Irina Markovits: SUNT PREA ÎMBRĂCATĂ?

Nu hainele sunt responsabile pentru comportamentul celor cu care lucrezi. Sigur ca intr-o societate ca a noastra sau cand lucrezi intr-un univers profesional dominat de atitudini macho, a te imbraca prea feminin, prea copilaros va da nastere unor reactii neplacute. Daca vrei sa te afirmi in fata colegilor si sefului tau, sfatul meu este sa te gandesti cum treci de la rolul de fetita/ adolescenta in cel de femeie, working woman, cum pui semnul egal intre respectabila si respectata!

“Tocmai am facut trecerea de la un job intr-o banca, in care eram asistenta Directoarei Generale si aveam un cod vestimentar business, dar care imi permitea sa ma imbrac elegant si foarte feminin, intr-o companie in care sunt inconjurata de barbati. Imbracata cu rochiile mele romantice, fustele plisate, topurile din matase si pantofii cu toc inalta ma simt straina, imbracata complet nepotrivit. In jurul meu, singurele femei din firma sunt cateva asistente, le-am vazut mereu imbracate in jeansi, tricouri si bascheti. Cateva m-au complimentat, mi-au spus ca ma imbrac elegant dar… colegii mei ma sicaneaza si imi dau “lectii de stil”.

Uneori am senzatia ca nici macar seful meu nu ma ia in serios. Zilele trecute a intrebat-o pe predecesoarea mea daca ma ajutase sa scriu un raport de sinteza, i se parea prea bine facut. In alta zi, m-a sunat la ora 5 dupa-amiaza, crezand ca am plecat acasa sa ma ocup de copii. Nu, eram la birou ca de obicei, pregatindu-ma de ultima sedinta a zilei de la ora 6! Ce sa fac pentru ca sa nu mai fiu tratata ca o incepatoare de 22 de ani? Am totusi 38 de ani…”  Anita S.

O ajustare a garderobei, draga mea Anita, te va ajuta doar partial sau temporar – asta pentru ca, in acest context, nu hainele sunt responsabile pentru comportamentul celor cu care lucrezi. Sigur ca intr-o societate ca a noastra sau cand lucrezi intr-un univers profesional dominat de atitudini macho, a te imbraca prea feminin, prea copilaros va da nastere unor reactii neplacute. Daca vrei sa te afirmi in fata colegilor si sefului tau, sfatul meu este sa te gandesti cum treci de la rolul de fetita/ adolescenta in cel de femeie, working woman, cum pui semnul egal intre respectabila si respectata!

Parte din corectarea imaginii tale se poate face prin intermediul unor concesii vestimentare…

Evita orice detaliu sau piesa vestimentara din categoria “girlitude”: volane, dantela, funde mari sau agrafe cu funde mici in par, bentite, gulere Peter Pan, nuante de roz, buline sau orice alt imprimeu “dragut” (biciclete, pisici). Cu cat vei continua sa le porti, cu atat vei ramane ancorata intr-o imagine infantila.

Inlocuieste (macar partial) tesaturile vaporoase, ultra-elegante, sofisticate: matase, tulle, voal, muselina… Sunt ravisante si feminine, dar prea delicate pentru tinute profesionale, prea romantice pentru o garderoba office.
Renunta la culorile pastel. Pe multe dintre ele le asociem cu copilaria, pe altele cu vestimentatia adolescentelor care isi cumpara haine ieftine dar apropiate de tendinte. Daca iti plac nuantele luminoase si deschise, dopeaza-le cu o pata de culoare vie. De exemplu: o bluza gri deschis cu o esarfa galbena, un pulover roz bonbon cu un colier turcoaz…

Poarta culori, imprimeuri si texturi care te contureaza, nu care te sterg. De exemplu, inlocuieste bejurile si non-culorile, cu tonuri mai inchise sau imprimeurile florale minuscule cu carouri.

Nu merge in directia total look, este neutru si neobservabil. Daca te imbraci in rochie neagra, dres negru, pantofi negri vei fi la fel de remarcata precum fotocopiatorul de la capatul culoarului.

Lasa acasa bijuteriile adolescentine: lantisoarele delicate de care atarna fluturi, gargarite, broscute, pasarele; cerceii cu fundite sau bobite in culori fondante; bratarile din perle, cele impletite samd. Pe acestea le poti purta in weekend. La birou poarta bijuterii cu o linie mai moderna, mai adulta, arhitecturala: o bratara-manseta din argint sau un colier de impact.

Nu te evapora in croieli prea fluide: contureaza-ti silueta pentru ca sa ai o altfel de prezenta. In locul rochiilor si fustelor vaporoase poarta unele cu linii clar desenate.

Uita pentru un timp de rochiile de printesa, iesi din tiparul clasic feminin, in care a fi feminina este sinonim cu a fi vulnerabila. Daca locul de munca iti permite, poarta un pantalon tigareta colorat asortat cu piese clasice, un sacou de costum cu o rochie colorata.

Opteaza pentru un machiaj simplu,ingrijeste-ti tenul. Pune deoparte rujurile roz si rosii, la fel si ojele prea colorate. La 38 de ani nu e cazul nici sa pari mai imbatranita, dar nici sa incerci sa pari o copila de 20 de ani.

Nu te resemna in a purta aceeasi uniforma casual/ sportswear cu a colegelor tale, doar pentru ca sa fii acceptata. Daca esti supla, incearca un pantalon slim din piele cu un tricou alb, un blazer masculin si niste botine; daca preferi varianta mai feminina, mizeaza pe o fusta creion, o bluza cu drapaje, o centura si pantofi cu toc inalt.

Last but not least, tine piept celor care te devoreaza cu remarcile critice sau cu paternalismul lor demodat. Nu mai esti un copil, nu te mai simti intimidata, nu lasa capul jos, nu te duce sa plangi intr-un colt!

 

Preluare de pe http://www.stylediary.ro

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *