Infamia mișcărilor de protest anti-israelian în lumea occidentală

Spectacolul zgomotos și mediatizat al protestelor anti-israeliene din țările occidentale, în care Israelul este confruntat cu acuzații în mare parte nefondate, din păcate nu mai e o surpriză pentru nimeni. În Sudul global, aceasta este o tactică obișnuită de diversiune de la problemele interne. Dar și mai îngrijorătoare este contaminarea culturii occidentale de către simpatizanții unor grupuri teroriste precum Hamas și Hezbollah. Scopul lor nu este compasiunea autentică pentru suferința palestinienilor, ci subminarea valorilor occidentale și împiedicarea Israelului de a se apăra de inamicii barbari care nu fac niciun secret din intențiile lor de genocid. Aceste proteste, adesea întâlnite în campusurile universitare, au tendințe antisemite și încearcă să forțeze Israelul să înceteze acțiunile militare în Gaza. Ele sunt formate dintr-o coaliție disparată, care include elemente antidemocratice și chiar fascistoide, unite doar prin fervoarea lor antiisraeliană.

Un alt aspect care explică frecvența și intensitatea protestelor anti-israeliene este cel pur cantitativ. Masa totală a locuitorilor musulmani din lumea occidentală o depășește pe departe pe cea a locuitorilor pro-israelieni. Această asimetrie se manifestă în mod firesc prin demonstrații numeroase și vehemente. Prin urmare, nu este de mirare că în toate marile orașe și campusuri universitare occidentale nu lipsesc forțele capabile să recruteze suficienți simpatizanți pentru acțiuni senzaționale. Aceștia nu înțeleg decât parțial cauzele și complexitatea evenimentelor și sunt empatici mai ales față de suferința populației civile.

Încercarea de a analiza aceste grupuri conduce la o listă subiectivă, în ordinea descrescătoare a implicării lor în conflictul central dintre Israel și Hamas:

1. Mulți studenți arabi și/sau palestinieni aflați în vest, precum și cadrele universitare care inițiază, promovează și coordonează acțiunile de protest au legături cu diverse organizații islamiste (Hamas, regimul mullah-ilor din Iran etc.) și primesc de la ele instrucțiuni. Principala lor preocupare este de a proteja structurile Hamas din Gaza care încă nu au fost distruse de armata israeliană.

2. Studenții și cadrele universitare din asanumitul „sud global” care, în ciuda oportunităților pe care le au în societățile occidentale, se consideră reprezentanți ai celor oprimați și îi văd pe autorii atacului din 7 octombrie ca pe niște eliberatori eroici în lupta împotriva colonialismului și a opresiunii, fie ele reale sau imaginate.

3. Reprezentanții regimurilor autoritare de stânga, mai ales din țările Americii Centrale și de Sud care din punct de vedere istoric au fost cliente ale fostei Uniuni Sovietice și care acum urmează directivele neo-imperialismului rus și chinez.

4. Grupuri occidentale din spectrul politic de stânga, woke și extrema stângă a partidelor ecologiste care se solidarizează ideologic cu grupările teroriste dublate de mișcări de eliberare și defăimează sionismul ca parte a unei conspirații occidentale împotriva celor oprimați din întreaga lume.

5. Grupuri occidentale de extremă dreaptă, care au legături cu ultranaționalismul și neo-fascismul și ale căror instincte fundamental antisemite se exprimă printr-o poziție antiisraeliană.

6. Așa-numita presă “moderată” din țările islamice, care se pretind jurnaliști luminați, dar care, sub influența presiunilor politice, selectează, filtrează și reinterpretează știrile, astfel încât să adopte o poziție critică față de Israel și SUA, fără a contrazice complet evenimentele reale (de exemplu Al Jazeera).

7. Democrați și cvasi-democrați “înțelegători” din spectrul politic larg care acceptă implicit informațiile pe care mass-media occidentală le preia direct din comunicatele Hamas fără a le verifica amănunțit și se lasă influențați de campaniile de dezinformare palestiniene puse în scenă în mod profesionist. Aceste persoane ar putea fi considerate într-o oarecare măsură bine intenționate, dar de fapt, ele sunt mai degrabă “idioți utili”.

8. Organizațiile neguvernamentale sau agențiile de ajutorare conduse de Organizația Națiunilor Unite, care depind de cooperarea rezidenților palestinieni, iar aceștia, la rândul lor, își exploatează poziția și influența în interesul Hamas. Aceste organizații sunt uneori infiltrate în mod deliberat de către activiștii Hamas și sunt folosite pentru crearea de infrastructuri teroriste și în scopuri educaționale și de îndoctrinare.

În general, toate aceste grupări au în comun faptul că nu dau nicio importanță catastrofelor umanitare globale, atâta timp cât acestea nu pot fi instrumentalizate împotriva Israelului. O cauză fundamentală a fervorii anti-israeliene și anti-occidentale din campusurile, străzile și piețele lumii occidentale este alianța teroriștilor și a susținătorilor lor cu un mare număr de simpatizanți ai Hamasului și ai cauzei palestiniene care nu cunosc, nu înțeleg în profunzime conflictul israelo-palestinian, nu văd situația de ansamblu (și poate că nici nu le pasă). În afară de preocupările umanitare oarecum justificate, ei se limitează la salvarea ultimelor structuri Hamas de la o înfrângere iminentă. Pe termen mediu și lung, scopul lor este de a delegitima și dizolva Israelul și, în ultimă instanță, de a combate sistemele sociale democratice și liberale occidentale. Această mișcare se caracterizează prin fuziunea paradoxală a unor ideologii și viziuni fundamental opuse și, de fapt, complet incompatibile. Extrema stângă se întâlnește cu extrema dreaptă, socialiștii cu islamo-fasciștii, progresiștii cu ultra-conservatorii, iar homofobii se întâlnesc cu queers într-un acord armonios de intenții comune anti-israeliene, antisemite și anti-occidentale.

Peter Biro

(Aceasta este versiunea română a originalului german, inedit, a cărei traducere în engleză a apărut pe blogul TOI, în 28 aprilie https://blogs.timesofisrael.com/the-infamy-of-anti-israeli-protest-movements-in-the-western-world/)

Surse:

Protesters to confront NYPD as Columbia University deadline approaches – The Jerusalem Post (jpost.com)

https://www.timesofisrael.com/columbia-rabbi-urges-jewish-students-to-stay-home-until-campus-deemed-safe

‘Campuses in revolt’: Columbia-like encampments emerge across USA – The Jerusalem Post (jpost.com)

https://de.statista.com/statistik/daten/studie/1116360/umfrage/anzahl-der-muslime-in-europa-und-weltweit

https://www.zeit.de/zeit-geschichte/2016/02/antisemitismus-juden-europa-islam-christentum-vertreibung

https://www.timesofisrael.com/columbia-head-threatens-to-remove-anti-israel-encampment-as-protests-roil-universities

https://www.timesofisrael.com/israel-dismisses-review-calls-unrwa-a-poisoned-rotten-tree-whose-roots-are-hamas

Most progressive Democrats tempering calls for Israeli restraint against Hamas  (jewishinsider.com)

The Israel conflict has divided Democrats. Will it affect North Carolina’s 2024 elections? (wral.com)

Republicans hug Netanyahu tighter as Democratic tensions with Israel war strategy boil – The Washington Post

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

14 Comments

  • Peter Biro commented on May 5, 2024 Reply

    De fapt, situația devine din ce în ce mai clară: este o acțiune coordonată a islamiștilor în numele Hamas de a face presiune direct asupra publicului occidental și indirect asupra Israelului pentru a preveni infrangerea Hamas. Clienții îi determină pe reprezentanții lor din universitățile occidentale să agite masele de studenți nebănuiți, dar cu minte umanistă, pentru a realiza aceste manifestări. Tinerii au tendința de a idealiza romantic „sălbaticii nobili” și trec cu bună știință faptul că dansează doar pe tonul celor mai răi barbari. Acești „idioți utili” sunt pregătiți pentru acțiunile lor în sesiuni de instruire organizate special în acest scop, dotați cu materialul propagandistic necesar produs în masă și dezlănțuite asupra nebănuiților administrații universitare. Publicul occidental pur și simplu nu are imaginația de a vedea prin falsitatea și răutatea calculatoare din spatele acestor acțiuni și este impresionat de legende fictive precum genocidul și foametea. Pe de altă parte, Israelul și reprezentanții săi sunt atât de incompetenți în „relații publice”, încât nu fac decât să neagă acuzațiile, dar nu dezvăluie frauda din spatele propagandei susținătorilor Hamas, care este în principiu ușor de înțeles.

  • BORIS MEHR commented on May 5, 2024 Reply

    este revoltătoareaceastă mobilizare a unei mase de studenți fie ignoranți, fie cointeresați în acțiuni antiisraeliene, dovadă a lipsei de cultură, a dezorintării. nu ar strica reacții publice a evreilor locuitori în sua, europa de vest. unde sunt ei?

  • Marica Lewin commented on May 4, 2024 Reply

    Dureros ce se intîmpla. Plingem evreii nimiciti in Holocaust si suntem surprinsi de indiferenta opiniei publice de atunci. De ce evreii au fost lasati singuri, părăsiți?
    Acum e mai grav. Am fi multumiti sa fim lasați singuri şi sa ne APĂRĂM,, dar suntem incolțiți de manifestanți bolnavi de ură şi de antisemitism..Pe tot mapamondul.

  • Monica+Ghet commented on May 3, 2024 Reply

    Nod gordian. Vede cineva ”capătul tunelului” prin aceste ”împletituri și noduri”?!

  • Peter Biro commented on May 2, 2024 Reply

    Este imposibil de stabilit ce procent din grupurile enumerate în articol alcătuiesc mișcarea de protest, dar un lucru pare sigur: există un nucleu de organizatori din Orientul Mijlociu cu contacte directe cu sponsorii și finanțatorii islamiști, căruia i se alătură un grup mare și divers de localnici. Aceștia joacă vrend-nevrând rolul de „idioți utili”. Un grup atare care nu este menționat în articolul meu sunt studenți evrei „woke“ și de stânga, care se potrivesc mai bine acestei descrieri, și anume că sunt și mai utili și mai idioți decât restul.

    • gabriel+gurman commented on May 3, 2024 Reply

      Spune-le pe nume: Qatar!! Principalul sponsor al campaniei de deligitimare a Israelului.
      GbM

      • Marica Lewin commented on May 4, 2024 Reply

        Qatar găzduieşte pe marii şefi ai Hamasului , este un duşman visceral al Israelului, dar in acelaşi timp pretinde a fi un mediator sincer si cinstit in “tratativele de pace” intre Hamas şi Israel

        • Marina+Zaharopol commented on May 4, 2024 Reply

          Quatar gazduieste pe marii sefi ai Hamasului la cererea Statelor Unite. Biden se gandeste sa-si schimbe orientarea in aceasta directie si sa ceara Quatarului sa-i expulzeze. “Sefii” isi cauta deja un alt domiciliu si sunt in tratative cu Turcia. Unii si-au mutat deja familiile in Turcia. Parerile anumitor experti este ca aceasta schimbare de domiciliu nu este recomandabila si poate complica lucrurile pt SUA.
          Quatar influenteaza protestele nu numai prin coordonarea si finantarea lor, dar si prin investitii masive in “educatia” americana. Ei doneaza bilioane de dolari marilor universitati americane cu scopul de a promova studii islamice radicale si o ideologie islamista.

          • Marica Lewin commented on May 4, 2024 Reply

            Marina, ati explicat f corect.
            Atunci cine a sustinut Hamasul, Bibi, sau USA?
            Poate si Bibi a crezut ca imblīnzeşte un dşman feroce.
            Sunt surprinsa insa de marele numar de evrei, scriitori, oameni politici, rabini si rabinese ale Iudaismului Reformat care sprijina Gaza.

            • Marina+Zaharopol commented on May 5, 2024 Reply

              Nu cred, Marica, ca din comentariul meu reiese ca SUA ar sprijini Hamasul. Chiar deloc. Ceea ce am vrut sa spun este ca protestele studentesti se datoreaza in mare masura sprijinului statului Quatar pe doua fronturi: coordonare si subventionare directa a miscarilor studentesti si, deasemenea, prin diseminarea ideologiei lor radical islamice prin cursuri de stiinte sociale. Acest lucru este posibil datorita contributiilor lor banesti iesite din comun de “generoase” la 28 de universitati majore din SUA.
              Universitatile americane au un regim special: ele beneficiaza, intre anumite limite, de independenta academica.. Turnul de fildes! Senatul universitatii si nu guvernul SUA decide asupra actiunilor univ..
              Autorul unuia din articolele pe care le-am citit pe aceasta tema sugereaza mai multa transparenta, adica universitatile sa dezvaluie publicului donatiile care depasesc suma de $150.00.

              • Andrea Ghiţă commented on May 5, 2024 Reply

                Stimată doamnă Marina Zaharopol, cele expuse în acest comentariu ar merita un articol în Baabel. Vă mulţumesc.

              • Marica Lewin commented on May 5, 2024 Reply

                Si eu va multumesc.. Explicatie corecta si detailata.

  • Andrea Ghiţă commented on May 2, 2024 Reply

    Observăm, pe zi ce trece, revolte în marile universităţi americane, în Franţa, în alte părţi. Desigur, studenţii protestează pentru că sunt tineri, energici şi îmbrăţişează cauzele celor oprimaţi, fără a mai sta să se informeze, să analizeze situaţia. Conducerile univeristăţilor sunt puse în situaţia de a lua deciziile cele mai înţelepte, în focul evenimentelor. E foarte greu. Înterbarea este ce va aduce pentru Israel “infamia” sau inflamarea actuală pe acest subiect?

    • Veronica Rozenberg commented on May 2, 2024 Reply

      Revoltele nenumarate nu sunt de fapt revolte, ci sunt trista si infricosatoarea expresie a unui proces de islamizare a opiniei publice – probabil in primul rand tinere – o generatie in mare parte inculta, necunoscatoare, preocupata de fleacuri (ar fi chiar interesant statistic, daca s-ar putea face un studiu documentat al identitatii, capacitatii profesionale/intelectuale si al realizarilor academice ale tinerilor participanti la demonstratiile care prin o dezvoltare imensa, in toate tarile “vestice”. Cine sunt acesti studenti? Cine le plateste studiile, posibil ca s-ar gasi o corelatie interesanta, doar daca acest studiu ar interesa pe cineva din conducerea unviersitatilor “protestatare”.

      Am auzit de exemplu cum la Hamburg au fost voci in favoarea imbratisarii de catre studenti a religiei islamice. Raspandirea religiei ca factor unificator este o alta expresie a agravarii situatiei globale de “protest” si de exprimare violenta a urii anti-israeliene.

      Si apropos de oprimare: si eu cred ca Israelul ar fi putut sa contribuie mai mult la schimbarea statutului economic al cetatenilor palestinieni. Dar esentialul acestuia este probabil coruptia muti-dimensionala a leaderilor arabi, apartinand organizatiilor care au incercat sa aduca o schimbare – oare – in relatiile bilaterale dintre israelieni si palestinienii care nu traiesc in Israel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *