“Antisemit” – responsabilitatea unei etichetări

“Antisemit” – responsabilitatea unei etichetări

Nu-mi doresc să fiu simpatizată pentru că sunt evreică şi, evident, nici antipatizată pentru această apartenenţă. Îmi doresc să fiu apreciată sau criticată pentru mine însămi, pentru faptele şi opiniile mele, după cum şi eu, privind un om, văd în el Omul şi nu reprezentantul unei etnii. Ştiu că acum 75 de ani, exact pe aceste meleaguri, nu aş fi contat ca persoană, ci doar ca fiică a poporului evreu şi asta ar fi fost suficient să fiu trimisă în camera de gazare… Din păcate, şi astăzi, chiar şi în cele mai civilizate ţări  europene, aş putea fi împuşcată numai pentru că aş face cumpărături la un magazin caşer, aş fi în preajma unui muzeu evreiesc sau în incinta unei sinagogi… Antisemitismul, această concepţie bazată pe ura împotriva evreilor, numai şi numai pentru că sunt evrei – legiferată în anii sumbri ai fascismului şi aflată la sorgintea Holocaustului – hrăneşte şi astăzi minţile întunecate, aducând după sine teroare şi moarte şi, din nefericire, atrăgând un număr considerabil de adepţi: antisemiţii; unii dintre ei, potenţiali făptuitori ai unor acte grave îndreptate împotriva omului, a demnităţii şi chiar existenţei sale.

Combaterea, stăvilirea şi eradicarea antisemitismului sunt obiectivele oricărei societăţi democratice, fiind consfinţite şi în legislaţia acestora. Orice cetăţean, orice Om responsabil este dator să semnaleze, să-şi ridice glasul împotriva manifestărilor antisemite – dar şi rasiste, xenofobe, ostile faţă de oamenii aparţinători unor grupări etnice, religioase – pe care le sesizează în spaţiul public, fie el real sau virtual. Pe de altă parte, aceste acţiuni implică responsabilitate şi discernământ în identificarea antisemitismului, a expresiilor sale şi a antisemiţilor care le dau glas, incitând la ură şi acţiuni duşmănoase îndreptate împotriva evreilor.

Constat, din păcate, că eticheta de antisemit este aplicată cu uşurinţă şi în conflictele şi vendetele politice sau personale, fiind o acuzaţie, o etichetare, menită să stigmatizeze, să scoată din luptă un rival, un inamic. A acuza de antisemitism preşedintele statului – care se bucură de respectul şi aprecierea evreimii din România şi a celor mai importante organisme evreieşti internaţionale – pe motiv că nu-ţi ies pasienţele politice şi a argumenta acest fapt invocând martiriul strămoşilor  mi se pare un comportament imatur şi iresponsabil care duce la demonetizarea, bagatelizarea unei primejdii reale, grave, care de-a lungul istorie s-a dovedit generatoare de moarte.

După cum spuneam, nu-mi doresc să fiu iubită pentru că sunt evreică şi, evident, nici urâtă pentru asta, dar niciodată n-am să spun că cineva este antisemit numai pentru că nu mă simpatizează pe mine ca persoană, nu mă promovează, nu este de acord cu opiniile sau acţiunile mele sau mă duşmăneşte. Şi nici nu accept ca această procedură să fie aplicată de altcineva asupra unui om care nu s-a dovedit adept sau propagator al antisemitismului, dar este incomod pentru cei care au găsit această cale să-l ostracizeze.

În acelaşi timp nu voi pregeta să fiu atentă la orice nuanţă de propagare a ideilor antisemite – dar şi rasiste, xenofobe, ostile faţă de oamenii aparţinători unor grupări etnice, religioase sau minorităţi vulnerabile – la cultivarea urii împotriva lor, la orice îndemn de acţiune ostilă; Îmi voi face auzit glasul  şi am să mă străduiesc din toate puterile să stăvilesc acest flagel.

Andrea Ghiţă

 

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

23 Comments

  • Rudolf Zimand commented on November 25, 2018 Reply

    Laufer a fost ingropat-se pare pe drept cuvant-de multimea comentatorilor din Baabel.
    Persista totusi intrebarea, de ce a fost respins?

    • Andrea Ghiţă commented on November 25, 2018 Reply

      Domnule Zimand, am să vă răspund cu o “altă întrebare”: De ce o fi post propus?

  • Lucian-Zeev Herșcovici commented on November 24, 2018 Reply

    Andrea, felicitări pentru articol. Cred că jocul cu acuzația de antisemitism trebuie respins fără nicio concesie. Este un joc periculos, o afirmație periculoasă și insultătoare. Cred că cel care joacă un asemenea joc hidos trebuie să fie respins în mod categoric. Așa cum se vorbește de ”toleranța zero” față de rasism, față de negaționism și față de antisemitism, aceeași ”toleranță zero” trebuie să fie manifestată față de jocul cu acuzațiile false și rău intenționate de ”antisemitism” din motive personale nejustificate. Acuzația fără nicio dovadă reprezintă un fals și un atac la persoană. Nimic mai mult decât atât.

  • Englander Alexandru commented on November 23, 2018 Reply

    Articol de actualitate dar prea blînd, zicala româneasca BATE ŞEAUA CA SĂ PRICEAPĂ IAPA..Mie îmi este ruşine,chiar şi scîrbă de aceste uscături ale pădurii noastre etnice ca Meti sau alergătorul Ilan care au profitat de mizerbila caracteristică a politicianismului actual şi doresc cu orice preţ să se cocoţeze acolo sus. Mai repede îl văd pe păpuşarul Dragnea ca antiminoritar cu subdiviziuneaa antisemitism ,căci dacă nu ieşeau treburili bine şi nici nu aveau cum să iasă tot etnia noastră era di-vină ca şi în cazul Titanicului, “ce aisberg ăla nu era evreu?” Să nu mai amintesc de atacurile la etnia preşedintelui căci cu UnDeMeRe-ul hopa mitică daca nu ar fi voturili din parlament ar fi vai de muma lor.

    • Veronica Rozenberg commented on November 23, 2018 Reply

      “Mie îmi este ruşine,chiar şi scîrbă de aceste uscături ale pădurii noastre etnice ca Meti sau alergătorul Ilan care au profitat de mizerbila caracteristică a politicianismului actual şi doresc cu orice preţ să se cocoţeze acolo sus.”

      Ceea ce spui d-ta nu stiu daca se bazeaza pe cunoasterea exacta aceea ce l-a facut pe individul Laufer sa dea etichetarea pe care a dat-o.
      Si in ceea ce priveste usaturile, le avem cu varf si indesat in politica actuala israeliana, asa ca nu ar fi cred indicat sa lasati impresia ca afirmatia acelei persoane ar avea vreo legatura cu Romania.

      In plus, evreii de pretutindeni au aratat nu odata un dublu standard in referintele facute cu ocazii diverse, ceea ce s-ar putea sa se intample si acum, atunci cand organizatii americane, israeliene ei romanesti iau atitudine fata de evenimentul petrecut, in apararea lui Johanis.
      Se vorbea la emisiunea Romania 9, despre un anume forum german la care a participat si Johanis, si care nu ar fi avut o atitudine suportiva fata de evrei, lucru care s-ar fi petrecut cu ceva timp in urma.
      Si eu cred ca articolul dnei Andreea Ghita este prea general, personal imi lipsesc amanuntele referitoare la “disputa” creata, ca sa folosesc un eufemism.
      Afirmatia lui Laufer a fost inceputul rostogolirii unui bulgare de zapada, precum exista o expresie in limba ebraica, care risca sa ajunga la dimensiuni ingrijoratoare.

      Si oricum ar fi, si oricine ar vorbi, Johanis, pe care l-am auzit nu odata vorbind la TVRi, este un personaj palid si sa-mi fie cu iertare daca ma pronunt cu o personalitate despre care nu se poate spune ca impresioneaza. Desigur, acesta nu e un motiv de fi etichetat in vreun fel.

      Shabat shalom !!

      • Andrea Ghiţă commented on November 23, 2018 Reply

        1. Articolul meu nu se referă doar la Ilan Laufer, pentru că nu e singurul care aruncă iresponsabil eticheta de “antisemit”. 2. Nu ştiu ce s-a discutat la România09, dar Forumul Democrat al Germanilor din România este organizaţia minorităţii germane din România şi are o foarte bună colaborare cu celellate minorităţi, inclusiv cu minoritatea noastră. Preşedintele Iohan(n)is a fost preşedintele acestui Forum. Nu am auzit – şi sunt jurnalistă – să fi avut manifestări antisemite. În plus a colaborat foarte bine cu Comunitatea Evreilor din Sibiu când era primar, iar apoi an de an a decorat cu înalte distincţii supravieţuitorii Holocaustului, a dezavuat ferm antisemitismul, rasismul, xenofobia. Poate că Dvs. vi se pare “un pesoanj palid” mie mi se pare un om echilibrat, reţinut şi decent.

        • Veronica Rozenberg commented on November 24, 2018 Reply

          Imi cer scuze pentru felul incorect in care am scris numele presedintelui, dar, din pacate, fara sa fiu in centrul lucrurilor in politica romaneasca, nu l-am auzit niciodata rostind un discurs care sa puncteze lucruri de o anume subtilitate a gandirii sau sa indice o initiativa deosebita.
          Decent, probabil ca este cu siguranta si decenta e o consecinta naturala a acestei linisti interioare pe care o afizeaza.
          Poate ca acesta e si avantajul sau politic, daca ma gandesc la precedesorul sau.

          • Andrea Ghiţă commented on November 24, 2018 Reply

            Vă mulţumesc pentru răspuns.

            • Englander Alexandru commented on November 25, 2018 Reply

              La rîndul meu îmi cer şi eu scuze că am declanşat această polemică,m-am vîrît ca musca în lapte,nu m-a pasionat şi nici nu mă pasionează politica, dar afirmaţiile referitoare la etnia mea şi aşa greu încercată de-a lungul istoriei mă pune să le analizez pe toate părţile..Referitor la comenterile Veroncăi am rămas ca măgarul în ceaţă ,nu am auzit de Romania 9 nici de expresia din ebraică pe care o vorbesc fluent şi care e pe cale să devină universală.Părerea mea personală este că una este să vizionezi un meci la.
              TV şi alta să asişti la el direct pe stadion

              „Sărbătoarea Luminilor“, dragă Viorico să vă lumineze şi să vă limpezeasca gîndurile

              • Veronica Rozenberg commented on November 26, 2018 Reply

                1. Ma cheama Veronica, si nu Viorica 🙂
                2. Nu e niciodata tarziu sa aflati lucruri noi:

                expresia “bulgare de zapada” in traducere ebraica ar fi “cadur=bulgare sheleg=zapada”.

                3. Emisiunea Romania 9, poate fi vizionata, de cine are interes, la canalul de televizor, TVRi – Televiziunea Romana Internationala
                (nr. 164 la HOT), ale carui emisiuni sunt uneori foarte interesante.
                4. Multumesc pentru urari, si eu va doresc Hanukah Sameach. Dar limpezirea gandurilor nimanui, nu poate veni de la o sarbatoare, nici macar cea de care pomeniti.

                🙂 🙂

  • rudi zimand commented on November 23, 2018 Reply

    Cred ca Laufer a judecat prin excludere: dacă prin calitățile profesionale nimic nu-l deosebește pe el cel respins de cei șase admiși, atunci numai originea sa etnică poate fi cauza adevărată a deciziei Președintelui.

    • Englander Alexandru commented on November 23, 2018 Reply

      Geşit ,funcţia logică de SAU-ExCLUSIV nu se învaţă la IEFS la început am crezut că a citit ca TUCHI bileţelul primit de la scribul ăla chelos al partidului,apoi m-a dus gîndul că este şantajabil de statul perpenticular faţă de bunele interese ale ţării,dar pînă la urmă m-am lămuri că nu este decăt un terchea -berchea care ne face etnia de rîs ,beizeadea de bani gata care sunt convins că nu ar trece testul de acordare a cetăţieniei române

  • Roth Maria commented on November 23, 2018 Reply

    Da, Andrea, asa e

  • Cris commented on November 22, 2018 Reply

    Ne facem ca pericolul nu exista. Uitati-va ce se intanpla in lume. Anti-semitismul e din nou in crestere. Se duc oameni sa se roage in sinagogi si sunt impuscati. Vecinul de pe strada mea are o masina cu inscriptia Das Reich si ss -urile naziste. Copilul meu a fost la un bal mascat unde un alt copil era costumat in soldat nazist. Hai sa mai dormim vreo cativa ani si copiii nostri vor plati un pret scump al indiferentei parintilor

    • Andrea Ghiţă commented on November 22, 2018 Reply

      Stimate domnule Cris, din articolul meu nu cred că reiese că pericolul nu există, ba dimpotrivă, afirm că trebuie să luptăm pentru a-l combate şi anihila. Dra în acelaşi timp spuneam că sunt împotriva etichetării ca “antisemit” a unei persoane cu care avem ceva de împărţit în viaţa personală sau publică. În cazul de faţă Ilan laufer l-a etichetat drept “antisemit” pe preşedintele Iohannis, pe motivul că nu l-a numit în funcţia de ministru! Ce să mai zici la asta? Dacă o evreică e o cântăreaţă slabă şi regizorul nu o distribuie în rolul principal dintr-o operă o face pentru că e antisemit sau pentru că ea nu ştie să cânte?

  • George Kun commented on November 22, 2018 Reply

    Foarte bun articol, Andrea. Mai vreau sa adaug si faptul ca apararea prin atac este arma cea mai comuna folosita de diferiti indivizi sau grupuri care vor sa obtina promovari, pozitii sociale sau profesionale nemeritate sau chiar absolvire de vina pentru chestii ilegale. Metoda asta e folosita foarte frecvent de multi care nu sunt albi, in acuzarea politiei , autoritatilor academice, forurilor culturale, organizatiilor profesionale.pentru discrimnare rasiala,
    in ciuda existentei unei cote proportionale numeric cu populatia.
    Mai adug si ceva umor pe tema asta.
    1. Un tip se plange la un prieten: “pppe m-m-mine nu m-au aaangaajat ppo ppostul de cccrainnnic la raadio ppentru ca sssunt EEvreu!
    2. O vorba de duh atribuita scriitorului maghiar Karynthi Frigyes caruia i se atribuie urmatoarea definitie: “Antisemit este acela care ii uraste pe evrei mai mult decat e necesar”

  • Peter Dr. Singer commented on November 22, 2018 Reply

    Bun articolul dar prea general. Este clar despre cine este vorba si este de neconceput ca acest individ a fost ministru si mai incearca sa fie. Presedintele Romaniei poate fi criticat dar nu calomniat. Este o rusine ca Ilan se foloseste de calomnii care nu au nimic comun cu realitatea. Evreii din Romania trebuie sa-si spuna parerea raspicat. Un asemenea “eveniment” este mai periculos decat multe acuzatii antisemite.

  • Berkovici Peter commented on November 22, 2018 Reply

    Din pacate exista si au existat in politica romaneasca evrei, cu numele de Nati si Ilan ,care au fost folositi ca unelte in mana unor extremisti nationalisti din Romania pentru as atinge niste scopuri josnice
    Ar trebui sa ne delimitam de astfel de “evrei”
    inainte de a produce fapte care dauneaza neamului nostru

  • Asher Shafrir commented on November 22, 2018 Reply

    Un articol excelent dar prea delicat. Trebuie spus că este vorba despre un discurs de tip ”israelian” în care se acuză toată lumea care nu ne place de antisemitism și chiar de nazism. Bonusul este holocaustul chiar dacă familia a fost lovită sau nu. Eu, căruia toată familia din Cluj a dispărut, nu am adus acest argument în viața mea la orice dispută. A fost o prostie pe care o sută de înțelepți nu o pot repara.

  • Ioana Nitescu commented on November 22, 2018 Reply

    Un numar special “Baabel”. Excelent.

  • Eva Grosz commented on November 22, 2018 Reply

    Bine scris, felicitări ! Etichetarea unor oameni cu un cuvânt ca “antisemit “se va întoarce imediat ca boomerang împotriva aceluia care a acuzat. Din păcate va fi folosit și generalizat împotriva întregului popor, dintr-o parte și cealaltă a acuzării.

  • Yolanda Betea commented on May 26, 2015 Reply

    Sunt in asentimentul autoarei. Din pacate se arunca adesea in stanga si dreapta cu calificativul de antisemit pentru a discredita unele persoane incomode, in schimb se trec cu vederea manifestarile cu adevarat rasiste,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *