Experienţa mea la primul tur al prezidenţialelor sau naivitatea unui influencer de bună credinţă

Cu toții am auzit despre rețelele sociale, în special TikTok, despre influenceri, boți și despre surpriza uriașă din primul tur de scrutin, când un necunoscut pentru majoritatea a obținut peste 2 milioane de voturi – Călin Georgescu.
Mulți se întreabă cum a fost posibil și, mai ales, care a fost ideea?. S-a făcut chiar și un profil al votantului Georgescu, dar el a cuprins din nou lucrurile standard, fără a se ține cont de rețelele de socializare. Astfel s-a auzit doar de TikTok.
Adevărul este că, folosind rețelele de socializare, s-a reușit furtuna perfectă, căzând în plasă inclusiv influencerii care nu l-au susținut pe Georgescu și chiar cei pe care nu îi interesează politica.
Voi încerca să explic la modul cel mai simplu ce sunt « boţii »

Noi, influencerii, folosim de ani de zile platforma FameUp care este, de fapt, o agenție de marketing. Orice firma sau ONG poate apela la platforma FameUP pentru a-și face o reclamă. Aplicația FameUp este un intermediar între firmele doritoare de reclamă și influenceri. Din punct de vedere financiar și fiscal, compania “X SRL” apelează la FameUp, pentru a promova produsul sau serviciile oferite. Firma “X SRL” va achita suma pentru reclamă către FameUp. Mai departe FameUP va trimite reclama către influenceri. Ca influencer primești cererea în aplicaţia FameUp și vezi cine a cerut reclama, cât plăteşte, pe ce platformă trebuie să o faci, respectiv Instagram sau Tiktok. Dacă eu, în calitate de influencer, sunt de acord să promovez respectivul produs sau seviciu accept și fac clipul de promovare.
Prin aplicația FameUp am primit un o cerere de promovare de la o entitate denumită Fundament. De obicei promovările sunt cerute de către agențiile de marketing, ONG-uri și, foarte rar, de către firmele beneficiare în mod direct. Ni se cerea crearea unui clip în care să ne exprimăm public care ar fi pentru noi și comunitatea noastră modelul perfect pentru candidatul la președinția României. Ideea era să facem trimitere și către patriotism, echilibru etc. De asemenea, în brief se cerea folosirea a două hashtag-uri: #prezidențiale2024 și #echilibrusiverticalitate. Specificarea era clară: să folosim doar aceste două hashtag-uri. În mod real, cam asta dorește fiecare alegător de la un președinte ideal, prin urmare am realizat clipul pentru Tiktok. După mai multe corecții din partea clientului aceptat, respectiv Fundament, am postat clipul. Eu personal, dar şi mulți alţii nu acceptăm să facem campanie unui candidat sau partid. Fiecare influencer a realizat un clip de promovare la modul general, fără a se gândi la un anume partid sau candidat. Un clip similar s-a cerut apoi și pentru Instagram, (ce-i drept, cel puțin pentru mine, plătit mult mai slab) identic ca idei și hashtag-uri.
După ce am postat clipul, au apărut foarte multe comentarii care păreau făcute de oameni și nu de boți cu “Votați Călin Georgescu”, în special la clipul de pe Tiktok. Am șters zilnic până când, în final, am adăugat acel tip de comentariu în lista de cuvinte blocate. Ni s-a cerut să păstrăm postarea timp de 7 zile, eu am lăsat-o, la fel și alţii, neștiind despre ce este vorba. De obicei lăsăm postările. Clipurile au fost achitate prompt de către Fundament, iar noi ne-am retras banii din cont, chiar dacă nu erau sume mari, după ce ne-au fost reținute taxele de către FameUp.
Eu nu am avut habar despre acest candidat până la rezultatele din primul tur. Am aflat din presă, am discutat cu prietenii și am verificat ce conține clipul meu, respectiv acele hashtaguri plus ceea ce am spus în clipuri. Atunci ne-am dat seama fiecare că am căzut pradă unei escrocherii extrem de bine puse la punct de către cei de la Fundament și ne-am șters cu toții postările. În locul lor am postat scuzele noastre pentru comunitate și explicația cu privire la ce s-a întâmplat. Eu personal am primit mesaje de susținere, oamenii au înțeles că am fost oarecum înșelați.

Explicaţii

Ce sunt boții?
Boții clasici sunt mici programe mai mult sau mai puțin inteligente care folosesc adrese IP diferite și simulează oamenii oriunde se poate lăsa un comentariu, mai ales pe rețelele de socializare. Pe boții cei mai neperformanți îi observați în comentarii aproape analfabete la diversele articole ale publicațiilor. Pe TikTok dau aprecieri la postări, inserează comentarii, iar pe transmisiunile live de pe tiktok simulează apăsări repetate pe ecran, denumite generic taptap în jargonul TikTok, comentează mai mult sau mai puțin inteligibil.
În ultima perioadă, cei care facem transmisiuni live (similare cu transmisiunile în direct de pe Facebook, Instagram și Youtube, am observat că acești boți au devenit din ce în ce mai inteligenți, copiind mesajele de la oameni, dând chiar și mici cadouri din ceea ce fură de obicei de la creatori. Mai mult, ne este din ce în ce mai greu să îi deosebim de oameni, ei având urmăritori și postări și chiar nume românești.

Care a fost modus operandi?
Cei care au programat acești boți au reușit să copieze extrem de bine interacțiunea umană, boții și-au creat pe TikTok adevărate profiluri, greu de deosebit de utilizatorii obișnuiți.
Hashtag-urile noastre au îndeplinit funcția de marcaj de țintă pentru boți. Ei mergeau, ca de obicei, de pe o postare pe alta și unde vedeau acest hashtag, introduceau comentariul de campanie pentru Georgescu. Unii creatori urmăresc comentariile, alții nu. Eu le-am șters fără să-mi dau seama că era un bot. Nimeni nu are timp să verifice sute de mesaje, să vadă ce este pe profilul celui care a comentat. Astfel, Tiktok s-a umplut de comentarii care, deși cititorilor li se păreau legitime, erau făcute de boți. Mai mult, boții preluau atât postările noastre, cât și alte postări referitoare la Călin Georgescu, astfel creau impresia că profilul era al unui susținător.

Tiktok poate șterge boții?
TikTok verifică activ orice cont, însă boții folosesc adrese diferite de IP, chiar din țări sau continente diferite, au un număr mediu de urmăritori și urmăresc la rândul lor oamenii. Mai mult, ei pun conținut, astfel încât ei sunt greu detectabili.
În concluzie, important este că influencerii au înțeles la timp despre ce este vorba, informația s-a dus repede, iar postările au fost șterse. În locul lor au apărut postări care explică oamenilor că am căzut cu toții victime unui plan extrem de sofisticat. Am învățat cu toții că este important ca pe timpul alegerilor sau ale altor evenimente sociale să fim atenți chiar la un hashtag nevinovat și să încercăm să facem imediat legătura între hashtag și comentarii care se repetă, postate fiind de boți.
Silviu Cenuşă

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

10 Comments

  • Hava Oren commented on November 28, 2024 Reply

    E ca un film de groază, o distopie, unde cetățenii sunt manipulați de o forță ocultă. Bine că escrocheria a fost depistată. Cred că acest caz trebuie publicat și discutat pe toate platformele (presă, radio, TV și chiar pe rețelele de socializare), pentru ca cei care au căzut în capcană să afle și poate în turul doi își vor schimba părerea.

  • Dan Lowy commented on November 28, 2024 Reply

    În dimineața zilei de 28 noiembrie am ascultat un comentariu despre influența exercitată de TikTok în alegerile din România. S-a difuzat la KlubRádió de la Budapesta, un post de radio independent, susținut din donațiile ascultătorilor. Concluzia a fost, ca dacă Georgescu ar fi terminat pe locul 3, nimeni nu ar “acuza” acum TikTok-ul.

    • Hava Oren commented on November 28, 2024 Reply

      Evident! A ajunge pe locul trei înseamnă a pierde alegerile și atunci cui să-i pese? Poate că totuși e bine că manipulațiile au ieșit la lumină și sper că în felul acesta își vor pierde efectul.

    • Andrea Ghiţă commented on November 28, 2024 Reply

      E posibil, dar din cele spuse de autorul articolului totuşi au fost ingerinţe. Eu nu cred că erau externe.

  • Andrea Ghiţă commented on November 28, 2024 Reply

    Îi mulţumesc lui Silviu Cenuşă – care este IT-stul revistei Baabel – că ne-a împărtăşit păţania lui, permiţându-ne să aruncăm o privire în culisele “ingineriilor de pe reţelele sociale” care pot influenţa tendinţele de vot. Am aflat că influencerii au fost angajaţi în mod legale de către intermediarii care le-au comandat clipurile deşi candidatul care s-a promovat astfel declară că nu a cheltuit niciun leu pentru campania electorală.

  • Tiberiu ezri commented on November 28, 2024 Reply

    Foarte complicat pentru un pensionar ca mine de 73 de ani care am numai Facebook. Insa principiul l-am înțeles. Dar fiindcă voturile nu au loc pe tik-tok datoria celor de la media convențională este să arate poporului pe cat msi multe cai legale și populare, cine este acest Georgescu.
    Felicitări pentru articol.

    • Andrea Ghiţă commented on November 28, 2024 Reply

      Problema e că utilizatorii reţelelor de socializare NU CONSUMĂ MEDIA CONVEŢIONALĂ!

      • Tiberiu ezri commented on November 28, 2024 Reply

        Nici radio, nici TV?

        • Andrea Ghiţă commented on November 28, 2024 Reply

          Nici, nici. Întreabă-i pe nepoţii tăi.

  • eva+galambos commented on November 28, 2024 Reply

    E foarte bine că ați șters comentariile făcute de boți dar cred că e cam târziu, ele și-au făcut efectul asupra alegătorilor..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *