Evidenţe

Deoarece există o bălmăjeală de nedescris în mediile de informare, voi încerca succint să prezint câteva concluzii subiective, unele reacții personale, altele încercări de obiectivare ale unor fenomene politice și strategice curente foarte alarmante.

  1. Asasinarea fiicei lui Alexander Dughin, Daria, la rândul ei o filozoafă apropiată de ideologul șef al Kremlinului, respectiv atacarea unor obiective militare importante din Crimeea, propulsează invazia rusească a Ucrainei, de fapt războiul proxy americano-rus desfășurat pe teritoriul ucrainian, într-o nouă etapă, cea a terorismului politic și al acțiunilor subversive ale serviciilor speciale. Mai pe șleau spus, nu vor mai exista nici măcar reguli minimale de război, întărite de convențiile de la Geneva, se trece la lărgirea câmpului de operațiuni în adâncimea ambelor state. Este foarte probabil să urmeze atentate de proporții la Moscova, Kiev și alte mari centre urbane din Ucraina și Rusia. Din nefericire, omenirea se îndreaptă spre cataclism în marș forțat.
  2. Recenta declarație a președintelui Zelenski, potrivit căreia nu vor fi negocieri de pace până când ultimul militar rus nu va fi părăsit teritoriul ucrainean, Crimeea y compris, are evident un caracter hilar, care nu dă o șansă reală în viitorul mediu, nici măcar unui acord de încetare a focului. Comandantul suprem de la Kiev joacă în mod fanatic singurul rol pe care-l cunoaște, sau care probabil i-a fost distribuit de la Washington.
  3. Cancelarul german Olaf Scholz a încercat să țină un discurs public la Neuruppin în Brandenburg, dar a fost huiduit și fluierat permanent. Protestatarii i-au strigat „trădător de popor”, „mincinos”, „dispari”. Mai mult, cancelarul Scholz este subiectul unei anchete penale de spălare de bani, pe când era primar al Hamburgului. Atmosfera social-politică din Germania se încinge de la o zi la alta, pe fondul nemulțumirii generalizate legate de creșterea absurdă, mai mult decât alarmantă, a facturilor energetice ale populației la gaz și curent electric în special, dar și la alimente și carburanți. Se pare că treptat conducerea federală a Germaniei și cea a landurilor evoluează tot mai paralel cu doleanțele majorității germanilor. Herbert Reul, ministrul de interne al landului Renania de nord/Westfalia susține că „cei cei care s-au opus vaccinării obligatorii și lockdown-urilor și-au găsit acum o nouă cauză: criza energetică”. Reul a dezvăluit că „serviciile de securitate germane sunt cu ochii pe extremiștii care ar plănui să infiltreze protestele care se pregătesc împotriva măsurilor de austeritate energetică”. Halal democrație, atunci când revendicările legitime ale majorității populației devin obiecte de risc la siguranța națională.
  4. Una din noile vedete feminine ale elitei politice mondiale, premierul Finlandei, Sanna Marin, a făcut-o de oaie și a iscat un scandal media, dar și politic de proporții. Tânăra prim-ministră, în vârstă de 36 de ani, a fost filmată în timp ce dansa extaziată și consuma alcool la o petrecere particulară deocheată, împreună cu un parlamentar și o prezentatoare de știri. În fundal se pot desluși câțiva cheflii care strigă ceva despre cocaină. Ulterior, Sanna Marin a declarat că are dreptul să participe la un eveniment privat, că nu a băut alcool și nu a consumat droguri. Ea s-a oferit chiar să facă un test antidrog, să demonstreze că este curată. Ea a mai avut un scandal asemănător, anul trecut în decembrie, când a ieșit noaptea să petreacă la scurt timp după ce un coleg din guvern a fost testat pozitiv cu coronavirus. Indiferent de argumentele aduse pro și contra, e ceva putred în… Finlanda. Curat murdar, ca să citez un ilustru clasic al literaturii române.
  5. Peste 1100 de reputați oameni de ștință au semnat o scrisoare deschisă împotriva politicilor exagerate de conservare a mediului, contra isteriei climatice și a măsurilor abuzive de limitare a unor activități economice și agricole, mai ales în Uniunea Europeană. Concluzia apelului este că nu există nici o urgență climatică. Se afirmă că știința nu trebuie politizată, iar politicile climatice să fie bazate mai mult pe știință. Se face un apel către politicieni ca să contorizeze fără patimă costurile reale și beneficiile imaginare ale măsurilor lor. Printre semnatarii declarației semnalez pe laureatul premiului Nobel Ivar Giaver, expertul în fizică atmosferică Richard Lindzen, profesorul universitar Guus Berkhout și reputatul matematician Benoit Rittaud. Autorii declarației consideră că „știința climatică a degenerat într-o discuție bazată pe credințe și nu pe o știință serioasă autocritică”.  (https://r3media.ro/cutremur-peste-1100-de-oameni-de-stiinta-inclusiv-un-castigator-al-premiului-nobel-scrisoare-deschisa-impotriva-alarmistilor-meteo-nu-exista-nicio-urgenta-climatica/)
  6. Dansul apocalipsei din jurul centralei atomice de la Zaporoje reprezintă unul din capitolele cele mai josnice și iresponsabile din istoria omenirii. Indiferent câtă dezinformare sau intoxicare mediatică este în jurul acestor știri, de ambele părți aflate în conflict, simpla logică mă duce la concluzia că probabil atacurile împotriva ei au fost dezlănțuite de partea ucraineană, căci deocamdată acest obiectiv strategic deosebit de important este ocupat de armata rusă. Din punct de vedere militar este absurd să-ți ataci propriile forțe care dețin un obiectiv deosebit de important. Indiferent de câte teorii conspiraționiste sau diversioniste circulă, rușii nu-și dau singuri foc la valiză.
  7. După ce mass media occidentală și cea aservită ei l-a făcut pe Putin în repetate rânduri să dea în primire, dar acest Satana n-a catadicsit, se pare că resursele manipulării realității din teren sunt pe sfârșite. La fel și entuziasmul combativ, mai ales cel european, după ce locuitorii bătrânului continent s-au pricopsit cu o surpare alarmantă a nivelului de trai și cu perspectiva a 2-3 ani sumbri din punct de vedere economic și social, acest scenariu cenușiu fiind valabil doar în condițiile menținerii conflictului, cel puțin geografic, într-un cadru regional. Mult mai rar, suntem informați despre eroicele fapte de arme ale armatei ucrainene, echipate cu armament american și occidental de ultimă oră, respectiv despre eșecurile penibile ale vetustei armate rusești. Cert este că emoția colectivă de solidaritate europeană cu poporul ucrainean s-a topit odată cu căldurile toride ale acestei veri.

George Vigdor

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

7 Comments

  • theodor toivi commented on August 30, 2022 Reply

    FELICITARI PENTRU ARTICOL. eSTE TOTUSI INGRIJORATOR…

  • Vigdorovits George commented on August 25, 2022 Reply

    Subiectivismul e sarea si piperul oricarui gazetar, mai ales unuia amator. Multe evidente se ciocnesc de intirzierea fireasca a “ orizontului de asteptare “. Ce mult mi-ar place sa gresesc!

  • Vigdorovits George commented on August 25, 2022 Reply

    Europa nu mai dispune de libertatea alegerii, de cea a preferintei nici atit. Dependenta militar, energetic si demografic de alte state si regiuni ale lumii, histerizata de spaime ecologice, pandemice si transumane ramine la cheremul si bunul plac al celor trei supraputeri mondiale, mai nou chiar al celor emergente.

  • Andrea Ghiţă commented on August 25, 2022 Reply

    Nu cred că toate “evidenţele” sunt chiar evidente (unele sunt evidenţiate cu o doză mare de subiectivism, mă refer la punctul 5 :))), dar putem ţine evidenţa acestor afirmaţii pentru o eventuală confruntare cu realitatea care va deveni… evidentă.

  • BORIS MEHR commented on August 25, 2022 Reply

    MULTE OBSERVAȚII DE BUN SIMȚ CU CARE SUNT DE ACORD, MULȚUMESC

  • gabriel gurm commented on August 25, 2022 Reply

    Trei opinii (bineințeles personale) despre ce se întâmplă azi în Europa:
    1.Europa e bătrână, obosită, sătulă de muncă grea. De aceea are nevoie de emigranți
    2.Europa e sătulă de războaie, de aceea preferă să le ducă prin ”proxy”, adică Ucraina, care primește arme si tot ce are nevoie ca să-i oprească pe ruși la granițele ei.
    3.Europa preferă 2-3 ani de ”relativ” frig și de o inflație acceptabilă decât să ajungă la un al 3lea război mondial.
    GbM

  • Izsak Martha commented on August 25, 2022 Reply

    Felicitări pentru curajul de care dai dovada ,pentru obiectivitatea acestui articol.Acum,când omenirea a luat-o razna este foarte importanta o poziție corecta,justa,nepartizana.Din păcate,prăbușirea Europei(sau poate a lumii?) este ireversibila.”Transformați tunurile în tractoare,”aveți grija de orice copac fir de iarba și animalut.Sa credem în triumful rațiunii,în triumful vietii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *