Chestionarul lui Proust

Suntem aproape de sfârșitul acestui an și a devenit un obicei să ne uităm în urmă la felul în care am petrecut timpul care s-a consumat.

Îmi propun și vă propun un exercițiu de sinceritate. Haideți să vedem, putem să ne definim? Și dacă da, cum o facem?

Atunci când cerem cuiva ”vorbește-mi despre tine” persoana începe să se definească prin ceea ce are sau prin ceea ce face. Foarte rar (sau niciodată) omul se va defini prin cum este. Eu nu am întâlnit pe nimeni care să-mi răspundă ”pot să-ți spun despre mine că mă simt egal cu mine însumi, am o liniște perfectă în suflet, una cu care aș putea să opresc războaie, fiindcă am aflat ce este important pentru mine și trăiesc fiecare zi, fiecare anotimp, în concordanță cu principiile mele, fără să fac compromisuri de dragul societății, fără să mă mint și fără să mă uit”.

Cum am putea să ne definim altfel decât prin ceea ce facem sau prin ceea ce avem? Ne cunoaștem oare pe noi înșine?

Răspunde oare cineva la cererea ”vorbește-mi despre tine” spunând: ”eu sunt un bun prieten, cel care lasă totul și fuge să ajute atunci când i se cere, eu sunt cel care încurajează și susține, eu sunt cel care ascultă și nu judecă, eu sunt cel care iubește fără troc, eu sunt cel care vede și împărtășește tuturor miracole”..?

Fără a spune că ceea ce ai, sau ceea ce faci, sau ai făcut în viața ta nu sunt importante, dar cât de mult din ceea ce suntem fiecare dintre noi e definit de acestea?

Cazul fericit este atunci când omul reușește să potrivească pasiunile lui cu munca pe care o face. Desigur că obținerea unor diplome sau titluri științifice presupune eforturi, mult timp din viață dedicat, poate sunt vise împlinite și dovezi de succes, mai cu seamă social. Desigur că a face avere este lăudabil – până la punctul la care asta nu se întâmplă călcând pe cadavre – precum și a o menține este la fel. Dar ce este oare mai valoros, cele amintite mai sus, sau felul în care ai atins viețile oamenilor din jurul tău, felul în care i-ai iubit, i-ai ajutat, i-ai încurajat și i-ai susținut?

În sprijinul introspecției pe care o propun aduc un chestionar pe care să-l completăm, celebrul chestionar al lui Proust. Răspunsurile lui, pe când avea 20 de ani, au fost publicate și au avut mare succes prin sinceritate și originalitatea expuse de scriitor. Este de fapt un simplu joc de societate, asemănător unui oracol, ca cele pe care le cunoaștem din copilărie. A fost făcut celebru în anii 70 ai secolului trecut de revista Vanity Fair care a început atunci să aplice acest chestionar celebrităților intervievate în paginile sale. Mai face asta și în prezent. De asemenea, realizatorii mai multor emisiuni de televiziune sau radio se folosesc de acest chestionar, pe care nu Marcel Proust l-a alcătuit, ci o prietenă a lui, pe nume Antoinette, fiică a președintelui francez Felix Faure.

Poate că, răspunzând, ne vom aminti de noi înșine, cei ascunși în interior, cei pe care nu-i dezvăluim chiar tuturor, ne vom defini, sau vom încerca măcar. Dar sigur ne vom deconecta!

Chestionarul lui Proust

  1. Principala mea trăsătură

    2. Calitatea pe care doresc să o întâlnesc la un bărbat

    3. Calitatea pe care o prefer la o femeie

    4. Ce preţuiesc mai mult la prietenii mei

    5. Principalul meu defect

    6. Îndeletnicirea mea preferată

    7. Fericirea pe care mi-o visez

    8. Care ar fi pentru mine cea mai mare nenorocire

    9. Locul unde aş vrea să trăiesc

    10. Culoarea mea preferată

    11. Floarea care-mi place

    12. Pasărea mea preferată

    13. Prozatorii mei preferaţi

    14. Poeţii mei preferaţi

    15. Eroii mei preferaţi din literatură

    16. Eroinele mele preferate din literatură

    17. Compozitorii mei preferaţi

    18. Pictorii mei preferaţi

    19. Eroii mei preferaţi din viaţa reală

    20. Ce urăsc cel mai mult

    21. Calitatea pe care aş vrea s-o am din naştere

    22. Cum aş vrea să mor

    23. Greşelile ce-mi inspiră cea mai mare indulgenţă

    24. Deviza mea

Anca Laslo

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

12 Comments

  • Veronica Rozenberg commented on January 13, 2022 Reply

    Draga Anca,
    Nu am auzit de acest chestionar, asa ca iti multumesc pentru ca l-ai adus in fata ochilor si al constiintei mele.

    Nu m-am gandit niciodata ca nu as putea sa ma definesc, sau sa o fac gresit, dar nu am incercat sa materializez aceasta auto-definire. Nu cred ca este de mare ajutor, pentru ca in general este important in viata cum “te defines” sau te vad ceilalti.
    Si aceasta adeseori nu corespunde deloc nici cu auto-definirea ta proprie si nici cu realtiatea sa-i zicem obiectiva, pentru ca perceptiile unui om de catre altul pot fi foarte diferite intre ele si cu atat mai diferite de perceptia de sine.

    Imi aminteste de “Oracolele” din scoala primara, si caietele de amintiri de copil, pe care le-am avut si intrebarile pe care le primeam, sau le adresam prin intermediul acelor oracole. Era un mod de a cunoaste si poate intelege pe ceilalti. Dar a trecut ceva vreme de atunci…

    • Anca Laslo commented on January 13, 2022 Reply

      Ai perfecta dreptate Veronica, perceptiile difera functie de multe variabile. Mie mi s-au parut interesante unele intrebari pe care nu ni le punem in general si ceea ce ne vine sa raspundem ne poate surprinde.

  • Marica Lewin commented on January 12, 2022 Reply

    Mi-am amintit de ce celebra emisiune TV a lui Bernard Pivot , ” Bouillon de culture ” care se încheia totdeauna cu celebrul chestionar al lui Proust adresat celebrității invitate. Erau adaugate si alte intrebari,
    ” Care e cea mai plictisitoare meserie”?
    ” Ce ați răspunde lui Sf Petru, la portile raiulu, despre viața dvs” ?
    Din memorie, poate sunt inadvertențe

    • Anca Laslo commented on January 12, 2022 Reply

      Eu am gasit o varianta a chestionarului adaptata sec. XXI, mai scurta desigur, acum rabdarea s-a mai subtiat. Sigur ca se poate comprima sau completa, e incitant oricum. Va multumesc pentru comentariu.

  • gabriel gurm commented on December 31, 2021 Reply

    Ignoramus!!
    N-am stiut de acest chestionar, sunt gata sa-l completez si bineinteles sa nu fac publice răspunsurile mele!
    Sunt unele lucruri care apartin doar ființei respective si nu pot fi împărtașite nimănui.
    Sau poate greșesc?!
    GBM

    • Anca Laslo commented on December 31, 2021 Reply

      Nu gresiti absolut deloc, tocmai de aceea nu am publicat nici eu raspunsurile mele! Va multumesc.

  • Andrea Ghiţă commented on December 30, 2021 Reply

    Mă întreb dacă vreun psiholog a încercat să creioneze ştiinţific personalitatea cuiva în funcţie de răspunsurile date la acest chestionar?

    • Anca Laslo commented on January 1, 2022 Reply

      In mod sigur, intrebarile se pot integra intr-un chestionar mai amplu, folositor celor ce studiaza caractere.

  • Tiberiu ezri commented on December 30, 2021 Reply

    Articol foarte inteligent, care ne invata despre ce si mai ales cum suntem.
    Chestionarul mai simplificat este folosit destul de des la TV la interviurile date unor celebritati.

    • Anca Laslo commented on December 30, 2021 Reply

      Multumesc

  • Hava Oren commented on December 30, 2021 Reply

    Văzând titlul articolului, m-au trecut fiorii. Diriginta noastră din clasa a IX-a, dna Elena Dan – o profesoară excepțională și un OM extraordinar – ne-a adus chestionarul la ora de dirigenție.
    „Quel est pour vous le comble de la misere?” – suna întrebarea mea. (Dna Dan preda franceza.)
    Nu știu dacă răspunsurile colegilor mei au fost cu advărat sincere, însă ele au stârnit discuții extrem de interesante. A fost o oră memorabilă!

    • Anca Laslo commented on December 30, 2021 Reply

      Nimic nu mă poate bucura mai mult decât un astfel de efect al vorbelor și ideilor mele, Îți mulțumesc frumos!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *