Marea panică de septembrie: încălțămintea!

Suntem la jumătatea lui septembrie, ceea ce pentru mine înseamnă un singur lucru: încetul cu încetul intru panică, pentru că mi-e greu să îmi dau seama care e încălțămintea cea mai potrivită pentru începutul de anotimp. Din mai  până acum m-am bazat pe loialii teniși albi de la Superga, pe 3 dintre cele mai versatile perechi de sandale bej-nud și negre, pe alte 2 perechi de gladiatori aurii de la Les Tropeziennes și pe alte variațiuni ale aceleiași teme de teniși, saboți sau sandale (cu toc sau fără). Fiecare în parte și toate împreună bifau aceleași două criterii. Sunt comode? Da. Se potrivesc la orice aș îmbrăca în ziua respectivă? Absolut.

Din nefericire, toate aceste perechi au același defect: nu sunt hidrofuge. Ceea ce înseamnă că odată cu venirea primelor ploi de toamnă, vor fi înlocuite de alte încălțări – de unele care, sper eu, vor bifa aceleași criterii de mai sus: confort și, respectiv, versatilitate (fără ca asta să le știrbească din estetică, evident!)

Înainte de a da o tură prin magazine, pe primele două femei întâlnite la cafeneaua unde mă opresc în fiecare dimineață le-am întrebat cum arată încălțămintea ideală pentru toamna.

„Eu caut ceva comod, cu toc mediu și solid, dintr-un material prin care să nu intre apa și neapărat cu călcâiul acoperit!”, mi-a detaliat prima, văitând-se de mocasinii din piele întoarsă care se transformaseră în burete într-o dimineață ploioasa de august. „Habar n-am, știu doar că m-am săturat de papuci, m-am plictisit de tenișii din pânză și din piele, nu-mi plac bocancii, nu mă prind cum și la ce asortezi botinele astea tip ciorap și nu suport încălțămintea cu talpa groasă, pe care o văd purtata de toate adolescentele”, mi-a spus cea de-a doua. „Poate găsești tu o soluție salvatoare…”

Oh, hell

Partea bună e ca, odată cu schimbarea de sezon, apar și noile colecții. Asta înseamnă și noi stiluri de încălțăminte (forme diferite de cele clasice, culori și materiale variate), dar și opțiuni noi de styling. Las pentru un alt articol mini-lectia de styling (la ce ținute purtati botinele-ciorap, ce încălțăminte se potrivește pantalonilor foarte largi din stofă, cum îngrijiți pielea întoarsă șamd); azi mă rezum la o selecție rezonabilă a opțiunilor de încălțăminte cu care vă puteți actualiza garderoba de toamna.

Botinele „statement”

Adică: unele pe lângă care restul ținutei pălește. De fapt, nici măcar nu va fi nevoie să le asortați la ținută. Botinele toamnei 2017 sunt „the thing”. Orice model de botină din piele, lăcuita sau ștanțată pentru a părea de reptilă, merită pus pe o lista de shopping, în timp ce o pereche de botine roșii (roșul și violetul vor fi nuanțele-vedetă pentru încălțămintea de toamnă) vă vor ridica la statut de fashionistă. Botinele-ciorap (satinate, din catifea, brodate, din brocart sau jacquard, din simplu material elasticizat) arată bine cu rochii și fuste midi lejere, dar și cu o pereche de culottes.

 

Botine din atlaz verde smarald cu broderie, Zara: 279, 90 lei; botine din piele cu efect piele de sarpe, Mango: 299,90 lei

Escarpenii cu toc mediu și gros

Odată ce ați pronunțat „toc mediu și gros”, vă ganditi la pantofii bunicilor noastre, nu-i așa? Demodați, bătrânicioși, lipsiți de feminitate. în nici un caz sexy. Da, și eu la fel. Cu toate astea, genul acesta de pantofi au revenit în moda din primăvara acestui an, iar în toamna asta au parte de un adevărat „fashion moment”. Tocul lor este solid, stabil și înalt de doar 5-7 cm, vârful fie de tip migdală (alungit și puțin rotunjit) sau lat-rotunjit (denumirea oficială este squoval, hibrid între square și oval), îi veți găsi din catifea, piele întoarsă, stofă și piele obișnuită. Ge purtat la rochii-sarafan, rochii voluminoase, pantaloni țigareta, culottes și orice fel de pantaloni cropped.

Escarpeni Victoria, cu toc de 5 cm, Musette: 499,00 lei; pantofi din piele bej-nud cu toc de 7 cm, Mango: 299,90 lei; pantofi bleumarin din piele intoarsa Massimo Dutti: 399,00 lei; pantofi negri din piele întoarsă, Anna Cori: 280,00 lei

Pantofii sport non-albi

Nu pot vorbi despre  încălțăminte comodă de toamna fără să aduc în discuție trainerii. Deși momentul lor de glorie a trecut și asfințit de-a binelea, nouă ni s-a deschis o lume a confortului, care nu ne mai poate fi luată. Problema adidașilor albi, oricât mi-ar plăcea ei mie, este că după un timp devin foarte murdari. Orice le-ai face, nu mai redevin albi, iar orice zgârietură, pată sau strop rămâne vizibil. Așadar, în toamna asta pledez pentru traineri sau slideri în culori pe care nu se văd stropii de ploaie sau de noroi. O pereche negri sunt la îndemână (dar banali!), o variantă pe gri va fi de neratat, iar opțiunea unui model în nuanțe de bronz sau cafea-cu-lapte va fi ultra-stylish și ultra-versatila (daca exista asa ceva…)

 

Pantofi sport bej-nud din piele intoarsa, Anna Cori: 224,00 lei; pantofi sport gri din piele intoarsa, New Balance în Office Shoes: 379,00 lei; pantofi sport Zumba, Musette: 279,90 lei; traineri bronz, Marks&Spencer: 175,90 lei

Ghetele serioase

Poate cea mai practica dintre opțiuni, ghetele (de motociclist sau de rocker) continua să fie bestsellere, sezon după sezon. Dacă nu v-ați cumpărat o astfel de pereche până acum, puneți-le pe lista de shopping. Sunt perfecte pentru zilele când vremea e cu adevărat dezgustătoare (burniță, vânt, cer gri) și aveți nevoie de un dres gros și 4 perechi de țosete, dar merg splendid și cu o fustă maxi vaporoasă sau o rochie albă, în serile astea blând-răcoroase de toamnă. Ignorați cu eleganță modelele cu aplicații din perle, cu franjuri sau cu încercări nereușite de toc înalt. Luați acasă un model clasic cu catarame argintii, cu barete late sau eventual cu șireturi. Cu cât mai apropiate par de modelul original, cu atât mai bine.

Alternativ, aveți ghete Chelsea.

 

Ghete negre cu catarame, Mango: 199,99 lei; ghete biker, Otter: 499 lei

Pantofii ornamentati

Nu sunt nici cei mai ușor de asortat, nici cei mai rezistenți (la vreme și vremuri), dar sunt fabuloși, colorați, irezistibili! Pe măsura ce ne adâncim în toamnă și facem trecerea spre iarna, cu atât mai mult vom vedea prin magazine astfel de pantofi: cu pene sau pampoane din puf, cu perle, cu cristale, cu glitter, cu broderii multicolore, cu funde satinate… Orice poate fi aplicat, cusut sau prins de un pantof! Vă vor prinde bine în sezonul petrecerilor, dar  până atunci puteți încerca și un model de zi, semi-elegant. Cum ar fi niște botine din brocart cu broderie în culori autumnale (o colegă poate va comenta că arata ca goblenul bunicii; so what?), care se asortează splendid cu pantaloni țigareta și fuste plisate, iar în weekend merg încălțați balerini brodați și cu șireturi din satin sau escarpeni cu kitten heel, potriviți pentru jeansi cropped și pulovere oversized.

 

Balerini Madeline din brocart, Musette: 269,40 lei; pantofi din piele, Zara: 249,90 lei; botine din jacquard, Mango: 249,90 lei; pantofi din piele întoarsă cu pampon din puf, Anna Cori: 310,00 lei

P.S: selecția de mai sus a fost facuta în magazinele din Bucuresti Mall.

După toata înșiruirea asta, ați decis ce puneți pe lista de shopping? Vă obișnuiți cu gândul purtării unor botine tip tapițerie? Sau mai curând cu pantofii de pensionara?

Irina Markovits

(preluare de pe blogul autoarei http://www.stylediary.ro/wordpress/)

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

One Comment

  • tiberiu roth commented on September 28, 2017 Reply

    Excelentă relatare,profesionistă și irezistibillă:) Dar mă simt frustrat și dezolat că bărbații nu există pentru această voluptoasă rubrică din Baabel! Și noi cum să ne alcătuim lista ”shopingului” de toamnă dacă suntem ignorați și lipsiți de îndrumare calificată:):):)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *