Nu vei mai simți niciodată frigul dacă…

Am observat de curând o chestie.

Pe cât de greu ne punem de acord pe o sumă de subiecte (vaccinarea copiilor, drepturile minorităților sexuale, definiția familiei, soluții la traficul infernal din București), pe atât de ușor reușim să facem front comun când e vorba de vremea rea. Cu cât e mai dramatica situația, cu atât suntem mai uniți. „Cumplite temperaturile astea, aproape siberiene, nu-i așa?” şi „Vă aduceți aminte de zăpezile din copilărie? Ce vremuri…” şi „Iar ne-a luat iarna prin surprindere, culmea, în decembrie!” Știu, iarna nu-i ca vara… duh, dar ar putea fi temă trending pe twitter.

În ceea ce mă privește, am mai scris într-un alt articol: nu e vorba că nu aş fi friguroasă (poate sunt ceva mai călită ca alții, în mod cert mă îmbrac mai subțire decât majoritatea), însă nu văd necesitatea supradimensionării disconfortului situației. After all, la oraș avem parte de temperaturi scăzute doar vreo 2 săptămâni din cele 3 luni de iarnă; cei mai mulți dintre noi ar trebui să recunoaștem că suntem privilegiați prin simplul fapt că locuim în apartamente în care există căldura, electricitate, apă caldă, paturi pufoase şi frigidere pline; în mod similar, mai toți facem drumuri minimale prin zăpadă – de la scara blocului la gura de metrou, din parcare până în clădirea de birouri – şi, nu în in ultimul rând, avem dulapurile doldora de bluze cu mâneci lungi, pulovere, fulare, pufoaice, șosete, căciuli tricotate şi ghete. Ce mama naibii ne vaicarim ca niște babe? Chiar sunt așa de insuportabile 5 zile de ninsoare, care se topește în cateva ore? Chiar așa de meschini şi răsfățați am ajuns? Aaargh, gata, mă opresc.

Tema articolului de azi e legata de o revelație avută recent. Well, revelație e mult spus – hai să o numesc descoperire practică şi minunată care va face ca iarna să treacă mult mai ușor. O invenție pe care nu am avut-o până acum în vedere, dar care e la fel de logică şi binevenită precum sunt bocancii cu tălpi striate în zilele cu polei. Niște piese vestimentare care nu par a avea nimic de-a face cu stilul, care nu sunt vizibile şi nu îmbunătățesc aspectul unui outfit, dar fără de care anumite ţinute de iarna nu ar putea fi purtate.

Mă refer la lenjeria de corp termoreglabilă.

Maieuri, tricouri cu mânecă scurtă sau lungă, body-uri, helanci, colanți şi chiar dresuri din țesături termoreglabile! Ca să folosesc o expresie mult prea uzitata, eu le vad drept un game-changer. Poate chiar life-savers

Vă înțeleg mirarea. Nu putem descrie lenjeria asta de corp drept sexy. Nu e nici „stylish”. Eu o asociez cu schiorii şi alergătorii de cursă lungă, cu cei care se pregătesc iarna pentru un maraton, cu exploratorii care cartografiază ținuturi înghețate, cu alpiniști cutezători, ale căror ascensiuni le pun viața în pericol. Cred că, la o adică, o asociez şi cu bunicile noastre, poate cu iernile din școala primară, pentru că doar atunci ne înfofoleam ca ursuleții care abia se mișcau în hainele groase şi grele.

Piesele astea din materiale termoreglabile au străbătut cale lungă de atunci. Progresul şi inovațiile tehnologice înseamnă că țesăturile care pe vremuri erau groase, aspre, voluminoase sunt de mult dispărute. Locul lor a fost luat de fibre mult mai subțiri şi plăcute la atingere, croielile sunt actualizate şi diferențiate pe gen, ba chiar stilurile sunt variate chiar dacă vorbim de piese simple, basic, în general ascunse sub alt strat al ținutelor de zi.

Cred atât de mult în lenjeria termoreglabilă încât o voi recomanda oricui își petrece mai mult de 10 minute în frig: fie că e vorba de așteptarea autobuzului într-o statie înzăpezită sau a copilului la poarta şcolii, de lucru într-un depozit sau într-un birou neîncălzit, de jogging în seri de decembrie sau de plimbat patrupedul de companie la prima oră a dimineţii. O port cu atâta plăcere, încât simt ca e o obligație să o recomand tuturor femeilor delicate şi friguroase, pe care le înfoiară fulgii de nea şi vântul tăios. Sunt atâta de utile stilistic, încât le voi spune despre ele şi celorlalte femei, rezistente la frig, dar reticente la a înțelege că iarna nu anulează stilul, că nu ne obligă să purtam doar bocanci, pantaloni şi pulovere informe.

Încep prin a vă direcționa către brandurile pe care le folosesc eu sau pe care le-am descoperit în aceasta perioadă.

Surpriza cea mai plăcută vine de la Marks&Spencer, la care găsiți HeatGen, o gamă speciala de lenjerie şi dresuri din fibre termoreglabile. Topurile lor sunt disponibile în mai multe stiluri (maieu simplu, tricou cu mânecă scurtă, tricou cu mânecă lungă, helanca cu mânecă lungă şi body cu mânecă lungă – toate cu decolteu rotund, în U, pe negru, gri şi ecru), dar în 2 grosimi diferite (de la subțiri şi fine, pentru purtare zilnică, până la variante groase, potrivite pentru condiții extreme de temperatura sau activități outdoor). Primul top HeatGen pe care mi l-am cumpărat anul trecut de la M&S este puțin diferit: are dungi bretone, în bleumarin şi alb, şi îmi place să las câțiva centimetri de manșetă dungată vizibili de sub mânecile puloverelor mele. (Asta ca să vedeți că există modalități de a folosi bluzele de corp pentru o mică notă de stil.) O alta bluză de corp neagră, tot HeatGen, o folosesc pe sub rochiile foarte vaporoase pe care vreau să le port în sezonul rece, şi le văd purtate şi drept layer de bază la o salopetă subțire, din viscoză sau denim. În sfârșit, helanca neagră HeatGen am purtat-o pe sub o cămașa alba din poplin şi sub o cămașă din denim: bluza se mulează, iar țesătura e suficient de delicata cât să nu dea volum suplimentar şi nici sa nu mă încălzească prea mult. Tot la M&S am găsit dresuri termoreglabile: cei de la 100DEN sunt super-practici şi comozi (îmi place ca au talia puțin mai înaltă, iar prețul de 49 lei e foarte corect), iar varianta de 180DEN este absolut fantastică (sunt groși dar fini, iar interiorul ciorapului are un fel de polar fleece).

Marks&Spencer: tricouri cu mânecă lungă, maieuri, helanci şi body-uri din țesături termoreglabile (disponibile în magazinul din Bucuresti Mall)

Gama HeatTech de la Oysho este la fel de cool şi practică. Vestea proasta e că nu promovează ca atare, separat, ci piesele sunt răsfirate printre cele destinate diferitelor sporturi (trekking, ski). Au câteva opțiuni de tricouri cu mâneci lungi, albe, negre şi vișinii – toate fără cusături (sau minim de cusături), din țesături termoreglabile care absorb rapid umiditatea şi rețin căldura în caz de temperaturi scăzute. Am mai găsit la ei pe site şi 2-3 modele de colanți din aceeași țesătură, plus o pereche de mânuși.

Oysho: colanți şi tricouri din țesături termoreglabile

Pe lista mea de probat mai sunt două linii de la Triumph, Soft Thermal şi Lounge-Me Climate Homewear. Sunt restrânse ca propuneri şi gama cromatică – 3-4 modele de tricouri cu mâneci scurte sau lungi, de data asta cu decolteu în V, dar tot negre sau gri, 1-2 maieuri de culoarea pielii, un tip de colanți şi un singur model de body cu mâneci lungi -, dar calitatea e foarte bună.

 

Triumph: tricou cu mâneci scurte, body şi bluza cu mâneci lungi din țesătură termoreglabilă

In sfârșit, ultima recomandare este Merinito. E vorba de un brand românesc, produsele lor sunt din lână merinos (100% sau uneori în amestec cu mătase, fibre de bambus, elastan). Deși articolele pe care le propun pe site sunt create pentru activități sportive  outdoor (trekking, cycling, alpinism, jogging), multe dintre ele pot fi purtate ca piese basic: tricouri cu mâneci scurte, bluze cu mâneci lungi, maieuri, colanți, chiar vreo 2 modele de hanorace. Atu-ul major este gama cromatică; sunt atât de fain colorate, încât ar fi păcat sa nu fie integrate vizibil în ținute de zi. Cât de simplu e sa iei o bluză verde smarald cu mâneci lungi, pe care sa o porți pe sub o cămașă albă, şi sa o asortezi cu o eșarfă multicoloră din mătase? Sau sa porți un top similar, galben solar, pe sub un pulover gri cu un adânc decolteu în V şi cu o fusta plisată din stofă? Şi să uiți o zi întreagă de temperaturile sub-zero.

Merinito: bluze, tricouri şi maieuri colorate din lana merinos (100% sau în amestec cu matase, fibre de bambus, elastan)

What’s next? După ce verificați prognoza meteo şi vă cumparati un tricou şi o pereche de colanți termoreglabili, fugiți afară să faceti un om de zăpadă! Sau să vă dezgropați mașini de sub nămeți. Oricum, nu veți mai avea motive sa vă plângeți de frig.

Irina Markovits

(articol preluat de pe blogul autoarei http://www.stylediary.ro/wordpress/)

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

One Comment

  • George Ivan Kun commented on January 3, 2019 Reply

    Draga Irina,
    Citesc cu mare placere articolele d-voastra. Vad ca sunteti bine informata despre tot ce poate fi util mai ales femeilor dar si unui tip ca mine, care traieste de “sute” de ani in Canada si participa la diferite activitati atletice.
    Partea care ma amuza este exemplul viu de degradare a limbii romane, prin folosirea excesiva a termenilor americani scrisi in :”italics”, pentru simplul motiv ca expresia in engleza vi se pare mai potrivita, mai familiara, nu exista echivalent potrivit in limba romana, sau exista dar nu-l cunoasteti, sau il cunoasteti dar nu vreti sa-l folositi. Cam asa vorbim si noi aici in Canada, in ocazii rare cand comunicam in limba bromana cu prieteni romani, folosim in abundenta termeni locali, in engleza canadiana sau americana. Si eu scriu mai usor in engleza decat romana , deci hai s- intrebam pe doamna Andrea daca ne-ar publica lucrari in Engleza, ca sa ne faca viata mai usoara si sa nu scriem in ciorba bilingva 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *