O clientă mi-a scris de curând: “Îţi mărturisesc că sunt fană şi colecţionară de kimonouri. Am patru primite din Japonia şi în ultimele luni mi-am mai cumpărat câteva moderne. Iți dai seama cât m-am entuziasmat în vara trecută când au fost în tendințe, deşi acum am senzația că le poartă toată lumea! Partea proastă e că nici până acum nu m-am prins cum le pot purta, în afara de a le pune cu jeanşi slim sau peste un costum de baie… Mă ajuţi cu câteva idei, te rog?”
Pentru mine e fascinant să observ cum, de la un sezon la altul, moda se inspiră din motivele şi porturile tradiţionale de pe diferite continente. Acum doi ani erau în vogă imprimeurile aztece, anul trecut şi vara aceasta inspiraţia orientală, japoneză – kimonouri, centuri Obi, pantaloni de judoka, sandale de tip Geta sau Zori.
Adevărul e ca, atunci când spui “kimono“, te gândești mai curând la mânecile ample, ca aripile unui fluture, şi la mătasea deasă sau bumbacul gros, care par sa îngreuneze mișcările şi paşii japonezelor, nu la cardiganele vaporoase, lungi sau scurte, cu franjuri sau cu mâneci trei-sferturi popularizate de brandurile de modă.
Dar asta contează mai puţin. în schimb, contează că şi -au făcut loc în garderobele mai tuturor femeile – pasionate de Japonia, femei cu spirit boem-hippie sau, pur şi simplu suficient de isteţe încât să ştie cum să dea o notă exotică ținutelor casual.
Aşadar, cum alegem, purtăm şi asortăm un kimono modern?
#1: Ce fel de kimono alegem?
Alegem unul cât mai apropiat de cele originale, sau le preferăm pe cele moderne? Sincer, ideea de a avea în garderoba un kimono tradițional este extraordinară – aşa cum ar fi şi o djellaba marocana, o ie românească sau un sari indian! O piesă originală este lucrata minuțios, artizanal, are “ceva” mai puțin comercial. Totuși, acestea vor fi dificil de purtat în cotidian, tocmai datorită proporțiilor şi volumului mânecilor.
Copiile sunt mai puțin nobile dar mai ușor de gestionat într-o ținută obişnuită. Le găsim la marile branduri: Zara, Mango, H&M, Asos. TopShop…
Cu franjuri sau fără? Personal, kimonourile cu franjuri mi se par prea hippie, prea “festival/ concert în aer liber”, prea adolescentine, dar e o chestiune de gust personal. Prefer ca accentul să fie pus pe material şi, mai ales, pe imprimeu; cele uni sunt plictisitoare, mai ales când sunt negre!
Din material gros sau subţire? Totul depinde de cum vreţi sa il folosiţi. Pe post de simplă piesă de suprapunere, în rol de mantou lejer pentru serile răcoroase de pe plajă, drept haina de interior? Verificaţi compoziţia: 100% mătase sau 100% poliester – diferenţa se va vedea nu doar în preţ, dar şi în cât de plăcut se simte la atingere, cât de elegant sau comercial este imprimeul, cât de exagerat de trendy sau cât de longeviv este modelul.
Lung sau scurt? Idem, este o chestiune de gust personal, dar şi de stil. Kimono-ul lung cere o anumite dexteritate stilistică; jacheta kimono care atinge soldul este la îndemâna tuturor.
#2: Cu ce asortăm kimonoul?
Cu un pantalon?
În varianta casual de weekend, merge cu pantaloni scurţi, din blugi sau doc. în varianta urbană, se potriveşte unui jeans (slim, evazat sau boyfriend) dar şi unui pantalon din pânză, cu manşetă suflecată deasupra gleznei (pentru a contrabalansa volumul şi amploarea kimonoului).
Pentru cea mai moderna alternativă, asortăm kimonoul fie la o pereche de pantaloni foarte largi şi lungi (tip palazzo, dintr-un material fluid şi mătăsos), fie cu un jeans evazat scurt. De purtat cu escarpeni, tenişi, ghete scurte sau diferite sandale cu toc înalt.
Kimonoul (fără franjuri) poate deveni chiar un înlocuitor al sacoului, daca lucraţi într-un domeniu creativ – îl purtaţi cu un pantalon ţigareta, un tricou basic şi nişte oxforzi frumoşi.
Cu o rochie?
Pentru că este o piesa oversize, largă, kimonoul poate fuziona doar cu o rochie pe lângă corp, foarte simplă.
Cu o fustă?
Da, dacă alegeţi un kimono scurt, dar se vor potrivi doar fustele creion sau cele drepte, cu volan în partea inferioară.
#3: Ce purtam pe sub un kimono?
Un maieu uni, un Tshirt basic, lejer, un pulover tricotat fin, un body, o camisola, o bustieră. Nici cămăşile, nici bluzele nu se potrivesc; nu fac parte din aceeași “poveste”, nu pot fi integrate stilistic.
Ne încingem talia cu un Obi sau nu, când purtam kimono?
E mai simplu şi comod să îl lăsaţi desfăcut, astfel îşi intra bine în rolul de cardigan. De altfel, legându-l în talie puteţi părea îmbrăcată într-un capot; majoritatea modelelor nu sunt făcute pentru a fi purtate închise sau petrecute.
Însa daca ţesătura e fină, daca modelul are deja un cordon sau daca ţineţi să vă feminizaţi silueta, învăţaşi să îi suprapuneţi cele 2 părţi şi să îl încingeţi cu o centură lată, cu un cordon din piele sau sfoară de mătase, sau chiar dintr-un bumbac simplu.
(preluat de pe blogul autoarei http://www.stylediary.ro/wordpress/)