Dacă tot se poartă blana artificială…

Dacă zilele mai scurte, nopțile mai lungi şi vremea urâtă sunt aspectele mai puțin plăcute ale iernii (hello, hygge!), eu adaug pe lista factorilor compensatorii temperaturile foarte scăzute. E suficient de frig încât să fie justificată purtarea unei haine din blană artificială – sau a unei geci matlasate, ştiu! Urmează un al doilea articol pe această tema, primul despre pufoaice e aici, so stay tuned. Faza este că în sezonul acesta hainele din blană artificială nu doar arată fantastic, dar sunt realmente călduroase. Spun asta pentru că ştiu cât de dificil e ca iarna să găseşti rezolvarea ecuației stilistice dintre practic şi cochet.

Blănurile artificiale arată astăzi mult mai bine decât în urma cu câţiva ani, nu știu dacă aţi observat. Mai demult, hainele din blana artificială arătau ca Chewbacca după o încăierare cu un Stormtrooper: zbârlite, încâlcite, ciufulite, nețesălate. Progresul şi inovația din industria textilă îşi spun cuvântul pentru că, iată, blănurile din iarna asta au un aspect mai îngrijit, sunt mai plăcute la atingere, cântăresc puțin şi au preţuri cu adevărat rezonabile. Lăsând deoparte subiectul controversat al cruzimii împotriva animalelor, blana naturală va rămâne mereu un obiect cu etichetă de lux, unele haine ajungând la preţuri absurde. La o scurtă căutare pe Google, am găsit o haină lungă din blană de nurcă la (doar) 48.500 euro şi o alta dintr-o colectie mai veche The Row la 8.200 dolari.

Recunosc, îmi plac hainele din blană artificială, în special cele cu animal print şi variantele în culori naturale. Dar nu-mi place cum arăt în ele – sau, mai bine spus, nu-mi place cum mă simt în ele. Am probat o astfel de haină scurtă, cu revere înalte în Zara şi, deşi era mărimea bună – croiala bună – plăcută la atingere, am lăsat-o în magazin. Nu eram „eu” în oglindă, era o altă femeie, nu o recunoșteam. Să fie de vină asocierea pe care o fac cu imagini în care apar Debbie Harry, Kate Moss, Sarah Jessica Parker, dar şi Liza Taylor, Rita Ora şi Kim K? Ah, nevermind, să mergem mai departe…

Blana artificială în culori naturale şi întunecate e mai putin ostentativă, nu mai strigă „Mă vezi? Mă vezi?” (poate doar în surdină), spre deosebire de blănurile în culori artificiale, de cele în game de culori combinate sau de cele vopsite în alb optic. Asta face ca hainele în aceste nuanțe naturale sa devina mai ușor de purtat, de integrat într-o ținută casual de zi sau de seara. O haină scurta sau midi arată fantastic cu jeanşi sau peste o rochie tricotată, şi la fel de bine peste o rochie mini din paiete sau pantaloni din piele.

Pe de alta parte, am observat un inconvenient al anumitor modele de paltoane din blana artificială: cu cât blana are firele mai lungi şi/ sau mai cârlionțate, cu atât haina (şi purtătoarea) capătă volum. E valabil atât pentru cele denumite „teddy bear” (firele sunt scurte şi foarte buclate), dar şi pentru mantourile-cardigan tricotate cărora li s-au atașat gulere şi manșete imense din blana.

În fine, ca sa nu lungesc discutia, va lansez doua invitatii.

Prima este ca, în eventualitatea în care vă tenteaza achiziţia unei haine din blană artificiala, sa cititi acest articol (http://www.stylediary.ro/wordpress/2014/12/10/pot-sa-mai-port-haina-de-blana/) înainte de a merge într-un magazin sau a demara căutări online.

A doua este să intrați într-un mic joc, în stilul acelor chestionare la care răspundeți din simplu amuzament, într-un moment când aşteptaţi cafeaua să ajungă la temperatura potrivită. Așadar, e momentul să vă decideţi: ce haină din blană artificială vă reprezintă? Ei bine, iată care ar fi opţiunile.

Daca alegeți o haină din blană multicoloră sau vopsită într-o culoare intensă (roz, galben fluorescent, rosu, violet, turcoaz), aveți un stil dramatic.

În cazul în care preferați o haină din blană artificială într-o culoare neutră (bej, maro, negru) şi o croiala simplă, această alegere sugerează un stil clasic.

O geaca scurtă, ca din blană astrahan, eventual într-o gama de bejuri sau crem? Sau un cojoc tradiţional, adaptat ca stil pentru oraş? Sunt şanse mari pentru un stil casual-urban.

Cât despre o haină în animal print – leopard, ghepard sau orice altceva… Ei bine, cred ca toate suntem datoare sa le încercăm, o data în viaţă!

Irina Markovits

(articol preluat de pe blogul autoarei http://www.stylediary.ro/wordpress)

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *