Revoluţia bej

Vorbesc serios: „beige is the new black”.

Dacă mă gândesc la ultimii câțiva ani, fie că e vorba de rozul milenial sau de galbenul intens al generației Z, cele mai vizibile trenduri cromatice au avut acest lucru în comun: erau culori intense, tonice, îndrăznețe, stridente, care atrăgeau privirile fără nici o urmă de stânjeneală. De aici şi supriza verii 2019. Nuanța-vedetă e prin definiție discretă, aş putea spune chiar insipidă: bejul, în toate declinările lui.

Din punct de vedere estetic, bejul a fost mereu considerat o insultă: un pseudonim pentru plictisitor, lipsit de originalitate, tern. Lucrurile se schimbă în sezonul acesta, pentru că brusc bejul e dinamic, versatil, luxos, elegant, modern. Acum, toată lumea vrea să fie bej! Mai bine spus, toată lumea visează să îmbrace toate tonurile şi nuanțele de bej oferite de colecțiile din magazine, să le poarte pe toate simultan, suprapuse şi ornamentate cu accesorii bej. Iar spectrul e larg: avem bej nisipiu şi ecru, kaki şi cafeniu, ruginiu şi maro scorțișoară, bej camel şi caramel, grej şi tonuri de argilă, bejuri rozalii şi bejuri arămii, bejuri cu subtonuri de ocru şi bejuri care par să aibă culoarea pâinii prăjite, bej cappuccino şi bej biscuit, bej sepia şi bej nud…

Lucrurile au demarat, evident, pe podiumurile de modă, la finalul anului trecut. Colecția lui Ricardo Tisci pentru Burberry a mizat masiv pe bej: a prezentat nu doar clasicele trenciuri, dar şi jupe creion din PVC, costume din 3 piese, rochii de zi – toate bej. Dior a transformat bejul în elegant şi ultra-feminin: fustele romantice din tulle şi rochiile plisate ale Mariei Grazia Chiuri au fost create exclusiv în tonuri neutre. La Fendi, colecția a pulsat de energie utilitaro-militarească, iar la McQueen, dantela bej s-a suprapus cu piele, o contradicție delicioasa de texturi luxoase.

Revenind la cotidian, trendul bejului a generat atât de mult interes, încât a fost creat hashtagul #beigeaesthetic, care acum bifează peste 60.000 postări pe Instagram.

Dar care e motivul? Şi de ce acum? Ce au special aceste tonuri neutre calde, de fac să bată mai rapid inimile tuturor fashionistelor?

Una dintre explicațiile găsite de mine e următoarea: moda a fost, este şi va fi mereu bazată pe o mişcare de pendul – actiune şi reactie, de la o extremă la alta, push and pull. Din perspectiva asta, bejul (la fel ca Norm Core-ul de acum câțiva ani) este reacția firească la stylingul ostentativ, artificial şi opulent creat de  ţinutele construite studiat şi intenționat pentru fotografii de street style şi pentru conturi de Instagram. Poate că într-o lume bazată pe supra-stimulare, designerii au simțit nevoia unei estetici bazate pe distincție, reținere, întoarcere către sine. în egala măsură, poate ca industria modei a început să simtă ascensiunea contra-curentului de consumerism aberant, puterea mișcării de sustenabilitate în moda şi propune bejul drept o alternativă stilistică de lungă durată, o „investiție” în piese în culori clasice, o optiune de a nu simți cheltuielile pe haine drept activitate frivolă. Adevărul e că bejul a fost dintotdeauna considerat clasic, elegant şi conservator (a se citi „indemodabil”), dar şi funcțional, versatil prin neutralitatea lui.

Paradoxal, oricât de discret e bejul, dorința de nou, de expunere şi validare externă prin Instagram e imensă şi canibalizatoare, altfel cum să explic succesul acelui hashtag?

Lăsând deoparte motivele noului succes al bejului, cum il purtăm?

1. În  ţinute ton-sur-ton (tonale)

Asta înseamnă că întregul outfit, din cap până-n picioare, este construit din nuanțe ale aceleiași culori. Ideal pentru când ești lipsită de inspirație sau pentru o dimineață de luni, pentru că e un no-brainer.

Varianta aceasta de styling a tot apărut şi dispărut din tendințe în ultimii ani, dar câștigă teren în vara 2019. Așadar, all-beige e  ţinuta câștigătoare: o fusta bej nisipiu, un top bej caramel, un sacou bej rozaliu, sandale bej camel, o curea bej whiskey… Ca opțiune trendy pentru viata corporate, gândește-te la un sacou bej camel, o pereche de bermude elegante sau culottes bej clasic, o bluză fără mâneci bej cappuccino şi escarpeni bej. În sfarsit, o idee de outfit splendid potrivit unei ceremonii civile (de zi sau după-amiază) este o salopeta bej din in, cu pantalonul cropped, un blazer din același material, plus un plic din rafie.

Vă fac aici o mențiune legată de armonizarea  ţinutei cu carnația (pigmentatia tenului): o paletă de bejuri cu subtonuri aurii sau galbene (bej camel, ecru, oyster, bej whiskey, ruginiu, bej caramel, bej ocru) se va potrivi mai bine tenurilor calde, iar o gamă de bejuri cu subtonuri gri (nisipiu, bej cappuccino, bej sepia, grej) pune mai frumos în valoare tenurile reci.

2. Selectând, cu rafinament, texturi diferite

Orice construcție vestimentară ţine cont de mai multe principii, unul dintre ele fiind „atracția elementelor opozabile”. Opposites attract, mai simplu spus. Cum niciun ton de bej nu e spectaculos în sine, sublinierea nuanţelor se face combinând calități diferite ale materialelor din care sunt croite piesele vestimentare: o rochie-furou bej mătăsoasă, căreia i se alătură o cămașă bej din in texturat, o curea bej întunecat din piele, o geantă bej-camel din piele stanțată cu model de reptilă şi un colier cu elemente din piatră şi plastic în diverse tonuri de bej.

Sau o fusta bej din piele întoarsă cu o cămaşă bej din satin mat şi balerini bej din piele împletită… Ce de variante!

3. Asortând inevitabil, cu alb sau bleu (sau denim)

Personal, prefer alăturările tonale sau monocrome când aleg nuanțe neutre. Pentru gustul meu, unele dintre cele mai lipsite de armonie combinații sunt cele în care bejului, griului sau negrului li se trântesc alături – probabil, pentru salvarea cromatica a  ţinutei – o culoare stridentă. În schimb, apreciez estetic o  ţinută în care sunt alăturate culori neutre în diferite luminozități.

Bejul, pentru că el este personajul principal de azi, capătă o tușă de rafinament când este pus alături de alb curat; strălucește alături de albul curat; este chintesența verii alături de bleu (sau denim deschis la culoare).

4. Alături de un imprimeu în aceleași nuante

Bej plus bej poate fi, deseori, plictisitor – atunci când toate nuanțele sunt identice, când nu există diferențe de texturi sau, în mod tragic, când piesele vestimentare în sine sunt banale.

Aceleași bejuri capătă tridimensionalitate când unei piese uni i se alătură o alta imprimata, în aceleași tonuri: un imprimeu leopard în nuanțe de cafeniu, ecru şi negru, un desen reptilă în tonuri de bej, kaki şi maro întunecat, carouri sau dungi în nuanțe diferite de bej…

5. Adăugând o pată de culoare

Daca  ținutele ton-sur-ton sunt prea terne pentru voi, folosiți o haină bej pentru a tempera drama unei alte piese într-o culoare spectaculoasa.

De exemplu, o fustă bej din satin poate fi fundalul pentru o bluza verde intens, pentru un hanorac corai, pentru un maieu roșu înflăcărat. în mod similar, puteți îmbracă un pantalon bej şi o cămașă mov lavandă, plus o pereche de cercei neon. La polul opus, o pereche de pantaloni roz bubblegum arată interesant cu o bluză simplă, bej, de zi.

6. Echilibrând tușele trendy şi moderne cu elemente basic sau clasice

Chiar dacă bejul e în trend, nu înseamnă să vă repeziți în primul magazin pentru a vă cumpăra haine bej ultra-moderne! Verificați întâi în garderoba croielile clasice: selectați o rochie-cămașă bej, probați o bluza mătăsoasă bej, scoateți din cutie mocasinii bej camel sau sandalele bej ruginiu…

Pe baza acestor perene stilistice, adăugați cu atenție alte elemente moderne, care sa vă completeze  ţinutele. Daca aveți o cămașă clasică bej, cumpărați-vă o pereche de pantaloni moderni largi şi cropped. Dacă aveți o fustă creion sau evazată bej, căutați o bluză bej oversized. Dacă aveți o rochie bej cu silueta clasică, puneți pe lista o geanta circulara bej.

Mai merita bejul sa fie numit plictisitor, ce credeți?

Irina Markovits

(preluare de pe blogul autoareI: https://www.stylediary.ro)

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *