O anchetă efectuată recent de firma Investigo, specializată in studii de acest gen, relevă că numai aproximativ un milion dintre cei opt milioane de suedezi merg la biserică pentru a aprinde o lumânare sau pentru a spune o rugăciune, ceea ce inseamnă că misiunea clericilor în această ţară secularizată nu este nicidecum una uşoară. Nimeni nu ştie deocamdată in ce mod anume va contribui alegerea unei femei în fruntea instituţiei la popularitatea clericilor.
La peste o jumatate de secol de la ordinarea primei femei preot, Antje Jackelen a fost aleasă arhiepiscop al Bisericii Luterane Suedeze, o instituţie a carei istorie depăşeşte 800 de ani. Nascută in 1955, Jackelen a indeplinit, până recent, funcţia de episcop de Lund. Ea este căsătorită cu un preot şi are doi copii.
O anchetă efectuată recent de firma Investigo, specializată in studii de acest gen, relevă că numai aproximativ un milion dintre cei opt milioane de suedezi merg la biserică pentru a aprinde o lumânare sau pentru a spune o rugăciune, ceea ce înseamnă că misiunea clericilor în această ţară secularizată nu este nicidecum una uşoară. Deocamdată nimeni nu ştie în ce mod anume va contribui alegerea unei femei în fruntea instituţiei la popularitatea clericilor. Ideile sale revoluţionare şi adesea controversate, combinate cu faptul că cel de al 70-lea arhiepiscop al Suediei s-a născut în afara graniţelor ţării, în Germania, nu face decât să intensifice vehemenţa discuţiilor purtate pe tema numirii sale. Situaţia s-a complicat şi mai mult atunci când, la scurtă vreme după ce Jackelen a fost votată cu o majoritate covârşitoare, ea declara în presă că homosexualii îşi au locul lor bine definit în sânul comunităţii de credincioşi. In plus,teoriile evoluţioniste ale candidatei la arhiepiscopie erau deja bine cunoscute. Numărul atacurilor pe internet contra persoanei sale a crescut în mod simţitor, iar ameninţările cu moartea n-au intârziat nici ele. “Ar trebui arsă pe rug, biserica adoră această metodă de pedepsire”, spunea unul dintre mesaje.
Cu doar câteva săptămâni înainte de pronunţarea rezultatelor votului, Jackelen a participat la o dezbatere publică, cu prilejul căreia a exprimat o altă idee deosebit de ,,provocatoare”, conform căreia naşterea lui Isus ar fi ,,un exemplu străvechi al limbajului mitologic” şi că, de fapt ,,nu putem exclude o explicaţie biologică” a acelui fenomen. Într-un blog iniţiat pe tema acestului subiect deosebit de sensibil, cineva s-a grăbit să scrie: ,,Deosebirea dintre Isus şi Jackelen este că Isus credea in Dumnezeu”.
Într-un interviu publicat recent în cotidianul Svenska Dagbladet, referitor la întrebarea ,,Credeţi că Iosif a fost tatăl biologic al profetului?” Jackelen i-a răspuns netulburată reporterului: ,,Cred că faceţi din asta o problemă mult mai mare decât insăşi realitatea”
Îndoielile reprezintă parte integrantă a credinţei” a declarat proaspătul arhiepiscop în mai multe ocazii, cu o sinceritate demnă de admiraţie. ,,Nu există nici un fel de garanţii atunci când vorbim despre credinţă şi dubii. Dacă n-aş fi privit lucrurile în mod deschis, credinţa mea nu ar fi avut nici o valoare”
În concepţia noului arhiepiscop al Suediei, probleme ca cele politice sau legate de mediul înconjurător nu pot fi excluse din activitatea zilnică a bisericii: ,,Pentru noi climatul este un capitol important al teologiei, iar soluţii ca cele de ordin economic, politic sau tehnologic nu sunt suficiente. Este nevoie de o voinţă deosebit de puternică pentru a putea privi problemele într-o perspectivă capabilă să se înalţe deasupra nevoilor unui anumit nivel de trai. Şi aici intervine indispensabilitatea discuţiilor legate de adevăratele noastre valori sufleteşti. Există un număr uriaş de probleme care nu pot fi rezolvate cu bani”
Antje Jackelen pare a fi o mare ,,consumatoare” de metafore, o completare la natura vădit intelectuală a convorbirilor sale cu reprezentanţii presei: ,,Ar fi absolut ne-romantic să vorbim despre inimă ca despre un organ care nu face decât să pompeze sânge. Împrumutăm imaginea ei pentru a exprima sentimente ca dragostea sau disperarea şi procedăm in mod similar şi atunci când ne referim la evenimente amintite în Biblie.”
Asemenea multora dintre ideile controversate ale arhiepiscopului suedez nr.70, şi acestea îi vor pune pe gânduri pe mulţi credincioşi, dar şi pe ateişti, categorii pe care Jackelen promite să le privească cu aceeaşi dragoste.