Despre strădanii

În ultimele zile mi-a tot revenit în minte pățania simpatică a unei foste colege de serviciu, pățanie de acum vreo zece ani. Noi două ne înțelegeam bine, dar nu eram chiar prietene apropiate, totuși o consideram una dintre cele mai bune și dragi colege.

Era o femeie destul de înaltă, peste medie, destul de zdravănă, fără a fi cu adevărat grasă, dar depășea în sus standardele general acceptate. În fiecare zi de luni, Mariana începea o nouă cură de slăbire.

Firea ei deschisă o făcea să fie o persoană foarte plăcută, cu care puteai vorbi oricând pe diverse subiecte și de la care aveai ce învăța. Unul dintre subiectele ei recurente era multitudinea de diete la care apela. La un moment dat a apărut moda vizitelor la nutriționist pentru a primi ajutor de specialitate care să-ți faciliteze îndeplinirea visului de a pierde în greutate. Ca orice lucru la început, o consultație la nutriționist era foarte scumpă și dura câteva ore. Bașca, specialistul îți cerea să te prezinți cu un set de analize recente, ceea ce era o cheltuială suplimentară. Desigur că asta este o abordare absolut corectă a problemei, așa și trebuie. Colega mea s-a dus cuminte, pregătită să înceapă lupta cu cele câteva kilograme în plus pe care le avea, pregătită să fie ascultătoare și cu speranța să iasă învingătoare.

Consultația a durat trei ore și a doua zi Mariana mi-a arătat multe pagini umplute cu notițe, cu tot felul de scheme de nutriție, ore fixe la care trebuia să mănânce un număr fix de grame de alimente fel de fel, care mai de care mai puțin comune și la îndemână. Pe o listă specială erau trecute multe, multe feluri de semințe, boabe, frunze, legume chinezești, fructe exotice, rețete detaliate și un orar strict al meselor pe care trebuia să-l respecte. Toate bune și frumoase, totul părea și chiar era elaborat cu foarte mare atenție, ceea ce denota un nivel admirabil de profesionalism.

Mariana mea s-a apucat să caute semințele și boabele pe care se cerea să le folosească în următoarea lună la ore fixe și în cantități strict determinate. A avut destul de mult de umblat, fiindcă aceste alimente nu erau de găsit chiar peste tot. Dar, hotărâtă și serioasă cum era, Mariana le-a găsit pe toate și și-a umplut dulapurile din bucătărie cu pungile frumos etichetate. A urmat mai mult sau mai puțin strict indicațiile nutriționistului. Au trecut câteva săptămâni, timp în care Mariana trebuia să se măsoare și să se cântărească cu anumită frecvență. Se vedea că slăbește, dar nu era chiar ceva spectaculos. Mai mult un fel de wishful thinking, dar se știe că e mai indicat să slăbești puțin, dar constant.

Eu mă străduiam s-o susțin și o încurajam, gândindu-mă între timp că e firesc să încerci o alimentație total diferită dacă vrei să obții rezultate diferite față de încercările anterioare. În regimul nutriționistului nu apărea nicăieri varza, cartofii sau alte legume și fructe autohtone și deci mai accesibile și cu care organismele noastre sunt învățate. Recunosc că într-un colț al minții îmi explicam într-un fel tariful enorm al nutriționistului prin indicarea acestor alimente, doar trebuia să-ți dea indicații ieșite din comun. Și dacă această strădanie avea să-i ajute Marianei, foarte bine!

Săptămânile treceau și voința Marianei se cam ofilea. Într-o zi văd o altă colegă, cea cu care Mariana lucra în același birou, venind din oraș cu o punguță cu plăcinte calde care miroseau teribil de îmbietor. La câțiva pași de instituția unde lucram funcționa o apreciată plăcintărie tradițională, unde produsele erau delicioase. Fuseseră verificate…

Uau, ce miros grozav de plăcinte! Poftă bună să ai! – îi spun în trecere colegei și ea îmi răspunde:

– Da, sunt încă fierbinți, dar nu sunt pentru mine, i le duc Marianei.

Nu spun nimic, dar câteva ore mai târziu, în drum spre casă, o întreb pe Mariana:

– Și cum stai cu dieta, ce ai mâncat azi?

– Aaa, doar un pic de pâine neagră și o bucățică de tofu.

– Dar plăcintele cine le-a mâncat? – i-o întorc eu.

– Of, lasă-mă, azi am avut un derapaj! Și apoi cred că trebuie să schimb dieta, că mi s-a umplut toată bucătăria de gâze și fluturi… de la semințe! A trebuit să evacuez totul!

Am râs cu poftă amândouă.

Nimeni, niciun nutriționist din lume nu va putea face pentru tine ceea ce nu faci tu însuți.

Până la urmă avea mare dreptate cosmeticiana mea care îmi spunea acum 20 de ani: „Cea mai bună cură de slăbire este să iubești fără speranță!” Deși de la o vreme nici asta nu mai este ușor de făcut.

Anca Laslo

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

13 Comments

  • Andrea Ghiţă commented on June 16, 2023 Reply

    Un subiect de actualitate perenă. Şi eu am făcut “cură de slăbire” aproape toată viaţa pentru că ” nimeni nu e mulţumit cu fizicul său, dar toată lumea e mulţumită cu inteligenţa sa”, citez aproximativ din Tolstoi. Deşi…

  • Marina Zaharopol commented on June 16, 2023 Reply

    O istorie reusita de slabire a unei prietene cu predispozitie la ingrasat: mi-a povestit ca in adolescenta si pana a implinit 25 ani era rotofeie. Colesterolul ei era f ridicat, avea prediabet, etc. S-a speriat. A avut norocul – in calitate de biolog – sa lucreze la Institutul de cercetare al academicianului Cajal din Bucuresti, unde era inconjurata de colegi medici. Ei au sfatuit-o sa reduca la jumatate cantitatea de mancare pe care o consuma. Rezultatele au fost uimitoare si stabile. Nu a mai pus niciodata la loc kilogramele lepadate si de cand o cunosc eu e slaba bat!

    • Anca Laslo commented on June 16, 2023 Reply

      La fel ca multe alte lucruri si aici genialul e…simplu. Trebuie sa-i transmit Marianei 😀🥰

    • Hava Oren commented on June 16, 2023 Reply

      Asta dovedește că pritena dv. are voință. Toată stima! Cunosc și eu cazuri asemănătoare, dar ele sunt foarte rare. Cealaltă extremă este cineva cu predispoziție de îngrășare care a făcut o operație la stomac pentru ca acesta să accepte mai puțină hrană, dar în lipsa voinței, nici măcar operația nu a ajutat și persoana respectivă s-a îngrășat la loc.

      • Eva Grosz commented on June 16, 2023 Reply

        Nu numai că persoana se îngrașă la loc, dar după operație, pot apare și complicații nedorite ale operației.
        În schimb cu împărțirea porției la jumătate, știu și eu un caz ,care a reușit fără mari eforturi.Pur și simplu a mâncat jumătate din cantitatea pe care o mânca la început. Dietanita la care mergeam pe timpuri ne spune :”Nu are rost să mănânci mai departe. Are același gust.”

  • Veronica Rozenberg commented on June 15, 2023 Reply

    Simpatica evocare, dar esentialul celui care nu reuseste sa slabeasca este unul singur, lipsa de vointa amestecata cu lipsa temerii de a fi bolnav. S-ar putea ca nu e inteles de la sine sa ai vointa si nici chiar teama de a nu fi bolnav. Desigur ca favorizatii soartei nu au problemele acestea si destinul lor ii poarta usor peste problemele ingrasarii.

    Nu cunosc in multele mele incercari de a tine “cura de slabire” sa ma fi intalnit cu escroci, personal cred ca este o lipsa de inteligenta sa te dai pe mana unei persoane ca cea din comica povestire a Ancai. Exista metode diverse, aplicate si aici in Israel, dar in primul rand sta propria constiinta pe care att cat poate fiecare trebuie s-o puna la bataie.

    Sa fii constient, daca iti este cu adevarat foame, sau daca nu iti este, si atunci a doua intrebare, ce te face sa vrei sa mananci, plcitiseala, frustrarea, oboseala, nervozitatea. Probabil ca in fiecare din aceste situatii se pot gasi echivalente ale ceea ce doresti sa iei in gura. Niciodata sa nu o faci fara sa te opresti o clipa si sa iti spui: Merita, sau poate ca nu merita, mai am timp si ma voi mai gandi !!!

    • Anca Laslo commented on June 15, 2023 Reply

      Vointa si putinta, draga Veronica, sunt atat de diferite …😀

  • Tiberiu Ezri commented on June 15, 2023 Reply

    Foarte frumos si comic, dar realist. Si eu am slabit in total vreo 30 de kilograme la toate dietele pe care le-am facut la viata mea. Pacat ca semintele Marianei nu se gaseau si mai departe de casa ei, fiindca de departe ea ar fi parut slaba.

    • Anca Laslo commented on June 15, 2023 Reply

      Multumesc!

  • Elena Stoican commented on June 15, 2023 Reply

    M-a amuzat povestea dumneavoastră, doamnă Anca Laslo! Poate că din momentul în care bucătăria s-a populat cu insecte, cura de slăbire a prietenei ar fi fost chiar eficientă, hrana recomandată de medic având acum și proteine din abundență!

    • Anca Laslo commented on June 15, 2023 Reply

      Haha, ce idee buna!

  • Hava Oren commented on June 15, 2023 Reply

    Curele de slăbire… Câți escroci nu s-au îmbogățit de pe urma lor! Și până la urmă, orice am face, șansele de succes sunt limitate, pentru că adesea tendința de îngrășare este programată genetic. Nicio cură de slăbire nu poate fi continuată la nesfârșit și în momentul în care o întreruptem, ne îngrășăm la loc. Unii spun chiar că schimbările periodice de greutate sunt și mai nesănătoase ca obezitatea însăși.

    • Anca Laslo commented on June 15, 2023 Reply

      Acesta e un subiect “nesfarsit” cu multe fatete, eu il tratez in cheie comica 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *