De ce ar trebui să pregătim prăjituri acasă, mai ales într-o societate în permanentă criză de timp şi într-o vară caniculară!? Răspunsuri avem mai multe la îndemână: prăjiturile de casă sunt mai proaspete pentru că ştim ce punem în ele, sunt mai gustoase şi ne reamintesc copilăria şi tradiţiile fiecărei sărbători, etc, etc. Reţeta de astăzi o puteţi numi reţetă de vară şi eventual o puteţi pregăti şi pentru Shavuot, aşa cum am făcut eu anul acesta. În poză vedeţi chiar prăjitura pregătită pentru Shavuot şi ornată cu zmeură proaspătă. Veţi vedea cum combină fericit brânza dulce de vaci cu fructele. Este o combinaţie de reţete clasice, tradiţionale, care împreună au o savoare specială! Este o prăjitură răcoritoare şi plăcută la gust! Veţi fi de acord că nu ne lăudăm, dar pentru asta trebuie să încercaţi să o faceţi! Aş vrea ca mai tinerele noastre cititoare să ştie că doar la o primă vedere pare mai greu de făcut, dar detaliile de execuţie fac ca prăjitura să iasă excelentă de la prima încercare! După aceea totul merge de la sine.
Să ştiţi că nu este greu deloc să gătiţi sau să faceţi prăjituri ca la mama acasă. Aveţi nevoie de puţină imaginaţie şi oarece simţ artistic! Imaginaţie ca să combinaţi ingrediente potrivite, iar simţ artistic ca să le faceţi să şi arate bine, să aibă un aspect îmbietor. Asta o ştiu de la mama, care profesor fiind şi director de şcoală, avea destul de puţin timp să vadă cum găteşte bunica. În plus, fiecare aveam sarcinile noastre, iar bunica gătea excelent, aşa că ce sens avea să mai încerce şi mama?! După ce bunica a plecat dintre noi, mama a decis că nu trebuie să ne lipsească bucatele gustoase de pe masă şi pentru că nimeni nu găteşte exact ca altcineva înaintea lui, mama a creat un nou stil, modern şi gustos! Mama a trecut de la total tradiţional spre modern. Când cineva îi cerea o reţetă, mama răspundea amuzată că cel mai important la o reţetă este cum o faci şi mai puţin cantităţile şi proporţiile. Cu timpul o gospodină ştie pur şi simplu ce ingrediente se potrivesc cu care şi în ce cantităţi. Urmaţi exact paşii şi cantităţile şi veţi avea o reţetă reuşită! Poate ne scrieţi dacă aţi încercat şi cu ce rezultat!
Ingrediente:
Aluat:
- 500 grame făină
- 200 grame zahăr pudră
- 250 grame unt
- 2 ouă
- 1 plic praf de copt
- 1 lingură smântână
- 15-25 grame unt rece tăiat în felii subţiri (pentru a unge uşor foaia de aluat)
- 1-2 linguri griş (se presară deasupra primei foi de aluat)
Umplutura:
- 500 grame căpşune
- 1 kg branză de vaci (mai moale)
- 150 grame zahăr pudră
- 1 linguriţă esenţă de vanilie
- 3 linguri griş
Mod de preparare:
- Puneţi hârtie de copt într-o tavă dreptunghiulară de cuptor de 24×36 cm.
- Curăţaţi şi spălaţi căpşunele.
- Tăiaţi căpşunele pe jumătate şi lăsaţi-le să se scurgă.
- Incingeţi cuptorul la 180 grade Celsius.
Aluatul:
- Mixaţi, apoi framântaţi toate ingredientele de aluat într-un castron până obţineţi o compozitie de cocă omogenă şi uşor elastică.
- Imparţiţi aluatul în două părţi, dar în aşa fel încât să aveţi suficient pentru baza pe care o presaţi uşor în tavă, pe dimensiunea tăvii, apoi întindeţi unt în strat subţire pe suprafaţa foii de copt puse în tava.
- Deasupra untului presaraţi -2 linguri de griş şi scuturaţi uşor tava să se aşeze uniform.
Umplutura de bânză :
- Mixaţi brânza, căpşunele, zahărul, grişul şi vanilia, apoi crema aceasta o aşezaţi pe toată suprafaţa primei foi de aluat şi o nivelaţi cu un cuţit lat
- Deasupra radeţi restul de aluat, după ce în prealabil mai puneţi puţină făină să fie mai tare pentru rasul de răzătoare
- Daţi mai întâi 10 minute aluatul de bază la cuptor, apoi adăugaţi restul de umplutură şi radeţi restul de aluat
- Prăjitura stă în cuptorul încins cam 40-50 minute sau până când se rumeneşte
- După ce este gata o pudraţi cu zahăr pudră, apoi o tăiaţi în pătrate.
Serena Adler
22 iunie 2016
4 Comments
Imi place “armonie in babilonie”!
Mulţumesc, Serena, că ai avut încredere în Baabel şi te-ai alăturat baabelienilor care – după cum declaram în “documentul inaugural” se străduiesc să aducă un strop de armonie în babilonie…
Mulţumesc dragă Andrea! Mulţumesc pentru apreciere şi pentru că datorită ţie mi-am reamintit că îmi place să scriu şi că a scrie înseamnă a comunica, a transmite ceea ce la rândul nostru am primit în familiile noastre! Tu eşti un exemplu demn de urmat şi dovadă a faptului că nu timpul dă valoare relaţiilor dintre oameni, ci calitatea oamenilor şi momentul când le este dat să se întâlnească! Îţi doresc inspiraţie eternă!
Dincolo de inventivitatea si savoarea retetei. toata admiratia pentru Serena Adler, care imbina in mod armonios calitatile femeii moderne: specialist, mama si gospodina!