătorul numărul unu de aur din lume. Iar 85 % din toţi brazii artificiali de Crăciun din întreaga lume sunt fabricaţi în China. China consumă acum mai multă energie decât Statele Unite. China folosește mai mult ciment decât restul lumii la un loc. China este acum producătorul numărul unu de energie solară şi eoliană de pe întregul glob.China produce acum de trei ori mai mult  cărbune şi de 11 ori mai mult oţel decât Statele Unite.China produce mai mult de 90 % din oferta globală de pământuri rare, fără de care nu există electronică.
China este acum cel mai mare furnizor de componente, care sunt critice
pentru funcționarea oricărui sistem de apărare națională. Influenta acestei ţări asupra programului de înarmare al Coreei de nord e decisivă fiindcă în componenţa combustibilului pentru rachetele nord- coreene intră o substanţă pe care nord-coreeni nu au putut să o fabrice şi o importă  din China.

Cele de mai sus ar putea fi considerate doar vârful aisbergului. Chinezii au trimis oameni în spaţiu, au construit propriul submarin  şi au modernizat un portavion cumpărat de la ruşi, ambele fiind produse militare de vârf, cu o tehnologie avansată

Dar să nu uităm că în China sunt cu 20 de milioane de bărbaţi mai mulţi decât femei şi asta prin însuşi sporul natural al unei populaţiei  de peste un  miliard de oameni fiindcă sporul natural aduce pe lume mai mulţi băieţi decât fete. Un asemenea surplus se spune că  poate duce la război fiindcă milioanelor de bărbaţi liberi care nu îşi pot întemeia o familie le trebuie o ocupaţie. Iar istoria arată că un război e o ocupaţie care duce la reducerea numărului de bărbaţi. Să sperăm că gigantul de 1.250 de miliarde de oameni  va  rămâne paşnic.

Andrei Banc

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

3 Comments

  • Rosu Axinia commented on February 22, 2018 Reply

    Un comentariu de exceptie ! Felicitari pentru viziunea tuturor relelor ce se petrec si s-au petrecut in Romania ! Avem multe de invatat de la chinezi, multe lucruri bune !

  • Alexandru Cepoi commented on February 21, 2018 Reply

    China, tara comunista care depaseste puterile capitaliste! Vai, vai dar ce s-a intaplat? S-a intamplat ca Partidul Comunist Chinez sa gandeasca pentru a intelege bine Capitalul genialului K. Marx si celelalte invataturi ale clasicilor marxismului! K. Marx a prevazut ca orice sistem economico- social , se naste, se dezvolta daca are vitalitate, isi atinge limitele si apoi in cel mai bun caz se transforma! A mai spus Marx ca burghezia proletariatului va fi mai rea decat burghezia inlaturata de partidul proletariatului de la putere! Dar noi invatam: socialismul va fi urmat de comunismul vesnic! Ori in lume nimic nu e vesnic! La un moment dat oamenii se satura chiar si de bine si….fac schimbari! Vor ceva nou! Apoi s-a intamplat ca ganditorii chinezi sa admita celebra teza: ” o tara, doua sisteme”! Adica sa accepte in limite rezonabile concurenta in anumite domenii sau zone, conform altei celebre teze : nu conteaza ce culoare are pisica daca prinde soareci! Partidul Comunist Chinez a lasat ca oamenii care sunt in stare sa se imbogateasca din munca, din inovare si competitie limitata, mentinand pentru marea majoritate a oamenilor care nu vor sau nu pot sa se adapteze la sistemul concurential, sistemul socialist! Astfel fiecare isi gasea locul lui! P.C.C. a condus cu intelepciune si rigoare ambele sisteme! Intre timp, sistemel capitalist din celelalte tari dezvoltate acceptand concurenta fara limite a ajuns in situatie de criza: cariera plus zeul absolut al concurentei a scazut natalitatea , a introdus o polarizare a bogatiei foarte mare , micari de protest , etc. Este rezultatul logic al suprematiei absolute a concurentei si zeului banului! Ori lumea mai are si alte valori! Academicianul Solomon Marcus a fundamentat – plecand de la concursurile de matematică- ca pe langa concurenta este neaparat necesara si colaborarea si existenta reala a valorilor morale! Astazi morala este cvasiinexistenta! O alta tara cu doua sisteme este dupa parerea mea Israelul; aici coexista socialismul din kibuturi cu concurenta capitalista! Dar, o doamna evreica din C.E – Brasov mi-a relatat ca un ministru ce facea parte dintr-un kibut a fost vazut spaland vasele in bucataria kibutului! Doamne fereste sa se intample in Romania asa ceva! lDe ce in Romania s-a acceptat ” in unanimitate” “privatizarea cat mai rapida, vanzarea cu orice pret chiar si pe un dolar”? Este logic ca un asemenea mecanism nu se poate realiza decat prin coruptie, prin furt si distrugere pentru ca cetatenii romani nu aveau bani sa cumpere ! In China bogatii si-au castigat bogatia prin munca! In Romania prin furt si coruptie generalizata! De clasa de mijloc- singura solutie care face echilibrul dinte bogati si saraci nici nu se mai discuta! Avem un ” capitalism” primitiv si violent, fara nici o urma de morala, o lume in care fiecare vrea sa fure cat mai e ceva de furat! Si exista totdeauna ceva de furat in Romania, anume bugetul de stat , bugetul sanatatii si multe alte bugete!

  • klein ivan commented on February 16, 2018 Reply

    foarte interesant. klein i.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *