De ce ne-a pedepsit “Creatorul” și ne-a ales tocmai pe noi, poporul evreu?
Pe parcursul istoriei “poporul ales” a avut doar de suferit: exilări, pogromuri, prigoane pe toate meridianele lumii și totuși majoritatea oamenilor continuă să creadă în acest creator. Știu ce mi se va răspunde: Fără această credință, noi evreii ne-am fi asimilat în națiunile din jur, practic am fi încetat să fim un popor. Nu mă îndoiesc că au dreptate, doar port o discuție cu “Creatorul”.
Pentru mulți, Dumnezeu a murit la Auschwitz. Șase milioane de evrei au dispărut în fumul crematoriilor. Am rămas fără bunici, veri, mătuși și unchi uciși de naziști. Niciodată nu m-am plâns de situația mea materială, nici eu, nici părinții mei.
“Doamne”, nu ți-am cerut să mă faci un Rotschild, ți-am cerut doar un singur lucru: să fim apăraţi de dușmani. Europa anilor treizeci a refuzat evreilor dreptul la existență, naziștii i-au deportat și i-au ucis în lagărele de concentrare sub privirile indiferente al Europei. După război a apărut dictonul Never again, în care mulți au crezut, dar în zilele noastre el și-a pierdut semnificația. În multe țări din Europa civilizată evreilor li s-a recomandat să plece în Palestina, iar când a luat naștere Israelul, “țara ta”, el a fost atacat din toate părțile de armatele țărilor arabe învecinate. Unde ai fost, “Doamne”, în acela momente? La fel ca evreilor europeni ai anilor treizeci, și Israelului i s-a refuzat dreptul de existență. Au urmat nenumărate războaie și conflicte. În ciuda tuturor greutăților, Israelul a devenit o țară prosperă, democrată, unde era bine să trăiești. Am avut impresia că a început să-ți pese de poporul tău, dar nu pentru multă vreme. Anul 2022 ne-a adus un guvern de ultra-dreapta, care a început prin a ataca sistemul judiciar și dacă atacul va reuși, Israelul va înceta să mai fie o democrație. Te întreb pe tine, “Doamne”, de ce timp de 75 de ani, de când există statul Israel, sistemul judiciar a fost bun și de ce nu mai corespunde azi? Vrei să avem o dictatură?
7 octombrie a dovedit că Never again nu există. Mii de oameni au fost măcelăriți, torturați, sute de femei violate în mai puțin de opt ore, și, bineînțeles, Europa a rămas din nou nepăsătoare! Guvernul ales(?) a rămas perplex timp de peste zece ore. Unde ai fost, “Doamne”, în acele clipe? Forțele de securitate și-au revenit repede; azi, când scriu aceste articol, Hezbollah a rămas fără conducere, e dezorganizat, iar Hamas este fărâmițat.
Dar până când acest popor pe care l-ai ales va mai avea de îndurat? Am o propunere, “Doamne”. Renunță la poporul evreu, poate îți alegi un alt popor, sau mai bine nu, fii doar un simplu spectator al lumii.
Andrei Schwartz
11/10/2024
14 Comments
Așa simt și eu și înțeleg că mulți alții…De ce ne omoară cu iubirea și alegerea Lui și cere poporului ales să I se-nchine fără urmă de îndoială.
Cine, dacă nu noi evreii, avem voie să ne îndoim?
EXTRAORDINAR ARTICOL. NE RASCOLESTE SUFLETUL
O discutie “serioasa” cu cei care au plecat la Uman, trezind reactii potrivnice cred ca ar putea sa i ofere autorului un raspuns.
Tevie Lăptarul a lui Sholem Alehem a vorbit și el cu “Creatorul”. De acolo mi-a venit ideea articolului
Exact cum spui Andrei Schwartz. Și Tevi lăptarul a lui Shalom Alechem a rugat pe Creator să aleagă un alt popor . Haim Topol joacă excelent acest rol în Fiddler on The Roof .
De asta, doamne, m-ai ales? https://www.youtube.com/watch?v=I13WLW9xnvI&ab_channel=MrPtr70
Excepțională și poezia, și interpretarea! Păcat că nu scrie nicăieri cine e autorul. Știți cumva?
Autorul este Aurel Storin 1937-2015 , scriitor ,poet, dramaturg , textier, de etnie evreiască. A scris multe din textele marilor șlagăre românești .
A fost secretar literar al Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”.membru al Uniunii Scriitorilor din România ,
și redactor-șef al revistei Realitatea evreiască,
Am mai auzit poezia aceasta recitată de Florin Piersic. Este extraordinară ! Te trec fiorii ! Ce mare actor !
Da, noi suntem poporul ales ca sa sufere.
Articolul lui Andrei Schwartz reia o temă la fel de veche precum alegerea poporului “ales”. O temă-întrebare fără răspuns care însă poate fi privită şi sub o altă persepctivă: “poporul care a ales.”.
Minunat ai scris! Felicitări.
Andrei Schwartz , doresc și eu același lucru și poate mulți dintre noi. Splendid articol !
Tristețe cu gust amar.